Dinsdag 5 februari is een vrije dag in Suriname vanwege Chinees Nieuwjaar

29
Dinsdag 5 februari is een vrije dag in Suriname vanwege Chinees Nieuwjaar
Foto: (c) Waterkant Archief - Chinese dames voeren een dans uit op viering Chinees Nieuwjaar in Suriname.

PARAMARIBO, 22 jan – Het Chinees Nieuwjaar, ook bekend als het Lentefestival of Lentefeest, is de belangrijkste van de Chinese feestdagen en komt er weer aan. Het Chinese jaar Huangdi 4716, het Jaar van het Zwijn/Varken, begint op dinsdag 5 februari 2019. Deze dag is een nationale vrije dag in Suriname.

Elk jaar maakt het ministerie van Binnenlandse Zaken in Suriname bekend welke dag hiervoor wordt aangemerkt als een feestdag. In een brief schreef minister Mike Noersalim voor dit jaar: “De minister van Binnenlandse Zaken brengt hierbij ter algemene kennis dat voor dit jaar het Chinees Nieuwjaar valt op 05 februari 2019. Aan te tekenen dat deze dag met de zondag is gelijkgesteld.”

Chinees Nieuwjaar is in Suriname vanaf 2015 uitgeroepen tot een permanente nationale vrije dag.


29 REACTIES

 1. Wordt er nog gewerkt in Su ? Iedere etnische groep heeft hun eigen feestdag van de overheid gekregen. Dat is Super, in NL kan dat niet : want in Den Haag al hebben ze 80 verschillende Nationaliteiten !

  Jacko


  Maak melding

 2. In Suriname hebben wij straks ook nog een dodenherdenking. DDB jij bent verantwoordelijk voor zovele DODEN in Suriname wanneer ga je een vrije dag voor het herdenken van de doden?


  Maak melding

 3. Weer een niuwjaar erbij ???
  Nationale vrije dag ??
  Wanneer krijgen we een Indianen nieuwjaar met off.vrije dag ??
  Sang, dus toen de voorouders van WILDERS , 4716 jaar terg in hoen woonden en dierenhuiden droegen,hadden de Chinezen al hun jaarkalender en kenden ze al textiel !!


  Maak melding

 4. Je kan ook voor een halve dag feesten. Meestal doen ze dat ook, halve dag werken en de rest feest, voor de Chinezen die het zich kunnen en mogen permitteren want heel veel werken zoveel omdat ze hun schulden bij de triades moeten aflossen…


  Maak melding

 5. Nou, ik ben het niet met bovenstaande eens. Suriname kent diverse etnische en culturele groepen met ieder z’n eigen hoogtijdagen. Het was toch absurd dat er tot niet zo lang geleden uitsluitend christelijke feestdagen als officiële vrije dag werd aangemerkt!!!!
  Dus hier kan ik mij wel in vinden. Als kerst als enige christelijke feestdag wordt aangewezen en de overige worden afgeschaft dan is het probleem ook opgelost en krijgen alle ethische groeperingen 2 dagen als nationale feestdag toegewezen. Dat geeft een evenwichtiger verdeling van feest en werkdagen.


  Maak melding

 6. @ A-NO-MIE, de Chinezen en hindoes lopen ver vooruit op de christelijke en islamitische geloof. En je merkt terecht op dat de westelingen maar ook de Arabieren maar ook de Afrikanen heiden waren.
  Het grote verschil tussen de hindoes en Chinezen een er zijds tegenover de christenen en moslims is dat je in de eerste twee gevallen zo wordt geboren. Bij de laatste twee kan je ook worden toegelaten ( bekeerd).


  Maak melding

 7. J.Zwarmans
  Er wordt dagelijks hard gewerkt in Suriname en 24 uur per dag.
  Want volgens DSurinaamse begrippen is stelen roven inbreken verkrachten smokkelen en alles wat een beetrje inspanning kost ook werken want je krijgt ervoor betaald / een vergoeding.
  Ook als de vergoeding gedwongen wordt gedaan.


  Maak melding

 8. @ Bigi Sma

  Daar hebt je gelijk in brada : stelen en oplichten, en alles wat je opsomt is werken en vergt inderdaad inspanning !!!

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 9. brantimaka als het eten van hondenvlees de enige overlast is die Chinezen mij bezorgen dan heb ik liever een Chinees dan een zwarte die zich altijd inlaat met roof, verkrachting en moord. En aan de hardwerkende Chinees kunnen alle zwarten een voorbeeld aan nemen.


  Maak melding

 10. Sieneese gaan niets ferkoope op 5 veebriwarie dang koop al je spulle alfas op 4 veebriwarie. As ben jei bang voor draake, dang bleif jei binne op 5 vebriwarie.


  Maak melding

 11. Chinezen zijn net als Japanners niet gecharmeerd van de Islam.
  In China wonen de Oeigoeren. Deze hadden een stuk land voor zichzelf opgeëist, maar dat hebben de Chinezen snel de kop ingedrukt. De Oeigoeren werd te verstaan gegeven dat zij zich maar aanpassen aan de Chinese mentaliteit, anders vertrekken ze maar naar hun land van herkomst en dat is Turkeije.

  In Japan wonen heel weinig moslims. Ze worden door de Japanners niet erkend. Ook zij horen zich gedeisd te houden.
  Maar sowieso wonen er heel weinig niet-Jappaners in dat land. Japan wil de bevolking zuiver houden.


  Maak melding

 12. Een dag niet gekankerd, een dag niet geleefd, is er ook wel een iets, wat …. wel leuk vinden of zijn jullie zo verbittert dat je niet anders kan, ik dacht wat leuk voor de Chinees, maar nee er wordt ingebroken gemoord, niet gewerkt enz. er zijn toch ook Chinese mensen die geboren zijn in Suriname waar je mee naar school ging en voetballen, die gun toch een gelukkig nieuwjaar of niet
  De lol er er al vanaf.
  Nog wat jullie zeggen elke keer wat anders. dat is het van vroeger ging iedereen met elkaar om, nu is het je misgunt iemand een vrije dag.


  Maak melding

 13. Forumleden/Reaguurders, Odi odi.
  Dinsdag 5 februari is een vrije dag in Suriname vanwege Chinees Nieuwjaar

  In het jaar 2015 heeft Baas Desiderius Bouterse besloten deze dag uit te roepen tot een nationale vrije dag.

  Chinees Nieuwjaar is gelijkgesteld met de zondag.

  Suriname is het enige land op het Westelijke Halfrond dat Chinees Nieuwjaar heeft verheven tot een nationale vrije dag.
  En als 5 februari op een zondag valt, wordt het automatisch verschoven door Baas Desiderius Bouterse op advies van MI Sie Keba en Steve Meye Wonder naar maandag.
  Want deze (ratten) moeten ook hun (valse) (preken) voor hun volgelingen op zondag kunnen houden.
  Dus wederom geen productieve dag om het land op te bouwen.

  Suriname is het enige land op het Westelijke Halfrond dat Chinees Nieuwjaar heeft verheven tot een nationale vrije dag.
  @J.Zwartmans (Jacko) Fawaka. Ook last van een beetje sneeuw in Den Haag?
  Heb jij ook een vrije dag op 5 februari in Den Haag?
  Want de 4 Chinese dames uit het archief van (waterkant.net) komen speciaal voor jou naar Den Haag.

  Wel @Bigi Sma heeft gelijk hoor. In Suriname hebben ze ook een 1 x 24 uur economie met alle genoemde Rovers in het land.


  Maak melding

 14. 3 weken voor 5 feb wordt bekend gemaakt dat het een nationale vrije dag is.

  Goed zo regering

  jullie werken echt planmatig. je kan zien dat dit echt een korte termijn werk is.
  Niet of geen lange termijn. Maak toch in een keer alle vrije en nationale dagen bekend.
  zelf voor de komende 5 jaar.

  Na 202o wordt alles teruggedraaid omdat het gewerkt moet worden om crisis te overwinnen en geen vrije dagen.


  Maak melding

 15. @Moevan

  Veel mensen vinden het leuk om op alles hun negativiteit uit te braken. Het valt me op dat veel mensen zich bezighouden met wisi, van elke etniciteit en elke religie, want sma mofo (kwaad spreken over anderen) en negativiteit omarmen is al wisi.

  Dus ik sta niet echt versteld van alle negativiteit in de virtuele zowel de echte wereld…

  Je hoeft het niet ver te zoeken, het is voor iedereen al binnen handbereik op de “smart”phone…


  Maak melding

 16. @ Govind,
  De Joden hadden voor de Chinezen en Hindoes een Godsdienst en hun Thora !!Vanaf de aardsvader Abraham !!
  In de ogen van de Christenen en Joden zijn de Hindoes, heidenen!!Veel godendom,wordt tegenwoordig
  verbloemd door te zeggen: het is 1-God met verschillende verschijningsvornen;hoedang met allerlei beelden;zelfs met een olifantenkop en slurf !!!
  Ik zag op Christelijke scholen hoe Hindoe-en Moslim kinderen als Heidenem en werden bestempeld en be-
  ledigd !!! Deze kinderen hebben later een trauma van overgehouden !!
  Gelukkig dat in Suriname een “IRIS” is !!!
  @ Jiyani, zeker wakker geworden na een “een heidense kamasutra hindoe-sessie”.Wat een fobie heb je
  tegen Moslims !! Zeker wang Moslims jagi-joe-gwe !! Hahaha.


  Maak melding

 17. Veel internetzeurpieten hier… maar als dit de gemiddelde surinamers zijn dan begrijp ik waarom het land niet vooruit gaat. Met klagen kom je nergens.

  Een feestdag, wat valt er nou te zeuren over een feestdag? Poe poe zeg…


  Maak melding

 18. De meeste klanten van Chinezen, zijn de afstammelingen van Afrika. Oma taki, maar ook rover en dieven hebben het op hun geld gemunt. Opa taki enne de meeste creoolse buitenvrouwen houden van chinees eten. Zonder meenemen van chinees eten krijg haar minnaar, geen respons. Te Abra broki woont Lena, ai go nanga wang Felix, wang Gayanees, elke zaterdag avond om 8u, brengt hij haar zijn wekelijkse bezoek, met in zijn handen twee porties eten. Een voor de minderjarige kinderen en als die kinderen slapen gaan ze elkaar daarna opeten om chinees te eten, ai boi, true story.


  Maak melding

 19. Dag de inheemsen,de kerst- en paasdagen, het suiker- en het slachtfeest, de Phagwa en de diwali viering, laat iedere bevolkingsgroep zijn feestdagen dus ook een dag voor de chinezen, voor de toch al niet hoge produktie in Suriname zal het weinig uitmaken, en wil je als niet Chinees je winkel toch openhouden, prima toch, omdat de meeste winkels toch al in chinese handen zijn, die zelf op andere hoogtijdagen ook vaak geopend zijn, pak je als winkelier toch mooi extra omzet, is wel een feestje waard toch?


  Maak melding

 20. @A-No-Mie,

  Je bent weer keihard bezig met het maken van aannames!
  Ik kan er niets aandien, dat jij weinig belangstelling hebt over de vele volkeren, hun cultuur, normen en waarden, die op de wereld wonen.
  Het stoort jou dat ik heb geschreven hoe de Chinezen en de Japanners staan t.o.v. de Islam en de moslims. Maar als ik had geschreven dat India zich ook niet weet te gedragen t.o.v. de Islam en het Christendom en hun volgelingen dan was je het eens geweest met mij.
  Mensen als jij weten niets over het Hinduîsme en vullen alleen maar in.
  Het Christendom heeft het over de heilige 3-eenheid, verwijst dus ook naar veelgodendom.
  Laat de hindu’s het Hinduïsme belijden zoals zij dat willen en knoop goed in je oren dat elke hindu het Hinduïsme op zijn/haar manier beleeft. M.a.w. wie ben jij om over mij te schrijven wat je hebt geschreven!
  Indien je als niet-moslim(a) schrijft hoe je over moslims denkt, dan ben je door een moslim(a) af gewezen. Wat een rare kronkel zit er in je hoofd. Dan heb je een fobie tegen moslims. Heb gisteren een artikel gelezen dat Syrische vrouwen vragen om Syrische mannen uit westerse landen terug te sturen naar Syrië. Ik geef deze vrouwen groot gelijk! Maar volgens jou heb ik dus een fobie tegen moslims omdat ik dit schrijf.

  Het artikel is te lezen op: dagelijksestandaard.nl


  Maak melding

 21. Suriname kent wat mij betreft inderdaad teveel nationale vrije dagen. Van de bevolkingsgroepen behalve de Inheemsen en de tot-slaaf-gemaakte Afrikanen, zijn de Chinezen de eersten die voet hebben gezet op Surinaamse bodem. In 1858, dus voor afschaffing van de slavernij heeft de koloniale overheid 500 Chinese contractarbeiders uit Macao laten komen. Of ze daarom recht hebben op een nationale feestdag?
  Ik weet het niet maar in het kader van het beleid van opeenvolgende regeringen begrijp ik de move van deze regering wel. Suriname zal moeten overwegen om binnen afzienbare tijd een politiek te gaan voeren die meer recht doet aan natie-vorming.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.