zaterdag, juni 15, 2024
HomeOnderwerpenEconomieNederlanders runnen grootste trawler-visserijbedrijf in Suriname

Nederlanders runnen grootste trawler-visserijbedrijf in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 2 mrt – Het visserijbedrijf Marisa Fisheries in Suriname is het grootste trawler-visserijbedrijf van het land. Het wordt gerund door de 49-jarige Nederlander John de Boer en zijn vrouw Isabelle. John kwam in 1993 in Suriname terecht en begon het visbedrijf in 2003. Zijn bedrijf is gevestigd aan de Surinamerivier ten zuiden van de Surinaamse hoofdstad Paramaribo.

Volgens de maritieme vakkrant Schuttevaer startte De Boer met één Nederlandse kotter in 2013. Anno 2019 heeft het bedrijf een vloot van 12 eigen vissersschepen. Ter vergelijking: in heel Suriname zijn er in totaal 35 trawlers verdeeld over circa 10 bedrijven. Het merendeel van de vangsten van hun vloot wordt geëxporteerd naar Europa en de Verenigde Staten.

Marisa Fisheries heeft de afgelopen jaren een snelle groei meegemaakt en het einde is niet in zicht. Momenteel wordt gewerkt aan een hypermodern, computergestuurd visverwerkingsbedrijf in Suriname. Dit zal op 22 juni feestelijk worden geopend schrijft de vakkrant Schuttevaer.

De Boer woont met vrouw en kinderen in dit huis naast het bedrijf met uitzicht op de Suriname rivier.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

60 REACTIES
 1. De is nou typisch een voorbeeld wat Suriname zelf had kunnen ontwikkelen,
  vis genoeg en afzetmogelijkheden plenty. Maar het is weer het zelfde liedje
  net als bij goud, hout etc. Buitenlanders zetten het op en gaan er met de buit
  vandoor en de kruimels blijven achter.


  Maak melding
 2. Wauw wat een opmerking van@tap a dek je vergeet een ding deze man zorgt wel voor werkgelegenheid dat is wat het land sterker gaat maken en de koopkracht van de ge middelste Surinamer omhoog zal brengen. En voor mij als Surinamer maakt het niet uit als het een buitenlander of Surinamer is die voor werkgelegenheid zorgt als er maar voor wordt gezorgd voor werk. Dat denken van @tap a dek is iemandmet denk wijze die alleen maar negatief denkt hij bent iemand die geen positieve bijdrage brengt aan het mooie land dat Suriname heet


  Maak melding
 3. @vliegende Hollander jij bent zo iemand die alleen maar negatief denkt over wat er in Suriname gebeurt. Jij zal nooit iets positiefs zeggen. Jij bent azijnzeiker alleen maar commentaar en klagen.


  Maak melding
 4. Als een Surinamer iets opzet/bedrijf, schreeuwen we gelijk van de daken dat hij een coca-dealer is;aan witwas praktijken doet !!!
  Kijk maar wat 1-Nederlander, ook van den Bergh met zijn doksen-club heeft bereikt !!
  Zou het een Surinamer zijn, dan nogmaals, dan schreeuwen we van de daken dat hij een coca-dealer is !!
  Als een Surinamer 5ha of 10ha grond krijgt voor landbouw/veeteelt,fruitteelt, dan schreeuwen van de daken dat hij/zij corrupt is !! Door corruptie verkregen !! Na dem ka soortoe sranangman dies oen abie in Sranang !!!


  Maak melding
 5. Als in Suriname de nodige kennis en geld niet aanwezig is dan moet het van buiten komen. Dat is jammer, maar men kan er van leren. Het positieve is dat de vangst niet ongezien naar een of ander buitenland verdwijnt, zoals bij de Chinezen, maar dat er nu een modern visverwerkingsbedrijf wordt gebouwd.
  RobG zal dat wel als een verdienste van Bouterse zien, maar eerder is het ondanks Bouterse dan dankzij dat men dat toch aandurft.


  Maak melding
 6. @ A-Mo-Mie

  Het verschil tussen de 2 mensen die je noemt en de Surinamer ligt niet daarin.
  De Nederlander doet eerst onderzoek, kijkt of er een markt is voor zijn producten.
  Heeft een business plan, eigen geld om in te brengen en vaak een engelen geduld en schreeuwen niet van de daken wat ze willen.
  Ze houden vast aan hun plan bij tegenslagen, zie doksenclub, beginnen klein en breiden de zaak langzaam uit. Dat wil niet zeggen dat allemaal suc6vol zijn.

  De Surinamer moet vaak 100% financiering, wil alles snel en groot hebben, geen goed marktonderzoek, geen duidelijk beleidsplan (zelfs deze regering heeft dat niet), gevolg bij tegenslagen valt alles in duigen.


  Maak melding
 7. Zolang deze kerel legaal bezig is, moeten we hem koesteren en op eem.voetstuk plaatsen. We kunnen echt veel van deze ondernemers leren.


  Maak melding
 8. “Het wordt gerund door de 49-jarige Nederlander John de Boer en zijn vrouw Isabelle. John kwam in 1993 in Suriname terecht en begon het visbedrijf in 2003.”

  Als Rob de hand van DDB ziet dan is het een herbevestiging dat hij niet spoort.


  Maak melding
 9. @A-no-mie : je slaat de spijker op zijn kop en jouw bijdrage heeft precies aan over wat voor een bedorven mentaliteit de Surinamer heeft. Een initiatief dat door Surinamer wordt opgezet betekent direct wantrouwen in de zin van hoe komt hij aan het gekd, is er sprake van gelden uit drugshandel verkregen enz. Zelf had ik zonnepanelenbusiness opgezet maar ook dit stuitte keer op keer op tegenslag dwz zolang je die criminele bende met steekpenningen beloond wordt veel voor je geregeld. Nu likken de Surinamers de billen af van de Nederlanders want dat zijn de mensen in wie ze vertrouwen. Het eigen volk is niks waard!


  Maak melding
 10. @ Sam,
  Ik moet beamen dat je gelijk hebt !!
  Zelfs de Turken en Marrokanen doen betere zaken in Nederland dan de Surinamers !Ik verbaas mij steeds over
  het assortiment aan hoogwaardige produkten die je vindt bij Turkse ondernemingen !! Alles wat een Europese onderneming produceert, produceert ook een Turkse onderner/bedrijf (al is het in Turkye);Wij Surinamers staan maar te lullen !! Zelfs een SLM kunnen we niet behoorlijk draaiende houden !!


  Maak melding
 11. Chapeau voor deze meneer, goed gedaan. Door blijven groeien al lag dat zwaar op de maag van ” de kleine leugenaar Algoe”. Hij heeft 16 vergunningen aan de chinezen met visfabrieken gegeven. Alleen ezels doen dat, en NDP wordt alleen maar omringd door ezels.


  Maak melding
 12. Mi wani sabi omeni tjoekoe ben musu pai. Sranan fu alla sani sma wani wan lekkers. Yu kan du alla sani ini Sranan te yu pai nofo moni.


  Maak melding
 13. Ik vind het prima zolang de Surinaamse bevolking er beter van wordt. Het schept werk gelegenheid zodat velen aan de slag kunnen. Mij interesseert het niet wie investeert in Suriname zolang de bevolking er beter van word en beter kan rondkomen. Deze man en vrouw wonen nu in Suriname naar ik mag aannemen dus zowat. Je heb andere investeerders van andere landen die investeren in Suriname maar alles terug sluizen naar hun eigen land en Suriname blijft broke achter. En het is waar dat Surinamers die wat willen opzetten in Suriname door het slijk gehaald worden en beweerd wordt dat het wel een drugshandelaar is. Terwijl deze mensen gewoon het beste met het land voor hebben. Trouwens dat wordt hier in Nederland ook beweert. Altijd dat negatieve shit als iemand probeert vooruit te komen. Van die verdomde negatieve mentaliteit moet de Surinamer af, steun je landgenoten als ze een eerlijk bedrijf willen opzetten, iedereen vaart daar wel bij. Maar vaak heeft het met jaloezie te maken. Mijn zegen heeft een ieder die Suriname en de bevolking vooruit wil helpen. Van uit Nederland of in Suriname maakt mij niet uit, er is samenwerking nodig een land red het nooit alleen. Tegen alle mensen van goede wil zal ik zeggen GEEF NIET OP haters zullen er altijd zijn en ze willen juist dat je opgeeft dan hebben ze weer wat te lullen.

  BIG UP brothers and Sisters.


  Maak melding
 14. Geweldig voor deze familie om zo hun bedrijf te zien groeien, waren er maar meerdere ondernemers die dat kunnen, klein beginnen om groot te worden, 👍🏻 In Suriname is het meestal: GROOT BEGINNEN OM KLEIN TE WORDEN.


