Informatiebijeenkomst in Aruba over zakendoen met Suriname

22
Informatiebijeenkomst in Aruba over zakendoen met Suriname
V.l.nr. Ruud Souverein(Suriname Candied Fruits), Sonja Velthuizen (Directeur KvK), Ernst Mohamed(President KvK), Pascal Fredrik(Internationaal Ambitieus), Silvino Seymor(Internationaal Ambitieus).

ORANJESTAD, 27 sep – Op woensdag 26 september organiseerde Internationaal Ambitieus de informatiebijeenkomst ‘Zakendoen met Suriname’ in Aruba in samenwerking met de plaatselijke Kamer van Koophandel (KvK). Het event werd bezocht door ongeveer 50 ondernemers, die interesse hadden in de mogelijkheden die Suriname kan bieden.
De bijeenkomst werd geopend door de directeur van de KvK, mevrouw Sonja Velthuizen. Vervolgens nam president van de Kvk Ernst Mohamed kort het woord. Hij zei onder andere dat hij de Arubaanse ondernemers zal vertegenwoordigen in november, wanneer hij naar Suriname komt om te spreken op het congres dat Internationaal Ambitieus organiseert in het Marriott Hotel.

Op de bijeenkomst hebben sprekers hun kennis gedeeld, waarbij Sharon Meijer van Exprodesk, de Export Authority, een presentatie verzorgde over de handel tussen Suriname en Aruba en welke producten Surinaamse bedrijven kunnen leveren die nu door andere landen worden geleverd. Ook co-founder Silvino Seymor van Internationaal Ambitieus trad op als spreker. Hij gaf de marktkenmerken en kansrijke sectoren weer van de Surinaamse markt. De derde spreker Ruud Souverein, van Suriname Candied Fruits, gaf een presentatie over zijn reden om in Suriname te ondernemen en van daaruit te exporteren.

De andere co-founder, Pascal Fredrik, trad op als moderator. Vanuit die rol bereidde hij de Arubaanse ondernemers voor op een komst naar Suriname, door bruikbare informatie te geven. Daarnaast nodigde hij de bedrijven uit om deel te nemen aan de handelsmissie van 13 tot en met 15 november, waar bedrijven uit Bonaire, Nederland en Curaçao zich.


22 REACTIES

 1. Politiek is een komedie. Vooral met opa Bouta en zijn bandieten. Met Suriname valt er goed zaken doen mits je geen moer geeft om landsbelang. Wat heeft Aruba Suriname te bieden?


  Maak melding

 2. Wat voor soort investeringen stelt men zich voor die in Suriname kunnen plaatsvinden?

  Suriname is het meest gebaat bij investeringen die het natuurlijk potentieel van het land ontsluiten, zoals bosbouw, landbouw, tuinbouw, visserij. Helaas is men binnen Suriname niet zo enthousiast over.
  Er zou een verwerkingsindustrie opgezet kunnen worden die exportabele producten oplevert, maar in hoeverre is men vanuit de overheid bereid dit te faciliteren? In hoeverre is de Surinamer bereid de handen vuil te maken? In hoeverre is men bereid algemeen belang voorrang te geven boven persoonlijk of groepsbelang? In hoeverre is men bereid bekwame mensen voorrang te geven boven incompetente politieke vriendjes?

  Bedrijven die aanwezig waren bij de onafhankelijkheid zijn een voor een failliet gegaan en verdwenen, dankzij incompetentie van de bestuurders. Dat wekt geen vertrouwen.
  Investeerders kijken goed waar ze hun geld investeren. Voldoet Suriname aan de voorwaarden ten aanzien van goed en betrouwbaar bestuur, rechtszekerheid, goed opgeleid en productieve werkkrachten? Investeringen van buitenaf moeten dus ook training en begeleiding van management inhouden anders komt er niets van terecht.

  Met de band met Nederland had Suriname goud in handen. Men sprak de taal, kende de mensen en Nederland is topland op velerlei gebieden en bovendien lid van het grootste economische blok in de wereld.
  Alle deskundigheid die Suriname nodig heeft, op welk gebied dan ook, is in Nederland te vinden + de bereidheid te helpen zonder daar zelf beter van te worden. Nederland heeft Suriname niet nodig, alles wat Suriname te bieden heeft kan men goedkoper en gemakkelijker ergens anders krijgen. Toch zal men willen helpen. Er is geen ander land dat hetzelfde kan bieden.

  Helaas is die band twee maal doorgesneden, eerst met de onafhankelijkheid en later uit persoonlijke motieven door haar president. Die breuk lijkt niet meer te repareren. Het vertrouwen tussen Nederland en Suriname is weg en de Surinamers zijn een ander volk geworden.
  Suriname is afgegleden naar de feitelijke status van derde wereld land terwijl men nog met de illusie leeft minimaal tweede wereldland te zijn.

  Uit de bezoeken eerst aan Curaçao, nu aan Aruba blijkt echter een stiekem Surinaams verlangen naar het vroegere moederland. Erken dat en neem de stap, gooi Bouterse uit het paleis en wordt weer vrienden met Den Haag.


  Maak melding

 3. @Hans van den Broek
  Groot gelijk. De Arubanen zoeken zelf hun heil in Nederland. Zonder Nederland zijn is de Antillen nergens, No way. Zij gebruiken tenminste hun verstand.Hulp zoeken om samen te werken zet nog geen zoden aan de dijk. De wil en 200% inzet moet er zijn, vanuit de Surinamer zelf en niet vanuit de investeerders. Hebben de afro Surinamers wel een handelsgeest of een Kasekogeest een hebben wat niet van mij is geest, vernietigingsgeest, drugsbehoeftegeest?? Sari Tori. Een ieder doet zijn ding.


  Maak melding

 4. Liever vallen en opstaan , zwoegen en zweten, fouten maken, dan zich blijven inlaten met een land dat wederzijds respect en gelijkwaardigheidsbeginsel niet al te hoog in haar vaandel heeft zitten. Ze pretendeert dat maar de praktijk wijst anders uit.

  Niet slecht om zaken te doen met Nederland , maar niet onder de huidige omstandigheden. Dus er is huiswerk voor beide landen. De schuld kan nooit en te nimmer worden toegeschreven aan de huidige president aangezien Nederland Suriname nimmer met het nodige respect heeft behandeld.

  Suriname is op zoek naar andere afzetmarkten en geef haar eens ongelijk. Desondanks is het belangrijk om te kijken hoe je de banden weer kan aanhalen met Nederland. Maar we doen dat niet onder eenzijdige voorwaarden.

  En Nederland overbevolkt als het is , hulpbronnen die uitputten, zal over enkele decennia (durf niet te zeggen hoeveel precies) wel degelijk Suriname nodig hebben. Waar de gemiddelde Nederland bijvoorbeeld naar Canada emigreert of Australië of Spanje, Noorwegen en Zweden, zult men zien dat Suriname een grotere trekpleister zal worden in de naaste toekomst.


  Maak melding

 5. Hans van den Broek,
  Top. Voor mij een waarheid als een koe en prachtig verwoordt. Alleen erg jammer dat de doorsnee Surinamer dit nooit zal lezen. Voor mij persoonlijk is dat verschrikkelijk terwijl het eigenlijk allemaal zo “eenvoudig”opgelost kan worden, De wil ontbreekt jammer genoeg. Ik ken Suriname nog van begin zeventig jaren en kan maar niet begrijpen dat de mensen dit laten gebeuren. In die jaren was het ook niet perfect, maar zoveel maal beter en mooier als nu. Ik zag toen gelukkige mensen en nu hoor ik alleen maar klagen De mensen zijn te goedgelovig maar je zou toch denken dat er na een bepaalde tijd een vorm van inzicht komt. en dat komt er maar niet! om mismoedig van te worden,


  Maak melding

 6. pakiratigri
  Jammer dat ik al reageerde voordat ik jouw bijdrage had gelezen.
  Wat bedoel je met wederzijds respect? Ik hoor Surinamers klagen over Nederland maar andersom hoor ik dat nooit. Respect moet je verdienen en dat is in Suriname nog niet door gedrongen. Zeiken over de slaventijd terwijl niemand van de huidige Surinamers ook maar iets daarvan heeft ondervonden. Jullie blijven stilstaan in de tijd.
  Wie was het ook weer de heeft gezegd dat hij en de Surinamers Nederland niet nodig hadden en wie was het ook alweer die geen Nederlandse ambassadeur in zijn land toeliet. Je hebt gelijk, het kan inderdaad niet allemaal van één kant komen.
  Als ik héél eerlijk moet zijn dan heeft Nederland Suriname helemáál niet nodig, maar andersom wél.Hou dus alsjeblief op met wederzijds respect, want dat ontbreekt helemaal bij de Surinamer in het algemeen.
  Nederland is inderdaad overbevolkt maar laat ondanks dat nog steeds mensen toe die hulp behoeven en verzorgt deze mensen ook nog! Óók mensen uit Suriname!
  Ruim 81% van de mensen die emigreren naar andere landen zijn gepensioneerden die naar landen als Spanje, Aruba, Amerika en ook naar Suriname gaan voor oa het weer, rustige omgeving en een goedkoper leven.
  Suriname zal géén grote trekpleister worden om de simpele reden dat er genoeg andere landen zijn die veel meer te bieden hebben zonder je zorgen te moeten maken over veiligheid, criminaliteit, inflatie en een onzekere toekomst.
  Ik zou daar toch eens over nadenken voordat je over respect begint.


  Maak melding

 7. Elwemo,

  Nederlanders zijn van nature zeikerds. Niet Surinamers. Ga eens goed na hoe Nederlanders met elkaar omgaan. Een en al geklaag. Ze hebben eten en drinken, kunnen af en toe op vakantie en dan nog steen en been klagen en op andere mensen (eigen Nederlanders die minder bedeeld zijn) neerkijken alsof ze beter zijn. Jullie hebben zelf immense problemen op te lossen.

  Suriname wordt op de duur alleen maar beter en jullie , als jullie niet goed oppassen zal het steeds bergafwaarts gaan. Ik hoop het van harte niet. Zat genoeg Amerikanen en Engelsen gehoord die enige tijd in Nederland woonden en hun ervaringen daarover hadden. Niet zo fraai hoor. En ik heb niet eens over Surinamers ,Turken en Marokkanen wat hun ervaringen zijn met de Nederlanders. Jullie kunnen zelf niet met elkaar opschieten. Wees blij dat het de voorouders zijn geweest die na de tweede wereld oorlog hard aan de slag zijn gegaan. Dus laat Suriname met rust . De toekomst zal het uitwijzen. Ik hoop het beste voor beide landen.


  Maak melding

 8. Verder, jullie eigen politici en multinationals en vooraanstaanden zijn zo corrupt als de pest. Hoe vaak lees je niet in het nieuws dat er weer een geval van omkoping is geweest of een seksschandaal , of pedofilie of vriendjespolitiek?
  De pot mag de ketel niet verwijten dat hij zwart is.


  Maak melding

 9. Nederland is overbevolkt en toch zijn ze happy daar.Kinderbijslag,
  vakantietoelage,ww,medische zorg..noem maar op en toch alles op tijd.Ze betalen belasting van allerlei soorten maar aan het eind van de maand komen ze toch nog prima uit. Geen geklaag ,geen stakingen.
  Dan heb je Suriname,dun bevolkt,een crimineel als lijder ,elke dag van de maand stakingen met af en toe met de nodige sensaties,gehuil en gejammer elke dag.En vooral veel bidden om niet ziek te worden in Suriname want hulp is er niet.Suriname een dun bevolkt land met de meest unhappy inwoners.
  Nederland blijf ons steunen,we hebben alle hulp nodig.


  Maak melding

 10. Last but not least. De regering in Nederland gedraagt zich allang niet als een politicus meer. Alle leden zijn managers geworden. Zodra er een tegenvaller is weten ze niets anders te verzinnen dan belastingen te verhogen en wat dies meer zij. Wanneer het beter gaat merk je er niets van. De koopkrachtversterking is niet evenredig met allerlei verhogingen vanaf levensmiddelen tot een hypotheek. Gezondheidssector gaat achteruit. De armen voelen dat en de rijken vinden het vervelend. Tegenwoordig moet je in Nederland een dubbel inkomen hebben om enigszins uit te komen. En dat komt door jullie (R)overheid. Jullie zijn apathisch geworden door al die chips en snacks die jullie eten voor de tv-buis. En natuurlijk die Heineken. Ik kan nog wel twintigduizend argumenten uit mijn hoed toveren om te laten zien dat jullie niks beter zijn.


  Maak melding

 11. Mooi gebabbel, maar de ondeskundige leiding van Sranan
  heeft ons Land FAILLIET gemaakt !

  Productie krimpt en er komen geen investeerders !

  Vernieuwing/vervanging van de Leiding noodzakelijk !!

  TRA SANNI NO E YEPI !!!!


  Maak melding

 12. @pakiratigri,

  wil jij je bij het onderwerp houden, het gaat over Suriname en Aruba, het verbaast
  mij dat bij ieder bericht uiteindelijk Nederland de schuld krijgt ook al gaat het onderwerp
  ergens anders over.


  Maak melding

 13. de bete plek waar je je geld kunt investeren is, buiten s m e..

  de meeste suri investeren hun geld nu en in het verleden buiten s m e.. laat dat duidelijk gezegd zijn.. zelf de hoofdverdachte moordenaar heeft zijn eigen geld buiten s m e belegd in vele rijke landen.. denk maar aan de kinderen families die in Parijs aan het shoppen zijn
  de gemiddelde suri wil, kan niet arbeiden voor de s rd de man-vrouw wil alleen us$ in handen en niet zo een beetje ook..

  wat hebben de buitenlandse bedrijven te zoeken in s m e.. niks toch.. als een surinamer twee dagen gewerkt heeft, is hij-zij de derde dag ziek of komt niet verschijnen altijd te laat bovendien eisen ze onmiddellijk loon verhoging..


  Maak melding

 14. De basis van verbetering van de betrekkingen met nederland, kan nooit gebaseerd zijn op wie in suriname president is of niet.

  DAAR GAAT HET VOLK VAN SURINAME OVER EN NIEMAND ANDERS.

  Dat vind ik een zeer belachelijke manier van denken.

  Trouwens het gedrag van politiek en zakelijk nederland vanaf 1667 tot en met 1975 TOV Suriname is niet zo geweldig.

  Wees dus niet zo NAÏEF .

  Ik ben ook voorstander van een betere relatie, maar op basis van wederzijdspect ,voordeel en geen inmenging in binnenlandse aangelegenheden.

  EERHERSTEL EXCUSES EN WIETHERGUTMACHUNG
  VOOR DE GENOCIDE ONDER DE INHEEMSEN
  EN DE SLAVERNIJHOLOCAUST KOMT LATER WEL.

  mvg


  Maak melding

 15. Was laatst in Bonaire en daar is groenten ontzettend duur. 1 Kilo tomaten kostte( volgens de uitbater) bijkans US 3,00. Toen zei ik tegen mijn vrouw: dit is een gat in de markt voor Suriname: export van groenten en fruit/rijst.
  Nu is het afgelopen: Bonaire is een Provincie van Nederland en strijken de Hollanders als vliegen daar neer. Uit met de ‘ Surinaamse pret” : geen export meer, omdat de Hollanders gouden handen hebben. Straks exporteren zij groeten richting Suriname(..).
  En nu Aruba: Tjah. Helaas ontbreekt het ons in Suriname aan leiders met visie en een vorm van lange termijn denken….
  Wij hebben- ondanks onze Caricom lidmaatschap- nog steeds een import economie. De samenwerking met Aruba levert ons niets op(alweer), omdat wij geen goede onderhandelaars hebben…


  Maak melding

 16. Helaas zijn ze verbonden met Nederland…dus reken niet op een mogelijke schenking….waar horen we niet de tussen stand van de IMF….zwijgen is goud waard…..


  Maak melding

 17. Suriname is mischien veel verloren, maar kan ook nog heel veel winnen. Soms dient iets totaal af te breken om van nul te beginnen het op te bouwen.

  Probleem van suriname is dat een ieder zich leider voelt en niemand zich onder doet altijd het beter te weten, helaas nooit beter te doen.

  Suriname is een rijk land met teveel slapende leiders.

  In een wereld met zoveel landen hoef je niet expliciet afhankelijk te blijven van 1 land, die erom bekend staat dat ze hun rijkdom te danken hebben aan andere landen die ze blijvend uitputten.

  als ze met de ene hand geven dien je altijd te kijken met wat ze via een achterdeur 7x maal 7 mee slepen zodat hun eigen land ten alle tijden stabiel te houden.

  Men gaat naar landen waar ze goedkopen arbeiders in dienst kunnen nemen.

  Suriname zijn lot is in handen van iemand met trots die het mischien niet altijd even goed heeft gedaan.

  maar ten alle tijden uit zal wijken te zoeken naar beteren spelers voor het land, vervelende als je banden legt met landen die zelf niet stabiel zijn is dat ook zij op zoek zijn with any means who hun land naar boven te krijgen.

  Chinezen zijn overal en hebben een hele goede en stabiele markt dat ze hun eigen volk uitbuiten reden dat velen van ze eieren voor hun geld kiezen in andere landen hun imperium op te bouwen maar wel zodanig dat hun nageslacht hier van op voort kan teren.

  Vele surinamers leven van dag tot dag vaak door de situatie die er is gecreëerd, maar die niets is onmogelijk het in een positieve zin te draaien als mens niet als kraboes in een bari steeds tegenover elkander staan, niet in te zien dat de enige oplossing is en altijd zal zijn dit met elkander te doen en niet te wachten tot een ander het beter te maken.

  Vele dingen in Suriname valt te betreuren desondanks als een phoenix zal Suriname opstaan uit het as.

  Niet door de klagen maar blijvend te zoeken dat wat er steeds mis gaat, te verbeteren.

  Want het dagelijkse klagen zal niets veranderen aan de situatie.

  Ook in Nederland niet daar er maar een klein groep is die weet hoe ze de grote stuk taart verdelen de rest te laten vechten om de kruimels.

  Want zelfs in Nederland word er genoeg geklaagd en terecht als men goedkopere krachten uit landen haalt en waar dan ook vandaan halen hun eigen mensen in de kou te laten staan.

  Die het dan op alle buitenlanders willen schuiven dat zij geen beter leven hebben.

  Niet te weten dat zij (buitenlanders)zich 3x meer zullen moeten bewijzen en dat is altijd al zo geweest.

  Eerst sloeg de stok alleen de buitenlanders nu de regering ook meer en meer hun eigen volk slaan heerst er meer en meer ontevreden en zoals iedere dood een oorzaak dient te hebben is de trein om het af te schuiven op de buitenlanders of anderen die anders zijn dan wij, nooit laat.

  Iedereen wil fijn leven iedereen wil vooruit de vraag is altijd ten kosten van wie en ten kosten van wat.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.