Minister Parmessar en visserijsector bereiken akkoord over vergunningsvoorwaarden 2020

12
minister Parmessar bereikt akkoord met visserijsector
Foto: (c) Ministerie van LVV.

In het kader van de ordening van de visserijsector, heeft minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij afgelopen vrijdag met de belanghebbenden een belangrijke mijlpaal bereikt na een reeks van besprekingen. Dit meldt het ministerie in een persbericht.

Op de agenda stond de bespreking van het maximale aantal visvergunningen voor de verschillende categorieën en het aannemen van het concept vergunningsvoorwaarden voor het dienstjaar 2020. De minister heeft transparant en in alle openheid de daadwerkelijke aantal vergunningen kenbaar gemaakt aan de sector. Hoezeer de meeting een heftige discussie teweegbracht, heeft de minister de orde weten te handhaven. De minister gaf aan dat hij de emotie begrijpt, wanneer het gaat om het terug brengen van het aantal vergunningen.

Uit onderzoek is gebleken dat er te veel visvergunningen zijn uitgegeven door het ministerie en het daarom een grote uitdaging is om samen met de sector ordening te brengen, willen wij de sector behouden. De sector heeft bij monde van haar voorzitter, aangegeven zeer ingenomen te zijn met de transparante werkwijze van deze minister.

Met betrekking tot het district Coronie die de overstap moet maken van de categorie Binnenvaartvisserijvergunning (BV) naar de SK categorie heeft de bewindsman een beroep gedaan op de vissersorganisaties om in goed overleg te komen tot een oplossing in welke subcategorie (SK-drijf of SK-bangamary) deze groep vissers ondergebracht zullen worden. De minister hoopt in de tweede week van september het besluit hierover te ontvangen.

De bewindsman gaf tot slot aan dat hij geen precedenten wil en daarom de totale sector betrekt bij het nemen van besluiten. Parmessar gaf aan hard op te treden, indien vissers zich niet houden aan de geldende vergunningsvoorwaarden, hun hangt intrekking van hun vergunning boven het hoofd. Aanwezig waren: Suriname National Fisherfolk Organisation (SUNFO), de overkoepelende vissersorganisatie voor de artisanale visserij, Suriname Seafood Associatie (SSA), Visserscollectief Commewijne, Visserscollectief Coronie, de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) en de Kustwacht Suriname.

12 REACTIES

 1. De minister Parmessar heeft mijn zegen . Ordening is broodnodig. Wel effectieve ordening. Niet de ordening die destijds onder de heer Dompig plaatsvond in de goudsector.

  Kanttekening is wel dat het teveel aan uitgegeven visvergunningen op het bordje valt van het ministerie. Dus, datzelfde ministerie mag niet meer dezelfde fouten maken. Goede administratie is van belang tevens monitoren van deze sector inhoudende dat het dusdanig transparant moet zijn dat er geen plaats is voor zaken onder de tafels.(tyuku).

  De visie op termijn komt niet helemaal naar voren in dit bericht. Het slechts terugdringen van de visvergunningen is geen visie op zich. Anyways ,de ordening komt eraan. Het valt te hopen dat men meewerkt. Vaak lees je berichten (zoals deze ) dat partijen zich erin kunnen vinden en dat de meeting geslaagd was ,akkoord bereikt en patsboem blijkt daarna dat er toch enige onvrede heerst. Parmessar lijkt me wel daadkrachtiger dan voorgaande ministers. Het is maar te hopen dat hij niet in een of ander schandaal verwikkeld raakt.


  Maak melding

 2. Par misser bouta’s brong bere motjo is dagelijks in het nieuws nu in de visserij dus als er nu al teveel vergunningen zijn wanneer gaan we die chineze trawlers onder water helpen????? Wanneer rotten ze op? Vissers blokkeer de haven to ze niet opdonderen want ander s gaan ze binnen kort de oceaan voor jullie neus kaal schrapen. En de vangst wordt op schepen op zee afgelost en richting china gestuurd geen nano gram gaat aan wal komen.


  Maak melding

 3. Ja, dit krijg je van een regering, DNA en andere politieke figuren, die krabita handen hebben. Alles wat ze aanraken of doen verandert in een grote puinzooi. Al deze mensen hebben een goede reinegingswassi nodig.


  Maak melding

 4. Er komt maar geen nieuws over de chineze trawlers..wat is de planning??? Wanneer worden ze verwijderd uit de Surinaamse wateren??…Daar hoor je niks concreets over..


  Maak melding

 5. @ Datra visie, check de website van De West. Daar stond laatst een artikel over die chinese trawlers. Ze zijn blijkbaar nog steeds niet weg en zijn in hoger beroep gegaan.
  Dat zou echter niets mogen afdoen aan de uitvoering v.h. kortgedingvonnis want meestal is een kortgedingvonnis bij voorraad uitvoerbaar. Dus als het kortgedingvonnis zegt dat ze moeten opdonderen en het is uitvoerbaar bij voorraad dan moeten ze opdonderen al gaan ze in hoger beroep.


  Maak melding

 6. Er zijn dus teveel visvergunningen afgegeven en het is publiek geheim dat er flinke tjoekoe’s worden betaald om aan zo’n vergunning te komen. Mensen werkzaam op LVV zullen flink eraan hebben verdient. Het ministerie zou dus eigenlijk doorgelicht en gezuiverd moeten worden van corruptelingen maar SU kennende zal dat waarschijnlijk toch nooit gebeuren. Liever blijft men maar doormodderen in de shit dan keiharde maatregelen te nemen om het land daadwerkelijk te ontwikkelen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.