Apothekers in Suriname slaan alarm over communicatie en werkwijze Cubaanse artsen

85

De vereniging van apothekers in Suriname (VvA) heeft woensdag middels een brief aan het ministerie van Volksgezondheid alarm geslagen over de communicatie en werkwijze van de Cubaanse artsen. Dit omdat nu enkelen al worden ingezet, apotheken en patiënten problemen ondervinden. Gevreesd wordt dat als de 50 pas gekomen artsen ook ingezet zullen worden zoals beweerd is in de media, de situatie verergerd zal worden.

De VvA is van mening dat het voorschrijfgedrag van de Cubaanse artsen niet is overeenstemming is met de behandelprotocollen in Suriname. Volgens de vereniging leidt dit tot grote problemen omdat patiënten daardoor geen optimale farmacotherapeutische behandeling ondergaan. Daarnaast wordt gezegd dat de recepten vaak onleesbaar zijn omdat er in het spaans wordt voorgeschreven. De apotheken dienen dan via allerlei wegen te proberen te achterhalen wat de artsen hebben voorgeschreven. Dit leidt tot extra problemen en mogelijke fouten met alle gevolgen van die voor de patiënt.

Ook de geneesmiddelen die de Cubaanse artsen voorschrijven komen vaak niet voor in Suriname. Patiënten kunnen dan niet geholpen worden en moeten terug naar een Surinaamse arts. Professionele communicatie met de artsen is onmogelijk volgens de vereniging omdat men de Nederlandse of Engelse taal niet beheerst. De basis aanleren is volgens de VvA niet voldoende om professioneel te communiceren.

Volgens de VvA is werken volgens afgesproken standaarden en communicatie tussen zorgverleners van essentieel belang om de kwaliteit van de zorg in Suriname op een goed niveau te houden en verder te verbeteren. “Indien er zoals aangegeven door de VRA en VMS geen dusdanige tekorten aan artsen zijn die de inzet van zoveel Cubaanse artsen kunnen onderbouwen dan zou het beleid misschien beter kunnen worden gericht op het verbeteren van de huidige zorg en het continu beschikbaar maken van essentiële geneesmiddelen en medische hulpmiddelen”, aldus de vereniging.

85 REACTIES

 1. Zorgverzekeraar onderzoekt mogelijke fraude huisartsen

  PARAMARIBO – Een in Nederland gevestigde zorgverzekeraar stelt een onderzoek in naar vermoedelijke fraude door huisartsen in Suriname. Cliënten van Zilveren Kruis Achmea zijn de afgelopen jaren door sommige huisartsen buitensporig hoge bedragen in rekening gebracht. Zilveren Kruis heeft een beroep gedaan op de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) onderzoek te doen naar deze declaraties.

  Vooral tegen een bepaalde huisarts die meerdere keren per jaar hoge declaraties opstuurt zijn er klachten gedeponeerd bij de RGD. Bedragen die hij in rekening brengt, liggen boven de toegestane toeslag voor medicijnen, verstrekt door apotheekhoudende huisartsen.

  Vorige week maakte SZF bekend dat samenwerking met drie specialisten – Ultramed, waar chirurg M. Mohab Ali werkt, RN Mental Health Services, waar psychiater R. Nanda werkt en dermatoloog J. Chan Pin Jin – is beëindigd. De zorgverzekeraar stelde in een persbericht dat er verschil van inzicht bestaat omtrent het beoordelen van de dienstverlening. Om chaos in de zorg te voorkomen en strikte rechtmatigheid te waarborgen, werd de samenwerking beëindigd.”
  ————
  Men doet er alles aan om de Cubaanse artsen te weren.
  Ik hoop echt dat de regering volhoudt.


  Maak melding

 2. Het is wachten op de eerste doden en mark my words die gaan er komen. Al weer zo’n meesterzet van Bouterse. Cubaanse artsen zijn onvoldoende geschoold. Als je dan toch artsen wilt gaan importeren dan liever Nederlandse artsen. Hoe simpel kan het zijn.


  Maak melding

 3. Koos vergeet vooral niet vermelden dat er in Nederland ook doden vallen in ziekenhuizen met geweldige specialisten en dat ook hier fouten worden gemaakt.
  En dat er ondanks gtote op alle gebied maar vooral op medische gebied, goede infrastructuur ect, in Nederland ziekenhuizen sluiten, failliet gaan door hetzelfde gedrag die de specialisten in Suriname vertonen.
  Ook daar draait het om geld, niets meer en niet minder.


  Maak melding

 4. Je had hierop kunnen wachten, dat er zo gereageerd zou worden op de Cubaanse artsen terwijl er een tekort is aan artsen in ons land. Volgens mij mag de apotheker ook zijn google translate gebruiken of niet soms. De Cubaanse artsen daar is niet mis mee.Google Translate. Zelfs de apothekers proberen de huisartsen te steunen om de Cubanen weg te krijgen. In Holland is het al jaren bekend dat er veel huisartsen en specialisten in onze ziekenhuizen aan toeristen hoge bedragen vragen voor een fluteloos check-up aan zorg die niet onder medische behandeling bestaat. Even in je oren kijken 500 euro, medicatie als er iets is 1000 euro. Mijn nichtje was op vakantie hier, kwam te vallen en had veel na pijnen door kneuzingen. Zij werd doorgestuurd naar het zorg hotel voor nazorg. Voor de juiste medicatie moest zijn 2000 euro vooruit betalen. De arts wilde niet wachten op geld van de verzekering uit Holland. Zij heeft het zorg hotel verlaten en is de volgende dag weer naar Holland vertrokken., Zo gaat dat hier. Er zijn mensen in Holland ie boeken kunnen schrijven hoe slecht het gesteld is met de Surinaamse artsen en apothekers,
  Schaamteloos en onethisch gedrag. De artsen hier en apothekers houden zich niet aan het gedragscode en hun eed.Stelletje minkukkels en oplichters.


  Maak melding

 5. Is wel raar dat deze geïmporteerde artsen niet eerst op de hoogte worden gesteld van de werkwijze in Suriname. Ook moeten ze verplicht hun recepten op de computer tikken en printen om misverstanden in schrijfwijze en taal te voorkomen.


  Maak melding

 6. Als je niet in staat bent om in je eigen resources te investeren, moet je niet wildvlees halen om de behoeftigen te voorzien van de nodige zorg. In import artsen zullen voor meer onduidelijkheid zorgen dan verluchting brengen. Cubaanse artsen een aanfluiting voor onze eigen mensen en patienten.


  Maak melding

 7. Dit is niet de eerste keer dat Cubaanse artsen worden geboycot in Suriname.
  In het belang van betaalbare en bereikbare medische zorg moeten de Cubaanse artsen in Suriname blijven. Er moet een brug geslagen worden tussen de Surinaamse medische wereld en de Cubaanse arten. Begrijpelijk voelen de eerste zich bedreigt. Een aanpassings programma voor beide groepen is hier op zijn plaats


  Maak melding

 8. Er bestaat nog áltijd een Google vertaling dus maak er gebruik van. De Cubaanse artsen zijn beter opgeleid dan die van Suriname en werken in meerdere landen. In Nederland vallen er dagelijks doden door verkeerde diagnoses van artsen. Stop met de tegenwerking en ga samenwerken en leer van elkaar. Laat de jaloezie maar achterwege en sta klaar voor de gezondheid van de bevolking.


  Maak melding

 9. De import van Cubaanse artsen hebben een heel andere reden dan wordt aangegeven.
  Ik denk dat het alleen voor het belang van Bouterse zelf is, omdat hij beperkt is met reizen. Op deze manier kan hij goede zorg in Suriname voor zich zelf wel garanderen. Een mooi zorghotel is inmiddels ook al aangeschaft. Dus zijn oude dag zit wel goed.


  Maak melding

 10. In Nederland wordt er inderdaad ook flink gefraudeerd.
  Zorgverleners als huisartsen, tandartsen, etc. declareren schaamteloos en gewetenloos.
  De overheid en zorgverzekeraars in Nederland weten dat er gefraudeerd wordt maar doen er niets aan.

  Zogenaamd nemen de zorgkosten toe en moet de premie omhoog.

  Het declaratiesysteem in de zorg moet aangepast worden !


  Maak melding

 11. Een eenvoudig voorbeeld mijn schoonvader is van de stoel gevallen en ging naar een Cubaanse dokter in Ellen voor zijn pols,was dik geworden en kreeg paracetamol voor de pijn en mocht naar huis. Hij vertrouwde niet en ging naar zijn huisarts , kreeg gelijk een verwijsbrief voor een foto maken wat bleek zijn pols was gebroken en moest in de gips.


  Maak melding

 12. Dat heet Caraïbische samenwerking. Je haalt wat Cubaanse artsen en stuurt er rijst van de beste kwaliteit heen. Je eigen volk mag dan kippenvoerrijst eten.


  Maak melding

 13. Heel Suriname is corrupt ,en er word gefraudeerd bij het leven, het hypocriete is als de artsen dit doen is het schandalig en als de top van suriname dit doet ja ,wie bij vuur zit warmt zich het best ,mooie afleiding van de problemen in suriname, een stinkend rijk land waar 200miljard aan bodemschatten!!!!!!!!!!”, maar wie zegt dat het zo is , en niemand verteld de waarheid .
  Alcoa/Suralco gesteker wie wat moet betalen ,ongelooflijk ,naar mijn simpele mening is het gewoon zo dat die multinationals al genoeg heeft weg getrokken uit SURINAME , een symbolisch bedrag van een srd volstaat.ik las dat er sneller meer bauxit gewonnen is dan gepland.
  Wie is nu de sjaak ,Suriname de onderhandelaars of multinationals, het laat zich raden dat de laatst genoemde de verders uit z’n schoenen lacht


  Maak melding

 14. Heel Suriname is corrupt ,en er word gefraudeerd bij het leven, het hypocriete is als de artsen dit doen is het schandalig en als de top van suriname dit doet ja ,wie bij vuur zit warmt zich het best ,mooie afleiding van de problemen in suriname, een stinkend rijk land waar 200miljard aan bodemschatten!!!!!!!!!!”, maar wie zegt dat het zo is , en niemand verteld de waarheid .
  Alcoa/Suralco gesteker wie wat moet betalen ,ongelooflijk ,naar mijn simpele mening is het gewoon zo dat die multinationals al genoeg heeft weg getrokken uit SURINAME , een symbolisch bedrag van een srd volstaat.ik las dat er sneller meer bauxit gewonnen is dan gepland.
  Wie is nu de sjaak ,Suriname de onderhandelaars of multinationals, het laat zich raden dat de laatst genoemde de veters uit z’n schoenen lacht


  Maak melding

 15. Het zoveelste bewijs hoe dom die Bouterse wel niet is. Wat verwacht deze ezel nou ? Dat het Surinaamse volk nu allemaal de Spaanse taal gaan leren ? Alleen een ongeletterde man kan zo een dom voorstel doen en dan nog zegt hij dat hij liever 500 Cubaanse artsen naar Suriname wilde halen. Deze man wordt door een bepaalde bevolkingsgroep op handen gedragen. Waarom ? Omdat die groep geen vooruitgang wilt. Ze weten dat als Santokhi aan de macht komt het hard ploeteren wordt voor die groep en dat is nou net iets waar ze een hekel aan hebben.


  Maak melding

 16. Het grote GRAAIEN ..is nu afgelopen door de boeven. Goed zo Bouterse. Sommige Surinaamse artsen voelen zich God op aarde deze schaamteloze dieven. Nog meer Cubanen halen PRESIDENT. DIE ZIJN SOCIALER.EN ECHTE SPECIALISTEN.


  Maak melding

 17. Alle Surinaamse artsen en apothekers verbannen stelletje oplichters. Neefje bijna voet kwijtgeraakt na duizenden euro’s te hebben betaalt aan behandeling en medicijnen tijdens zijn vakantie in Suriname. Redding kwam op tijd na zijn terugkomst in Nederland. Mijn handen jeuken als men begrijpt wat ik bedoel stelletje moordenaars en dat alleen maar om geld.


  Maak melding

 18. Een arts is er om je optelappen om nog even door tekunnen met dit tydelyk bestaan,ik snap niet waarom men zo moeilyk doet ik bedoel doodt gaan we toch met cubaanse of hollandse arts
  het is overgens altydt een gok wat een arts onderneemt om je op de been te houden
  ik zou wel zeggen hoe meer artsen hoe beter want medische zorg voor iedereen bereikbaar waar mogelyk daar teken ik voor


  Maak melding

 19. Deze verrotte paarse overheid heeft het patent om beslissingen te nemen, die achteraf grote negatieve gevolgen hebben, waardoor het volk weer eens genaaid word.


  Maak melding

 20. Venetiaan haalde de Chinezen.
  Bouterse haalde de Cubanen en Haïtianen.
  Santokhi moet straks Indiërs halen.
  De etnische balans wordt anders verstoord, in het zware voordeel van de creolen.


  Maak melding

 21. -Aan alle NDPérs het volgende:: Dat je voor de NDP stem heb ik geen probleem, omdat het jou keuze is, maar dat je loyaal bent aan Bouterse de president van het volk is het voor mij de vraag.

  =Bouterse heeft velen vermoord, corruptie viert hoogtijd, misleid het volk, vertelt leugens, staat internationaal op Interpol geregistreerd dat hij een drugdealer is en de gevangenis in moet, staatsgelden gaan in zakken van een groep mensen en hij beledigd zijn volk. Het land verkopen aan het buitenland, onnodige schulden maken en alsmaar door geld lenen waar een deel in eigen zakken gaat. Ook zijn de waarde en normen in het land vertrapt door deze Bouterse. Bewijsstukken LIEGEN er niet om.
  Een goede vader is hij helemaal niet. Zo vader en zo zoon.
  Dit geld ook voor de mensen die achter de ABOP Brunswijk staan.

  Wel, als deze NDPérs nog achter zo iemand staan zegt het ook iets over hun zelf, omdat ze ook een kort lontje hebben, dus kunnen zij niet verder denken. Ze zien alleen een mooie man die ze aanbidden. Bah
  Zo zal er NOOIT voorruit gang komen in een land onder een moordenaar.


  Maak melding

 22. Chaos en wanorde creeren behoren ook tot het paars duivelse wapen van ddb en maffioso roversbende. Alleen geestelijk zieke paarse dwazen, debielen en idioten verdienen deze artsen. Opa taki, geen ene moer spaans spreken die ndp ezels en ezelinnen en ook omgekeerd spreken deze artsen geen takitaki. Oma taki, alles valt en staat met communicatie, maar met de duivelse dictator aan de macht dankzij al die paarse paria’ s, e kan figen. Op elk front is het een chaos aan het worden. Soso ddb vloek.


  Maak melding

 23. Die 40 zogenaamde artsen kunnen evengoed 40 criminelen zijn!!
  Je moet goed gek zijn crimineel bouta te gaan geloven,hij is de oorzaak van ellende in Suriname.
  Coups,dec moorden,Moiwana broederoorlog.bouta amnestie onder anderen zijn zijn verdiensten en @bert gaat in deze crimineel geloven als of geloven in een crimineel het beste idee is?!
  @Bert
  Waar woon je?
  Diep in het gaatje van bouta?!


  Maak melding

 24. Daarom dat wij zeggen dat studeren in Suriname waardeloos is
  Zie maar,criminelen van het ergste soort worden lijders zonder de vereiste cv”s,40 cubaanse criminelen die dokter spelen in Suriname zonder de vereiste internationale richtlijnen en voorwaarden te tonen.Blijf verder slapen surinamers.Neem actie ,ga de straten op,jullie toekomst is in gevaar..


  Maak melding

 25. Dit is naast de VMS en de medische specialisten de 3e poot van het misdaadsyndicaat binnen de volksgezondheidzorg in Suriname, de vereniging van apothekers. Natuurlijk voelen zij nu ook nattigheid en beginnen ze zich te roeren. Zijn ze bang dat de Cubaanse artsen uitsluitend medicijnen uit de lijst van het SZF gaan voorschrijven? Dat zal voor hun een gevoelige financiële klap zijn want de internationale farmacymafia heeft ook in Suriname zijn angels geplant en stuurt aan welke medicijnen moeten worden voorgeschreven en daarvoor krijgen de artsen een vergoeding in geld of cadeautjes, snoepreizen e.d. De meeste artsen hebben zich verbonden aan bepaalde apothekers waarmee ze afspraken hebben die op z’n zachtst gezegd frauduleus zijn. Uiteraard heeft ook hier de politiek weer een hele dikke vinger in de pap!! Er moet echt een stevige bezem gehaald worden door deze beroepsgroepen!!


  Maak melding

 26. @Ray Dringt het nog steeds niet tot je waardeloze hersenen door dat de Surinamer jullie door heeft en niet voor varkens de straat op gaat?


  Maak melding

 27. De Cubaanse artsen hebben wereldwijd een uitstekende reputatie opgebouwd. Duizenden van hen zijn wereldwijd atief in de gezondheidsorg. Cuba heeft zelfs met ondersteuning van de VN diverse medische faculteiten in landen opgezet. Amerikaanse farmacie giganten hebben farmacie-patenten in Cuba gekocht om vele medicijnen te produceren die in Cuba zijn ontwikkeld. In Suriname zijn de artsen bang dat hun financiele machtspositie doorbroken gaat worden. Zij zijn thans met een offensief bezig om de Cubanen weg te werken. Ook de apothekers zien de bui boven hun hoofd hangen. Zeer goede en goedkoop in Cuba ontwikkelde medicijnen zullen straks in Suriname verkrijgbaar zijn. De kans is zeer groot dat de Cubaanse artsen in Cuba ontwikkelde medicijnen in Suriname zullen introduceren. Daar gaan de woekerwinstane van de artsen en apothekers.


  Maak melding

 28. @ Afiba Google translate werkt niet voor techniese termen en zeker niet voor medicijnen. Als het zo goed is laat de cubaanse artsen het maar zelf uitzoeken.


  Maak melding

 29. Ik zie deze 50 Cubaanse artsen heel gauw huiswaarts terugkeren. De sur artsen zullen echt niet gauw hun gaan begeleiden om vervolgens in eigen vingers te snijden.

  Hoe dan ook een zeer domme zet geweest van meneer DB.
  Hij had beter in goed overleg met de sur artsen eerst 10 van hun halen met volledige begeleiding. En wanneer deze volledig waren ingewerkt had meneer DB alsnog de mogelijkheid om de rest te halen, zonder het risico dat er geen begeleiding zou zijn.

  EIGEN SCHULD DIKKE BULT.


  Maak melding

 30. Cubaanse artsen verstrekken zelf de medicamenten, probleem opgelost.
  Surinaamse apothekers en artsen niet meer nodig. Probleem opgelost.


  Maak melding

 31. @Lucien
  Jij idioot, snap je dan niet dat de surinamers wakker geschud moeten worden?!Werkelijk?!
  Denk je echt dat de surinamers moeten zitten kijken en zich niet roeren en met lede ogen moeten toezien dat het land wordt overgenomen door vreemdelingen in dit geval de invasie van 40 cubaanse criminelen?!Zijn de suriamers in eigen land tweede rang burgers dan?!
  Sjeesjes lulkoek @Lucien,je hoeft echt niet te tonen dat je een dierbare bent van moordenaar bouta want we merken het!
  O,ja,we hebben je hulp niet nodig om Suriname en de surinamers een push te geven om actie te ondernemen.We redden het ZONDER je hulp.
  En is er geen ander forum waar jullie je lijder de moordenaar kunnen prijzen voor alles dat hij FOUT doet?!Een website alleen voor het ocer volk?!


  Maak melding

 32. @Ray Iedereen weet dat dit forum een anti-NDP en vooral anti-Bouterse forum is, dat hoef je ons niet te vertellen en nee we gaan hier niet weg en zullen de varkenachtige leugens die gasten als jij hier posten blijven bestrijden en weerleggen. Als je daar niet tegen kan, ga dan maar weer in je mandje liggen en hou je koest! En nee, de Surina,mers gaan echt de straat niet op want ze weten wel beter en hebben jullie allang door. Vraag het maar aan je matties bij Pro en wijlen Wij Zijn Moe. Wat dit betreft is jullie leider Chan toch iets snuggerder dan jullie en roept hij niet op tot demonstraties omdat hij weet dat dat hem meer schade zal berokkenen dan goed.


  Maak melding

 33. @Rob: Je mept die spijker echt op zijn kop!! Of zo je wil, op de schoen!! Ik heb de indruk dat jij net als ik in de zorg werkzaam bent en dus weet wat er al decennia speelt. Vroeger werd de arts behandeld als de zoon van God en ze denken nog steeds dat ze dat inderdaad zijn! Ik sta vaak versteld van de metamorfose die velen van deze gasten in de jaren hebben ondergaan. Van slaafjes en voetenveeg van de specialisten tijdens hun co-schappen tot irritante omhoog gevallen, het systeem uitbuitende, de verpleging schofferende, de patiënt kleinerende geldwolven die duidelijk nooit de roeping hebben gehad maar slechts om winstbejag medicijnen zijn gaan studeren! Is misschien wraak dat ze drijft na al die jaren afgesnauwd, afgebeuld en uitgebuit te zijn door hun begeleiders, mentoren en al die tranen en frustraties die ze hebben moeten doorstaan voordat zij uit genade van de grote heren en dames eindelijk zich arts mochten noemen? Het is in en in triest gesteld met de attitude van onze artsen en vooral de specialisten. Bah, Bah, Bah!!!


  Maak melding

 34. Ray, per 1250 inwoners heeft Suriname 1 arts beschikbaar. Cuba heeft samen met Congo het hoogste aantal artsen per 1000 inwoners beschikbaar, namelijk 9 per 1000. Door de komst van 50 Cubaanse artsen in Suriname neemt het aantal artsen in Suriname toe met 1/8 deel oftewel 12,5%. Dit betekent dat er meer artsen voor de bevolking beschikbaar zijn en dat men niet meer met de geldbuidel in de hand op bezoek moet bij die Surinaamse artsen die geld willen zien voor een doktersbehandeling.


  Maak melding

 35. De apothekers en artsen voelen zich duidelijk bedreigd door de komst van de Cubaanse artsen. Misschien had de overheid beter kunnen inspelen op de taalbarrière. Per slot van rekening is het beroep van een arts een dienstverlenende functie. Het wordt moeilijk als je de zaken gaat omkeren. Dan ben je er immers niet voor de patiënt maar voor jezelf. De Surinaamse regering houdt dat wel in de gaten en niet voor niets zijn de Cubanen aangetrokken. De apothekers en andere actoren kunnen beter een manier van samenwerking vinden met de Cubanen. Daar ligt de oplossing en uitdaging. De bevolking is erbij gebaat.


  Maak melding

 36. Haco 5 juli 2019 at 11:19

  Weet je hoeveel Bert van Marwijk er zijn??

  Maar terzake:

  Op waterkant.net stond dat de artsen bezig zijn met een inburgeringscursus van 4 maanden, op de campus wonen en nog niet mogen werken.
  Hoezo verschijnt er een recept bij de apotheek van een Cubaanse arts, waar en wanneer heeft hij de patient gezien en medicijnen voorgeschreven??

  Koos wil graag Nederlandse basisartsen?
  Hebben ze een cursus Tropen-ziekten gevolg of bedoel van die jonge slimmeriken die net afgestudeerd zijn.
  Hoe wil je ze betalen?

  De Cubaanse artsen (zijn geen specialisten) en hoeven geen extra bijscholing omdat ze bekend zijn met ziekten die in de tropen voorkomen en hun inkomen is aanmerkelijk minder.


  Maak melding

 37. @Lucien
  We weten met zijn allen dat dit de plaats is voor de ndpers met een lage IQ om de surinamers te brainwashen en tot knechten van de criminele lijder te maken.
  Het zal je niet lukken om zo te doen!De surinamers hebben een push nodig en wij gaan ze die push geven.
  @lucien en robg
  We doen ons uiterste best de surinamers te overtuigen dat ze in staat zijn het werk zelf te doen!.Wij hebben geen invasie van cuba of ander nodig!
  Wat wij nodig hebben is medisch apparatuur ,medicijnen en specialisten die onze eigen studenten op medisch vak moeten begeleiden zodat ze hun studie afronden en dokters worden.Wij hebben geloof in eigen kunnen.Als jullie 2 meer vertrouwen hebben in Cuba dan mars verhuis naar Cuba!Wij gaan jullie 2 niet missen!!
  Surinamers geloof in je zelf…jullie hebben talenten…profiteer ervan.Heb vertrouwen in je zelf.Als burgers van Suriname verdienen jullie geprezen te worden en de jobs zijn van jullie.Laat de cubanen ,@robg en @Luciens het niet van jullie stelen.Ze zien jullie als surinamers zonder hersenen ,vergeet niet ze lopen zelfs rond als kippen zonder een kop.
  Surinamers vertrouwen in eigen kunnen.weg met de cubanen .,robgs en luciens.


  Maak melding

 38. “Misschien had de overheid beter kunnen inspelen op de taalbarrière”

  Tijdens de inburgering leren ze Nederlands en Sranan Tongo!!!!”


  Maak melding

 39. Ray 5 juli 2019 at 13:59
  “Waar woon je?
  Diep in het gaatje van bouta?!”

  Verstandige mensen blijven ver weg van Bouta zijn gaatjes maar weigeren ook dat mensen die nergens verstand van hebben te pas en te pas onzin hier verkondigen.


  Maak melding

 40. Toetje voor Ray,

  Zwangere vrouw moet voor spoedcontrole 260 km naar België: ‘Te zot voor woorden’
  Een zwangere vrouw uit Purmerend kon in geen enkel Nederlands ziekenhuis terecht toen bleek dat er kans was op een vroeggeboorte van haar tweeling. Vele uren na de controle werd uiteindelijk besloten om de vrouw maar liefst 260 kilometer verderop in het Belgische Gent op te nemen. Haar man is niet blij met de Nederlandse zorg: ,,Ik ben vooral teleurgesteld. Je betaalt een vermogen aan ziektekosten en kan hier niet eens geholpen worden.”


  Maak melding

 41. Zoals het naar uit ziet zal Hamdard en andere uitvaartondernemingen met de komst van deze Cubaanse artsen flink verdienen.

  Er zullen zo te zien meer doden vallen, dan dat er mensen beter worden.

  Boen Sari (his)Tory! Me Taigie!, Ja Toch?!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 42. @Ray. Ik heb je toch gezegd in je mand te gaan liggen! Vergeet niet eerst je Ritalin in te nemen. De onzin die jij hier verkondigt is te triest voor woorden. Je bent duidelijk helemaal los van de realiteit. Ga naar de markt en roep zo hard als je kan de mensen op om te gaan demonstreren en kijk hoeveel klappen meer je krijgt dan volgers. You are a joke!!


  Maak melding

 43. Het verbaast me niet van die Cubaanse communistische rommelartsen. De apothekers zouden gewoon moeten weigeren om recepten van cubaanse artsen in ontvangst te nemen die onduidelijk en onjuist zijn.


  Maak melding

 44. Heel wat onderontwikkelde mensen in SU kunnen blijkbaar niet inzien dat deze komst van 50 cubaanse ‘artsen’ in het jaar voor de verkiezingen niets meer is dan een kostbare verkiezingsstunt bedoelt om de stemmen van de binnenlandbewoners en districtbewoners te winnen voor de ndp. 9 jaren lang is er geen moer gedaan en nu komt men opeens in actie.

  Laat men niet vergeten dat SU duizenden $ dollars per cubaanse ‘arts’ per maand moet betalen aan het Cubaans regime welke komt bovenop het salaris wat de cubanen in SU zullen ontvangen. De regering Bouterse financiert dus een communistich en dicatatoriaal Cubaans regime.


  Maak melding

 45. Nu zit men flink geld over de balk te smijten aan allerlei verkiezingsstunts en politieke showprojecten (zoals de komst van deze cubaanse ‘artsen’) maar na de verkiezingen zal er weer een forse crash komen net zoals in 2015 en 2016 gebeurd is. Dus geloof me na de verkiezingen van 2020 zal je horen dat er weer geen geld is en dat de cubaanse ‘artsen’ en de Cubaanse Staat niet meer betaald kunnen worden waardoor die Cubanen hun biezen zullen pakken en vertrekken net zoals de Fillepijnse verpleegkundigen ook massaal hebben gedaan.
  Iedereen die stom genoeg was om in die verkiezingsstunts v.d. NDP te trappen en op die waardeloze criminele partij te stemmen zal dan weer lelijk op hun neus kijken.


  Maak melding

 46. Ja ja is te begrijpen direct kan t niet en ze begrijpen niets vandaar komen de beste artsen wel jullie kunnen nog zoveel alarm slaan ze gaan hier niet WEG. Wie gaat helpenin t binnenland allemaal die hier Ka zit uit te kraaien weten zelf geen moer

  Mi ede nanga unu de surinaamse artsen alasani fu deng na soso moni efu ju na abeng ju kang dede


  Maak melding

 47. Bouta-lovers zijn echt laag !
  Alleen uit liefde voor Bouterse verraden ze hun land, volk en cultuur.
  Uit liefde voor Bouterse accepteren leugens en bedrog.
  Het is overduidelijk dat Bouterse en zijn bende er een puinhoop van hebben gemaakt de NDP geeft dat zelf toe maar toch nog blijven Bouta-lovers alle ellende goedkeuren.
  Bouterse laat ze poep eten en ze geven nog fooi toe.
  Bouta-lovers zijn heel laag.


  Maak melding

 48. Bouterse is hier op dit forum echt een obsessie voor de vaste valse respondenten, duidelijk VHPers. Net als die ratten van Radio Tamara heerst er hier een ziekelijke Bouta obsessie.


  Maak melding

 49. Inderdaad Bouta-lovers zijn totaal geobsedeerd door Bouterse dat ze niks anders en niks beter willen weten.
  Bouterse is een god voor de Bouta-lover, ze leven totaal afgesloten met hun mind in dat ene hokje dat Bouterse heet.


  Maak melding

 50. @Bert
  Zo wat moet ik dan doen met het nieuws uit Nederland?!
  Sjeesjes toch,Suriname heeft problemen genoeg Dr ie met de dag erger worden en dat hebben we te danken aan je narco jeld bouta de moordenaar.
  Nederland weet hoe ze hun problemen moeten oplossen.Ze hebben geen interventie en of bemoeienis van surinamers nodig die denken het best te weten.


  Maak melding

 51. @Lucen
  Snap je waarpm de sorinamers niet durven op straat te komen?
  Personen zoals jij zijn verantwoordelijk voor het feit dat surinamers niet durven.
  Jij wordt betaalt voor het intimideren en bedreigen ,zo baasje zo knecht.


  Maak melding

 52. @Bert
  Zo wat moet ik dan doen met het nieuws uit Nederland?!
  Sjeesjes toch,Suriname heeft problemen genoeg die met de dag erger worden en dat hebben we te danken aan je narco held bouta de moordenaar.
  Nederland weet hoe ze hun problemen moeten oplossen.Ze hebben geen interventie en of bemoeienis van de surinamers nodig.


  Maak melding

 53. @ |Ray,
  Ray 5 juli 2019 at 22:03
  @Bert
  Zo wat moet ik dan doen met het nieuws uit Nederland?!”

  Wil je geen specialisten aan artsen meer uit Nederland??

  Ook goed Nederland stuurt wel medisch apparatuur?
  Vraagje: moeten er ook deskundige komen om de fraudeurs te instrueren hoe het werkt.

  Advies: Laat ze beginnen met het geven van goede basis te geven aan iedereen tegen afgesproken tarieven en minder frauderen.


