VIDEO: Afvoerbuizen pompgemaal moeten gerepareerd worden

27

In dit filmpje is te zien hoe er water vanuit de afvoerbuizen van het pompgemaal, op de hoek van de David Simonsstraat en de Anton Dragtenweg, via het wegdek omhoog komt. Dit zou ieder keer gebeuren als de pomp wordt aangezet. De buizen moeten dringend gerepareerd worden schrijft de Surinaamse krant Times of Suriname vandaag.

“Iedere keer als de pomp wordt aangezet kunnen de ondergrondse buizen de druk niet aan. Er borrelt dus iedere keer water op en dat komt naar boven op het wegdek. De weg is al verzakt en als er niet gauw iets aan gedaan wordt zal het almaar erger en erger worden” zegt de pompbeheerder tegen de krant.

Het probleem speelt al langer maar is nu goed zichtbaar vanwege de zware regens. Minister Chotkhan van Openbare Werken in Suriname wil het probleem snel aanpakken.

27 REACTIES

 1. Eerst goed nakijken of het echt zo is.
  Kan ook het wegzuigen van water zijn, dat ervoor zorgt dat er luchtbellen ontstaan.

  Ook al zou de pomp goed werken, is het een gegeven dat de rioolbuizen verstopt zijn. De eerste oorzaak daarvan zijn de modderbermen.
  Alleen in Su lopen we op zand cq modderbermen. Ze verharden wegen zonder rioleringscontrole en verharding van het looppad.

  Recent las ik nog een artikel om bewegen te stimuleren door verharde toegangkelijke looppaden.
  Nu is het een enorme klus om looppaden te verharden omdat die simultaan met wegaanleg moesten gebeuren.

  Let wel vuil en plastic is ook een oorzaak.
  Ook het niet schoeien van de open trenzen.
  Gelukkig is er een mooie open trens aan de palmentuin nu.


  Maak melding

 2. dweilen met de kraan open.Het zal geen enkele regering lukken om dit probleem op te lossen zolang er geen mentaliteit omslag heeft plaats gevonden.bedenk eens open rioleringen raken verstopt,laat staan als men besluit een gesloten systeem aan te leggen hetgeen er in de stad is en zie wat er gebeurd.Bedenk eens dat de De Waretijd Fernandes en andere handels zaken gebouwd zijn bovenop de sommelsdijsekreek en die is dicht geslibd Neen dit probleem is iets van jaren


  Maak melding

 3. @RobG
  Dit is onderhoud of gebrek aan onderhoud. Dit gemaal is in 2005-2007 gebouwd. Het werkt alleen verliest het enorm veel capaciteit omdat de afvoerbuis duidelijk lek is en het water gewoon terug stroomt naar het niveau dat droog gehouden moet worden.

  Dat dit kan gebeuren geeft gewoon aan dat het betreffende ministerie niet capabel is, de minister zeker niet capabel is en dus de regering verantwoordelijk is.
  Dit is niet iets van voorkeur maar de constatering dat de minister gisteren ter plaatse was en een boom de schuldgaf van het niet functioneren van het gemaal en niet even keek waar om het noodstroom aggregaat het niet deed (geen diesel gekocht??)

  Dit zijn de meest eenvoudige dingen en daar is geen geld voor.


  Maak melding

 4. Mensen reageren maar uit het hoofd op zaken die zij niets van weten als ik zo de reacties lees, het is namelijk zo, dat het gemaal waarover gesproken wordt, sinds de bouw er heel grote fouten gemaakt zijn, die ik als niet deskundige vroegtijdig heb doorgegeven om alsnog de bouw te kunnen stop zetten en overgaan tot herstel, maar het was toen aan dovemans oren praten en aan blindemans ogen schrijven en dat omdat dit pompgemaal met heelveel haast gebouwd is als verkiezingsstund in 2005, niemand die naar mij wilde luisteren, omdat ik maar niet de ingenieur was, maar de lousie beheerder. Had mij naar mij geluisterd en had men al mijn brieven sirieus genomen, hadden wij dit probleem vandaag niet. Ik zal niet verder op ingaan, maar zij die geïnteresseerd zijn in de documenten dat ik nog heb en de waare toedracht willen weten, mogen mij contacten op het nr. 8542832 de beheerder toen tijdens de bouw.


  Maak melding

 5. Het is al jarenlang bekend dat de ‘Afvoerbuizen pompgemaal moeten worden gerepareerd’! De vraag is alleen wie gaat het doen en wanneer. Opeenvolgende Ministers van Openbare Werken zijn zich gaan ‘oriënteren van de ernst van de situatie’ als het weer zo hevig heeft geregend. Het is te hopen dat er gauw een Minister komt die het niet alleen bij oriënteren houdt, maar ook met duurzame oplossingen komt……..


  Maak melding

 6. Via het wegdek naar boven : zegt het me al heel veel. Die buizen liggen indirect onder de asfalt laag dus, en zwaar transport vinden dagelijks plaats zonder weerstand van regel en wetgeving . Belachelijk !


  Maak melding

 7. Michael je weet dat er nooit naar de gewone man wordt geluisterd omdat hij of zij soms wel verstand van zaken hebben over bepaalde dingen. Je hebt je best gedaan en meer kon je ook niet doen, hun uitlachen nu zou je zeker moeten doen. Stap ermee naar een betrouwbare krant je moet wel een dikke huid hebben want je gaat een hoop shit over je heen krijgen


  Maak melding

 8. @Jojo, ik ga er eerder vanuit dat de ondergrond/fundament van de afvoerbuis en het zand erom heen de oorzaak is van het omhoog sijpelen van grond en regenwater. Door de afvoerbuis wordt per minuut 10.000 liter water doorheen gejaagd. Hierdoor ontstaat er een enorme wrijving in de buis.Als de fundamenten van de buis niet stevig meer zijn gaat het geheel bewegen en trillen. De grond is hierdoor in beweging en het grondwater zoekt naar een zwakke plek aan de oppervlakte. Dit is de reden waarom.het water naar boven sijpelt. Als de buis echt stuk was de kans groot dat door de grote druk een gigantische sinkhole zijn ontstaan. Er is echter geen sinkhole ontstaan.


  Maak melding

 9. @ Michael, na jaren ervaring kan niemand uw expertise in twijfel trekken.
  Het is zeker zo dat de pompgemalen pover werk verrichten.
  Maar ik blijf erbij dat onze duikers dicht slibben door modder en vuil.
  Ook is er op vele plaatsen op een verkeerde manier gedempt.

  Ook zeer nalatig dat 14 jaren na de bouw van zo een gemaal er nog steeds geen oplossing is voor het probleem.

  Beginnen bij de oorzaak is 1. Minder modder bermen. Goede duikers en goed onderhouden. Statiegeld op plastic en boetes voor vuilgooiers. En daarnaast goede pompgemalen voor incidentele grote plensbuien.

  Succes


  Maak melding

 10. @jojo,
  Hier is er duidelijk sprake van gebrek aan onderhoud. Dit is niet alleen kenmerkend voor Suriname. Ook in Nederland wordt er heel veel geklaagd over gebrek aan onderhoud aan heel veel infrastructuur.
  “Uit het oog, uit het hart” geldt net zo goed voor ondergrondse infrastructuur als voor
  mensen. De neiging bestaat om regelmatig onderhoud of rehabilitatie te negeren, terwijl
  dit de levensduur en het gebruik van kabels en leidingen aanzienlijk kan verbeteren. Uit uw informatie blijkt dat deze pompgemaal in 2005 is gebouwd. Volgens mij heeft men in de 14 jaren van deze pompgemaal geen aandacht geschonken aan de ondergrondse infrastructuur. In dit geval de buizen en de fundamenten eromheen. De bodem en de grond kunnen zijn verzakt, of de grond is niet meer stabiel. Wat ook meespeelt is de geleiding van de trillingen van de grote dieselpompen van het pompgemaal. Zij draaien op volle toeren en produceren veel lawaai. De trillingen van de pompen geleiden mee met het buizenstelsel en dat heeft natuurlijk ook invloed op de ondergrond.


  Maak melding

 11. Er is gewoon geen goed watermanagement. Gebrek aan kennis en kunde en de wil.

  Er wordt alleen gewerkt met korte termijn oplossingen.
  Tot nu toe heeft geen enkel regering geinvesteerd in een structurele oplossing.

  Daarom elk jaar hetzelfde probleem !


  Maak melding

 12. @karma ofzo,
  Waar slaat deze opmerking op.
  De reacties zijn ter verbetering of herstel van de problematiek.
  Mensen die op de persooijke toer gaan zonder over het onderwerp enig woord te reppen.
  Staan aan wal
  Bless


  Maak melding

 13. Daar gaan ze weer. Het is steeds maar aanmodderen, pappen en nat houden. Niks reparatie. De buizen moeten vernieuwd worden om dit probleem te verhelpen.De buizen zijn sterk verouderd en vertonen scheuren.
  Oeng gebruik oeng verstand. Een reparatie zet geen zoden aan de dijk. Eerst was de oorzaak een omvallende boom en nu dit, verouderde buizen.Wat een geld en energie verspilling. Als je iets doet, doe het in 1 keer goed. Kaw sabana. Wat hebben wij als volk hieraan. De gasten gaan wachten tot heel Su verzuipt.

  Sari Torie


  Maak melding

 14. @RobG
  Onderhoud is een van de tweetermen van het wateroverlast probleem, de andere is planning.
  Beide zijn niet sexy en stiefkinderen.
  Wat u in Nederland aan haalt is een luxe probleem. In ontwikkelingslanden is het structureel. De reden is vervelend omdat je op nieuwe grote projecten veel makkelijker en veel meer kunt afromen dan op onderhoud.

  Micheal meld heel geloofwaardig dat naar zijn inzicht sprake is van ontwerp/bouwfouten due willens en wetens niet aangepakt zijn. Iets wat duidt op een ambtelijk kennis en attitude probleem op het ministerie.

  Samengevat:
  1>> Er wordt gebouwd zonder waterbeheersingsplannen ofwel buffers en uitbreiding van de lozing. Zie het verschil tussen de verkaveling van SuriVillage en de anderen.
  2>> duikers raken verstopt en afwateringskanalen groeien dicht voor dat ze adhoc weer opgeschoond worden. Zie Livorno waar na 4 jaar eindelijk de hoofdafwateringen Dior LVV aangepakt worden. Elk jaar een beetje is veel goedkoper dan na 4 jaar een dichtgegroeid kanaal weer werkend te maken.

  Het geheim om water overlast te voorkomen is buffercapaciteit zodat de bui opgevangen kan worden en werkende afvoer opbasis van de te bepalen belasting.

  Beste RobG wat hulp van Nederland in het identificeren van de Bottlenecks en die oplossen zal wonderen doen.


  Maak melding

 15. De wereld allround deskundige … @RobG … LULT weer uit zijn nek. Die klojo weet zgn alles … is zgn van alle markten thuis. Als bijvoorbeeld een … lieve heer beestje … een scheet laat …. weet die Klojo precies wat de reden/oorzaak en de gevolgen daarvan zijn.

  @ RobG … als je alles zo goed weet … ga naar Suriname en help je collegae Bandieten van de Berm partij … het waterlast probleem … oplossen.

  STELEN …. ROVEN … FRAUDEREN … kunnen jullie NDP’ers als geen ander !!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 16. Mul…
  die zelfbenoemde “econoom”, is niets anders dan een knettergekke, geesteszieke paarse broodschrijver, die kansloos schuilt in de krochten van de Bijlmer. Zelfs een FAILED STATE als Suriname wil hem niet opvangen.


  Maak melding

 17. @Mul,
  Ga toch wat serieus doen in het leven doen.Het leven zit vol met aantrekkelijke uitdagingen. Je hebt de boot echter gemist. ” Tje portie baja “.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.