dinsdag, juni 18, 2024
HomeOnderwerpenEconomieCentrale Bank Suriname versoepelt melding herkomst van gestorte US dollars en euro's

Centrale Bank Suriname versoepelt melding herkomst van gestorte US dollars en euro’s

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 19 mrt – De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft de rapportageplicht van Surinaamse banken, inzake vreemde valuta kasstortingen door hun klanten, versoepeld. Voorheen was het publiek hierdoor verplicht om bij stortingen vanaf USD 3.000 en Euro 3.000, met onderliggende documenten de herkomst van de contante middelen aan te tonen. Deze grens is door de Centrale Bank van Suriname opgetrokken naar USD 5.000 en Euro 5.000.

Dat heeft de Surinaamse Bankiersvereniging vandaag in een persbericht bekend gemaakt. De verenging meldt daarbij wel dat banken desondanks vrij zijn, om op basis van hun eigen compliance risico appetijt, deze limieten te verlagen voor het publiek. ‘De Centrale Bank wenst met deze maatregel het publiek aan te moedigen om gebruik te maken van ons financieel systeem’ staat in het persbericht.

De Surinaamse Bankiersvereniging adviseert, mede in het kader van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) landen audit die gaande is, om zoveel als mogelijk alle betalingen giraal te laten plaatsvinden, via elektronische overmakingen.

De Caribische Financial Action Task Force (CFATF ) is een organisatie van staten en territoria in het Caribisch gebied, die is overeengekomen om gemeenschappelijke tegenmaatregelen tegen het witwassen van geld in te voeren. De Task Force is opgericht als een resultaat van twee belangrijke bijeenkomsten op Aruba in Jamaica begin jaren negentig.

In hetzelfde bericht heeft de bankiersvereniging ook bekend gemaakt dat banken in Suriname vanaf vandaag geen kastransactiekosten meer rekenen bij opname en stortingen van SRD.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

38 REACTIES
 1. wat is er met de negentien miljoen gebeurt die door de Nederlandse bank is tegengehouden?
  Is dit een ander manier van witwassen onder de ogen van de autoriteiten?
  ga zo door slimme jongens!!!


  Maak melding
 2. Slim van de autoriteiten. Door deze maatregel wordt de herkomst van geld, welke misschien ontvangen is vanuit het dubieus zakendoen, omkopen, en andere criminele activiteiten onzichtbaar in ieder geval onzichtbaar gemaakt.

  Wat ook onzichtbaar wordt gemaakt zijn de identiteit, de namen van personen die hier aan meedoen. Eventueel bewijs vergaring wordt preventief voorkomen, door het niet registreren.

  Slim bedacht jongens. Slim bedacht president van de centrale bank.

  Ik wil zien wat de kont likkers van de NDP, de parlementariërs, hoog geplaatsten en anderen hier van vinden.


  Maak melding
 3. Dit is niet iets nieuws hoor. Men was er al ongeveer twee jaar geleden mee bezig. Nu is het tot realiteit gekomen. In landen als Nederland kun je 10000 euro overmaken zonder dat men de zaak verder op de loep neemt. Voor Surinaamse begrippen heeft men nu de bedragen verhoogd. Dat past voor Surinaamse begrippen want anders hadden ze wel 10000 euro van gemaakt.

  Het betekent niet dat mensen nu een kans gaan krijgen meer geld wit te wassen. Integendeel, men vermeldt dat men de vrijheid heeft iedere transactie die niet koosjer lijkt, het onder het vergrootglas te houden. Dat moet men zich realiseren. Dus aan de ene kant ja, meer geld overmaken zonder een direct toezicht maar gelijktijdig wel toezicht houden op vreemde transacties. De pakkans is in wezen juist door het vergroten van de transacties groter geworden.


  Maak melding
 4. Mensen moeten niet vergeten dat juist door het bemoedigen van giraal verkeer men daarmee ook elektronische sporen achterlaat. Als jij gewend bent systematisch geld over te maken binnen een bepaalde hoogte die te verklaren is aan de hand van je stortingen en inkomsten en transacties, laat je een spoor achter. Het moment dat jij een vreemde transactie gaat doen die niet direct te verklaren is, en die opgemerkt wordt, heb je een probleem. En dan hoef je nieteens gebruik te maken van het maximale bedrag waarover je geen verantwoording hoeft af te leggen. Die vreemde transactie zal opvallen en dan zal men je nader bekijken.


