Drie oude kanonnen van 18e eeuwse hulpfort in Suriname gevonden

16
Drie oude kanonnen van 18e eeuwse hulpfort in Suriname gevonden
Foto: (c) Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES)

PARAMARIBO, 11 feb – Bij ontbossingswerkzaamheden aan het eind van de Dr. Voigtstraat op Gunny’s Villapark zijn arbeiders van een aannemingsbedrijf gestuit op 3 kanonnen afkomstig van het 18e eeuwse hulpfort (redoute) Purmerend gelegen aan de linkeroever van de Suriname rivier, pal tegenover Fort Nw. Amsterdam. Dat meldt de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES) op haar Facebook pagina.

De exacte lokatie van het hulpfort was lange tijd onbekend. De redoute Purmerend en de redoute Leyden aan de rechteroever van de Commewijne rivier werden in 1748-1755 gebouwd, ter versterking van de kustverdediging en ter ondersteuning van Fort Nieuw Amsterdam. Oostelijk van het hulpfort (eveneens op Gunny’s Villapark) bevinden zich de oude scheepskanonnen en betonnen bunkers (kazematten) uit de Tweede Wereldoorlog. Deze lokatie staat bekend als Purmerend II, ter onderscheid van de 18e eeuwse redoute Purmerend.

De (vermoedelijk bronzen) kanonnen lagen verzonken in de slappe modder en werden in opdracht van de eigenaar van het perceel afgevoerd naar een onbekende lokatie. Conform de Monumentenwet verzuimde de eigenaar de vondst te rapporteren aan de bevoegde instanties. Het betreft nationaal erfgoed dat niet in privébezit kan en mag blijven. Momenteel is de zaak in onderzoek bij de DC van Paramaribo Noord-Oost.

16 REACTIES

 1. De opdrachtgever zeer zwaar straffen. Hij mag dan als voorbeeld gaan dienen voor anderen die landseigendommen zich toe-eigenen. Ook de illegale goudzoekers flink aanpakken zou ik toejuichen.


  Maak melding

 2. Gewoon in de rivier pleuren of als oud ijzer verpatsen , het is immers iets wat aan de koloniale tijd en overheersing herinnerd, weg ermee.
  Of toch maar niet? het verleden verbloem en verstop je er toch niet mee, en je wilt toch geen cultuurbarbaar genoemd worden, of wel?


  Maak melding

 3. Deze kanonnen moeten weer aan Nederland terug worden gegeven. Het is niet goed om zulke koloniale voorwerpen, wapens n in Suriname te houden. Het staat voor onderdrukking, uitbuiting, moord en verderf, bezetting, uitbuiting.

  Bovendien wil ddb niets te maken hebben met de Noordzee. Zo snel als kan deze kanonnen overdragen aan de Nederlandse Ambassade in Paramaribo. Suriname moeten zich niet koloniaal gedragen, ofschoon ddb en kliek wel weten hoe ze op koloniale wijze met Surinamers om moeten gaan sinds 25 Februari 1980.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 4. Wat een droevige jankers zijn jullie hier toch he. Wat dacht je van de geldschieters als China ijzeren hand. En India kastensysteem. Daar teren jullie nu op en laten de schuld aan je kinderen en kleinkinderen. Allemaal danzij die lieve Pres. van jullie.


  Maak melding

 5. HISTORIE kun je niet VERDOEZELEN of WEGMAKEN !

  Gebruik het gezonde verstand !

  Je gaat, bij wijze van spreken, ook niet HET FORT
  ZEELANDIA VERNIETIGEN omdat daar de
  PAARSE MASSAMOORD OP ONGEWAPENDE SURINAAMSE
  STAATSBURGERS HEEFT PLAATSGEVONDEN !

  Maaarrrrr, in de huidige door Paars ontstane
  BAKBA-WINKRI-Staat, is ALLES MOGELIJK !

  Normen, wetten. verdragen NO DE, daarom
  worden de MENSENRECHTEN-SCHENDERS in
  VENEZUELA OMARMD DOOR DE PAARSE MACHT-
  HEBBERS !!!


  Maak melding

 6. Passant wat heeft die vrijheid je gebracht ,geen ene donder ,klein beetje zieke geest blijft voort bestaan jammer ,met die gedachten kom je niet verder .
  Kan je het je nog herinneren 2 nl gulde n s voor 1 suri gulden goede scholing ,goede ziekenzorg studeren in holland aan de noord zee, en dat die bakras steen rijk zijn geworden is niet de verdienste van de suri s, kun jij mij VERTELLEN met jou historisch kennis niveau hoeveel miljoenen zijn in dat mooie land van jou gestopt , v dat moet jij kunnen vertellen ,en dat je nu nmog bezig bent met het slavernij verleden, ja ik begrijp het ,niet vergeten maar door gaan met je leven


  Maak melding

 7. Raar dat de exacte locatie niet bekend was. Van de aan de overkant ooit gevestigde Redoute Leyden is nog steeds het betonnen stervormig fundament vanuit de lucht te zien. Redoute Purmerend moet dus ook op een stervormig ondergrond zijn gebouwd. Anders is het met batterij Frederici, die aan de Jonkermanskreek gevestigd was. Deze batterij (het was geen fort of redoute) heeft gediend om schepen die niet gecontroleerd wilden worden met kanonschoten tot stoppen te dwingen. De militairen verbleven op een in deze kreek gestationeerde oorlogsboot. De brik de H.M. de Pellikaan is de bekendste. Misschien dat ze op deze laatstgenoemde plek nog een paar oude kanonnen uit de blubber kunnen halen.
  Wat historisch nog heel bekend is, is dat redoute Leyden later als Quarantaineplaats heeft gediend voor de immigranten. Het was, volgens de verhalen van mensen die daar geweest zijn, een verschrikkelijke plek. Zeer ongezond, vol muskieten, mompieren en ander stekend ongedierte en streng bewaakt door militairen.
  En het pijnlijkste verhaal is dat bij binnenkomst van de slavenschepen in deze omgeving de laatste (medische) controle onder de slaven plaatsvond. Onverkoopbare slaven werden op deze plek overboord gegooid.. N.B. Jaarlijks op 1 juli gaat er een culturele vereniging naar deze plaats om deze onbekende slaven een eerbewijs te brengen door het doen van plengoffers. Als besloten wordt om ooit een standbeeld van de onbekende slaaf te maken, dan moet het in deze omgeving komen.Al met al een stukje Surinaamse geschiedenis , die wij moeten behouden. Dit mag nooit meer gebeuren, maar gebeurt jammer genoeg nog steeds.
  Ja , jongens , ik vertel jullie nu iets wat niet in de door de witten uitgebrachte geschiedenisboekjes over Suriname geschreven staat . Er zal nog meer volgen.


  Maak melding

 8. helemaal eens met de comments van John.de stervormig stenen plattegrond is echter die van Fort Nw Amsterdam,bij de Redoute Leyden aan de rechter oever van de commewijne rivier was er geen stervormig fundament maar slechts iets dat op een stenen dijck leek langs de rivier.er zijn wel enkele andere stenen overblijfselen van de slaven tijd op Redoute Leyden.
  met betrekking tot de vondst van de drie kannonen op Gunny”s park moet de DC nu zijn daadkracht tonen en het werk daar stilleggen,de heer Ben Mitrasing en team van ADEK, monumentenzorg en stichting gebouwd erfgoed suriname moeten nu dat gebied in kaart gaan brengen eventueel het gebied scannen met metaal detectoren om zeker van te zijn als er meer kanonnen liggen en precies documenteren welke waar is gevonden,waar lag dan hun kruithuis,loge.etc plattegrond opstellen is er ook eventueel een begraafplaats was er een commandants woning en wat is er allemaal op hun vuilstortplaats gedumpd. de geschiedenis leeft en wij moeten dat onderzoeken en documenten voor ons nageslacht.
  werk voor de Ben Mitrasing en team.


  Maak melding

 9. @john geweldig stukje manipulatie over de witmang geschiedenis. Als je zo graag de geschiedenis wilt vertellen over de slavenhandel, begin dan bij de bron van de ellende en die bron ligt in Afrika. Toe John heb jij zwarte ballen om met de waarheid te komen of blijf jij aan geschiedvervalsing doen ? Het waren de stamhoofden in Afrika die hun medewerking aan slavenhandel hadden verleend waardoor dit leed is veroorzaakt. Ik ben benieuwd of jouw volgende bijdrage hierover vertelt. Zo niet dan ben jij de zoveelste geschiedvervalser. Valsaard !


  Maak melding

 10. Baba sai: Ik snap jouw probleem niet. Natuurlijk is de ellende van de zwarte slavernij in Afrika begonnen. Misschien is dat jouw interesse. Mijn interesse zijn de gevolgen hiervan in en voor Suriname. Je moet altijd uitgaan van data (vaststaande gegevens) ter voorkoming dat je enorm veel werk op de hals haalt. Voor het geval je het niet wist: Nederland had een soort kolonie in Ghana. Dus alles was , wat surinamers over films zeggen , door de maatschappij goed geregeld.


  Maak melding

 11. Haco

  Praat voor jezelf, niet voor mij. Ken jij je geschiedenis en afkomst wel?

  Zie maar hoeveel van je soort proletariaat, lijfeigenen, gehorigen, enz waren. Dat deel van mijn familie in Europa leefden in kastelen en kerken, hadden bezit. Een deel was kolonist, plantagehouder ( daar kan ik niets aan doen), ook niet dat een andere deel van mijn afstamming uit Azie (China, India) kwam en contractanten. Vijf jaren op plantages gewerkt en wat ze daarna door hard werken hebben opgebouwd is alleen maar een stijgende lijn geweest.

  Ik ken mijn geschiedenis, Europa, Azie en America/Suriname, Nederland.
  Ook de fasen hoe Nederland met de kolonie is omgegaan door de eeuwen heen.

  Kolonist, Contractarbeider.
  Jij nu gehorigen, lijfeigenen, getaysem.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 12. Straks is in heel de wereld 50% van het oppervlak bezet door musea.
  Gooi al die spullen weg. Je hebt er toch niks aan. Maak er foto’s van en smelt die kanonnen voor hergebruik.
  De Hollanders bouwden een fort om zich te verdedigen tegen hun mederovers, de Engelsen, Spanjaarden en Portugezen. Heel Europa bestond uit rovers. Roven was de norm in Europa, de rovershol bij uitstek.


  Maak melding

 13. En nu zitten wij in een ROVERSHOL waar al ons geld
  en al onze Deviezen zijn VERDAMPT, waar al ons
  goud wordt weggedragen, waar al onze vissen worden
  weggekaapt, waar al ons hout wordt weggegeven en waar
  burgers dagelijks worden geteisterd met keiharde Criminaliteit !

  A SRANAN ROVERSHOL WERI, TIME FOR CHANGE !!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.