  Maak melding

 54. @Lucien, de gezondheidszorg heeft altijd kunnen rekenen op mijn belangstelling. Het is een heel interessante ‘ tak van sport ‘ omdat er heel veel bij komt kijken voor met name de bevolkingsgezondheidszorg. Voor Ray is het echter een gemiste kans om samen met ons constructief mee te denken hoe de gezondheidszorg in Suriname geoptimaliseerd kan worden. De inzet van Cubaanse artsen zal zeker een verbetering brengen in de gezondheidsbeleving van de gemiddelde patiënt in Suriname. Dit moeten wij alleen waarderen als de regering ernaar streeft dat ongeacht de sociale en economische status van de gemiddelde Surinamer iedereen recht heeft op dezelfde medische behandeling. Het ligt in de bedoeling dat met de komst van deze artsen de medische zorg doelgerichter en effectiever ter beschikking van de bevolking zal komen.


  Maak melding

 55. @Bert van Marwijk
  Je bedoelt da t de NDP top er alles aan doet om tuku te maken.
  Dat er een paar rotte appels onder de artsen zijn zegt niet over de sector als geheel. Dat er veel rotte appels in de top van de NDP zitten zegt daarentegen veel over d eNDP, een criminele organisatie.
  Het argument van te weinig artsen is ook een argument dat slechts toont hoe incompetent die paarse zijn. Ze zijn al 9 jaar aan het regeren en hadden dus alle tijd om dit te zien aankomen!!
  Ze ontslaan via het ZSF een aantal specialisten maar elke gedegen motivatie ontbreekt Gaan ze daarvoor ook Cubanen inhuren??
  De NDP heeft veel weg van een criminele uitzendorganisatie die allerlei incompetente figuren op posities zet waar zij flink aan kunnen verdienen.


  Maak melding

 56. @ Klaas de Groot 5 juli 2019 at 23:34

  Waarvan akte.

  De verkiezingen komen er aan. Wil je een beleidsplan voor ze schrijven?
  Doe maar een copie naar Rutten wat Suriname en Nederland lijken qua organisatie van de gezondheidszorg veel op elkaar voor het opleiden van voldoende personeel.
  Zomers gaan ze alleen spoedoperatie doen in sommige ziekenhuizen.
  Binnenkort alleen zondagdienst in de ziekenhuizen.
  Sla je slag.


  Maak melding

 57. Bert van Marwijk

  Tropen ziektes ik denk persoonlijk dat die Hollanders een hoop kennis hebben opgedaan met al hun tropen jaar ,Suriname Indonesië en noem maar op


  Maak melding

 58. Het gaat al mis als de patient bij de arts komt. De Cubaanse arts weet te weinig van de cultuur en beheerst de taal niet goed genoeg om te communiceren. Neem een simpele beschrijving van pijn. Daarvoor zijn vele beschrijvingen mogelijk, zelf binnen SR zullen daar culturele verschillen zijn die de lokale artsen gelukkig wel kunnen omdat ze tijdens hun studie en stage die begrippen hebben opgedaan. Verkeerde diagnoses met fatale gevolgen voor de patiënt.
  Vervolgens moet de arts met een behandelplan komen. Maar hij kent de medische sector in SR niet, weet niet welke specialisme beschikbaar zijn en toepasbaar zijn. Elk land heeft haar eigen protocollen voor de behandeling en die kunnen sterk afwijken. Waar het enen land bv voor bestraling kiest zal het andere land voor chemo gaan. Al was het alleen maar vanwege het wel of niet beschikbaar zijn.
  Als onderdeel van het behandel plan worden medicijnen voorgeschreven. De SR arts weet precies welke medicijnen in de klapper staan en welke desondanks niet altijd beschikbaar zijn.
  Kortom de komst van zoveel Cubaanse artsen is niet alleen onzinnig en zinloos, het is ook een bewijs van schandalig onvermogen. De regering had het te kort al lang moeten zien aankomen maar heeft niet gehandeld. Daarnaast komt ze nu met een veel te dure en zinloze oplossing die het probleem alleen maar groter maakt. Het lijkt dan ook meer te maken te hebben met de afkeer van Bouterse voor alles en indereen die voor “gestudeerd”staat. Wakkaman en gansta gedrag.


  Maak melding

 59. @Bert van Marwijk
  Als ik eeb beleidsplan zou schrijven zou dit vanuit de belangen van het volk en de volksgezondheid zijn. Daar is Bouterse en zijn kliek totaal niet in geïnteresseerd Die denken alleen aan machtsbehoud en stapels geld.
  Dus ik lever mijn steun en inbreng niet via dat kanaal.

  Aan de onkundige dom oren die over “google translate” beginnen. Die laten slechts blijken totaal niet te weten waarover ze praten. Sterker nog bij vaktaal gaat GT geregeld de mist in.
  En GT kan op zijn best vertalen en niet aangeven wel alternatief wel in de klapper in SR beschikbaar is.
  Knap irritant dat die paarse trollen steeds onzin posten zonder hun hersens te gebruiken. Waarschijnlijk door gebrek aan hersens.


  Maak melding

 60. @Luciën 5 juli 2019 at 15:56
  @Ray Iedereen weet dat dit forum een anti-NDP en vooral anti-Bouterse forum is,
  ==================
  Je bedoelt zeker dat hier mensen zijn met verstand die hun vestand gebruiken ipv de domme hersenloze OCER schapen die alles na blaten. Toon eens dat jij geen schaap bent door met onderbouwde argumenten te komen ipv zwak en onbeschoft op de man te spelen.


  Maak melding

 61. Het is te kort door de bocht om te denken dat dit probleem gauw is opgelost. Want we hebben een president die gewoon niets snapt. Vergeet niet dat het hier gaat om de gezondheidszorg. Je kan niet met mensen levens gaan schaken. Uiteindelijk moeten deze Cubanen terug keren. En wie gaat DB de schuld geven. De surinaamse artsen natuurlijk. Om zo te laten blijken dat het niet zijn falen is.

  DIEP TRIEST!!!


  Maak melding

 62. Het lijkt mij dat de cubaanse doctors ook een cursud moeten volgen in het schrijven van recepten. De termen die gebruikelijk zijn in suriname en de namen van de medicijnen die normaal voorgeschreven worden. Connectie van medicijn met de organen systeem kan helpzaam zijn. De klapper kan dan later in de praktijk als referencie gebruik worddn.


  Maak melding

 63. De Hollanders die in de gezondheidszorg van Suriname stage komen lopen, geen sranan tongo spreken, de “cultuur van pijn”niet kennen komen er ook uit waarom zou het de Cubanen die verplicht eerst inburgeren niet lukken.

  Er zijn medicijnenklappers!!
  En de het is de taak van de apotheek om er op toe te zien dat de voorgeschreven medicijnen op de recepten kloppen qua dosering en dat de combinatie van pillen geen schade veroorzaken.
  De artsen in Suriname en Nederland “weten genoeg maar niet alles!!”op het gebied van medicijnen daarom hebben we apothekers.

  In Nederland handelt de regering niet “onzinnig en zinloos, maar he bewijs van een bewijs van schandalig onvermogen.” is ook daar manifest.
  Lees de krantenkoppen maar : ” schreeuwend tekort aan personeel in de gezondheidszorg”

  @ Haco,
  “Tropen Ziekten” is een extra opleiding voor artsen die naar de tropen willen.
  Huisartsen opleiding is een extra opleiding voor artsen na hun studie tot basis arts.


  Maak melding

 64. De moderator heeft natuurlijk weer eens een reactie van mij verwijderd. Het is meer dan duidelijk dat reacties die de Hindustaanse VHP negatief belichten worden verwijderd. Zolang je maar scheldt op niet Hindustanen, Bouterse, de NDP en of mensen die met die partij worden geassocieerd of met name Afro-Surinamers vooral uit het binnenland, heb je hier alle ruimte. Waterkant glijdt duidelijk verder af naar het niveau van racistische VHP-werkarm!!


  Maak melding

 65. Beste Waterkant lezers en ook lezers van andere Surinaamse kranten. Is het jullie opgevallen dat Dagblad Suriname uit alle lijsten en waarschijnlijk ook van de ether is gehaald? Is er iemand in de gelegenheid om uit te kunnen leggen of genoemde krant door de overheid van Suriname of
  wegens andere redenen weg is?

  GAARNE EEN REACTIE VAN EEN VAN DE LEZERS!!!!!!!!!!!!

  IS DE SURINAAMSE OVERHEID SOMS BANG GEWORDEN VAN DE BERICHTEN, DIE ONGEZOUTEN IN GENOEMDE KRANT VERSCHIJNT?????????????


  Maak melding

 66. @Bert van Marwijk
  Die vrouw die ivm een vroeg geboorte van Purmerend naar Gent, 240 km en niet 260 zoals jij er vn maakt, is een grote uitzondering op de regel en er wordt aan gewerkt.
  De president van SR die regelmatig naar Cuka gaat is regel en daar is in 9 jaar niets aan gedaan.


  Maak melding

 67. @ Klaas de Groot 6 juli 2019 at 22:28
  Slechts een citaat uit de Nederlandse pers.

  Klaas de Groot is groot in Kleine dingen.
  “Uitzondering” die vaak voorkomt bij vroeggeboren babies, hartinfarcten en veel meer.
  Wedden dat mijn geestelijke vermogens en IQ hoger zijn dan de jouwe.
  Feiten liegen ga gerust en rustig googelen en neem e informatie tot je en besteedt minder tijd aan Bouters.
  Ook heel zacht, klinkt de waarheid heel hard!!!
  Of heb je gaten in je geheugen.


  Maak melding

 68. @Bert van Marwijk 6 juli 2019 at 22:41
  Ëén zwaluw maakt nog geen zomer zegt het spreekwoord.
  Iedereen met een klein beetje verstand weet dat uitzonderingen het nieuws halen maar vaak niets zeggen over de structurele situatie.
  Jullie paarse kunnen alleen maar draaien, krompraten en zelfs grote leugens verkopen.
  Zoals die gestoorde RobG die hier boven beweert dat er 1 arts is op 100 Cubanen. Die man verzint zelfs de meest achterlijke onzin, maar jouw reacties zijn dan wat subtielen maar even walgelijk en onzinnige demagogie.
  .
  Bewust laat je het dan ook na om echt te reageren op wat ik mijn eerdere posting aanhaalde. Dat zijn immers feiten waar je niet omheen kunt en dus moet je het topic verschuiven zodat je weer fijn kunt draaien.


  Maak melding

 69. Vele Nederlanders zeggen dat de Belgen Olie dom zijn….
  maar wat mij opvalt is , dat als de Surinamer ziek is koopt hij/zij een ticket en gaan naar Nederland
  voor beterschap (velen komen in een kist terug)
  Als de Slimme hoogontwikkelde Nederlander ziek is ? stapt hij in de auto of in de trein en die gaat naar België juist naar die Olie Domme belgen , daarna komen ze gezond en wel weer thuis , en zitten met een potje bier te vertellen hoe Dom de Belgen zijn . Ondergetekende heeft het niet hoog op met Nederlandse Artsen In het ZGT te Almelo hebben ze mij en m’n zoon bijna naar de andere kant gestuurd . Nu deal ik alleen met Belgische artsen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.