  Maak melding
 5. pakiratigri:
  Wat jij doet is recht praten wat krom is! Even terzijde gelegd de vergelijking tussen € 10.000,- euro in NL (en dus voor Nederlandse begrippen) en de € 5.000,- in Suriname (en dus voor Surinaamse begrippen) die nergens op slaat. Het is wel degelijk een vrijbrief om geld wit te wassen zonder er bekendheid aan te geven, de banken zijn NIET verplicht om te checken en zullen dat ook echt niet gaan doen! De pakkans wordt dus juist veel minder.

  steenhard:
  Onbenul!


  Maak melding
 6. @Astaman,

  De banken zijn door schande en schande wijs geworden. Men heeft ze keihard aangepakt. Het betekent dat banken niet zomaar roekeloos meer omgaan met transacties zoals dat wel het geval is. Die reality check neem je niet mee waardoor datgene wat je zegt niet kloppend is.


  Maak melding
 7. Wat? Regels versoepelen tot beslag volgende 19 miljoen. Mogen regels versoepeld worden zonder toestemming van het buitenland. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat Suriname op de zwarte banklijst prijkt. We moeten nu doen wat het buitenland dicteert en Bouterse komt zeggen dat we in 1980 pas echt onafhankelijk zijn geworden. Bouterse je hebt juist het omgekeerde bereikt. We zijn nog nooit zo afhankelijk van het buitenland geweest dat tijdens jouw bewind. De oplossing voor Su? WEG MET BOUTA.


  Maak melding
 8. Boi, opa taki, mi moes go poti monie nou na bangie? Oma taki, e sabi fa moesje leri oenoe, zolanga Nationale Dieven Partij aan de macht is olv de allergrootste Boef en zijn knecht boefdraad, na wang bigi bigi risico. opa taki, dan liever thuis op ergens begraven onder een boom, plant of plek op het erf. opa taki of onder wang tegel, dan mi mesreng bakka tapoe. Ndp na wang moordadig, roofzuchtig, misdadige politieke sekte sa soso lawmang, dongmang, sikiemang, foefoermang, tjiermang, misdadigmang na leden. Ai oerdomme dwaze debiele idoten zijn alle ndper’ s.


  Maak melding
 9. Sma habi furu contant moni Dalla, Euro. Bedrag bigi, no mang stort na bangi. Wiensi poti maatregel disi fu stort moro bigi moni no stort na bangi. Den poti moni bigi kluis, ini oso nanga kluis casino. Dape no aksi aksi sani. Of yu kan bigin bisniss dan meki bisnniss wasi moni, ma ete dati no mang furu nanga crisis. Belasting no controleer sani disi. Luku someni bisniss Sranan habi alla malla meki moni. Fa dati kan, kondre no drai bun toch meki furu moni. So tjien kondre, furu contant moni insei.


  Maak melding
 10. @ Pakiratigri. Is Nederland de meetlat waarmee alles vergeleken moet worden. In Nederland dit, in Nederland zo. Ik dacht dat we onafhankelijk waren.

  Het financieel verkeer van Nederland en de controle hierop met die van Suriname vergelijken, zijn appels en peren met elkaar vergelijken.Los van de ethiek welke men vanuit het bankwezen van Suriname de laatste jaren vertoond heeft.

  Wanneer houdt men op om alles wat mis gast in Suriname goed te praten via drogredeneringen. Waarom doen semi en intellectuelen, hieraan mee. Waarom niet kunnen zeggen dit deugd niet, zonder elders te gaan zoeken waar het ook gebeurd.

  Hou toch op.


  Maak melding
 11. @ Robbert; Zeer goed verwoord richting die hansworst pakiratigri

  De Centrale bank van Suriname lees; de firma list en bedrog zal van alles doen om het syteem naar de hand te zetten dat de NDP regering. In troebel water is het goed vissen. men probeert hiermee de controle mechanismen te omzeilen zodat er weer gerommeld kan worden met de staatsboekhouding.

  Echt schaamteloos zoals deze regering en hun trawanten te werk gaan .


  Maak melding
 12. De banken begonnen er problemen mee te krijgen dat de mensen hun geld liever thuis bewaarden dan naar de bank te brengen. Ze hadden onvoldoende cash geld in kas en dat geeft problemen en onrust die tot een bankrun kunnen leiden, en dan stort alles in. Vandaar dat een aantal maatregelen die mensen tegenhielden om hun geld naar de bank te brengen zijn verruimd in de hoop dat er meer geld binnenkomt en er voldoende cash geld aanwezig blijft.

  Wat Pakiratigri betreft, ze heeft weer wat tekst ontvangen van de Surinaamse propagandadienst die zij moet plaatsen. Is goed te zien aan de schrijfstijl, heel anders dan wanneer ze zelf wat verzint. Inderdaad Sam, wie Pakiratigri nog serieus neemt is niet al te slim of Bouterse aanhanger (wat hetzelfde is).


  Maak melding
 13. Sranan moet JUIST nu, NOG SCHERPER controleren
  op de oorsprong van niet te hoog gestelde dollarbedragen
  die worden aangeboden bij de banken !

  Bi verhoging van de bedragen zoals meneer Gilmore wenst,
  zal Sranan, FINANCIEEL, VERDER WORDEN GEISOLEERD !

  De door Sranan getekende verdragen over toezicht etc zijn
  heel duidelijk !

  PS : STOP HET PAARSE FINANCIELE WANBELEID !

  HEEL HET SRANAN-BEDRIJFSLEVEN en het Volk zullen
  de tol moeten m betalen ! W´Ó PAI EDE !


  Maak melding
 14. @Robbert,

  Begrijp me vooral niet verkeerd. In sommige gevallen kan ik Nederland als een ijkmoment gebruiken en in andere gevallen niet. Ik ben altijd real time bezig en kijk wat de huidige situatie is en hoever men is in een bepaald land. Ik heb het geluk gehad dat ik in bepaalde landen opgegroeid ben, behalve Nederland en Suriname. Van daaruit en mede door mijn socialisatie en netwerk kan ik als geen ander een oordeel vellen. Ik praat nooit vanuit mijn onderbuik. Waar mensen over dingen praten, heeft Pakiratigri in levenden lijve meegemaakt. Niet van horen zeggen.

  Alles kan ik staven.@ Sam, neem me vooral niet serieus, we zullen zien of je er baat bij hebt. Weet je, ik heb geen zin om me nader toe te lichten. Wat mij opviel op deze site, was de verdeeldheid en het raciale. Dat was mijn voornaamste reden om te participeren en te kijken hoe ik voor zo goed als het mogelijk was, het uit te bannen of in ieder geval te verminderen. Ik ben daar aardig in geslaagd. Mede door Pakiratigri denkt men wel dubbel na, raciaal bezig te zijn. Daar moet men mij op afrekenen. Hoeveel mensen zijn er die op deze site vertoeven, hoeveel durven elkaar te corrigeren? Lullen en kwaadspreken over Bouterse kan men als geen ander. Waarom, nu men zich eenmaal op een site begeeft, gaat men zich niet toeleggen op het pragmatische? Het pragmatische zit erin gelegen dat je mensen die voornamelijk internet gebruiken om raciaal bezig te zijn, corrigeert. Hoe dan ook. Daar valt voordeel te halen. Daar kun je zeggen dat je mede een directe bijdrage levert aan Suriname nu je er eenmaal niet meer woont. Niet in het lullen over Bouterse. In alle gevallen is gebleken dat ik veel meer ervaring heb.

  Er zijn zelfs mensen als jij en anderen die me massaal willen aanvallen. Gaat niet lukken hoor. Een teveel aan ervaring en ondervinding. Mijn ervaring is universeel. Over ondervindingen gesproken. Jullie krijgen soms een hele grote mond en je kunt me beter niet uittesten. Want je gaat nul op het rekest krijgen. Het enige wat tot jullie moet doordringen is dat ik de verdeeldheid en het raciale wil uitbannen. Daar kunnen jullie mij van dienst zijn. Ik heb jullie zover gebracht dat jullie veronderstellingen maken die kant noch wal raken. Haha, het is lachen wanneer ik sommige berichten lees. Er wordt in het duister getast en ik houd jullie in het duister. Wees oprecht en dan kunnen we verder levelen. En anders niet. Maar doe je taak en lul niet te veel over politiek terwijl er mensen zat genoeg hier zijn die raciaal bezig zijn. Begin gewoon stap voor stap als jullie Suriname naar vooruitgang willen brengen. Niet slap lullen.


  Maak melding
 15. @ Pakiratigri,

  Voor mijn werk ben ik in meer dan 16 landen gedetacheerd geweest, deze ervaring heeft mij geleerd dat als je landen wilt vergelijken, je snel in de categorie appels en peren terecht kom.

  Ook leert de ervaring mij dat men gauw geneigd is zichzelf te vergoelijken door naar de soortgelijke misstanden te verwijzen, die ook elders zichtbaar zijn.
  Neem mij niet kwalijk maar 5 jaar werken in het hoger en Universitair onderwijs in Suriname heeft mij geleerd dat dit de meest gebezigde strategie van Surinamers is om hun falen goed te praten. Een verwijzing volstaat.


  Maak melding
 16. De regering is niet vertrouwelijk om je vreemde valuta op Surinaamse bank instelling te storten( sparen ), men kan elke moment de regels veranderen en ben je geld kwijt. De banken in Suriname geeft geen garantie, dus mensen let op waaraan je begint. Regering heeft vreemde valuta nodig vandaar deze actie


  Maak melding
 17. Verschrikkelijk in dit Land. Overal wilt men een verklaring hebben. Krijg je geld van je familie of vrienden van uit het buitenland overgemaakt, moet je de reden aangeven wat je met dat geld gaat doen en wat niet. Zelfs western union heeft zulke regels! Wat maakt het nou uit voor de banken of WU wat je met dat geld gaat doen! Jeetje, in Suriname gaat alles al zo moeilijk en dan nog komen ze met hun strenge regels, TRIEST HOOR!


  Maak melding
 18. Het hek is hiermee van de dam;wassen, al dat zwarte geld van de boeven van de Nationale Boeven Partij moet gewassen worden. Dat gewassen geld zal teruggepompt worden in de samenleving om de schijn van welvaart op te houden en met enorm veel fromus de verkiezingen winnen: Onderschat de Nationale Boeven Partij niet. U bent gewaarschuwd!


  Maak melding
 19. Lieve mensen.
  Waar hebben wij het nu over. Wij weten allen dat nood dwingt tot maatregelen.
  Hetzelfde doet de nederlandse regering en banken. ING boete € 750 miljoen. RABO BANK boete maar € 1 miljoen, excuus is omdat ze meegewerkt hebben aan het onderzoek. ABN doet ook gretig aan mee, maar omdat het een nationale bank is worden ze uit de wind gehouden.

  En de grens van € 5.000 is een cowboy money bedrag. Sur heeft een markt systeem waar dollars en euro’s gebruikelijk is voor de markt. En dan kun je niet voor ieder wisje wasje regels gaan opstellen. Dat verstokt alleen maar de marktwerking en heeft de kleine man alleen maar last van.

  Voor de grote boy’s is het geen probleem. Er zijn tig mogelijkheden voor hun om het kapitaal veilig te stellen.


  Maak melding
 20. @pakiratigri heeft gelijk binnen een paar jaar zal all financieel verkeer elektronisch geschieden De vhp sekte hier raakt duidelijk in paniek want ze zien hun duistere praktijken in rook opgaan


  Maak melding
 21. Elke ndper demonstreert zijn of haar paarse begibegi mentaliteit maar vooral domheid met veel gelkrijs en gebler. Ai vooral deng oude dieharde ndp dagoes uit de jaren tachtig sa tjiesi gratis ka boutaerhuisje of perceel te Morgenstond.


  Maak melding
 22. Mooie lofzang op zichzelf van een narcistische en arrogante Bouta aanhanger die zichzelf Pakiratijger noemt en zo vol is van zichzelf dat ze inderdaad niet meer serieus te noemen is, begint vooral door zijn/ haar laatste bericht steeds walgelijker te worden. om te kotsen


  Maak melding
 23. Versoepling in die zin, waar men eerder dagelijks maximaal us$ 3.000.00 of Euro us$ 3.000.00 mogen storten is opgetrokken naar us$5.000.00 of Eur. 3.000.00. Maar opname is steeds beperkt. De kosten van opnemen en storten in SRD. is afgeschaft. Bankiersvereniging noemen het versoepelen.
  Je mag meer storten en minder opnemen. Slim bedacht ! Daardoor hebben ze deviezen om eerste levensmiddelen en medicijnen te importeren. Ergens in de ware tijd geschreven. Met een bevolking van 500duizend wordt er goederen voor meer dan een miljoen mensen ingevoerd, omdat de importeurs en distributeurs ook de buurlanden, Frans Guyana en Guyana moeten voorzien (in de vorm van smokkel), maar die deviezen in valuta uit de smokkelhandel komen niet terug bij de banken vanwaar de deviezen zijn gekomen. Goed voor de handel, maar slecht voor het land.


  Maak melding
 24. VERSOEPELING IPV VAN EERDER BEPERKT TOT US$ 3.000.00 OF EUR. 3.000.00 KUNNEN KLANTEN NU TOT US$ 5,000.00 OF EUR. 5.000.00.
  MEER STORTEN EN NOGSTEEDS MINDER OPNEMEN.


  Maak melding
 25. Minister Hoefdraad wordt langzamerhand radeloos. Hij wil nu het coke geld dat nog op straat is binnen hengelen nadat hij vandaag de Centrale Bank van Suriname berooft heeft en waardeloze promessen in de Kuis heeft achtergelaten.


  Maak melding
 26. @ j, zwartman

  Ik neem aan dat uw vraag is als ik Rob G. ben. Helaas ben ik dat niet. Verstrooid ben ik af en toe wel maar geen professor.

  Maar geloof u mij dat had ik graag wel willen zijn. Maar dan in de economie.

  Voor nu moet ik het doen met minder. Ben niet ongelukkig erdoor.

  Hoop u antwoord te hebben gegeven op uw vraag

  N.B. ik ben ook wel onder een ander alias af en toe op dit forum te vinden. Deze is mijn fatoe/humor personality.


  Maak melding
 27. Ah, we kunnen een ietsiepietsie meer geld gaan wassen en nog altijd bijna niks opnemen.

  Ik hoorde van een bouwondernemer dat hij 7k US op zijn rekening kreeg gestort vanuit het buitenland voor een bouwproject hier en per week slechts 1k mocht opnemen van zijn (Fina) bank. Per week!! Dit verplicht hem tot allerlei zaken voor te schieten voor zijn klant omdat zijn bank het geld dat hij heeft ontvangen, aanhoudt.

  We zijn een stelletje klaplopers hier in dit land. Wat een flauwekul. Is toch schandalig?!

  Me mars papa!


  Maak melding
 28. Zie de weekstaat van de centrale bank van Suriname op starnieuws. Vraag aan meneer van Trigt: U publiceert de debetzijde van de balans, maar de creditzijde is even belangrijk. Wilt u SVP de creditzijde ook publiceren???


  Maak melding
 29. @ Robbert
  Heel hartelijk dank voor je antwoord ben zeer content ermee, dus ik heb het hier echt te maken met een echte heer met allure. Sommige mensen gaan gelijk schelden, daar kan men geen dialoog mee voeren. En met dat soort mensen heb ik veel last mee, maar dat heeft weer met respect en intellect te maken. Robbert zeg maar jij tegen mij, maar dat zal moeilijk gaan omdat je van huis uit respect van je ouders, hebt geleerd. Om met 2 woorden te praten zoals, de meeste Surinaamse ouders dat betaamt. En natuurlijk heb je zelf de nodige op school / Universiteit geleerd. We blijven onze mening op deze forum geven, jij de jouwe en ik de mijne en op onze manier. En ik zeg gewoon jij tegen jou, maar dan wel met respect !!!!
  Bun tori
  gr. Jacko


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES