maandag, juni 17, 2024
HomeFotoLeerkracht die scholiere in Suriname over schoolerf sleepte ontslagen

Leerkracht die scholiere in Suriname over schoolerf sleepte ontslagen

-

Does Travel - naar Suriname

De leerkracht die begin deze week een scholiere over het schoolerf sleepte wordt ontslagen door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur in Suriname. Dat heeft minister Lilian Ferrier van Onderwijs donderdagmiddag in De Nationale Assemblee gezegd. Het incident werd door mede scholieren gefilmd (zie onder) en veel gedeeld via social media.

De leerkracht verklaarde dat hij in een ruzie tussen twee scholieren had ingegrepen. Waarom hij besloot op deze manier te handelen kon hij echter niet verklaren, schrijft de Surinaamse krant De Ware Tijd. Het meisje dat met een andere leerling wilde vechten is door de schoolleiding voor enkele dagen geschorst.

Het incident deed zich voor op de lbo-school in Brokopondo, die donderdag was gesloten omdat vijftien van de negentien leerkrachten naar Paramaribo gingen om hun collega te ondersteunen.

Volgens de minister heeft de vakbond aangekondigd het ontslag van de leerkracht aan te vechten.

https://www.instagram.com/p/Bv0FJRgIspX/

opening
Fernandes Express
Passion in concert

44 REACTIES
 1. En zo hoort. Interventie van de vakbond gaat geen moer helpen; geen enkele zichzelf respecterende rechter zal dit terugdraaien. Ik blijf me verwonderen over de denkwijze van sommige mensen hier op waterkant die deze laffe mishandeling goedkeuren dan wel met verzachtende omstandigheden komen. Ja, de kinderen zijn brutaler geworden. Alleen in Suriname? Wat dacht je van Nederland? Wat dacht je van andere landen?
  Weet men hoeveel leerkrachten ziek thuiszitten in Nederland?

  Deze jager, geen leerkracht dus, heeft een pingo doodgeschoten en sleept de pingo aan een poot naar huis om het op te vreten. Zat tijd nu om na te denken. Eerst zijn buikje volvreten van die pingo.


  Maak melding
 2. @pakiratigri, volkomen gelijk.
  Deze “leerkracht” heeft totaal geen inzicht hoe hij tussen twee ruziënde personen moest handelen. Ben ook blij dat de leerlingen ook geschorst zijn. De school is geen ” boksring”.
  Als de bond van leraren dit goed praat, zijn ze ongeschikt voor deze sector.


  Maak melding
 3. Wat is gebeurd met de donkere schooljuffrouw die een Hindoestaanse scholiere zwaar mishandeld had ? Is zij ook ontslagen of heeft zij juist salarisverhoging gekregen. Dit moet tot op de bodem uitgezocht worden.


  Maak melding
 4. Goed zo het is geen voorbeeld voor de kinderen. In Nederland hoeft hij deze stronterij niet uit halen. Hij zou ook nog opgesloten worden en voor de rechter moeten verschijnen. Het is goed dat nooit een leraar deze stronterij ooit met mijn kinderen uitgehaald heeft toen ze jong waren. Hij zou het amper overleven als ik de volgende dag op school verhaal zou halen. Zo behandel je geen enkel kind en dan zegt deze leerkracht hij weet niet waarom hij zo handelde. What te fuck.


  Maak melding
 5. Zo kan men zien hoe knettergek ze in SME zijn.Een leraar die ver buiten zn boekje gaat en de bond die hem hier in wil verdedigen.Wat n land.
  Rare manier van beredenering hoor.
  @kankantriestraat,zowel de schooljuf en het kind waren donker van huidskleur


  Maak melding
 6. Op school neemt de leerkracht de rol van de ouders over , wat blijkt nu dat de sommige kinderen wel voeding thuis krijgen maar geen opvoeding , dus dan ontstaan er conflicten zoals deze, waar alle normen en waarden die een kind thuis moet zou krijgen overboord gegooid worden.
  Het waren 2 vechtende kinderen (dat werd verteld op de Radio) als de Leraar niet had ingegrepen zou hij ook vervolgt worden ,
  in Reactie op @Afiba zou het zo moeten gebeuren ?? zie link (https://www.youtube.com/watch?v=tV9SJ2WeFz0&t=2s) Mijn generatie hebben te doen gehad met Bella Richards Balk Cameron en Batjaw Orna als deze leraren je aan keken dan wist je al hoe laat het was …


  Maak melding
 7. Aanvechten???!!!!
  Als de Bvl zich niet gaat aanstellen, gaat niemand dat doen!! Stelletje aanstellers!
  Er valt niets, nogmaals NIETS aan te vechten. Die man in kwestie is fout. Hoe je de wereld ook keert of draait, hij is en blijft fout.
  Voor mijn part hadden de mensen van Brokopondo dan liever die man “vermist”, maar ze hebben het op de juiste manier willen aanpakken en krijgen dan dit naar hun hoofd toegeslingerd.
  Bvl en Als ga betere zaken doen en oplossen hoor. Er valt hier niets aan te vechten.


  Maak melding
 8. Op school neemt de leerkracht de rol van de ouders over , wat blijkt nu dat de sommige kinderen wel voeding thuis krijgen maar geen opvoeding , dus dan ontstaan er conflicten zoals deze, waar alle normen en waarden die een kind thuis moet zou krijgen overboord gegooid worden.
  Het waren 2 vechtende kinderen (dat werd verteld op de Radio) als de Leraar niet had ingegrepen zou hij ook vervolgt worden ,
  in Reactie op @Afiba zou het zo moeten gebeuren ?? zie link op (jou tube M. laat zien wie de baas is )
  Mijn generatie hebben te doen gehad met Bella Richards Balk Cameron en Batjaw Orna als deze leraren je aan keken dan wist je al hoe laat het was …


  Maak melding
 9. Als elke dag een ouderlyke van een der school gaanden met de school mee draait en zyn bevinding in een register vast legt en de scholen strenger op gaan toe zien op gedrag (OA) zodat leerlingen een gedegen opleiding kunnen genieten ten einde hun toekomst met een diploma in een sociaal maaschapy kunnen deel nemen,we hebben niks aan nog een ongeschoolde of werkloze leerkracht
  onnodig deze man te ontslaan, hy heefd het niet slecht bedoeld ,DNA kan beter naar hun eigen daden te kyken , Scholen moeten strenger gaan worden (agresief gedrag en respectloze gedrag of hinderlyk ondermynend gedrag niet accepteren en deze kinderen verwyzen naar (hulp zoeken) anders ligt het hele onderwys straks op z,n gat .Wie is de volgende die ontslagen wordt en waarom
  laten we niet ontkennen dat er een probleem is ,de positie van een onderwys gevende moet duidelyk worden omschreven,en elke Situatie moet onafhankelyk worden bekeken


  Maak melding
 10. De onderwys gevende heefd altydt gelyk, dit is het..bent u het daar niet mee eens (wat mogelyk is)dan zou men het aankunnen vechten by een onderwys Raad.. maar een onderwys gevende zo neer halen is niet acceptable .de leerlingen hebben geen respect meer voor de onderwys gevende


  Maak melding
 11. Goed of niet maar kinderen van heden kunnen bloed onder j nagels vandaan halen. De leerkracht heeft 24 kids per klas en de heledag door. Het zal mij niet verbazen dat indien de leerling fatsoenlijke ouderwetse ouders heeft dat ze thuis nog wat klappen krijgt. Het verhaal is meer dan wat j ziet. Ik vraag mijn kinderen eerst wat heb jij gedaan!!!


  Maak melding
 12. Ik kan me voorstellen dat de leerkracht niet anders kon,want de kinderen van u zijn zo vrijpostig dat ze kans zien om leerkrachten zelfs af te takelen,zulke kinderen moeten een beetje anders aangepakt worden want praten helpt niet of dan afschrijven van deschool.Dus ik vind die leerkracht niet fout,de minister is fout op die stoel waarop ze zit,ik weet niet waar ze is opgegroeid,mar de jeugd van nu is niet die van toen.Niet iedereen kan zulke kinderen aanpakken.


  Maak melding
 13. . Het meisje is verhaal gaan halen bij haar nicht in de klas en hier is een gevecht ontstaan. De betrokken leerkracht heeft dat gezien en wilde ingrijpen, is in de klas gegaan en heeft het meisje uit de klas gehaald. Zijn verhaal is dat het meisje weer de klas is ingegaan en hij heeft haar weer naar buiten gebracht. De leerkracht beweert dat hij vaker ingeschakeld wordt als er toestanden op de school plaatsvinden. Hij is eigenlijk onbevoegd. Hij heeft de eed als leerkracht niet afgelegd, hij heeft geen onderwijsbevoegdheid. Hij heeft een Amto diploma en daar is hij leerkracht op de lbo-school, deelde Ferrier mee.
  Het slachtoffer is ook gehoord en geschorst. ”
  – – –
  Dt krijg je als mensen zonder onderwijsbevoegdheid die ook geen eed als leerkracht voor de klas van een MULO school plaatst en/of laat werken.
  Het ontslag van de man is in zo een situatie zeker aanvechtbaar.

  schorsen van deze menner eventueel met inhouding van salaris tijdens zijn schorsing had ook gekund. Of ontslag volgens het ambtenaren recht mag weet ik niet, maar ik vraag het me af..

  Na de schorsing zou voor deze ambtenaar een functie gezocht kunnen worden waarin hij niets met kinderen van den heeft.

  De man heeft een zware fout begaan, maar thuis zal hij ook wel een gezin hebben en nu ontbeert hij inkomen om zijn gezin te onderhouden.


  Maak melding
 14. Gelukkig dat Het Dna toen niet bestond anders was mijn generatie een op hol en los geslagen schip , Ik dank mijn God op blote knieën dat ik leraren van de oude stempel heb gehad die ons respect voor gezag hebben ingeprent op y.o.u tube kan je zien hoe het tegenwoordig gaat M….. laat zien wie de baas is . kijk opvoeding begint THUIS !!!!!!!


  Maak melding
 15. Een slechter signaal naar ouders en hun kinderen om hun te leren hun agressie in toom te houden, kon niet worden gegeven met dit ontslag.

  Voortaan is het devies aan leerkrachten, ziet u een leerling in de fout gaan zelf met ernstig gevolg en deze is niet gericht aan u, waarschuw alleen maar treedt niet krachtig op. Just go with the flow.

  Een zeer trieste zaak een groter stimulans voor moreel en ethisch verval en toename van grofheid en agressie kon niet gegeven worden.

  Dit betekent niet dat ik pleit voor geen disciplinaire maatregelen voor leerkrachten die in de fout zijn gegaan. Maar als we de media mogen geloven, is dit een uit de hand gelopen optreden van de leerkracht om erger te voorkomen.

  Cry thy country, cry


  Maak melding
 16. Maxi fu opo kawna ,sabiman fu Liba! 5 april 2019 at 13:48

  Over welk jaar heb jij het?

  Want volgens mij had je in die periode ook meester Bogaart (BOGA) die graag uitlokte om je vervolgens als een bokser voor rot te slaan.


  Maak melding
 17. Ontslagen of niet, het kind, maar voornamelijk opgevoed door asociale ndper’ s en aboper’ s, zijn de ware oorzaak dat hij zich niet heeft kunnen beheersen. Vaker heeft hij zijn beklag gedaan, bij de schooldirektie, die hebben hem nooit een antwoordt kunnen geven of advies. Zo gaat het in het land waar onberechte misdadigers en criminelen, samen met hun parasieten en poepvliegen, regeren. Na Suribabwaanse mentalitiet e regeri.


  Maak melding
 18. Een goed onderwezen en opgeleid leerkracht, zou moeten weten, hoe om te gaan met zulke situaties. Kinderen zijn de toekomst.

  Thuis en op school, komen leerlingen, van de omgeving veel te weten en op school leren ze van de leerkrachten om iemand te worden in de maatschappij.

  Vaak, ook hoe de wereld in elkaar zit.
  Als ze het internet goed gebruiken, kunnen ze ook een beeld vormen hoe het allemaal in de wereld gaat.

  Ik ben van mening dat de leerlingen de mogelijkheden moet krijgen van alle betrokkenen, zoals ouders, de omgeving en de kwaliteit van het onderwijs.

  Het lijkt, in een steeds sneller veranderende wereld dat de politiek het lange termijn denken en werken vergeten is. Samenwerken, vertrouwen, open zijn voor kritiek en luisteren naar elkaar biedt kansen.

  Met de vinger naar elkaar wijzen, biedt geen oplossing.

  De groeten,
  Ik wens iedereen veel liefde en vrede.


  Maak melding
 19. Gratis, advies aan leerkrachten om uit de puree te blijven.

  1. Wijs 2 leerlingen aan die ogenblikkelijk wanneer u dat aangeeft, welk incident u aangeeft begint te filmen.

  2. Zeg luidt genoeg aan degene die betrokken zijn, bij het incident, dat is ongepast wat u doet.

  3. Loop vervolgens weg om het schoolhoofd te waarschuwen, laat zij de kastanjes uit het vuur komen halen.

  4. Komt u terug en iemand is verwond of nog erger, zeg dan alleen, dit had niet mogen gebeuren.

  5. Loop dan terug naar het schoolhoofd als die nog niet met u gekomen was. Breng hem op de hoogte, laat deze dan verder handelen.

  6. Is iemand ernstig verwond of erger. Stuur dan een kaart of krans,

  7. Troost u zelf met de gedachte dat u tenminste uw baan nog hebt.

  Onthoud u deze 7 regels. Trek dit als lering als u, uw baan wilt behouden.


  Maak melding
 20. Wat ik heb vernomen is dat de leerling een lokaal was binnengelopen en dat ze in gevecht raakte met haar nicht. Zij werd uit het lokaal verwijderd maar ging vervolgens weer het lokaal in om het gevecht met haar nicht voort te zetten. Zij verzette zich vervolgens hevig en wilde het lokaal niet uit. De leerkracht werd vervolgens ingeschakeld om de klus op te knappen. Door het verzet van het meisje was hij genoodzaakt haar hardhandig aan te pakken. Men zegt ook dat deze leekracht niet de bevoegdheid had om les te geven op deze school. Dit is mijn inziens de reden waarom hij is ontslagen. Ik denk dat men ervan uitgaat dat een bevoegde docent op een professionele manier dit soort vtraagstukken weet op te lossen.


  Maak melding
 21. Deze gebeurtenis kan je ook vergelijken met die Bruce Lee van de supermarket die een dame toetakelde. Ook dat was buitenproportioneel. Optreden is een eerste, een tweede is om niet amok te raken en een soort van blinde waas voor je ogen te krijgen en de boel daardoor buitensporig uit de hand loopt. De jager had moeten inzien dat het geen pingo was. Zo sleep je namelijk een pingo aan een poot naar de keuken. Het was een mens. Een jongvolwassene, een meisje. Hij een man. Hij is twee keer zo groot als dat meisje. Wat let hem om het meisje stevig vast te houden ook al zou ze tegenstribbelen? Sorry hoor jager. Ga nu maar lekker die pingo ontvellen en doe de rest in de vrieskist. Hij kan altijd op zoek naar een andere baan. Het leven gaat door.


  Maak melding
 22. Ontslaan op staande voet. Zo ga je niet om met eigen kinderen en helemaal niet met andermans kind. Wanneer hebben mensen eens door dat wij in een digitale tijdperk leven en wat vroeger binnen het schoolterreinen bleef nu binnen enkele seconden de wereld rond gaat.


  Maak melding
 23. @ RobG
  u heeft duidelijk naar het betooh van minister Ferrier geluisterd in de DNA.

  U en Paliratigri zouden dan ook de woorden van de DNA leden Hooghart en Panday met betrekking tot dit incident terug moeten luisteren.
  Hopelijk wordt het u dan duidelijk welk niveau de NDP fractie in de DNA heeft.

  Natuurlijk zitten er aan het incident heel veel kanten ter nuancering. Het verhaal van de minister was een zwakke reproductie met weinig gezag de reacties van Panday en Hooghart van mensen die men zou moeten verbieden in het openbaar iets te zeggen.

  Dat een “docent” zo uit z’n dak kan gaan diskwalificeerd hem zeker, Dat hij er alleen voorstond en niet gecorrigeerd werd diskwalificeerd de school en haar directie. Dat de collega’s daar na niet aan het werk gaan geeft aan dat dit schijnbaar normaal is en dat vind ik stuitend.

  Hooghart is superschadelijk voor het land omdat hij de rol van Personeelsmanager in de DNA speelt en elke ambtenaar in bescherming neemt.

  Beste Robg wat vindt u van de stelling van de regering dat zij 27.000 ambtenaren in dienst gehouden heeft doe het IMF en de oppositie zouden willen ontslaan. Wat vindt u van datr Adhin nu verklaart dat er 83.000 ambtenaren zouden zijn. Staat dat niet haaks op uw visie van goed staatsbeheer.


  Maak melding
 24. @ Sam ik heb het over de jaren late 50 en 1960.. ik ben ape trots dat ik strenge leraren had, die respect en gezag hoog in het vaandel hadden .. zelf heb ik ook een Terroristische leraar gehad , een fam. van Balk Cameron die Terrorist heette ook Cameron die gaf les op de nieuwe christelijke school aan de weidestraat , die straalde helemaal geen respect of ontzag af . gezag en respect uitstralen doe je niet met een stok . maar dat deed deze Terrorist wel kinderen gewoon voor fun pak slaag voor de klas geven.. gelukkig heb ik maar 1 zo”n debiele leraar gehad ook al was dat 1 teveel.


  Maak melding
 25. Maxi fu opo kawna , sabiman fu Liba! 5 april 2019 at 18:59
  @ Sam ik heb het over de jaren late 50 en 1960.”

  Oké,thx.
  Ik heb in de jaren 60 daar op school gezeten.
  Bella had 1 jongen uit het binnenland in mijn Klas, als hij iets had gedaan moest hij voor de klas staan en dan werd hij afgeranseld.

  trouwens ook de vader van EX-bevel en Kikvorsman (van SU) nu wijlen liet hem over de tafel van de meester buigen en dan kreeg hij met de lat + baksies.


  Maak melding
 26. Deze jongedame had ook geen respect t.o.v d leraar want in plaats dat ze rustig blyft schopt ze terug nr d leraar.zy hft hem gebrutaliseerd n in n vlaag vn woede hft hy dit gedaan. Ht was die ene blinde fractie v/e seconde.


  Maak melding
 27. Nog even en dit a-sociale jonge volk is de baas op school, want optreden mogen de leerkrachten niet meer op, dat is wat veel reageerders hier willen blijkbaar gezien de reacties, en nog even en er wil niemand meer voor de klas staan en kunnen ze klassen , net als in Nederland, gewoon gaan sluiten


  Maak melding
 28. @Jojo

  M.b.t de toename van ambtenaren kan ik het volgende zeggen. Ik ga ervan uit dat er bepaalde ontwikkelingen er debet aan liggen. Of er daadwerkelijk ook meer ambtenaren in dienst zijn genomen kan ik niet met zekerheid zeggen. Maar ik denk dat bepaalde ontwikkelingen (o.a. demografische ) in de samenleving er de oorzaak van kan zijn dat het aantal ambtenaren is toegenomen. Op de een of andere reden neemt de werkgelegenheid in Suriname niet toe terwijl Suriname sinds jaar en dag wordt geconfronteerd met een geboortenoverschot. De stopzeting van de bauxietwinning en de sluiting van de raffinaderij van Paranam hebben het aantal werklozen ook doen toenemen terwijl de goudsector niet in staat bleek te zijn om de toename van het aantal arbeidsgeschikten op te vangen.Investeringen vanuit de particuliere sector zijn niet voldoende om meer werkgelegenheid te creeeren. De overheid wordt geconfronteerd met een toename van de arbeidspopulatie en is mijn inziens genoodzaakt om een deel van dit arbeidspotentieel op te vangen.


  Maak melding
 29. @ Sam zo te zien heb je de rechtse directe van Bela over leeft wat had die vrouw een klap kracht , maar je durfde het thuis niet te vertellen , dat je in contact kwam met de rechtse directe van Bela Richards want dan kon je verzekerd zijn van een vervolg behandeling thuis


  Maak melding
 30. Nou nou minister houd u toch op met dat gezeik over kinderrechten;dat zijn toch geen kinderen:los animales bedoelt u ze hebben geen enkel respect vr de leraren en stelen alles wat los en vast zit,dit moet ook worden gezegd


  Maak melding
 31. Ik hoop dat de vakbond zich voldoende zal bezinnen, want het is voor mij totaal onbegrijpelijk en onvoorstelbaar dat leerkrachten anno 2019 nog zulke orthodoxe handelwijzen goedkeuren. De gepleegde handelingen zijn nog steeds strafbaar en kunnen gewoon niet door de beugel! Morgen zal men de mond weer vol hebben van Dag van de Vrouw en vrouwen mishandeling. En waar blijft het NJP trouwens?


  Maak melding
 32. Leerkrachten: jullie moeten voortaan niet het “a no mie Systeem” toepassen bij calamiteiten, maar het” mi no beng de systeem”. als leerlingen vechten, de andere kant opkijken en laat ze elkaar dood slaan. Als jij je ermee gaat bemoeien krijg jij de klappen. Dus voortaan: ter voorkoming van klappen: wegwezen.


  Maak melding
 33. Leerkrachten kunnen voortaan het beste gelijk de politie bellen indien leerlingen met elkaar op de vuist gaan. Hebben zij zich ingedekt en toch hulp gezocht om de vechtenden uit elkaar te halen.
  Een leerkracht mag nimmer handelen zoals deze leerkracht heeft gehandeld.
  Wat ik niet begrijp hoe deze leerkracht onderwijs heeft kunnen geven, terwijl hij volgens de verantwoordelijke minister niet beschikt over onderwijspapieren.
  Dan is er bij het aannemen van deze man al een grote fout gemaakt door het ministerie.
  Wordt dat ook uitgezocht door Ferrier?


  Maak melding
 34. @ Jiyani gelijk heb je. Maar in het kielzog van dit onderzoek lijkt mij het goed dat ook wordt meegenomen waarom dit soort zaken zich voordoen op scholen met overwegend een bepaalde populatie en een bepaald soort type leerling of leerkracht.

  We moeten durven, zoals jij dat soms aandurft man en paard te bemoeien.
  Dat voorkomt dat je uit angst om uitgemaakt te worden voor wat dan ook, blijft steken in algemeenheden. Niets is zo fnuikend als oneerlijk politiek correct


  Maak melding
 35. Luister , het is een publiek geheim dat echte leerkrachten weigeren om in het binnenland te werken. Dus moet het binnenland nemen wat ze krijgen kunnen. Ga die echte leerkrachten beter betalen en zie wat er gebeurt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES