‘Buitenlandse adviseur kost ministerie Suriname 20.000 US$ per maand’

61
‘Buitenlandse adviseur kost ministerie Suriname 20.000 US$ per maand’

PARAMARIBO, 19 feb –  “De Surinaamse minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, heeft een buitenlandse adviseur aangetrokken die de staat Suriname op maandbasis 20.000 US dollar kost en die de minister niet eens goed weet te adviseren”. Dat beweert econoom Jim Bousaid, ex-directeur van de Hakrinbank en oud-voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging.

“We kunnen toch niet toestaan dat dit soort mannen komen beslissen wat wij in dit land doen? We hebben Surinamers nodig die competent zijn en den man lai. Die hun hart op de juiste plaats hebben en die gratis willen werken. Die 20.000 US dollar die de buitenlander verdient, kunnen wij beschikbaar stellen voor arme mensen in het land die slachtoffers zijn geworden van het slechte beleid” aldus Bousaid.

Zijn opmerking ging al snel een eigen leven leiden op social media. Via Whatsapp werd afgelopen dagen onderstaand bericht verspreid waarin een buitenlandse adviseur bij naam wordt genoemd. Volgens LinkedIn is de genoemde man al 8 jaar ‘Chief Economic Advisor’ bij het ministerie van Financiën en de Centrale Bank van Suriname.

Het is niet duidelijk of deze man ook de persoon is die Bousaid aanhaalde en/of bedoeld.

61 REACTIES

 1. Who cares???

  Hij is wit dus hij zal het wel weten; hihihi

  Dus niet; hij vult lekker zijn zak en lacht de Surinaamse bevolking uit.
  Inclusief onze financiële deskundigen en Marsaran.


  Maak melding

 2. Dat krijg je ervan als je een @?@@& het beleid laat bepalen. Die denkt altijd eerst aan zijn eigen zakken te vullen, dan trekken ze vrienden voor en het liefst blijven dit soort rioolratten hun leven lang op de post die ze bekleden. Deze mmp is een stuk bedorven rottend vlees die zogenaamd in het belang van het land opereert. Zag je hem jn zijn Arabische kleding de blits maken toen hij in de Verenigde Arabische Emiraten was ? Deze domme parasiet waait met alle winden mee …


  Maak melding

 3. Hoefdraad/Boefdraad, deze mensen hebben Suriname naar de afgrond gebracht, ik zie ze liever verdwijen,,,,parasieten van het arme volk Suriname……Niks hebben ze kunnen uitrichten, het zit in de genen,
  ze kunnen flink napraten, maar een eigen visie hebben ze niet kennen ze niet….een SHIT REGERING…..™


  Maak melding

 4. Zeggen wij allang niet dat Suriname bestuurd wordt door het buitenland??
  En de ndp criminele regering….wel die moet zijn mars uit de gevangenis weten te redden ,dus daarom is ze nog steeds de lijder op ceremoniele basis.Suriname ligt echt in handen van het buitenland….de vereinigde Suriname van India en China.


  Maak melding

 5. Deze meneer als adviseur van Boefdraad 20 ton amrikaanse dollar per maand. Wat verdient de dochter van DDB, die met haar VMBO niet verder had geschopt dat verkoopster nij Blokker en nu adviseur in het ka-bi- net van de plee-si- dent. Welk Firstlady toucheert maandelijks een salaris als FirstLady. Laffe mensen met schaamteloze manieren, die op de rug van het volk op hun borst staan te kloppen. Moro ka ai Kong!


  Maak melding

 6. Hoefdraad is dusdanig incompetent om een deugdelijk monetair beleid te voeren dat hij hulp van buitenaf moet halen. De vruchten heeft suriname tot nog toe niet kunnen plukken mijn inziens. Er wordt nog volop geleend in een ongekend hoog tempo waardoor de staatsschuld alleen maar blijft stijgen . Er zijn genoeg hoog opgeleide Surinamers die het voor veel minder kunnen en willen doen. Maar deze mensen krijgen geen kans omdat ze geen NDP fantasten zijn. Boefdraad blijft maar de staatskas aanranden ten faveure van een beleid zonder enige vorm van planning of inzicht.


  Maak melding

 7. Dus de Surinaamse minister laat ik adviseren door een Amerikaan tegen een forse beloning om jn het kader van IMF positieve rapportages op te stellen zodat Suriname leningen af kan sluiten terwijl het in werkelijkheid een failed state is. Nog steeds begrijp ik niet waarom Suriamers tegen die kwalificatie moeite hebben. Blijkt keer op keer dat Blok het gelijk aan zijn zijde had en wat mij betreft had hij geen excuses hoeven te maken.


  Maak melding

 8. Hersenloze Boefdraad helpt stelselmatig mee het land te ruineren. Als er over kader gepraat wordt in ons land, waarom worden die dan niet aangewend?? Zijn zij er wel of wordt er weer zo maar iets geroepen?? Deze adviseur die $ 20.000 per maand verdient, ligt zich dubbel te lachen. Ons volk is aan het pinaren. Onze Gezondheidszorg ligt letter op zijn gat. Kijk wat Boefdraad en kornuiten doen.
  Schaamteloze paria’s, zakkenvullers,grote criminele benden. En maar roepen dat zij van de bevolking houden?? Wie houdt wie voor de gek.


  Maak melding

 9. Je reinste stemmingmakerij. Men is druk bezig onrust te veroorzaken na het ontslag van Gersie en natuurlijk, de aankomende verkiezingen. Als het inderdaad om deze persoon gaat en als hij inderdaad acht jaar in dienst is van de Surinaamse gemeenschap mag je de vraag gaan stellen waarom deze roddel nu naar buiten komt. Zo te zien is dit de eerste keer dat Suriname gebruik maakt van buitenlandse expertise. Ik dacht het dus niet. Er is geen enkel land dat geen buitenlandse expertise inhuurt. Het kan niet anders als de aanwezige expertise om welke reden dan ook, niet helemaal voldoet. Het is dan juist zaak wel het aanwezige kader op te leiden zodat men systematisch de boel kan afvinken. Dat is de taak voor de overheid om daarnaar toe te werken. Op termijn is het natuurlijk wel de bedoeling dat te realiseren. Maar dit valt gezien het moment van publicatie, onder de categorie stemmingmakerij. Dyugudyugu.

  @Baba Sai , de definitie van wat een failed state inhoudt moet je eens gaan opzoeken. Ga Stef Blok niet klakkeloos na apen.


  Maak melding

 10. @Pakiratigri
  Please,hou nu eens op met dat gekakkel van je !
  Je ziet een Amerika,India,China toch niet om advies vragen van Suriname en haar diktator als lijder?!
  Geen enkel land wil bemoeienis hebben van een ander land,niemand moet komen vertellen hoe je je land moet besturen.Je baasje denkt er anders over…hij luistert naar de stemmen in zijn kop die hem adviezen geven en hij luistert naar Valk die hem het idee had gegeven om een coup te plegen,volgens jou baasje.Dus hou maar op..


  Maak melding

 11. Ach dat dit gebeurt weten we allang. Maar dat betekent niet dat dit veroordeelt moet worden.

  We weten dat haast alle adviseurs indien uit Surinaamse roots afkomstig, vrienden of ander zins bekenden zijn en haast nooit wordt gekeken naar onafhankelijkheid en deskundigheid.

  Ook zijn het vrij vaak buitenlanders, want we gunnen elkaar geen eer, niet het opdoen van ervaring of ander zins het daglicht niet.

  Dat dit gebeurt is jammer en dat dit gepikt wordt door de bevolking des temeer.


  Maak melding

 12. Omdat Hoeffie monetair gezien ONGESCHIKT is betaalt
  hij AL JAREN zogenaamde USA-experts, in USA-DOLLARS,
  om Sranan Volk te bezwendelen !

  Zie het In het GEHEIM drukken en uitgeven van RUIM DRIE
  MILJARD SRD, voorafgaand aan de vorige verkiezingen !

  Mede als gevolg daarvan is Sranan thans FAILLIET !

  Omdat de militaire clan thans geen uitweg meer ziet uit het zelf
  aangelegde Financiele MOERAS, zal deze zogenaamde ADVISEUR
  uit de USA wederom, hr HOEFFIE er toe brengen, Ongedekte
  Bankbiljetten te drukken !

  Opa Desi moet aan de macht blijven, anders gaat hij de
  Gevangenis in, dus zet PAARS ALLE MIDDELEN IN, ONDANKS
  ALLE WET- en REGELGEVING !

  HET WACHTEN IS OP HET OPNIEUW KELDEREN VAN DE SRD !
  ONTSLAG VAN GERSIE IS HET STARTSEIN VOOR DE
  VENEZOLANISERING VAN HET SURINAAMS GELD !

  TJEK DE KOERSVAL VAN DE SRD !!!

  De economische wetten houden geen rekening met de belangen
  van de Paarse Clan, A SRD O GWA OLLO !!!!!
  Jammer dat grote delen van het VOLK verder zullen VERARMEN
  en LANGERE TIJD ZULLEN PINAREN !!!


  Maak melding

 13. @Pakiratigri….ik kan in jou redenering vinden. Is verkiezingstijd. Maar deze domme napraters en roddelaars die liever mensen als Blok verheerlijker, laat ze maar lekker ad noordzee koukleumen! Hebben jullie zelf gezien hoeveel adviseurs Trump en andere regeringleiders hebben?! vloegtuigen vol als ze op reis gaan…..laat ze maar kletsen, want ze zelf een salaris van $20K niet waard; pure jaloezie…..en dan op man afspelen. Als er 1 bewindsman hard qerkt in SR, dan is dat wel deze minister. Nu nog de andere RvM leden meehebben🤔. Trouwens als 240K de kosten is en je kunt een lening veiligstellen met 1% punt minder door toedoen van adviseur, is dat op $100 miljn, 1 milj; dus pure kostenreductie is $760.000 leert een simpele rekensom. Maar ja, deze napraters snappen dat niet.


  Maak melding

 14. Oma taki, ma eeehhhh is een witte man no? Opa taki, sma ai no e opo ete dati a heri ndp ddb roverheid is een en al een volksverlakkerij. Ongeloofelijk dat de grootste misdadiger en crimineel ddb het had over, oenoe egi sani, ons eige dinges, onafhankelijk zijn en blijven. Oma taki onafhankelijk, Nelis we zijn al langer dan 39 jaren nog meer afhankelijker geworden. Kijk naar al die oerdomme dwaze debiele idiote ndp paria’ s, die met dag verarmen en maandelijks op een paars pakket zitten te wachten. Opa taki, mi boi Deter Minist taki dat 25 febr, 2020, het precies 40 jaren van ddb onderdrukking zijn geweest en de wens van hen die dorsten naar Waarheid en Gerechtigheid zal worden vervuld in mei 2020. Vergelijk het Didibri ddb tijdperk als de tijd dat de Israelieten 40 jaren op de proef werden gesteld om hun ongeloof in eigen kunnen en goede normen en waarden hoog houden. Sinds 1980 tot heden blijven het gros van de verworden ndper’ s ongelovig, bijgelovig en volharden in hun ijdele luiheid, halsstarrigheid, onreinheden, afgoderij, misdadigheden, leugens en moorden, net als hun lijsman die hen misdadig laat lijden. Sinds 2010 tot heden zien en ervaren alle ndper’ s op degenen na die olv ddb, kommer en kwel veroorzaken, wie ddb en zijn bende werkelijk zijn. Geldzuchtige, machtzuchtige en hebzuchtige gewetenloze meedogenloze Surinamers. Anno 2019 begaan ze dagelijks openlijk, dree ai, onrecht en veranderen regels en wetten ten bate van zichzelf. Ze verdraaien de werkelijkheid en de leugen is hun vaandel. De hele wereld is getuige van het crimineel wanbeleid van de na dagoe partij. En nu de hele wereld en ook het gros der paars verworden paria’ s zien, horen en enkelen nog steeds niet wetend vanwege hun dwaasgeid, zal het recht en de waarheid boven alles zegevieren. Het bewandelen van het pad der Waarheid en Gerechtigheid zal niet gemakkelijk zijn vanwege de paars verdorven corrupte mentaliteit die bezit heeft genomen in de soso neks no fout attitude en denkwijze van de dieharde ndp dagoes, maar door volharding en geloof in Gerechtigheid zullen ook deze paarse idiote dagoes gaan inzien dat eerlijkheid en oprechtheid, een zegen zijn voor allen en de verdere opbouw van land en volk. Het vervloekte duivelse ndpsekte zal ook instorten, ook al zullen de duivelse zoon en zijn duivelse trawanten alles doen om de macht te behouden, nog meer bedreigen, liegen en bedriegen, het gaat ze dit keer niet meer lukken, want er komt verademing voor gans het volk, ook voor die dwaze debiele idiote ndp paria’ s wiens ogen, oren en geweten open zullen gaan in 2020. Ndp na a werkelijke vloek dat de vooruitgang van land en volk tegenhoud evenals de werkelijke verbroedering.


  Maak melding

 15. Even een eerlijke en kritische noot. Dit gedrag is niet voorbehouden aan de NDP. Dit gedrag doet zich al jaren voor. Ik heb dit van nabij mogen beschouwen. Dus ook tijdens frontregeringen

  Het is ook geen verworvenheid van alleen overheidsorganen of dignitarisen. Dit gebeurt ook binnen para statale en andere organisaties. Een goede voorbeeld is de Staatsolie Maatschappij. Men zou een account onderzoek moeten verrichten hoeveel er wordt betaald aan buitenlandse consultant met een niet Surinaamse roots, waarvan zowel in Suriname of elders in de wereld een Surinamer gevonden kan worden. Het gevolg. De eigen potentie wordt pijnlijk ondergewaardeerd, niet gebruikt er wordt geen ervaring opgedaan.

  Wel moet ik toegeven dat deze managers in hun praatjes en de congressen die ze organiseren en bezoeken de schone schijn goed op na kunnen houden. Praten voor de bühne kunnen ze als Brugman.

  Remedie. Stel als overheid verplicht, dat voor alle adviezen in eerste instantie adviseurs met een Surinaamse root in aanmerking moeten komen. In tweede instantie als men deze niet vindt in het openbaar aanbesteed moet worden. In derde instantie iedere keuze beargumenteerd ter inzage moet liggen voor het publiek.
  In vijfde instantie de overheid alleen maar zaken doet met instellingen die zich aan alle vier voorafgaand benoemde punten houden, met dien verstande dat ook parastatale instellingen, waar de overheid aandeel houder is dat ook doen.

  Anders is geloof in eigen kunnen een marginale marketing kreet zoals dat al jaren het geval is.


  Maak melding

 16. De moeilijkste periode voor Suriname moet nog komen. Ik denk dat het volk pas na mei 2020 een beeld zal krijgen van de ravage in het land. De regering die dan zal aantreden zal het knap lastig krijgen.


  Maak melding

 17. @ Gabriel misschien moet jij aan Donald Trump vragen of hij in zijn bataljon adviseurs Surinaamse adviseur aanstelt. Jouw vergelijking snijdt werkelijk geen hout en de opmerking als zou ik Blok verheerlijken is typisch de denkwijze van een autoritair persoon. Jij duldt geen tegenspraak. Mafkees.


  Maak melding

 18. Sam en jullie zijn zwart en dom. Surinamers kunnen niks en zolang jullie apen er zijn,zullen de witte mannen altijd een vinger in de pap hebben. omdat surinaamers niks kunnen te lui om te denken of doen. Dan heb je ook het soort pakiratigri, Damsco, Rob g ,revo de smerigste honden hier op waterkant. Rasist! nee hoor de waarheid is hard.


  Maak melding

 19. De Nationale Assemblee (DNA) heeft van de regering vandaag tijdens de openbare vergadering geëist dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën of vicepresident Ashwin Adhin antwoord geeft over het terugtreden van Glenn Gersie als governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Aangezien Hoefdraad nog niet aanwezig was, is besloten de ingekomen stukken te behandelen en daarna de vergadering te schorsen. Er zullen geen andere ontwerpwetten behandeld worden, totdat de regering geantwoord heeft, deelde Assembleevoorzitter Jennifer Simons mee.
  JENNIFER IS NU WAKKER,,ER KOMEN NOG MEER, OOK INZAKE ADVISEUR VAN BOEFDRAAD/HOEFDRAAD…


  Maak melding

 20. Boefdraad. Is het niet die knakker met zijn onafscheidelijke ipad? Hij zat enige tijd geleden nog in Dubai om een arabier in een witte jurk te interesseren om te investeren in Suriname. Wat is daarvan terechtgekomen?


  Maak melding

 21. Kijk dat Hoefdraad impotent is dat is zo en dat moeten wij accepteren want je kunt dit niet voorkomen nog genezen.
  Maar dat Hoefdraad incompetent is daar kunnen wij wel iets aan doen door hem gewoon naar huis te sturen met onze stem. Een protestmars organiseren die zijn en eisen dat hij moet aftreden.
  Incompetentie is te voorkomen en te genezen.
  Wat een incompetente leugenaar is die Hoefdraad toch. Reden waarom hij nu overal bekend staat als BOEFDRAAD.


  Maak melding

 22. @rakram oftewel R. Akram,

  Tachtig procent van de Surinaamse moslims is aanhanger van de NDP. Via Bouterse zijn ze in de zadel gekomen en hebben ze de Islamitische Bank naar Suriname gehaald.


  Maak melding

 23. Abdoel en Misiekaba zijn studenten van Surinaamse universiteit maar hun ideeen en kennis zijn te vergelijken met poep worm ze praten alleen poep, er zijn nog meer van zulke NPD,s met een titel die alleen poep praat.

  Er moet iemand komen met een internationale ervaringen.


  Maak melding

 24. Deze adviseur is niemand minder dan Hoefdraad zelf. Die deal heeft hij toch destijds met Bouterse gemaakt toen hij het IMF verliet voor Suriname: hij zou z’n IMF-salaris behouden.


  Maak melding

 25. Ter info.
  Opzich zijn deergelijke bedragen voor een kundig internationaal consultant zelfs aan de lage kant als hij via een bedrijf is ingehuurd. Bedragen als € 120 / uur + verblijf + minimaal 1 ticket per maand zijn ongeveer de basis. Voor een echte expert kan het oplopen tot € 300 / uur. Bedenk dat die man vaak regelmatig cursessen volg die 4 tot 6 weken duren en vele € 10.000,== kosten.
  De juiste vraag die hier gesteld moet worden is of die man wel zo kundig is en niet gewoon een maatje van Boeffie. Gezien het feit dat hij al 8 jaar in SR rond zou lopen is zijn kennis niet meer up to date en moet je je ook afvragen wat zijn taak is.( en zijn productie).


  Maak melding

 26. Suriname is een moeras van intriges, bedrog, moreel verval en last but not least een Broko ede leningen land en met een gecriminaliseerde volk. Dat alleen maar achterlijk dingen kan bedenken en doen. Ze gaan allemaal als stront in elkaar zakken, ook de poepwormen voortgebracht door Adekus.


  Maak melding

 27. Ik denk dat hoefdraaad deze goeie man de schuld gaat geven over alles wat fout zijn gegaan in de afgelopen 9 jaren. Een zonde bok zoeken ten koste wat het kost, daar zullen de gedoemde paarse volk intrappen en dus gaan stemmen voor een herkansing. + 5 erbij! Let maar op !


  Maak melding

 28. Toen Suriname nog onderdeel was van het koninkrijk werd het land gratis geadviseerd en regelmatig kreeg men nog geld toe ook in plaats dat er betaald moest worden. Gelukkig is alles nu veel beter.

  Uit de omschrijving van zijn functie in het kader komt de suggestie naar voren dat het zijn werk is Hoefdraad te vertellen hoe hij de economische situatie van Suriname zo gunstig mogelijk moet verkopen aan de buitenwereld. Dus niet hoe Suriname economisch weer op de rails te krijgen. Blijkbaar is dat zelfs voor een dure adviseur een onmogelijke opgave.
  Niettemin, het gebruikelijke paarse volk staat er geheel achter. Wat kan het hun ook schelen, de Nederlandse uitkering komt toch elke maand wel binnen. Voor hen geen pinaren.


  Maak melding

 29. @hvdb

  Toen Suriname nog onderdeel was van het koninkrijk werd het land gratis geadviseerd en regelmatig kreeg men nog geld toe ook in plaats dat er betaald moest worden. Gelukkig is alles nu veel beter.

  Van waar heb je dit feit of is het gewoon slap gel.l van jouw. Zeg toch éém keer in je leven iets zinnigs.

  Een schoolvoorbeeld:
  Let op! Dat je dat kolonel Hans Valk gratis of voor niets de regering van minister – president Henk Aron, het Surinaams Leger onder Kolonel Elstak gratis of voor niks advies gaf om het Surinaams Leger handen en voeten te geven in de republiek Suriname.

  Je bedoelt zeker dat hans valk ddb en de overige 15 coupplegers gratis advies, het draaiboek, gaf om een staatsgreep op 25 Februari 1980 te plegen.

  Als Nederland met de adviseurs van jouw gratis advies aan Suriname gaven zou Suriname veel verder zijn tijdens het Koninkrijksperiode: hoge scholen hts, een goed draaiende universiteit, goede hbo economische scholen, productieondernemingen vanuit de natuurlijke hulpbronnen, die exportgericht waren, mijnbouwbedrijven oa aardolie, goud, water, eco-toerisme, visserij, landbouw, enz. Idem over talrijke infrastructruur, waterleiding, electriteit, huiizenbouw, wegenbouw, bankwezen, bestuur van het land, enz.

  Er werd door politieke partijen in 1974 duidelijk aangegeven dat Suriname en de Surinamers nog niet gereed en klaar waren om onafhankelijk te worden. Aron stond erop 25 november 1975 en Nederland gaf geen enkele advies dat het nog niet zo ver was, maar hakte de knoop af.

  Recht En Waarheid Maken vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 30. Jogi merkt op dat er grote bezorgdheden zijn rond de financiële ontwikkelingen in het land. Hij heeft vernomen dat Hoefdraad eind december een brief heeft geschreven naar Gersie waarin hij heeft aangegeven dat de intentieverklaring om niet aan monetaire financiering te doen, wil intrekken. Hij zou bijkans SRD 700 miljoen willen lenen bij de CBvS. “Ik zou informatie hierover vragen, maar nu is de vergadering niet doorgegaan. Dit gedrag van de regering kan niet zonder consequenties blijven. DNA is te schande gezet. De regering heeft lak aan de volksvertegenwoordiging. Dit is duidelijk gebleken vandaag,” stelt Jogi.


  Maak melding

 31. Mi Mars Papa,
  Heeft de opositie die de regering controleerd 8 jaar lang zitten slapen.

  De president had een grote mond om Nederland te schofferen. Maar hij laat zich leiden door buitenlandse krachten.
  Ashamed Ashamed Ashamed

  MI MARS PAPA


  Maak melding

 32. Op Curaçao verzet de zwarte bevolking tegen hulp aan Venezuela. Terwijl het blanke deel van Curaçao graag bereid is om Venezuela te helpen verzetten de zwarten zich tegen hulp uit angst dat de crisis overslaat naar Curaçao. Wanneer laat Nederland zijn tanden ook eens zien en staakt alle hulp aan Curaçao ? Zoiets merk ik ook in Suriname. De zwarten willen zogenaamd geen hulp uit Nederland terwijl de rest van de Surinamers het liefst samenwerkt met Nederland.


  Maak melding

 33. Slaap lekker en droom ook suriname is een ratte plan het land is al naar de maan met dank aan het stom stemmen op een dom man met een groen pakje ddb en simons dit noem ik nu plee sident wil je het land nog behouden met je klein kinderen stem snel nps .


  Maak melding

 34. Dit soort adviseurs worden gebruikt als katvangers.
  Een manier om geld weg te sluizen via een ander.
  Het verdwenen geld wordt heel moeilijk terug te vinden en te verhalen.

  De oppositie en inlichtingendiensten moeten deze adviseurs goed traceren en in de gaten houden.


  Maak melding

 35. Nog vijf
  Nog vijf

  Stem op NDP dan krijg je dit

  SUrinamers denk erom bij de komende verkiezing gaat NDP weer frauderen
  Bouta heeft geleerd van Maduro…………….dus Surinamers jullie worden straks ook vluchtelingen……..
  Maduro geeft hem tips en advies……………….

  Dus stem goed………………laat hem niet frauderen NDP is goed in fraude ook in verkiezing


  Maak melding

 36. Niets blijft geheim BOEFDRAAD??

  Misschien zijn jullie al op de hoogte, maar voor mij wel nieuw. NDPérs de pot op. Een stukje tekst.

  Pay back time

  -THE DAILY OBSERVER kopte op 2 februari 2011: “Wikileaks says Venezuela’s Chavéz funded President Bouterse’s election campaign.” Wikileaks had berichten van de Amerikaanse ambassade in Caracas weten te onderscheppen. Bouterse zou verschillende clandestiene bezoeken aan Venezuela hebben gebracht om Chavéz te ontmoeten. Bericht werd over een getuigenis van een informant van de NDP die vertelde dat Chavéz financieel en politiek de paarse campagne in 2010 steunde. De Venezolaanse voormalige putschist beloofde erkenning en steun aan Bouterse als hij de regering-Venetiaan kon verslaan.

  De Wikileaks-berichten over de inmenging van Chavéz in de Surinaamse verkiezingen, zijn in lijn met een belangrijke diplomatieke gebeurtenis. Op een bijeenkomst van Zuid-Amerikaanse staatshoofden op Trinidad sprak president Venetiaan de Venezolaanse president Chavéz aan, over de inmenging van zijn ambassadeur Francisco Simancas in de binnenlandse aangelegenheden van Suriname. Simancas leek meer dan met de Surinaamse regering, betrekkingen te onderhouden met Bouterse en zijn NDP. De partijpolitieke ondersteuning was wederzijds. In 2013 bracht presidentszoon Dino Bouterse, voorman van de Counter Terror Unit (CTU) en NDP’er, namens papa een solidariteitsbezoek aan de verkiezingscampagne van presidentskandidaat Maduro.

  Conclusie: de erkenning door Bouterse van de oneerlijke verkiezing van ‘president’ Maduro lijkt het logische gevolg van de chavistische inmenging in de Surinaamse verkiezingen van 2010 ten gunste van Bouterse en zijn NDP. Pay back time. ◊


  Maak melding

 37. @ Gabriel
  Een meneer die wat jaartjes bij het IMF gewerkt heeft en sinds 2011 bij het ministerie van Financieen de ingevoegde taken vervult voor $ 20.000 / maand heeft niet de capaciteit om voor substantiële kortingen op leningen te zorgen.

  “Providing macroeconomic advice to the Minister of Finance and the Governor of the Central Bank of Suriname. Regular analysis and advice to support the definition of the fiscal or monetary policy stance, and design and implementation of fiscal and monetary policy measures to ensure the continued stability and growth of Suriname, and the strengthening of institutional capacity.”

  Deze meneer vult vlak voor zijn pensioen op een gruwelijk manier zijn zaken en leeft als god in Suriname en dekt Boefdraad. Gezien de domme dingen die Boefdraad doet is het geen goede adviseur.


  Maak melding

 38. @Jaichand
  19 februari 2019 at 17:40
  Verloochen is een kunst, Islamic bank leent ten minste, reden Suriname wat welvarender van te maken, in elk geval niet de Hindoe(staanse) alcholisten, de incest plegers, en recentelijke de drugsdealers van jou soort beter van te maken, je moet je dood schamen over de Islamitische Hindoestanen zo denigrerend uit te laten, tjamaar dat je bent, de Islamitische geloof heeft de lage kasten tot hogere gradaties gebracht, want volgens jullie geloofs theorie behoren tot de laagste kasten, geen menswaardigheid, dat leert de ISLAM NIET DE ISLAM IS VOOR DE ALGEHELE MENSHEID…..DUS LET OP MET AANVALLEN OP DE ISLAM, IS DE REINSTE GELOOF TOT DE DAAGS DER OORDEELS…MOOIE SCHOLING VOOR JOU, VREEMD FIGUUR @Jaichand
  19 februari 2019 at 17:40


  Maak melding

 39. Laat ik 1 ding voorop stellen. De aanvallen door bepaalde randfiguren op het Islam geloof is niet alleen beschamend maar zeker ook discriminerend. Door Yiyani en Jaichand is gesuggereerd dat moslims niet te vertrouwen zijn. Jaichand beweert dat moslims incestplegers zijn. Hindori liep in 1975 van de VHP over naar de partij van Buma en Arron waardoor dit verraad ervoor zorgde dat Suriname onafhankelijk werd. Recentelijk heeft een Hindoedame hetzelfde gedaan nml Mansaram. Ook zij liep over van de VHP naar de NPD. Bij mijn weten is geen moslim overgelopen. Ten tweede is de bewering van Jaichand als zou moslims incestplegers zijn niet alleen pure haatzaaierij maar ook dom. En Jaichand moet niet zo hypocriet doen want als geen ander weet hij hoe het met de seksueel moraal binnen het Hindoegeloof gesteld is. Incest is common sense binnen het Hindoegeloof. Misschien kan Jaichand mij uitleggen waarom Modi de voeten van de Sheikh van de Emiraten aanraakte. Misschien een teken dat Modi het Islam geloof hoger aanslaat dan zijn eigen geloof.


  Maak melding

 40. @Jaichand and @Yiyani, jullie zijn de landverraders, we zullen meer van de schijnheilige theorieën van de (Hindoe) Hindoestanen hier op de Forum prijsgeven, lees en zie in wat voor gefrustreerde werelden jullie leven….nog een voorspelling, de 2e Kamervoorzitter is een mosliem, de burgermeester van Rotterdam is een mosliem, de burgermeester van Arnhem is een mosliem, er zitten tal van mosliems in de 2e kamer, en 0 Hindoes, bij de 2e kamer verkiezingen hebben 90% van de Hindoes op PVV gestemd, ik zeg dit niet, dit een universitaire onderzoek geweest van een Hindoe student, nu Suriname bij de verkiezingen in Suriname hebben 90% Nickerianen op NDP van Bouterse gestemd, landelijk 89%, stuk voor stuk alleen voor hun eigenbelang, die landverraders…..


  Maak melding

 41. NDP gebruikt adviseurs gebruikt als katvangers. Een manier om geld weg te sluizen via een ander.Het verdwenen geld wordt heel moeilijk terug te vinden en te verhalen.
  De oppositie en inlichtingendiensten moeten deze adviseurs goed in de gaten houden.


  Maak melding

 42. Incest en inteelt in de islam

  Citeer

  Berichtdoor sprot » Ma Nov 19, 2007 4:38 pm

  Deze week in Humo:

  Incest in de islam: een even groot trauma, een nog groter taboe
  Malika: ‘Voor mijn ooms was ik een stuk speelgoed’
  ‘Incest, dat bestond bij ons niet. Dat was een ziekte voor westerlingen.’

  Incest in de islam: een slachtoffer getuigt.

  Malika, een 37-jarige Marokkaanse uit Gent, werd als kind misbruikt door haar twee ooms. Moslimmeisjes (én -jongens) die aangerand worden door een familielid hebben het extra zwaar, want de moslimgemeenschap raakt maar heel langzaam in het reine met incest binnen de eigen groep. ‘Volgens mijn moeder was het een westerlingenziekte,’ zegt Malika. ‘Incest, dat bestond niet in de islam.’

  De eerste keer dat ze met iemand over het misbruik sprak was in het moederhuis. Malika was 27, net bevallen van een dochtertje. Ze raakte in gesprek met de jonge moeder in het bed naast haar. Ze vertelde over haar oom: hoe die haar als kind in het ouderlijk huis op bed gooide, haar kleren uittrok en boven op haar ging liggen. ‘Spreek hier met niemand over,’ zei hij soms, in het Arabisch. Meestal stond hij op en ging hij zonder een woord weer weg.

  Nu, tien jaar later, heeft Malika het nog steeds moeilijk om erover te praten. Een uur voor ik haar zal interviewen, stuurt ze me een sms’je: dat ze afgelopen nacht geen oog heeft dichtgedaan, zwetend en gespannen. ‘Denk dat ik er toch niet klaar voor ben.’

  Een paar weken later belt ze terug. Ze wil het toch doen. Al vindt ze het een slecht moment om ermee naar buiten te komen.

  MALIKA « Ik weet dat mijn verhaal niet meteen een rooskleurig beeld van de islam geeft. Kritiek op het geloof wordt meteen gezien als een aanval. Dat is helemaal mijn bedoeling niet. Ik hoop alleen dat ik, door mijn verhaal te doen, kan helpen om het taboe rond incest in onze cultuur door te prikken.»

  Kind van de duivel

  Malika was zeven toen ze met haar moeder, broers en zusjes in Gent kwam wonen. Haar vader werkte al een paar jaar in België, in de bouw. Het was de snikhete zomer van 1976, maar het was niet hálf zo warm als in haar geboortedorp.

  MALIKA « Ons dorpje lag in een dorre streek op zo’n dertig kilometer van de hoofdstad Rabat. Het was zo klein dat het niet eens op de kaart stond. We woonden in een huisje met één kamer, waar we met het hele gezin aten en sliepen. Ik ben nu 37, en ik zie die eerste zeven jaar nog altijd als de gelukkigste van mijn leven.

  » Dat veranderde toen ik naar België kwam. In Gent kwamen we in een krotwoning terecht die op de lijst stond om gesloopt te worden – maar dat wisten mijn ouders niet. In acht jaar tijd zijn we drie keer verhuisd, telkens in dezelfde straat: elke keer weer werden we onteigend omdat ons huis gesloopt moest worden.

  » In België zijn er nog twee broers en een zusje geboren. In totaal waren we met acht kinderen. Mijn moeder stond er helemaal alleen voor. Vader stond om vijf uur op om te gaan werken en kwam pas na zeven uur thuis. ’s Zaterdags zagen we hem alleen als we met het hele gezin naar het badhuis gingen om te douchen; ’s zondags sliep hij. Mijn moeder kon de situatie niet aan. Ik herinner mij vooral chaos, geroep, vuile afwas, kleren die overal rondslingerden.»

  HUMO Werden jullie streng opgevoed?

  MALIKA « Heel traditioneel en religieus, zoals in de meeste Marokkaanse gezinnen toen. Allah was altijd aanwezig in huis. Ik was een meisje, dus ik mocht amper buitenkomen, geen contact met jongens hebben… En ik kreeg enorm veel slaag. Mijn vader sloeg mij altijd als mijn broers en zussen erbij waren.

  » Van alle kinderen viel ik het meest uit de toon, omdat ik nogal opstandig was. Ik wist bijvoorbeeld al heel vroeg dat ik niet, zoals de meeste Marokkaanse meisjes, wilde terechtkomen in de afdeling Snit en Naad. Mijn droom was directiesecretaresse worden, met hoge hakjes en lange gelakte nagels. Maar ik had niks te zeggen, ik moest luisteren. Vanaf mijn tiende moest ik helpen in het huishouden, voor mijn jongere broers en zusjes zorgen… Mijn oudste broer begon mij ook te commanderen: als het van hem afhing, kwam ik nooit meer de straat op!

  » Er werd veel gebeden thuis. Op de duur wilde ik dat niet meer. Er was iets in mij dat zei: ‘Allah bestaat niet.’ Ik zag dat mijn moeder veel verdriet had omdat we naar België verhuisd waren, en zelf leed ik er ook enorm onder. Dat kon Allah toch niet gewild hebben? Mijn moeder, een heel onderdanige vrouw, was ontgoocheld in mij. Ze heeft me dikwijls gezegd: ‘Jij bent mijn kind niet, je bent het kind van de duivel.’»

  Vervolg: in de Humo van 20/11/2007

  Soms denk ik juist,soms denk ik fout,maar ik dénk tenminste
  Dubitando ad Veritatem pervenimus (Cicero)
  Sapere aude!
  In het ‘Huis van de Vrede’ is het steeds Oorlog.


  Maak melding

 43. Passant@
  Over lul verhalen gesproken ,tussen de afschaffing van de slavernij en onafhankelijk heid er heel veel ge gebeurd ,de gezondheid zorg werd dteeds beter ,scholing was goed ,surinamer konden in nederland gaan studeren, ziekenhuizen scholen ,rijstbouw op poten gezet bosbouw goed bestiert door bruynzeel ,geen roof bouw op de Bush her beplanting, de agrarische sector ging goed ,halverwege de jaren 60 begon het rommelen in Suriname, er was toen al categorie surinamers die hun komt tegen de kribben gooide en brulde dis witte mannen moet er uit wel kunnen het zelf de overschatting ten top maar is de Surinamer ten voeten uit daar jij dus ook bij ,jij hebt de klok horen luiden maar bent nog steeds zoekend naar de klepel, waarom denk je dat we na 1975 massaal het land hebben verlaten ( landverader?????) Maar ik heb geen spijt van wat er gebeurd is in 75 verdiend niet de schoonheids prijs ,maar volgens mij lees jij alleen maar wat jou goed uitkomt,ga verder met je leven ,blijf niet steken in het verleden


  Maak melding

 44. Het is best mogelijk dat een mannetje wordt betaald voor bewezen diensten.
  Maar
  – hoe lang adviseert hij al? je kan advies vragen over fiscale en/of monetaire zaken, maar gelet op de omvang van de Surinaamse economie zou dit advies eenmalig kunnen en moeten zijn
  – wat heeft het opgeleverd? Een groter wordend begrotingstekort, een groeiende staatsschuld, een valuta die zowel intern alsook extern behoorlijk in waarde is gedaald.
  – een governor die moet worden ontslagen, omdat zaken niet zo lopen als ze zouden moeten op monetair gebied (ik ga even uit van een politiek correct ontslag). Ondanks een adviseur
  – nul, komma nul aan nieuw beleid. Het is niet eens oude wijn in nieuwe zakken. Het is geen oude wijn in nog steeds dezelfde oude zak.
  Welnu,ik kan nog wel even door gaan. Maar ik gebruik dit laatste zinnetje om hetgeen Bousaid gezegd heeft te duiden (eerste zin tweede alinea)
  Ik zal dit eerst voor een gering aantal personen hier (die met hun … denken) uitleggen.
  – Als je instrument niet vanzelf omhoog gaat dan gebruik je viagra.
  – Voor alle anderen: als je de productie wil laten stijgen en je adviseur kan NIETS vernieuwend bedenken gebruik dan een hulpmiddel. (niet weer monetair financieren. Zet geen zoden aan de dijk, Integendeel)
  Aan de adviseur en minister; er is nog een instrument naast de geldhoeveelheid om de productie te laten toenemen. Voor economen moet nu duidelijk zijn welk instrument. Is dit toch niet het geval lees dan het bovenstaande nogmaals


  Maak melding

 45. MughaAazam@@@@

  Ik ben gedeeltelijk helemaal met jou eens. De Indiase moslims zijn afkomstig van de hindoes. Door de Moguls zijn de hindoes tot moslima gemaakt. En al de eigenschappen van de hindoes hebben ook de indiase moslims, Pak en Bangladesh.

  Nog een aanvulling.
  Om de onafhankelijkheid te realiseren moest dhr. Hindori overstappen van de VHP. Hij was toch ook een hindoe kajer.

  Tijdens de coup poging in 1982, is
  dhr. Lachaman die de tank bestuurde, zichzelf overgegeven aan Bouterse. Hij was toch ook een hindoestaan en hindoe.
  En zie altijd staat een hindoe in de picter voor teloorgang.
  Anders waren de december moorden ook bespaard gebleven.


  Maak melding

 46. Boefdraad wacht een levenslange gevangenis straf, samen met ddb en zijn gehele roversbende. Confiscatie na onderzoek wat ze met ’s landsgelden en bezitten hebben gedaad, hoe en waarvoor moet streng onderzocht worden. Het zijn deze rovers die land en volk hebben beroven en verarmen. Gelukkig schoijten en pissen het gros der ndp paria’ s ook dagelijks hoe een bawtaschijt vol kommer en kwel door hun kelen te slikken. Ai baas, Boefdraad en roverheid e poroe ka gi kondre, volk en eigen oerdomme debiele idiote wakkamangs en ndp dagoes.


  Maak melding

 47. @Mughal E Azam,

  Ik suggereer niet dat ik moslims niet vertrouw, ik zeg en schrijf keihard dat ik moslims niet vertrouw. Jammer voor jou dat ik ze niet kan en wil vertrouwen. T.o.v. moslims in de Cariben was ik coulant, maar helaas sinds enkele hindustaanse moslims samen met Pakistaanse moslims met de Pakistaanse vlag hebben gezwaaid in Suriname, is mijn vertrouwen ook in hen gaan wankelen.

  En over incest onder de hindu’s gesproken, de moslims zijn op dat gebied geen haar beter.
  Moslims trouwen met volle neven en nichten. Is dat soms geen incest omdat ze getrouwd zijn.
  In Suriname hebben een half broer en halfzus, beiden moslims, een kind gekregen. Volgens jou geen incest.
  Een moslima heeft haar familie verlaten omdat zij vanaf haar zesde leeftijd werd verkracht door haar vader, dat is zeker ook geen incest.
  Een ander moslim meisje dat jaren door haar volle neef werd verkracht, is dat geen incest?
  Haar moeder wist het maar heeft daar geen actie op ondernomen. Ze heeft het al die jaren laten gebeuren.
  Ga je diep schamen dat je wel incest onder de hindu’s benoemd maar niet de incest onder de moslims. Dus ben je zelf een randfiguur en -debiel.


  Maak melding

 48. @rakram,

  Je hebt mij recent uitgemaakt voor een geloofsracist. Kun je bewijzen dat ik ook maar 1 verkeerd woord over de Islam heb geschreven? Jij echter doet niets anders dan je negatief uitlaten over het Hinduïsme. Maak maar hard dat het Hinduïsme het kastenstelsel heeft ingevoerd. Je bent zelf een geloofsracist

  Uit het onderzoek gedaan door de student Roopram, waaruit blijkt dat veel hindu’s op de PVV hebben gestemd, is gebleken dat Surinaamse moslims ook op de PVV hebben gestemd. Surinaamse moslims worden door de Marokkaanse en Turkse moslims ook uitgescholden. (Alweer jaren geleden is in Nieuwegein een hindu jongen vermoord door een Turkse moslim. Jij zal natuurlijk daar heel erg blij mee zijn. In jouw ogen weer een hindu minder. Je bent een misbakselJ.
  Je maakt hindu’s uit voor chamaars, zie daar jouw racistisch gedrag.
  Dank zij die chamaars loop je op leren schoenen, want chamaar staat voor een leerlooier.
  Dus die moslim die ook leerlooier is evengoed een chamaar.
  Het Hindi woord voor leer is chammar. In het Sarnami is het chamra.
  Eigenlijk ben je gewoon veel te dom en veel te haatdragend van karakter om mee te duscussiëren, dus get lost!


  Maak melding

 49. Waarom leren de moslims op de mardrasas geen wiskunde, biologie, sterrenkunde, geschiedenis, topografie, rechten, psychologie, sociale wetenschappen, natuurkunde, muziek, dans, choreografie, films, vreemde talen enzz. ??????
  In plaats van Het maken van Bommen en granaten en het verspreiden van Jihaat !!!!!
  Door deze disciplines te leren zouden ze zich meer als mens ontwikkelen en humaan worden, in plaats van terroristen !!!!!


  Maak melding

 50. Deze zwakke minister van Financiën maakt een potje ervan in Suriname.Hij verrijkt zichzelf samen met Bouterse ten kosten van alles.Het land is al failliet en hij gaat nog steeds verder met zijn wanbeleid.Ik heb medelijden met het volk. Maar is hun eigen schuld want als je Bouterse kiest als president is vragen om problemen en dat hebben ze gekregen.


  Maak melding

 51. Deze zogenoemde “Chief Economic Advisor” verdient voor het volk, het land en alle anderen die het willen geloven die $ 20.000,- per maand, in werkelijkheid zal hij een “deal” hebben met die boef Gillmore Hoefdraad. Een mooi bedrag gaat “achter de schermen” naar deze wanpresterende zogenaamde minister! Hij moest eigenlijk “Wilmore Hoefdraad heten”, hij wil steeds meer en meer gratis geld en heeft het land en de economie naar z’n kloten geholpen! Ik vraag mij af hoe dit soort figuren uberhaupt aangesteld kunnen worden als minister van Financiën, dat zegt al meer dan genoeg over de IQ, opleiding, kennis en ervaring van degene die hem aangenomen heeft als minister! Al deze boeven moeten gewoon ergens op een eiland opgesloten worden voor de rest van hun leven! En als ze moeilijk willen doen, hang ze dan op aan een hoge boom, daarvan zijn er genoeg in Su! Deze figuren hebben het land en het volk arm gemaakt, de rijken zijn rijker geworden en de armen zijn nog armer geworden, de ontwikkeling van het land is ook vele jaren achter gebleven door de geraffineerde werkwijze en malafide praktijken van dit soort boeven! Ik veroordeel niemand, ik noem gewoon de feiten op, degenen die een andere mening hebben, zijn of zelf ook een boef of ze zijn een aanhanger van deze boeven! Voordat je iets schrijft, ga bij jezelf te rade, wat heeft het land en volk eraan als er maar een klein groepje het goed heeft en de rest letterlijk moet pinaren van armoede? Suriname is een mooi en rijk land, maar vandaag de dag hebben dit soort figuren “ons” land met hun beleid tot een “joke” gemaakt voor de rest van de wereld! Ik hoop dat het volk bij de volgende verkiezing meer hun verstand gaan gebruiken en massaal gaan stemmen op een andere partij dan de nu regerende NDP! Tussen het volk lopen er ook een paar idioten en randdebielen rond, ze klagen jaar in jaar uit over het slechte beleid van de huidige regering, maar op de dag van de verkiezing, dan stemmen ze gewoon weer voor deze partij die het land en de economie ervan naar z’n kloten heeft geholpen met hun wanbeleid en boeven praktijken! Waarom?, omdat ze dan lekker gemaakt worden met een beetje geld en eten en drinken op de vele massa meeting bijeenkomsten van deze partij! Wil je positief reageren op mijn bijdrage of feedback?, heel graag, wil je negatief reageren?, doe het dan liever niet, stop je bullshit mening dan daar, waar de zon niet schijnt! Een fijne dag verder!


  Maak melding

 52. Haco@
  blijf maar dromen

  Als een land geen kennis van bij werknemers, goede opleidingen,enz en kapitaal heeft heeft om haar eigene grondstoffen, natuurlijke hulpbronen in productieondernemingen die kwaliteitsproducten hiervan maken, kan exporteren naar de internationale marktendie kunnen concurrenten met van andere producten op deze marken, ben je nog vlees nog vis.

  Waar jij het over hebt is dat Nederland Suriname aan de overleveringsapparaat hield al die tijd. Het blijft toch dat toen Holland haar handen aftrok alles waar jij het over hebt als een kaartenhuis in elkaar is gevallen.

  Blijf maar dromen en zaken spoken zien. Suriname is nieta anders dan een onderontwikkelingsland, ook toen Nederland daar nog de baas was.

  Ben je wel goed in je hoofd?

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.