Nederlandse toerist (53) verdronken in Suriname

43
Nederlandse toerist (53) verdronken in Suriname
Het lijk van de 53-jarige Nederlander - Foto (C) Korps Brandweer Suriname

PARAMARIBO, 7 mrt – Een Nederlandse toerist is eergisteren in Suriname verdronken. Dit gebeurde bij een ongeluk nabij het eiland Awarradam (Gran Rio Rivier). Het gaat om de 53-jarige Nederlander Harm van der Molen meldt de Surinaamse krant Times of Suriname vandaag. Volgens de krant zou de man bijna een dag vast gezeten hebben tussen rotsen.

De krant schrijft over de oorzaak van het ongeval: “…De man ging sa­men met zijn vrouw en an­de­ren naar de lo­ca­tie. Hij wil­de op ge­ge­ven mo­ment dat een fo­to van hem in het wa­ter werd ge­maakt. De gids had hem ge­waar­schuwd om niet naar dat ge­deel­te te gaan. De man ging toch en kwam vast te zit­ten tus­sen de rot­sen, alwaar hij verdronk…”

Volgens het Korps Brandweer Suriname probeerde de man op een bepaald moment via rotsblokken een ‘soela’ (sterke stroomversnelling of vallen in een kreek/rivier) over te steken. Hij maakte hierbij een misstap en gleed uit in het zeer snel stromend water en kwam met zijn onderbeen vast te zitten tussen rotsblokken, alwaar hij in de woeste stroming verdronk.

De omstandigheden ter plekke waren voor omstanders verre van ideaal om gelijk hulp te bieden, vooral door de sterke stromingen en glibberige rotsblokken. Dui­kers van de brand­weer moesten er­aan te pas ko­men om het ont­ziel­de li­chaam er­uit te ha­len.

De KBS duikers arriveerden gistermorgen omstreeks 8.00u. per ontboden helikopter ter plekke. Na ongeveer 4 uren werd onder zeer enerverende omstandigheden, het ontzielde lichaam van het 53 jarige slachtoffer om 21.00u geborgen. Door de sterke stromingen en de voorkomende rotspartijen, werd eveneens schade geleden aan het equipment van de duikers.

Nederlandse toerist (53) verdronken in Suriname
Foto (c) Times of Suriname

Een arts stel­de de dood vast, waar­na het li­chaam na af­stem­ming met het Open­baar Mi­nis­te­rie werd af­ge­staan aan de na­be­staan­den. Foto (c) Times of Suriname

KBS duikers verlenen assistentie bij waterongeval te Awarradam:

43 REACTIES

 1. Het is jammer dat door eigen schuld, niet luisteren naar jou gids, de familie in verdriet word achtergelaten.
  Dit heeft niets te maken met zwemkunde maar met no luisterkundu
  Maak geen grappen met water en vooral met stroomversnellingen


  Maak melding

 2. Afiba, het omgekeerde komt ook voor een paar jaar terug op Blanche Marie gleed een Surinaamse zwager van mij van een rots, waar hij zonodig op moest poseren tegen alle waarschuwingen in, is gelukkig wel goed afgelopen voor hem, NB, mij hoeven ze als oud Natres dienstplichtige ’73/74 ook niet te waarschuwen voor net als veel andere maten van me die regelmatig naar Suriname terugkeren, voor de gevaren bij de watervallen, en sula’s, en de Jungle, dit in tegenstelling tot veel Surinamers die niet verder het binnenland ingekomen zijn dan White beach of Cola Creek, dus lul niet, bovendien is Paramaribo gevaarlijker met die onberekenbare idioten op 4 wielen


  Maak melding

 3. @ Hans
  Is het nou TRIS of Natres ?? In mijn tijd wat het TRIS, wat de idioten op de Surinaamse wegen betreft, geef ik je volkomen gelijk Ik ben in Sur geboren en getogen tot mijn 21e jaar.
  Maar ik durf er niet meer te rijden tussen al die idioten ( de goeie daar gelaten ) want ik ga niet iedereen over een kam scheren. Dat de Surie´s niet verder kunnen gaan is begrijpelijk, men kan zich financieel niet permitteren omdat ze andere sores hebben.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 4. Heel erg voor het familie van verlies. Het is klap raak bij toerisme, want naast criminaliteit, is reizen in binnenland gevaarlijk geworden.
  Helaas zijn toeristen eigenwijs en koppig om naar gidsen en bewoners luisteren, want ze denken dat gidsen zit te liegen voor geld en mensen laten sterven.


  Maak melding

 5. Tja jammer voor deze toerist. Snel stromend water is nu eenmaal erg gevaarlijk. Ook met gladde rotsen is het uitkijken geblazen. Er zijn al flink wat aantallen ongelukken gebeurt met name ook op de Irene vallen. Altijd wel weer zo een eigenwijs figuur die het gevaar onderschat. Maar eigenwijs of niet ongelukken gebeuren nu eenmaal. Condoleances aan de nabestaanden. Deze Harm is in het mooie binnenland van Suriname aan zijn einde gekomen.


  Maak melding

 6. J.Zwartmans, je hebt gelijk met je opmerking, na het afzwaaien bij de TRIS in ’74 ben ik nog een tijd bij de Nationale reserve geweest,van daar mijn vergissing, ook ik vermijd het zo veel mogelijk met mijn auto Paramaribo in te gaan wanneer jk in Suriname ben, laat deze wel ergens aan de rand of in Meerzorg achter en ga voor ons nog goed betaalbaar verder met 1660 als het te ver is om te lopen of met de tentbootjes.


  Maak melding

 7. De natuur in Suriname is zo mooi, dat je dingen doet zoals op de foto met een mooie achtergrond, onwetend
  dat er gevaar is voor eigen leven, je genoot van Suriname.
  Rust Zacht


  Maak melding

 8. Jammer dat Harm om een stomme foto die hij zo graag wilde, met de dood moet bekopen !
  Rust zacht Harm ga in vrede : jammer voor je vrouw en je overige familie leden, om zo afscheid van je te moeten nemen. Aan de familie heel veel sterkte in deze donkere dagen .

  sari tori
  Jacko


  Maak melding

 9. Voor de mensen die inderdaad wat verder kunnen … wees gewaarschuwd en nogmaals gewaarschuwd.
  Het water en de beplanting op en rond de sula’s vormen een zeer groot gevaar.
  Ik heb zelf vaker risico’s genomen die mij nog altijd bijblijven. Te vaak kielekiele, ook bij de sula’s en ook op de plek waar het ongeluk nu gebeurde.

  Niemand is sterker dan de natuur. En water is ontzettend krachtig.

  Vier weken geleden ben ik nog samen met een Amerikaanse toerist een pas ontdekte waterval afgedaald. We hebben de gids achtergelaten en zijn verder gegaan. De Amerikaan drong erop aan om nog 40 meter de diepte af te zakken.
  Ik heb er zeker 5 minuten over gedaan om het uit zijn kop te praten. We waren toen al 40 meter langs de val afgedaald en We hadden de gids al achter gelaten.

  Toen hij toch alleen wilde gaan zei ik tegen hem: “samen uit, samen thuis”.

  Me mars papa!


  Maak melding

 10. Een gediplomeerde gids is moet op de hoogte zijn van de gevaren. Gevaarlijke gebieden hoort men te voorzien van waarschuwingsborden en afzetten met waarschuwingslinten rondom dit heel gebied. Soms is zeggen niet voldoende. Er zijn altijd waaghalzen. Dit is niet enkel bedoeld voor toeristen ook voor onze bevolking. En als deze gids zo goed weet dat een gebied gevaarlijk is?????Waarom ga je naar gevaarlijke gebieden met toeristen. Pe joe verstang de???. Ik Holland zal zeker over gesproken worden en toeristen worden gewaarschuwd. Breng de mensen niet naar onveilige gebieden. Neem geen risico”s. Goed getrainde gidsen doen dit niet. Het is mensen hun levens bewust in gevaar brengen. Joe sabie, maar toch joe e doe. Het gaat uiteraard om geld en enkel dat telt. Een mensenleven is dan niets waard. Sarie Torie.

  Toerist R.I.P.
  Familie sterkte.


  Maak melding

 11. Als passagier naar Suriname en als vracht terugkeren… Men onderschat de natuur.
  Was in 1973 ook daar, maar heb geluisterd naar de bootsman Papa Kwami, daarom leef ik nog.
  RIP


  Maak melding

 12. ddb heeft Suriname zo verziekt dat zelf de watrama(ma)! van de stroomversnelling van Awarradam van slag is en de 53-jarige Nederlander Harm van der Molen die als eco-toerist in Suriname was heeft opgegeten.

  Ook gladheid op de rotsen is dodelijk bij het ontstuimige stroomversnellingwater. volg daarom goed de adviezen van de gidsen goed op. Wat eigen wijsheid, armoede, honger van de watermama, et cetera naar toe kan leiden. Zes plankjes en luchtpost, Eens maar nooit weer.

  Laat dit een wijze les zijn voor eco-toeristen in Suriname. Je moet altijd op je hoede zijn, een maar 24 uur, 7 dagen per week, gedurende de hele vakantieperiode.

  Moge de ziel van de de 53-jarige Nederlander Harm van der Molen in vrede rusten.

  Sterke aan de familie en nabestaanden toegewenst

  Eco-toeristen in Suriname volg de adviezen van de gidsen op en doe niet eigen wijs. Gidsen druk de eco-toeristen op het hart naar uw adviezen te luisteren. De natuur is ongenadig.


  Maak melding

 13. C.a Schipper.Ik heb veel waardeloze comments gelezen, maar zo laag dat jij bent zijn er weinig. Wat is jou bijdrage in het leven als mens? Jij Damsco,pakiratigri, Rob g en nog een paar van die paarse idioten wonen in Holland met een uitkering en noemen zichzelf surinamer. Jullie zijn de laagste soort die het woord mens niet eens verdienen. Jij behoort tot het soort dat vrouw en kinderen zou verkopen aan de vijand. Een ieder mens die een vuile moordenaar en dictator als president wil hebben heeft stront in
  zijn hoofd! Wat een waardeloos figuur ben jij.


  Maak melding

 14. Blanken zijn eigenwijs en nemen niet graag het advies van een niet-blanke aan, ook al is deze een expert. Het gevolg is bekend. Had niet gehoeven.


  Maak melding

 15. Het is onzin om te beweren dat gidsen naar gevaarlijke gebieden gaan of dat deze gebieden met linten en borden moeten worden afgebakend. Dit zou betekenen dat men überhaupt niet meer naar het binnenland kan afreizen, want overal is er gevaar (gitige slangen, malaria- en dengue muggen etc).
  Van een volwassen persoon mag je verwachten, dat hij/zij de waarschuwingen van een gids ter harte neemt. En dat geldt niet alleen voor Suriname.
  Er zijn echter toch mensen, die dergelijke adviezen in de wind slaan met soms nare consequenties.
  Zeer triest voor de familie en de mensen die deel uitmaakten van het reisgezelschap. Die hadden hun vakantie zich anders voorgesteld, naar ik aanneem.


  Maak melding

 16. Hij was zelfverzekerd, maar maakte toch een fout. Dat slecht afliep. En de gids had ook geen touw. Terwijl men in een afgrond kan vallen. Erg professioneel.


  Maak melding

 17. @ Steenhard de Waarheid.

  Dat maak ik al 53 jaar mee wat je schrijft, ze willen altijd de baas blijven in alle opzichten en vooral wij als zwarten worden vaak genegeerd. Maar ik ben slimmer, ik negeer ze ook terug als ze echt mijn advies nodig hebben, zo simpel is dat !! Ik laat ze in hun eigen shit ploeteren, en als ze niet uitkomen komen ze wel terug, en dan hebben ze respect voor je. A.H.W. moeten wij als zwarten 10 x meer weten alvorens je erbij hoort in hun straatje. Ach ja gelukkig zijn er ook goede tussen zoals bij iedere andere individu.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 18. Ik ken die man niet. Is het erg dat ik geen medelijden voel? Ik bedoel, voor wie moet ik allemaal medelijden voelen? Alleen al in Nederland zijn vandaag minstens 1000 mensen gestorven.


  Maak melding

 19. @ Adam Khor Je hoeft die man niet te kennen, en niemand verwacht van jou dat medelijden met hem moet hebben. Medelijden hebben op je medemens is iets persoonlijk wat je in je zelf hebt, je kan het niet aanleren, of van huis uit van je ouders krijgen ! Je schrijft dat er in NL 1000 mensen zijn gestorvenvandaag, oké maar niet door verdrinking neem ik aan. Het gaat je goed, ik hoop dat niets je overkomt op straat of waar dan ook, als dat gebeurt moet je ook geen medelijden van mensen verwachtten. Sorry en ik hoop ook dat niemand je zal helpen.

  sari tori
  Jacko


  Maak melding

 20. R.I.P. slachtoffer.
  Familie sterkte met het groot verlies.

  Wat onpasselijke reacties, respectloos.
  Geen empathisch vermogen.

  Sari, Sari, Sari Tori.


  Maak melding

 21. @J. Zwartmans,

  Sympathie, empathie, medelijden, wat koop ik ermee? Als mijn tijd gekomen is, zal ik moeten gaan. Niemand zal mijn dood tegen kunnen houden, zelfs al staan 1000 mensen klaar om mij te helpen. Hetzelfde geldt voor jou en voor al die anderen hier. Het is veel beter een dood te voorkomen, dan achteraf condoleances te uiten. Het eerste is pas echte medelijden, het tweede is een (meestal valse) poging tot medelijden.
  Btw, is iemand die door verdrinking sterft bijzonderder dan een ander die bijvoorbeeld door een brand sterft? Volgens mij niet. Dood is dood. Niemand koopt iets met jullie empathie, die getroffen familie ook niet. Het is meer dat je wil laten zien dat je zo geweldig kan meeleven. Ik leef ook mee hoor, als ik naar een film kijk. Maar dat hou ik liever privé.


  Maak melding

 22. @Hans
  Mooie reactie en met respect voor het slachtoffer. Iets wat je van een aantal betweters die het binnenland niet kennen en alleen de stad onveilig maken met hun sabiso grootheidswaan niet lijken te kunnen. Die weten het altijd beter. Vandaar al die ongelukken in de stad en districten.


  Maak melding

 23. Triest maar geen enkele medelijden!! Keer op keer gewaarschuwd maar hij wilde niet luisteren. Om dit gedrag zijn Nederlanders berucht in de wereld. Ze hebben lak aan regels en wetten en lappen alle adviezen van locals aan hun laars. Dit krijg je dan. Hoogmoed komt ten val.


  Maak melding

 24. @ Ger

  Dus maw zijn alle Surie´s eigenwijs, ga jij eens lekker een ommetje maken en stop ff bij de kroeg, en ga je lekker bezuipen malloot !!

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 25. Als beroepsjager heb ik samen met 2 inheemse vrienden, ervaren professionals, jaren in het backhhuys, avanavero en kabalebo gebied gejaagd en nog steeds. Juist omdat wij zeer ervaren zijn weten wij dat je totaal geen risico’s moet nemen in stroomversnellingen of elders. Als het moet doen wij dat zoveel mogelijk kruipende op de buik, waarbij stoere jongens gedrag uit den boze is. Jammer voor deze man en sterkte aan de fam.


  Maak melding

 26. @Adam Kohr, WAAROM reageer je dan op dit bericht ???? Wil jij de aandacht?

  Mensen, ajb een beetje respect voor elkaar, dood of levend! Dát was voorheen Surinaams. Dat volk lijkt wel uitgestorven. Triest!

  Nabestaanden, sterkte met het verwerken van dit trauma en het verlies. JULLIE hebben er in ieder geval niet om gevraagd en om u gaat het nu even en niet om ons betweters op dit moment.

  Medeleven van een ouderwetse SURINAAMSE vrouw!


  Maak melding

 27. ik weet hoe het aan toe gaat ik heb dit fenomeen ook in andere landen meegemaakt , eentje denkt dat hij de stoere bink is en hij hoeft naar niemand te luisteren ..
  En juist daar schuilt het gevaar.. voordat er zo’n trip gemaakt wordt moet er een soort gehoorzaamheid cursus gegeven worden , en liefst met foto’s erbij , om de toeristen te laten zien wat de gevaren zijn.
  Suriname is een zelfstandig land , en wat een Gids zegt moest serieus genomen worden . Bij Sommigen is dat nog niet doorgedrongen ..


  Maak melding

 28. Hans##$$
  Wat een LUL ben je😅😅
  Je wil populair doen maar gelukkig heeft
  ZWARTMANS je betrapt.

  Wanneer je bij de TRIS in dienst hebt gezeten, dan kun je deze organisatie tocht nooit vergeten. Ik heb eerder de indruk dat je op krukken loopt.


  Maak melding

 29. Met de man die is overleden heb ik geen medelijden, omdat hij niet heeft willen luisteren naar de adviezen die hij had gekregen. Maar ik leef wel mee met de familie en overige nabestaanden. Daarom wens ik ze veel sterkte voor de komende tijd.

  Over enkele maanden is het alweer 5 jaar geleden dat de MH17 werd neergehaald, waarbij alle passagiers en de crew om het leven is gekomen.
  Ik kende niemand, maar sta wel stil bij het leed dat de familie is overkomen.
  Dat gevoel van empathie zit in je of niet. Heeft met je karakter te maken.


  Maak melding

 30. Jiyani##$$
  Ik vind jou reactie de beste van allemaal.
  Praktisch iedereen kletst eromheen en beantwoord de schuldvraag.

  Maar hier gaat om het menselijk leed.
  En een zekere HANS heeft het over NATRES wat een idiote gedoe. Maar hij viel door de mand.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.