  Maak melding
 15. Volgens de historische geschriften exporteerde Suriname: Zuiker, Koffy, Kakao. Indigo en nog een paar andere zaken. Daartegenover importeerden wij alles. van machines tot en met naalden en spijkers. Nederland heeft toen aardig aan ons verdiend en wij werden lui gemaakt door niets anders te doen dan alles importeren. Nu komt een ptata met een trawler naar Suriname om de Surinamers te leren dat zij ook kunnen exporteren. Er is een probleem ontstaan met 6 Chinese trawlers. Uit Jaloezie heeft men dit probleem getransponeerd tot een Nederlands probleem. Sorry; Die Nederlander heeft slechts 1 trawler en is sinds 1993 actief.Welke jaloerse klootzak durft deze positieve berichtgeving een negatieve zweem te geven. We moeten juist trots zijn op deze ptata,
  En als je dat niet goed vind ga dan zelf je vissen vangen en exporteren.


  Maak melding
 16. Hoe zou de ontwikkeling van land en volk heden ten dage niet zijn geweest, als oerdomme dwaze megalomane politici hun wil voor onafhankelijkheid niet door onze kelen hadden doorgedrukt. Er zou nooit een coup zijn gepleegd, noch lugubere decembermoorden tot heden. De infrastructuur zou er heel anders uit hebben gezien. Ook wat scholing, medische en sociale voorzieningen. Belastingen op onroerend goed zou allang zijn ingevoerd. Recht en wet zouden worden nageleefd en misdadigers als baas en criminele corrupte rijk geworden roversbende zouden het land en volk niet meer in hun duistere misdadige greep houden. Hoe anders zou het zijn geweest als oerdomme Afrikaanse afstammelingen de onafhankelijkheid niet hadden doorgedrukt, zonder het houden van een referendum. Opa taki………….Dubai 2. Oma taki, maar dank zij het paars misdadig van aard en lafhartig volk zjn land verworden, een narcostaat richting failedstate. Wee wee wee die luie oerdomme ndp paria’ s.


  Maak melding
 17. Zo doen die witte mannen in korte broek dat…. iets in korte tijd opstarten, moderniseren, en uitbouwen, i.p.v. roven, stelen, bedelen, liegen, bedriegen en alles in korte naar de kloten helpen.


  Maak melding
 18. Nederlanders zijn na de chinezen de beste handelslieden.Bovendien hebben ze een grondige kennis van zaken
  en werken ze hard.Dus de kritiek slaat nergens op.Deze ondernemende visser geeft ook een baan aan Surinamers en je kan er van op aan dat ze een goed inkomen verdienen.
  Verder draagt deze visser bij aan de bloei van de Surinaamse economie.
  Leo Snel Milieudeskundige verbonden aan het SES.Nederland.


  Maak melding
 19. Er zijn heus wel Surinamers die ook serieus ondernemen, alleen komen die vaker al uit ondernemersfamilies. Die nemen het kapitaal en de netwerken simpelweg over.

  Als je iets nieuws wilt starten in Suriname ga je wel moeten werken met mensen die van jou willen profiteren. Daar ontkom je echt niet aan.

  En soms al heb je veel geld en kennis, als bepaalde mensen je dwars willen liggen, dan moet je heel veel doorzettingsvermogen hebben om door te gaan. De ene handelt uit hebzucht, maar sommige mensen hebben gewoon takru ati en gunnen niemand iets.


  Maak melding
 20. Proficiat voor deze ondernemers die een bijdrage leveren aan de economische ontwikkeling van Suriname. Wat mij betreft mogen er meer Nederlandse vissers zich gaan vestigen in Suriname. Goed voor de werkgelegenheid.


  Maak melding
 21. @ Marino
  Petje af voor meneer de Boer hij weet tegen de stroom in te zwemmen. Wat de critici in brengen is dat Suriname zelf of met hulp van mensen als de Boer veel meer mogelijkheden heeft om succesvol te zijn.
  zie ook de tijdlijn die de Boer heeft door gemaakt iets wat veel zegt. 1993 naar Su, 2003 begonnen met een visbedrijf per 2013 met 1 kotter en nu een hele vloot. Dat hij gecommitteerd is aan Suriname bewijst z’n huis wel. Weinigen zullen zo vol hardend zijn en dankbaar gebruik gemaakt hebben van de omstandigheden van de Europese visindustrie voor het samenstelling van z’n vloot.

  Indien er Surinamers voor hem werken mogen ze blij zijn. Ik twijfel echter of het er veel zullen zijn. Het laatste is negatief maar heeft wel voldoende realiteitszin. Ik heb 2 maal geprobeerd een wat groter initiatief van de grond te krijgen waar honderden arbeidsplaatsen mee konden ontstaan. Ik kwam helaas alleen maar mensen tegen, in de regering en net onder de presidenten, die hun hand op hielden en geen prestatie garandeerden. Ze handen liever een miljoen vooraf zonder garantie dan 10 miljoen na prestatie.
  Zo zijn veel grote initiatieven overleden. Zie wat er gebeurd op Patamakka als het hout gekapt is.


  Maak melding
 22. Het is wel kenmerkend dat Waterkant.Net vaak koppen plaatst die afleidend zijn. In dit geval de omschrijving ‘Nederlander’. De nationaliteit doet er niet toe. Wat hij onderneemt en werkgelegenheid, echter wel. De ene hand wast de andere en beide handen worden schoon. Voor mijn part mag Suriname zelfs het eerste land ter wereld zijn waar een marsmannetje zich vestigt na gedegen studie, om steen en zand uit Mars te verkopen.


  Maak melding
 23. @ RobG
  Hier zijn wij het eens. Ik denk dat je met 25 jaar in Suriname niet meer over Nederlander hoeft te spreken maar dat deze familie meer Surinamer zijn dan veel geboren Surinamers.
  Ik vrees echter wel dat er gezien de grote groei veel niet Surinamers op zijn Schepen zullen werken

  Ik denk ook dat wij het snel eens zullen zijn dat deze vorm van bedrijfsvoering beter is dan een Surinaamse brievenbus die voor Chinezen vergunningen regelt bij LVV waarna deze Chinezen de Vis op zee verwerken met Chinese handen en ongezien afvoert naar een vrieshuis in Panama,


  Maak melding
 24. Mijn vader heeft het in de tijd van Bruma en consorten ook geprobeerd, kreeg het niet van de grond want de heren hielden hun hand op (onder de tafel). Banken konden daar niets mee en dus gaan anderen dan de eigen bevolking er weer met wat de eigen bevolking toekomt vandoor. Wanneer men spreekt over hypermoderne fabrieken dan moet je lezen weinig personeel, veel automatisering…lees weinig banen.


  Maak melding
 25. MARISA IN SURINAME
  In 2016 heeft Cornelis Vrolijk ( uit Nederland) de horizon van haar demersale visserijactiviteiten verbreed door deel te nemen in het visserijbedrijf Marisa, gevestigd in Suriname. Dit bedrijf richt zich met een gemixte visserij op een velerlei aan tropische vissoorten. Samen met onze partners streven we naar duurzame groei van het net buiten Paramaribo gevestigde bedrijf. Anno 2017 telt de vloot aldaar
  tien schepen en in totaal biedt het bedrijf werkgelegenheid aan
  ongeveer 70 mensen.

  Het is dus oud nieuws. Zij die de vergunning gegeven hebben, hebben er dik aan verdiend en wellicht verdienen ze er nog steeds aan.

  Zie ook de Chinese schepen die in de Atlantische Zee voor Suriname liggen.

  De Atlantische Zee voor Suriname wordt door schepen uit Guyana (zie hun piraterij voor de kust van Suriname), Brazilie, enz gebruikt. Er is nauwelijks controle mogelijk door de kustwacht van Suriname, omdat er niet voldoende equipment en mankracht hiervoor aanwezig is.

  Zie:
  – rondhout naar China (en de roversheid),
  -goudovereenkomst en hoeveel IAMGOLD en Newmont aan verdienen (en de roversheid),

  Zolang deze (r)overheid in Suriname er is zal niet het algemeen belang maar het persoonlijk belang gelden.

  boeng Sari (his)Tory

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 26. @ RobG, het is niet alleen goed voor de werkgelegenheid, maar ook voor de know how en expertise. De Surinamers vissen al decennia lang in kleine houten vissersboten, en is er geen ontwikkeling en/of transitie naar een moderne manier van vissen merkbaar.

  De Surinamers die voor dit bedrijf werken hebben dus kennis gemaakt deep sea fishery, en leren ook van de gehele logistiek (vanaf vangst, verwerking en verpakking voor export) in deze sector.

  Wat de Chinese trawlers betreft zou de overheid deze boten onder zeer strenge voorwaarden toestemming kunnen geven om voor max 1 jaar te mogen vissen.
  De eerste voorwaarde die zou moeten gelden is dat de gehele vangst vangst van al deze trawlers via SAIL (of ander Surinaams bedrijf) wordt verwerkt, en gereed gemaakt wordt voor de export.

  Suriname zou verder moeten bedingen dat het land 40% van de netto opbrengsten uit al deze vangsten toucheert. Hiermee ontstaat er een win/win situatie voor beide partijen en als de Chinezen hier niet mee kunnen leven, dan is het einde oefening en mogen ze vertrekken.


  Maak melding
 27. Surinamers komen niet verder dan vissen in een houten bootje!! Grootschalige projecten zijn niet voor Suris weggelegd…..daarvoor missen ze de skills!!


  Maak melding
 28. voor de Ex surinamers die in holl wonen, come on men !!! waarom altijd so negatief praten / denken. en sowhat als een buitenlander in sur a business opricht !! at least he or she is doing something postive. en de gene die altijd neg praat wat doe jij in bakra kondre !! ben jij ook geen last daar tenopzichtig van de bakra,s .waarom gajij niet terug in sur en daar iets positief opzetten .in belang voor allen in sur.


  Maak melding
 29. Ik moet vaak lachen om al die negatieve commentaren. De beste stuurlui staan aan wal. Voor een ieder met alle negatieve commentaar als men iets goed wil doen in Suriname. ..steek zelf ook je handen uit de mouwen. Ik hoor alleen maar blabla blaaa. Zitten zeker achter hun computer of laptop hoogdravende commentaar te leveren maar doen of proberen zelf geen ene moer. Voor de genen die hebben geprobeerd iets op te bouwen in Suriname en het is niet gelukt geef de moet niet op. Jullie hebben het ten minste geprobeerd en al die andere schreeuwers op dit forum niet. Ik zeg altijd begin zelf eens te kijken wat je zelf gedaan heb voor je over anderen oordeelt. De meesten zitten waarschijnlijk met een uitkering thuis en dan negatieve kritiek geven op de goede bedoeling van een ander. Ik zal alle Surinamers poweren die iets positief voor Suriname willen doen. Ik zelf ben bezig om te proberen een project op papier te zetten voor Suriname want over een jaar wil ik weer terug. Iedereen verklaart mij voor gek maar het is mijn verdomde leven en van niemand anders ik ben daar geboren punt uit. Vijf maanden geleden was ik in Suriname om mij te oriënteren op wat ik wil doen.Ook ik had hier in Nederland een kleine business opgezet naast mijn werk. Maar niemand is te vertrouwen en ze zien je liever falen dan slagen. BUT I AM A WOMAN WHO NEVER GIVE UP, NO WAY. Het zal me wel lukken want ik weet wat ik in mijn mars heb en wat ik kan. Power voor alle ondernemers die Suriname een goed hart na dragen. DONT GIVE UP.


  Maak melding
 30. De problemen die Surinamers niet onder ogen willen en wilden zien:

  – kolonialisme,
  – kapitalistische instelling die alle Surinamers hebben,
  – heel veel ongeschoolde Surinamers,
  – mentaliteit,
  – niet productief, exportgericht,
  – natuurlijke rijkdommen heel gemakkelijk weggeven aan buitenlanders,
  – voor de overheid willen werken i.p.v. jezelf iets opzetten, (voor een baas werken), afhankelijk zijn zoals tijdens het kolonialisme, zie welke etniciteit dat sterk heeft. Afhankelijk zijn van voedselpakketten, op hoeken van straten staan, hardwerkende burgers beroven, criminaliteit, eigendomsterreinen van derden bezetten,
  – et cetera, et cetera

  Er was gewaarschuwd door politieke partijen dat de Surinamers, Suriname nog niet gereed waren om onafhankelijk te worden, vele zaken nog niet in orde waren:

  – Infrastructuur,
  – huizen,
  – scholing bij de bevolking,
  – bewust wording,
  – natuurlijke rijkdommen om te kunnen zetten in produktie – en exportondernemingen,
  – buitenlandsbeleid,
  – het leger,
  – bestuur,
  – de grenzen van het grondgebied,
  – geen eenheid bij het “surinaamse volk”
  Joinventures met buitenlandse ondernemingen,
  Enz, enz,

  Suriname moest en zou op 25 November 1975 onafhankelijk worden, a ne sjin mijn eenmaal gegeven woord!

  Zie hoe Suriname er nu voor staat, kolonel Hans Valk deed een stevige duid in het zakje.

  Nederland kende al deze zwakke plekken, grenzen, het leger, buitenlanse politiek, enz

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Surinamers


  Maak melding
 31. Wazig,

  de spijker op de kop. Ze weten niks, ze kunnen niks en ze doen niks, als behalve roven, stelen, liegen, bedriegen, klagen en vragen. Zie het resultaat na 45 jaar zelfstandigheid. 1 grote chaotische, ongeorganiseerde teeingzooi.


  Maak melding
 32. @Jojo, ik ben het volkomen met U eens dat deze ondernemers ervoor hebben gekozen om een goed en stabiel in Suriname op te zetten en uit te breiden. Men begon met de activiteiten met een viskotter en nu bestaat de vloot uit tien schepen. Mijn inziens mogen er zich meer van dit soort bedrijven in Suriname vestigen.

  @Milton, jouw bijdrage vooral m.b.t. de Chinese kotters is zeer goed. De factor scholing is een zeer belangrijke factor vooral als er een geen gecertificeerde visserij opleiding in Suriname bestaat.


  Maak melding
 33. Vorig jaar is O.a door mij het initiatief voorgelegd om de weg van Tamanredjo richting Alkmaar (dat deel dat nog niet geasfalteerd is) in zijn geheel verder te asfalteren. Diverse plannen ingediend die allen om de een of andere reden werden afgewezen. De ware reden voor afwijzing is mij door al die dikkoppen nooit verteld. Omdat Alkmaar en Tamanredjo VHP bolwerk zijn, hanteren die zwarten een etnisch beleid en dat is de reden dat de weg daar niet verder geasfalteerd is. Ik heb het steeds gezegd en blijf het steeds zeggen een zwarte zal nooit iets kunnen opbouwen !


  Maak melding
 34. @ Baba Sai: De weg tussen Tamanredjo en Alkmaar is een hele stille weg, alleen van belang voor de bewoners, geen wonder dat die niet boven aan de prioriteitenlijst staat.

  @ Passant: Je hebt weer je gebruikelijke reactie gepost die je al honderden keren hebt gepost: Suriname was niet klaar voor de onafhankelijkheid, kolonel Valk is de man achter de staatsgreep en Nederland is de schuld van alles. Deze keer ben je vergeten te zeggen dat de VHP de redding van Suriname is en dat Santhoki president wordt. Ook “Hoera, hoera, hoera” mis ik deze keer.

  De bedoeling is dat je reageert op het artikel, niet dat je steeds hetzelfde statement maakt. Heeft namelijk geen zin. Het verleden kun je niet veranderen en over Suriname heb je als Nederlander niets te zeggen. Verder interesseert het niemand.


  Maak melding
 35. Passant: je vergeet het belangrijkste: Klote politici die in plaats van politiek bedrijven hun zakken gaan vullen. Het wordt tijd om die salarissen ( wat ten onrechte schadeloosstelling wordt genoemd) drastisch te verlagen. En een nog klotere bevolking die op deze klootzakken gaat stemmen.


  Maak melding
 36. ja ja je kunt het maken in Suriname!. De belangrijkste tip: houdt familie en vrienden buiten je onderneming!
  Suriname staat namelijk bekend als een oplichtersland wereldwijd. Vergeet dit niet!. Dit komt omdat jarenlang de gevallen rechter Frank Truideman als advocaat in Suriname werkt. Deze vreselijke monster die zelfs een eigen zoon heeft opgeofferd voor geld, is jaren de belangrijkste adviseur van alle criminelen. Er zijn enkele clienten van Truideman overleden aan hart en andere problemen omdat deze advocaat criminelen adviseert en garantie’s geeft in ruil voor geld. Info: zijn eigen client die zijn vrouw dankzij Frank Truideman heeft verloren waarbij het hele gezin uit elkaar is gevallen. Dit kwam doordat Truideman zich vergist had in de benadeelde broertje uit NL die jurist bleek te zijn. Nickerie telt zeker een stuk of 40 slachtoffers van Truideman


  Maak melding
 37. Waar twee kijven hebben beiden schuld. Suriname was deel van het Koninkrijk der Nederlanden, waar ook De Antillen deel van is.

  Ned wilde ook af van de Antillen, wat was de houding van de Antillen?

  De cd die ik afdraai is daarop gebasseerd zaken beter voorbereiden en goed over nadenken. Als je de geschiedenis bekijkt t.a.v. het statuut, de ronde tafelconferentie, waren zaken, een tijdlijn neergezet.

  Alleen de doelen of wat in place moest zijn, gerealiseerd moest worden/zijn, de druk, enz hebben dat laten mislukken.

  Zie de Antillen die nemen er meer tijd voor en dat bedoel ik nu. Het verloopt daar ook niet geweldig, want de bevolking is nog net zo dom als toen Su er ook deel van was heden ten dagen. Het zal dus meer tijd nodig hebben.

  Scholing en bewust wording is belangrijk. Naast samenwerking en joinventures.

  Zie deze Ned visonderneming.
  Kapitaal is er, kent de markt, vraag en aanbod, heeft de onderneming.
  Als Su en Ned d.m.v. Joinventures samen zouden werken, idem de antillen, havens, zie dan de voordelen voor Ned, Su en de Antillen en al hun bevolkingen. Ned heeft het geld, Su de natuurlijke rijkdommen, Ned, Antillen hun havens voor transport en logistiek naar de regio en de hele wereld, Nederlandse ondernemingen in Su, Antillen idem vele Nederlanders in Su die actief zijn. Wij allen zouden, zullen er beter van worden.

  Ik blijf erbij dat er heel grote fouten zijn gemaakt door Ned, Su bij het tot stand komen van de onafhankelijkheid. Het is gewoon een feit. Ned wist dat een leger voor Su de nekslag zou worden. Wat wist Su van buitenlands politiek?

  T.a.v.het leger daarom adviseurs om hen te helpen dit op te zetten en wat zie je gebeuren Henk Aron die maakt er een potje van en Ned kan niets doen, omdat Su onafhankelijk is en Hans Valk als top Navo beroeps kolonel grijpt in.

  Iedereen staat erbij en zie wie de verliezer is.

  Wat verkeerd is gegaan kan hetsteld worden.

  De Vooruitstrevende HervormingsPartij ea politieke partijen oa van de oppositie kunnen met de madsa van kiezers Su de goede koers laten opgaan.

  Suriname (Antillen) en Nederland zijn met elkaar verbonden als een ruiter op een paard. Joinventures.

  Su en Antillen kunnen niet zonder Nederland op eigen kracht, geld en kennis, enz rustig en goede begeleiding grotete hoogten of wederzijds voordeel hebben. Niet China, India, USA, enz kunnen dat realiseren.

  We hebben een gemeenschappelijke geschiedenis, waaraan m.i. en die van vele Surinamers, oa VHP, mensen die rationeel denken en conclusies trekken, logisch denken en handelen, kritisch zijn dat weten en vinden.

  Hoe eerder ddb en gang weg zijn kunnen we hieraan gaan werken met Ned en andere landen in de wereld.

  Deze Nederlandse Visserijonderneming is het schoolvoorbeeld, waarover we spreken, maar dan Joinventures.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 38. John ik volg je reacties en ben het met je eens. Hans van den Broek ik vol je ook.

  Grote delen van Surinamers zijn niet de slimste mensen, vandaar dat zaken voor hen herhaald moeten worden.

  Van je geschiedenis kan je leren.

  Hans van den Broek wat is je relatie met Suriname?

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 39. @ Passant: Mijn relatie met Suriname is dat ik er zes jaar gewoond en gewerkt heb. Dat kostte mij 12% van mijn AOW, een lager salaris en minder pensioen. Jammer, maar geen ramp. Ik kijk niet naar wat het kostte maar wat het opleverde.
  Wat de rest betreft, type eens in Google in: passant+waterkant+valk. Ik kreeg 2490 resultaten. Nog al veel nietwaar? Misschien wel wat te veel. Zo veel berichten waren er niet op Waterkant waar Valk ter sprake kwam.
  Herhaling is de toverkracht van de reclame zegt men, maar de vraag is waar je reclame voor maakt. Wat is je doel?


  Maak melding
 40. Off topic (voordat ik weer van Vliegende Hollander op mijn donder krijg. Niet kwaad bedoeld VH)

  @Hans van den Broek,

  Hoe heb je Surinamers ervaren? Als prettige mensen? Zijn ze negatief of positief ingesteld, zijn ze impulsief? Zijn ze te vertrouwen? Zijn het klaplopers? Zijn ze leergierig? Zijn ze nieuwsgierig?
  Ik ben de laatste keer voor 3 maanden geweest, maar de tijd was veel te kort om de Surinamers beter te leren kennen.


  Maak melding
 41. Suriname is sinds 25 Februari 1980 op een doodlopende weg en moet een andere richting op, waaraan ook ik een bijdrage wil leveren.

  Voor grote groepen Surinamers moet je zaken herhalen en dat zal ik blijven doen. Suriname verdient dit niet er zijn vele fouten gemaakt en die moeten/kunnen worden hersteld. Liever vandaag dan morgen.

  Met ddb en kliek die aan de touwtjes trekken in Suriname is bewezen dat het niet de goede kant met Suriname en de Surinamers opgaat. Zie hoe dom grote groepen Surinamers zijn die met deze kliek Suriname de vernieling in helpt of Suriname in zit.

  De grootste opposititie politieke partij, de Vooruitstrevende HervormingsPartij ( VHP) is het die het voortouw kan hebben om dit met andere oppositie politieke partijen in de DNA en anderen er buiten dit kan doen om dit moment, die daar verandering in kan brengen.

  Wat moet ik ermee met het totaal aantal van mijn berichten dat ik op waterkant.net heb geplaatst. Ik ga het blijven doen, voor jouw (e/o tegenstanders) van de juiste koers van Surinamers op moet gaan wellicht lastig, maar er zijn genoeg mensen die het kunnen waarderen of links laten liggen.

  In de koloniale tijd zijn er periodes geweest dat niet iedereen mocht stemmen. Eerst een bepaalde opleiding e/o belasting te betalen om te mogen stemmen. Mijn part komt dat weer, want je moet wel verstand van zaken hebben om te mogen gaan stemmen en dat hebben grote groepen Surinamers niet. Ze weten niets van staatsinrichting e/o trias politica. Ik kwam een tegen die zei dat uitvoerende macht de politie is. Wat moet je met zulke schepsels.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 42. @ Jiyani: Surinamers heb ik in het algemeen ervaren als vriendelijk, beschaafd en van goede wil. Aan de andere kant heb ik ook veel incompetentie ervaren. Er was wel verschil tussen de ethniciteiten. Hindoestanen waren over het algemeen meer geneigd tot toenadering en wilden graag een goede relatie. Je werd snel uitgenodigd bij bruiloften en dat soort zaken.
  Javanen viel mij op vormden een harmonieuze groep, geneigd om conflicten te vermijden. Wel wat afstandelijker dan Hindoestanen. Je zou kunnen zeggen dat Hindoestanen wat neigen naar een hondenkarakter terwijl Javanen meer een kattennatuur hebben. Hindoestanen neigen ook meer naar het conflictmodel en Javanen naar het harmoniemodel. Ik denk dat er daardoor meer ongelukkige Hindoestanen zijn dan ongelukkige Javanen of Creolen
  De Afro-Surinamers vormen een zeer gemêleerde groep waar je allerlei reacties van kunt verwachten. Daar kan ik geen stempel op zetten. Over het algemeen stonden ze wel sympathiek tegenover Nederlanders. De oudere creoolse Surinamers hadden nog een behoorlijk Nederlandse mentaliteit. (Serieus, hard werken, goed voor je familie zorgen)

  Of dat nu allemaal nog zo is na veertig jaar indoctrinatie, dat weet ik niet. Wat mij wel is opgevallen is dat in Nederland wonende Surinamers minder vriendelijk zijn naar Nederlanders en meer gericht op de eigen groep dan in Suriname wonende Surinamers.


  Maak melding
 43. @ de Waterkant Moderator, waar blijft jullie topic over de RvC van de SLM die naar huis is gestuurd. Ik zou graag daar op willen reageren.


  Maak melding
 44. Wat heeft iedereen tegen mij, hier geef iemand op de donder en bij een
  vorig bericht reed met de auto tegen de muur en ik was azijnzeiker nou
  het is wel mijn weekend 🙂

  @Milton,
  daar zat ik eigenlijk ook op te wachten, zeker een druk weekend.


  Maak melding
 45. @A-No-Mie

  Zelfs de marrokanen en turken doen het beter?? Ze deden het al beter toen ze voor het eerst kwamen mang!! waar zijn de surinaamse bedrijven?? je gaat door spaanse polder de helft is daar marrokanen en de turkos


  Maak melding
 46. kijk in turkije of maroko ze bouwen daar hsl lijnen eigen trein stations eigen treinen eigen autos eigen wapens eigen producten eigen gebouwen eigen industrie van alles… we zitten nog in houten bootjes beetje vis te vangen


  Maak melding
 47. Neemt men de moeite om de heer de Boer te googlen dan zal blijken dat hij uit een vissers familie komt. In Suriname is hij niet met nieuw materiaal begonnen maar met zijn eigen oude boot. Daarna zou hij ook gebruikte boten in Nederland hebben aangeschaft om zijn vloot uit te breiden.
  Respect voor deze ondernemer.
  Het verbaast mij steeds weer dat er sommige posters allerlei verhalen en vergelijkingen maken, die vaak niet opgaan. De heer de Boer heeft in Nederlandse wateren gevist. Dat heeft hij van zijn vader geleerd, naar ik heb begrepen was ook zijn grootvader visser. Suriname is als staatkundig onafhankelijk land nog geen 50 jaren oud. Vergelijkingen met Nederland gaan niet op. Ik lees ook over de heer vd Bergh van de doksenclub. Ik weet niet of het bekend is maar deze heer was in België bankdirecteur en heeft tijdens de crisis een gouden handdruk gehad, dus de middelen om te investeren. Dat neemt niet weg dat hij natuurlijk een voorbeeldig ondernemer is. Een beetje genuanceerd naar zaken kijken zou zoveel nuttiger kunnen zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES