zondag, juni 23, 2024
HomeFotoBegrafenis granman Mathias van de Kwinti's in Suriname

Begrafenis granman Mathias van de Kwinti’s in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 8 dec – De Kwinti’s in Suriname brengen zaterdag 8 december 2018 hun overleden stamhoofd naar zijn laatste rustplaats. Hij wordt begraven op de begraafplaats van het dorp Witagron van waaruit hij de stam sinds 2002 leidde. Mathias overleed op 8 september op 80-jarige leeftijd. Geheel volgens het gebruik bij de marrons vindt de ter aarde bestelling pas na drie maanden plaats.

Voorafgaand aan de begrafenis was er vrijdagavond een nachtwake, met zowel stichtelijke liederen als culturele zang en dans. Vertegenwoordigers van de andere stammen zijn al dagen ter plekke om de Kwinti’s te ondersteunen.

Minister Edgar Dikan  van Regionale Ontwikkeling in Suriname is vrijdag in het dorp aangekomen. Ook districtscommissaris  Ludwig Mettendaf van Sipaliwini, bestuursressort Boven-Coppename, is ter plekke.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

8 REACTIES
 1. @Vliegende Hollander,
  Van de zomer hebben wij een begrafenis-festiviteit meegemaakt in het dorpje Toraja in Zuid-Sulawesi. Die 3 maanden waarover jij het hebt, zijn niets vergeleken bij de tradities van deze dorpelingen. Het wachten bij hun kan soms jaren duren. Overledenen worden gebalsemd en bewaard totdat er voldoende geld is om de begrafenis te laten plaatsvinden. Bij de rituelen worden ook veel waterbuffels, varkens en waardevolle bezittingen geofferd.
  WIE ZIJN WIJ OM OVER TRADITIES VAN ANDERE VOLKEREN TE OORDELEN?


  Maak melding
 2. Wanneer gaat men het licht zien, dat niemand het eeuwig leven heeft en een begrafenisverzekering dient af te sluiten.Dorpeling of niet, traditie of niet.Waarom moeten onschuldige dieren die niets met tradities en de dood te maken hebben, ook de dood ingejaagd worden.Die arme dieren. Sommige tradities die mensen hanteren zijn erg wreed. Dat huisraad zoals potten, pannen,sigaren, sigaretten en aanstekers, mobiele telefoons,onderbroeken, damesslipjes, bankstellen, tafels en stoelen en heel veel goud wordt meegegeven voor in het hiernamaals maakt niets uit.Valt mee te leven. Maar dieren die opgeofferd worden hebben totaal niets met de dood van deze gramang te maken. Sarie Torie.


  Maak melding
 3. @Boeboe bit Sjorie,
  Die arme dieren; da’s waar ja, maar absoluut niet te vergelijken met het leed van dieren bij de slacht in de vleesindustrie hier ter lande.
  @Bbs, ga eens reizen als je de mogelijkheid hebt. Steek wat op van andermans cultuur en gewoontes.
  Met reizen bedoel ik dan ook echt reizen en niet als kuddedier de massa achterna lopen. Hoop dat je het kan permitteren.


  Maak melding
 4. @Globetrotter
  Ik heb veel gereisd in mijn leven en doe het nog steeds. Heb al veel van de wereld gezien.Het is mij bekend dat de vleesindustrie schrikbarend is bij de slacht. Ik kan mij niet voorstellen dat sommige mensen geen hart voor dieren hebben. Mens en dier zijn door God geschapen. Sommige mensen kunnen heel respectloos zijn naar dieren toe, het onnodig martelen.Wij kennen allemaal het gezegde Gods molen maalt langzaam maar zeker. Ik ken nog een verhaal van zalig mijn Oma die woonde op Coronie. Als kind heeft zij iets meegemaakt in haar woon omgeving. Er waren altijd een groepje jongens die vogels gingen vangen. Er zat jongen bij die stelselmatig bij zijn vangst de vogels hun kleine tongetje eraf trok of sneed. Welk soort vogel dit is geweest weet ik niet meer. In elk geval toen hij ouder werd, kreeg zijn vrouw kinderen, beide kinderen zijn geboren zonder tong.
  Bigie sma takkie. Die verhalen van vroeger liegen er niet om. Als wij om ons heen kijken, hoeveel mismaakte kinderen er nog steeds worden geboren of kinderen met een bepaalde extra vervormde DNA, is niet altijd een foutje van de natuur. Menselijke wreedheid en ongevoeligheid naar elkaar en dieren toe zal nooit ophouden. Triest voor woorden. Gaddo die alla sanie blo.


  Maak melding
 5. @Vliegende Hollander, mijn betoog was ook niet negatief bedoeld richting jou hoor. In mijn laatste zin praat ik in de ‘wij-vorm’ waaruit kan worden opgemaakt dat ik geen beschuldigingen jegens jou uit.

  @Boeboe bit Sjorrie, dan zitten wij op één lijn.

  Overigens jullie beider reacties lees ik graag en zitten wij redelijk op dezelfde golflengte.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES