vrijdag, mei 17, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieDocumentaire op TV over etnisch profileren en politiegeweld in Nederland

Documentaire op TV over etnisch profileren en politiegeweld in Nederland

-

Does Travel - naar Suriname

AMSTERDAM, 7 dec – Tijdens de internationale dag van de mensenrechten, op 10 december, vertoont de NPO de documentaire ‘Verdacht’ waarbij mensen vertellen over hun negatieve ervaringen met de politie. Hierin doen mensen in Nederland verslag van hun soms bizarre en onthutsende ervaringen met de politie, waarbij hun huidskleur hen tot verdachte maakt. 

De veertien geïnterviewden hebben uiteenlopende beroepen (installateur, leraar, advocaat, militair, politieagent), ze verschillen in leeftijd en in afkomst. Ze hebben één overeenkomst: de politie wil regelmatig van ze weten wat ze hier doen, waar ze naar toe gaan en hoe ze heten.

In de documentaire beantwoorden ze de vraag: “Welke ervaring met de politie is jouhet meest bij gebleven?” De een vertelt over de vernedering ten overstaan van zijn moeder, de ander hoe hij is uitgemaakt voor aapje en nog een ander hoe zijn broek van zijn lijf is getrokken door collega agenten.

De trailer van de documentaire ‘Verdacht’

‘Verdacht’ geeft een indringende kijk op onmacht, irritatie, vernedering, vervreemding, woede en hoe het voelt om bij voorbaat verdacht te zijn. Desondanks heeft maakster Nan Rosens de geïnterviewden niet geportretteerd als slachtoffers. “Zij beschrijven hun ervaringen met etnisch profileren en politiegeweld, wat zij feitelijk hebben meegemaakt en hoe zij zich daarover voelen. Deze mensen voeren een emancipatiestrijd in de hoop om verandering in de samenleving teweeg te brengen”, aldus de documentairemaakster.

Op maandag 10 december 2018, de internationale dag van de mensenrechten, wordt Verdacht uitgezonden op NPO2 om 21.05 uur. ‘Verdacht’ is een documentaire van KRO-NCRV 2Doc, gemaakt door Nan Rosens in samenwerking met Controle Alt Delete*.

SMS-actie
Controle Alt Delete is een sms-actie gestart waarbij het doel is dat zoveel mogelijk mensen op maandag 10 december de film zien zodat nog meer mensen bewust zijn van het effect van sommige politiecontroles. De SMS-actie werkt door op www.controlealtdelete.nl jouw telefoonnummer achter te laten zodat je op maandag 10 december een bericht ontvangt die je op social media kan delen.

*Controle Alt Delete
De film is medemogelijk gemaakt door Controle Alt Delete. De organisatie zet zich al zes jaar inzet tegen etnisch profileren en is vóór eerlijke en effectieve politiecontroles, waarbij de politie data verzamelt van alle staandehoudingen. Dit gebeurt nog niet, maar is volgens Controle Alt Delete “de enige manier om inzichtelijk te maken of dat de politiecontroles bewezen effectief zijn.” Controle Alt Delete (CAD) is een initiatief van Blikopeners en IZI Solutions.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

29 REACTIES
 1. Net als in Suriname, als je niet voor me bent dan ben je tegen ,dan laten we je op halen,ze gaan je martelen en we schieten je dood ,etnisch profileren hoe zou dat nou ,steek de hand in eigen boezem ,die Hollanders word het vingertje verweten ,haal de splinter uit je eigen oog ,voor je een splinter bij een ander verwijdert,, de goede daar gelaten ,maar dat is altijd zo ,welke kleur jhe ook hebt ,laat je niet weer 100 jaar terug vallen


  Maak melding
 2. Leer de mensen dan wie bij rwelke etnisch groep behoort en niet zielig doen ze hebben maar 128 entnische groepen.
  Zou een politieagent al deze verschillen weten ,ik dacht het niet ,misschien is het wel zo dat gekleurde mensen dit wel gebruiken bij aanhouding in welke form dan ook


  Maak melding
 3. Het accent zegt de autochtonen niks, je bent het of je bent het niet.
  Hun allemaal lopen stage in Nederland. Zijn ze terug in hun land dan breekt de hel los.


  Maak melding
 4. Overal ter wereld doet dit onderwerp zich voor.
  Van Suriname tot Engeland van nederland tot USA van Zweden tot Rusland.
  Ja overal ter wereld.
  En weet je waarom omdat ieder kleur mens ken hun eigen problemen en crimineel handelen en denken.
  Wij kijken niet naar wat goed is want dit word snel vergeten.
  Wat slecht is blijfdt hangen want dat achtervolgt jou.
  En zoals zo altijd en sedert de mensheid bestaat worden aanknooppunten gezet door dezen en genen.
  In die straat lopen altijd van die rovers.
  In die dancing word je vaak in je billen geknepen
  In die bar word er altijd gevochten etc
  Dus het is niet iets dat nu speelt het speelt al sedert mensen geheugenis en dat houdt je scherp


  Maak melding
 5. Wie in het land der neanderthaler woont;liegen,bedriegen,verkrachters,verzonnen en aanbidding van de duivel moet niets anders verwachten want menselijke waarden is iets wat j niet bij zo een ding mag en kan verwachten,gelukkig is hun ondergang nabij


  Maak melding
 6. Eigenlijk weet niemand waar dit duivelsgebroed vandaan kwam,sommige zeggen asia,weer anderen zeggen een creatie van de duivel himself,een ding staat vast toen de moderne mens uit afrika zijn intrede deed in Europa waren deze dingen de neanderthaler want mens kun j ze niet noemen nog niet uitgestorven,onlangs nog is uit onderzoek gebleken dat sporen van hun Dna nog steeds te vinden is bij de Europeaan en de aziaat rara,alleen bij deze twee groepen


  Maak melding
 7. Hebben ze geen documentaire over 8 Dec 1982?!
  De surinamers hebben die kennis nodig ,ze zijn zo onwetend over de tragische geschiedenis van Suriname.
  De duivel bouta woont in Suriname en @hagoe dagoebal doet alsof hij het niet weet.


  Maak melding
 8. @love suriname
  Tja, Surinamers kunnen niet verbeterd worden en jij bent het vb van.
  Jullie worden opgevoed met de defenitie dat de vhp alleen 1 etnische ras vertegenwoordigd.Waren je ouders maar slim geweest..waren ze maar lid geworden van de vhp.Ze zouden dan het verschil gezien hebben.De partij die ze aanhangen en waarvan je lid bent volgens jullie traditie heeft Suriname naar de moer geholpen.


  Maak melding
 9. Haco jou ontwetendheid kent geen grenzen met jou oeverloos gezwets op waterkant,ga jij j een beetje meer oriënteren op het wereld gebeuren dan zul j merken dat de Europeanen bijna niets hebben uitgevonden,en bijna alles van anderen hebben gekopieerd of gestolen,bewust kregen anderen geen patenten,zodat onkundige mensen als Edison,Bell,Ford,met de eer gingen strijken,als jij j de hele op waterkant j onkunde wil prediken so be iT ,er is meer dan waterkant onthoud dat,ik heb geen tijd om domoren als jij wegwijs te maken,blijf maar de pratende ezel waterkant die zichzelf verheerlijkt


  Maak melding
 10. Dagoebal,
  Vandaar dat het waar jij vandaan komt ,een grootte kasten KLERENZOOI, Vandaar ze aan geeuw honger liggen en jou ouders zijn de uitvinders van de ossenkar .
  Hebt je al je een beetje verdiep in de historie waar jij en je voor ouders vandaan komen ,
  Je durft het niet aan ,of wel soms ,en wat hebben jou voor ouders uitgevonden.

  Als een beetje een vent bent leg je uit hoe het daar mee zit ,buiten communiceren met trommel en rook signalen ,of kun je dat niet


  Maak melding
 11. van mij mogen ze dit elke keer doen,en zeker met de marrokanen.Deze groep is de grootste probleem in Nederland.Deze mensen zijn heel aggressief en hebben leven hoe ze willen.Ze doen alsof ze alles zijn in Nederland.Kijk hun gedrag op de weg ,of waar je dan ook bent.zodra je wat zegt willen ze al ruzie maken ,en alleen durven ze niet.het zijn associale mensen.De ouders van deze jongeren ,zeggen niks aan hun kinderen.Ze laten ze gewoon hun gang gaan.Wat ze alleen moeten weten,is de koran en hun geloof.
  meer willen ze niet weten.
  dit is de waarheid


  Maak melding
 12. Haco domoor een beetje Googlelen zou j ezels mentaliteit van onwetendheid goed doen,bijna alles staat geschreven en gedocumenteerd waarom moet ik het wiel weer uitvinden ezel,het getuigd van pure domheid waarom j zulke domme vragen steld,ga zelf op onderzoek uit,j gt versteld van staan,hoe dom de Europeaan j heeft gehouden,heb j ooit van get woord whitewash gehoord of I con no clasm ik heb j veel opweg geholpen ezel


  Maak melding
 13. Boeritjie Haco een tipje van de sluier neem van mij aan dat ford iedere dag op schoot zat bij een heer om te leren spieken bedelen om zijn uitvindingen te gebruiken in de auto-industrie ,Edison en Bell deden hetzelfde heb j ooit van de heer Latimer gehoord en dit is maar 1 naam wat ik wil verklappen wel ga j huiswerk doen ezel om te weten wie deze mannen zijn geweest en de blanken met hun ideeen aan de haal zijn gegaan ezel


  Maak melding
 14. Beste Haco , gewoon niet ingaan op die droeftoeter van een Dagoebal , die er alleen maar plezier in schept de boel op te fokken, gemakshalve vergeet dat hij een vertegenwoordiger is van een bevolkingsgroep die overal ter wereld beter is in afbreken dan opbouwen, voorbeelden te over, laat maar raaskallen die dwaas


  Maak melding
 15. Small Brain makaak Haco je hebt helemaal geen idee met wie j te maken hebt als het om de Europeaan ,leugens bewust verspreiden wetenschappelijke verdraaiingen,geschiedenis vervalsers,genocide plegers,stelen van anders ontdekkingen,eigen godsdienst creëren terwijl men in wezen de duivel aanbidt te veel om op te noemen,ik heb geen respect voor zo een ding


  Maak melding
 16. Bolle Willem en z’n LaTina en 3 kukeltjes Ahalia, Akaila en Azalia zullen nooit aangehouden en verdacht worden. Al plegen ze moorden!
  Die krasse opa van Bolle, zou mij niks verbazen als hij naast vele dieren ook mensen vermoord heeft. Hij gebruikte graag z’n geweer.


  Maak melding
 17. Dan is prins bernard jouw kennelijk vergeten Jesse, was geen verlies voor de mensheid geweest jouw reacties hier te lezen, waarlijk NDP niveau, kun je niets aan doen hoor, je weet niet beter.


  Maak melding
 18. @Chris, waren het alleen maar de Marokkanen in Nederland waar men last van heeft dan was het in Nederland nog uit te houden. De waarheid is echter dat Antillianen en Surinamers ook probleemgevallen vormen. En dat je het geloof en de Koran erbij haalt laat zien hoe zwak jouw argument is. Domme man, ga heen en zoek je eigen soortgenoten (zwarte racisten ? ) maar op. Wat ik weet is datgene die altijd het hardst schreeuwen slachtoffer van racisme te zijn, zelf de grootste racisten zijn.


  Maak melding
 19. Lewis Howard Latimer (Chelsea (Massachusetts), 4 september1848 – Flushing (New York), 11 december 1928) was een Amerikaanse uitvinder en technisch tekenaar. Hij werkte nauw samen met uitvinders als Alexander Graham Bell en Thomas Alva Edison bij de ontwikkeling van nieuwe elektrotechnischeproducten begin 20e eeuw[1].
  Heeft samen gewerkt makaak.


  Maak melding
 20. Het is afschuwelijk, maar sinds vele jaren een feit, machtsmisbruik door politie, justitie en de rechterlijke macht. Het is een pot nat. Het zijn jaloerse ambtenaren die een zielig bestaan hebben, die niets betekenen en hun eigen waarde op 0 “nul ” hebben zitten. Alles draait om afgunst, de blanken in het algemeen kunnen het niet aanzien als je het beter hebt dan hun. Naar mijn weten is meer dan 50% van de Nederlandse agenten ziek, hun financiële problemen, hun seksuele frustratie’s, dealers, informanten van de criminelen… en ga zo maar door. Ik vertrouw NOOIT de politie en van mij weten zij dat ik mijn grenzen heb gezien het feit dat ik door een agent geheel onterecht werd geïntimideerd met “of zal ik je een oor aannaaien”.

  Jaar of 5 geleden werd ik voor de tweede keer bijna aangereden door dezelfde persoon toen ik samen met mijn hond de zebrapad overstak. De staart van mijn hond werd geraakt en ik was er behoorlijk van geschrokken omdat het dezelfde persoon was.

  Dus belde ik de politie. Duurde 10 minuten. De politie kwam en ging naar het adres van de autobestuurder. Ha…… ze kwamen binnen een minuut terug en deelde mij mede dat de vrouw in slaap zou zijn gevallen. Maar ik werd uitgebreid gecontroleerd alsof ik iets zou hebben misdaan. Ook werd en geweigerd om een aangifte op te nemen. Ik was niet welkom voor het doen van de aangifte.

  Dit betreft de beesten van de politie Heerhugowaard.


  Maak melding
 21. Het zijn juist de verdachten dat de feiten op een racistische wijze beoordeeld. Niemand is gediend of leuk vindt om gefouilleerd te worden zelfs de vertrekkende passagiers op de luchthaven niet. Als de politie of controle ambtenaar z`n beroep uitoefenen dan hebben we soms moeite mee, maar is voor onze eigen veiligheid. De wereld waarin wij met ons allen in rust en vrede moeten leven wordt ernstig verstoord door criminelen en dit staat niet op hun voorhoofd geschreven. M.a.w. controle mag geen daad zijn van vijandschap.

  Als de autochtonen optreedt tegen de allochtonen, dan is dit al voldoende om de politie uit te maken als racist, omdat hij zijn werk doet. De ervaringen hebben uitgewezen dat de meeste criminelen te herkennen zijn op hun handelingen of gedrag. De Buitenlanders dat niet voldoet aan de Nederlandse normen en waarden dienen uitgezet te worden. De kleinzielige mensen dat op alle wissewasjes te kletsen hebben op de werkwijze bij de politie moeten hun biezen pakken en weg wezen. Politie werk is geen predikantsspelen die man zijn leven is ook het spel. Dan mag men zoveel kletsen over racisme is hun goedrecht maar bij de politie tolereert men het dierlijk gedrag niet.
  NEDERLAND is geen DERDEWERELDLAND.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES