Stichting voor ontwikkeling binnenland Suriname dient projecten in bij Alcoa Foundation

4
Stichting voor ontwikkeling binnenland Suriname dient projecten in bij Alcoa Foundation

Stichting Fonds Ontwikkeling Binnenland (SFOB) in Suriname heeft onlangs veertien projecten ter goedkeuring ingediend bij het Alcoa Foundation. Deze zijn verspreid over vijf districten. Het Alcoa Foundation financiert alleen projecten in gebieden waar zij werkzaam is of is geweest. Het gaat in dit kader om de gebieden Brokopondo, Para, Wanica, Marowijne en Commewijne.  

Het Alcoa foundation zal conform haar richtlijnen natrekken welke projecten prioriteit genieten voor de beschikbare financieringen. De SFOB is een semioverheidsinstelling, ressorterende onder het Ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO). Haar missie is om een bijdrage te leveren aan het wegwerken van de sociaaleconomische achterstand van de binnenlandbewoners.

Een van de veertien projecten is getiteld “Supporting sustainable forestry in Surinamese tribal community with the purchase of a Mobile Sawmill”.  Binnen dit project is SFOB belast met het beheren van de financiële middelen. Het gaat om een contributie verkregen uit het Canada Fund for Local Initiatives. Het verwachtte resultaat van dit project is dat de dorpen kunnen beschikken over voldoende houtproducten, zodat de bouw van de geprojecteerde technische instituten, evenals de reparatie van gemeenschappelijke voorzieningen, huizen en gebouwen kan worden gerealiseerd. Technische instituten zullen worden opgericht om beroepsopleiding te geven in traditionele ambachten, houtbewerking en meubel maken.

Dit project betreft een samenwerking met de Saamaka Wosu Coöperatie en het Directoraat Duurzaam Ontwikkeling Afro-Surinamers Binnenland (DDOAS) van het Ministerie van RO. Samaka Wosu Coöperatie is tijdens een gran krutu in november 2018 ingesteld door de Saamaka granman, Albert Aboikoni. Er is daarbij nadruk gelegd op de behoefte naar duurzame ontwikkeling. In dat kader is er ook een strategisch plan opgezet waarbinnen er enkele projecten in samenwerking met RO uitgevoerd zullen worden.

Projectcoördinator Cylene France van SFOB geeft aan dat het project aan het begin van de implementatiefase zit. De middelen zijn reeds overgemaakt en er is gebrainstormd over de uitvoering en het aankopen van de materialen met alle betrokken partijen. De stichting zal te zijner tijd meer informatie vrijgeven over de overige projecten.

4 REACTIES

 1. Was echt het bauxiet die in de bodem zat, echt alleen van de binnenlandse bewoners.

  Was dat niet gemeenschapsgoed. Hoezo dan het ministerie van Regionale ontwikkelinng en niet van Binnenlandse zaken.

  De doelgroep van de NDP EN ABOP, BEP hebben het goed voor elkaar zeg.


  Maak melding

 2. Suriname leeg geroofd door Suralco, Biliton en Alcoa. Was niet alleen bauxiet en er zat ook veel goud in. Noem mij een rijke Konkoni, helaas Aboikoni arm overleden en vergeten. Binnenlandse bewoners van Brokopondo, Para, Marowijne, zullen altijd bedelen en ze kunnen niet met geld omgaan. Wat heeft ABOP met al die goud bereikt?


  Maak melding

 3. Aan de sociaal economische achterstand van de stadsbewoners wordt helaas te weinig aandacht besteed. Het lijkt wel dat als je in het binnenland woont, je op de eerste rij mag gaan zitten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.