Man die op agent schoot eerder voor moord veroordeeld in Suriname

28

PARAMARIBO, 21 okt – De 35-jarige man die ervan verdacht wordt vrijdag op een politieagent te hebben geschoten, was eerder tot 12 jaar veroordeeld voor moord. Hij kwam echter vervroegd vrij schrijft de Surinaamse krant De Ware Tijd (dWT).

De man, Franklyn H., was in 2007 betrokken bij een schietincident aan de Kankawastraat in Livorno waarbij een man werd doodgeschoten. H. werd in die zaak aangehouden en veroordeeld. Waarom hij eerder vrij kwam is niet bekend.

Direct nadat Franklyn H. afgelopen vrijdag werd aangehouden, gingen foto’s van hem rond social media. Op een van de foto’s is te zien hoe de verdachte met zijn broek naar beneden in de achterbak van een politie pick-up ligt. Hij is gewond aan zijn been en wordt in bedwang gehouden door een politieagent.


28 REACTIES

 1. Dus kort samen gevat hij valt in de herhaling, daarvoor is er maar 2 straffen mogelijk.
  1 levenslang dwang arbeid 2 de kogel of dood door ophanging in het openbaar !!!
  Als hij straks vrij komt gaat het zelfde strafbare feiten plegen, ophangen die boeler.
  Een zware last minder op deze wereld.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 2. Ik hoop dat men in Suriname zwaarder gaat straffen en voor moord geen vervroegde vrijlating mogelijk maakt. Waarom is geen enkele politieke partij hiervoor te porren in Suriname?


  Maak melding

 3. Neen hoor in Suriname hebben ze de doodstraf afgeschaft dus kan deze moordenaar weer vrijkomen en wellicht een derde keer schieten met alle gevolgen van dien.
  Tenzij, tenzij hij op de vlucht doodgeschoten is als verdachte van een couppoging om de hudige regering omver te werpen.
  Dan is het legitiem om iemand neer te knallen.


  Maak melding

 4. De rechtstaat in Suriname is en grote lachertje.Hoe kan en zware crimineel vervroegd vrijkomen, waarvan d kans 200% is dat zij weer een misdaad begaan. Rehabilitatie in dit land is ver zoek.
  Criminelen zijn hardleers, dus opbergen voor 20 jaar. Ze zijn meer een grote last van onze maatschappij. Ze mogen echt iets gaan doen aan de straf maatregelen. Een ieder in dit land is zijn leven niet zeker. Zelfs en kruimeldief moet en flinke straf krijgen. Wat gebeurt er met ons volk??
  Hoe meer zij ongeschoold zijn, hoe meer zij liegen,bedriegen,en misdadig zijn. Dan heb ik medelijden met de toeristen die ons land komen bezoeken. Zij kunnen beter wegblijven.


  Maak melding

 5. De man die 15 onschuldige en ongewapende landgenoten, martelde, folterde, verminkte en standrechtelijk vermoordde, is door het laffe, hypocriete Surinaamse volk, tot 2x toe tot president gekozen. Misselijkmakend, walgelijk volk.


  Maak melding

 6. Wanneer een rechter een strafmaat hanteert van bijvoorbeeld 12 jaar zoals in dit geval, is dat een bruto straf. Eenmaal in de gevangenis mag je tussen een derde en een vierde van de strafmaat aftrekken waardoor je de netto straf krijgt. Vervroegde vrijlating heeft vaak te maken met het gedrag van de gestrafte in de gevangenis. Werkt hij mee? Neemt hij deel aan sociale activiteiten binnen de gevangenis zoals sporten enz? Werkt hij ook binnen de gevangenis? Volgt hij een cursus? Als hij verlof krijgt, komt hij strikt op tijd terug?

  Al dit soort dingen bij elkaar opgeteld zorgen voor vervroegde vrijlating. Dus de twaalf jaren opgelegd worden effectief 8 jaar.
  Dus waar de rechter hem eigenlijk 8 jaar wil geven, telt hij er vier jaren erbij (ongeveer) en dan ligt het aan de gestrafte dat te verkorten.
  Schieten op een politieagent wordt gewoonlijk zwaarder bestraft dan schieten op een burger. Bovendien is er sprake van recidive. Dus, benne benieuwd.


  Maak melding

 7. Volgens mij heeft het eerder in vrijheid stellen van deze man niets te maken met het rechtssysteem van Suriname. Dat Suriname geen rechtsstaat is weten we al sinds een aantal jaren.
  De rechter motiveert de straf die de misdadiger krijgt.
  Het is de politiek die over de vervroegde in vrijheidstelling gaat.
  Klik op de link en lees het artikel van Waterkant uit 2014
  https://www.waterkant.net/suriname/2014/03/07/vroege-vrijheid-gedetineerden-zorgwekkend/

  De politiek gaat in sommige gevallen nog verder en verleent gratie aan mensen voordat de rechter de strafmaat heeft bepaald. Kent u ze ook??

  De min van justitie Getrouw haalde onlangs trucjes uit die leidde tot frustatie van een justitieel onderzoek dat leidde tot vrijspraak van een zware crimineel.

  We kunnen ons afvragen of we met deze politici nog officieren van justitie en rechters nodig hebben in Suriname .


  Maak melding

 8. In een eerdere topic gaf forumlid @ingi aan dat Suriname toebehoorde aan bepaalde bevolkingsgroepen; Chinezen waren de profiteurs die misbruik maakten van voorhandenzijnde gneugten en derhalve moesten opkrassen.
  Welnu @ingi, zie bijgaande foto hoe misdadig Chinezen zijn en hoe zij op hardhandige wijze het land worden uitgezet. Deze Chinezen moeten ze ophangen aan de hoogste boom en daarna laten opruimen door aasgieren.


  Maak melding

 9. Weet je wat ik kijk.jullie hebben altijd veel te lullen over suriname.elk land geeft 2derde straf,en nederland en derest van de europeese landen hebben zelf serie moordenaars en verkrachters vroeg vrij gelaten.dat zien jullie niet. Lullen over Suriname dat kan.dietroe de verkrachter is tog nu ook vrij.


  Maak melding

 10. Ach ja,de ene moordenaar is lijder,de andere krijgt gratie.
  In Suriname alleen worden criminelen vooral moordenaars ,beloond.Hoe anders kan je de bouta amnestie anders dan dit verklaren!?


  Maak melding

 11. Je kunt ook kijken naar spraakmakende processen in Nederland.
  In dit geval de moord op Pim Fortuyn gepleegd door Volkert van der Graaf. In 2003 heeft de rechter hem veroordeeld tot 18 jaar gevangenis. Hij is wel in hoger beroep gegaan en ook het OM. De 18 jaar eis bleef echter standhouden.

  In 2014 werd hij voorwaardelijk in vrijheid gesteld. Weliswaar onder voorwaarden. Maar toch in vrijheid.
  Van 2003 additioneel 18 jaar toevoegend, houdt in dat hij pas in 2021 vrij zou komen. Maar in 2014 is hij vrijgekomen. Dus effectief heeft hij van de 18 jaar maar 11 jaar gezeten. En zo kom je op de een derde of een vierde korting bij goed gedrag en dergelijk. Zo werkt het ook in Suriname.


  Maak melding

 12. Deze moordenaar aan het “kruis” magelen zodat iedereen hem kan zien en eventueel later herkennen !!
  Daarna levenslang (mi gado, if a skoto bo dede, dan sang bo-psa nanga eng gezin !!!de gevangenis in met openbare tewekrstelling, kanalen en sloten schoonmaken .Zonder prestatie, geen voeding, geen kip.rund,varkensvlees in de gevangenis. Alleen vegetarisch eten;kost de belastinbetaler minder !!


  Maak melding

 13. Sang !! Ik zag in de krant een foto van Ronie Brunswijk in Nickerie op het poltieke podium.
  Dem “koeliemang” de lek-fre-fre romdom Brunsie, de veroordeelde dealer/bankrover !!
  Het lijkt moeilijk voor VHP en NPS om zetels te winnen in Nickerie. NDP traga-ref-srefie ook toe versterkt door overgelopen VHP-ers en NPS-ers. Alleen de Javanen(op enkelen na) zullen op de partij stemmen waarvan de leider op hen lijkt !!Dus Somo !!
  Zelfs Liakat lijkt aansluiting te zoeken bij Brunsie !!


  Maak melding

 14. Het is maar goed dat Suriname zich heeft gecommitteerd aan bepaalde verdragen waardoor de doodstraf niet meer van toepassing is. Er moet wel een moment zijn dat jij je als natie geciviliseerd moet gedragen. Dus men moet niet terug in de tijd willen. Trouwens, kijk eens naar het verleden?

  Je had het Eerste testament en dat werd opgevolgd door het Tweede testament oftewel het Oude en Nieuwe testament. Mozes zei:” oog om oog en tand om tand!” De zeer diepbedroefde Jezus werd gestuurd en leerde de mensheid dat je dat niet meer moet doen maar het eerder op je weg ligt, mensen te kunnen vergeven. Weet je wel: Ye klapu mi tapu na wan seifesi, dan mi e drai a tra seifesi gi yu. Zo moeten we het maar houden. Het is niet gebleken dat door het uitvoeren van de doodstraf de misdaad vermindert. Vraag maar Saoedi-Arabië, Iran, USA, China en andere landen.


  Maak melding

 15. Aan wie heb U al dit te danken denkt U?. Heel doodgewoon natuurlijk aan die Criminele serie moordenaar van het land en zijn loyale ongeschoolde medewerkers.(eerder was deze crimineel ook nog veroordeeld voor moord)


  Maak melding

 16. Steven heeft gelijk ik hoor alleen maar dood wenzen .Maar hoor niemand zeggen van geef hem een gevangenisstraf met tbs ,misschien is hij psychisch niet in orde.ik kan ernaast zitten hoor ben ook maar mens maar ik lees veel maar soms wil ik niet in alles reageren maar ik heb het gevoel dat zodra het om een donker iemand gaat die haat zo naar boven komt . Dus mijn vraag is waarom zo naar Surinamers toe die haat.ik keur het niet goed maar weten jullie dat die moordenaar ook een moeder heeft.Weet je hoeveel verkrachters,pedofielen,etc vervroegd vrij komen in Nederland die blanke die boldewijn in het water gelaten heeft ze hebben vrijgelaten hij blijft verdacht daar hoor je geen een Surinamer zulke harde woorden typen want er zijn meerdere site,s waar je kunt reageren maar nee gaat om een blanke dus we nemen het voor lief,maar zodra het om een zwarte gaat voel ik die haat echt jammer.Ingie waar schuilt u leba kruru mist u. Ik had u gezegt als je niet weet wat je moet typen lees en blijf stil,waar schuilt u nu er wordt naar u gezocht.En ik mis oom Ludwig van abrabrokie want alles was de schuld van paars waar bent u .ik mis mijn forum volgers fijne dag.


  Maak melding

 17. Steven mooi zo, ieder keer over Suriname Nederland is niet beter voor moord zit je niet eens de helf van je straf luxe cel enz dus laten jullie su met rust als jullie het beter weten ga daar zitten.


  Maak melding

 18. @Pakiratigri,
  Klopt helemaal wat je daar beweert. Als iemand weet dat hem of haar de doodstraf staat te wachten voor al gepleegde misdaden is deze helemaal niet meer te stoppen en zal nergens meer voor terug deinzen. Vanuit de emotie roepen om de doodstraf is soms best wel te begrijpen maar uiteindelijk zal je er geen veiliger samenleving door krijgen. Om nog maar te zwijgen over de onschuldigen die alle schijn tegen zich hebben en ten onrechte ter dood gebracht worden.


  Maak melding

 19. In Amerika wordt aan de lopende band de doodstraf toegepast.

  Is daarmee de criminaliteit afgenomen?
  Het antwoord is nee, sterker nog de politie knalt regelmatig zwarte neer en worden vervolgens niet gestraft of komen met een geringe straf er vanaf.
  Kortom misdadigers onder justitie en criminelen.

  Verschil Nederland en Suriname RESOCIALISATIE en TBS of behandeling.
  Is Nederland daardoor veiliger dan Suriname? Ik denk het wel of het iets te maken heeft met de aanpak???

  Zijn de moordenaars en kruimeldieven van Suriname te vergelijken met de Zware Criminelen (velen van Surinaamse afkomst) te vergelijken??

  Ik dacht het niet.


  Maak melding

 20. @Boeboe bit Sjorie

  BOE BOE KLAAS,..Jij bent het levende KARIKATUUR VAN EEN REDIEMOESOE COON !in jou ideale Europese bananen republiek,aan de noordzee,..narcostaat nr 1mogen criminelen in een hotel logeren en daarna weer terug komen,dus lul niet uit je nek jo KOE !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.