vrijdag, december 8, 2023
HomeOnderwerpenJustitie en politieSuriname wil weer samenwerken met Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA

Suriname wil weer samenwerken met Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 19 seo – Suriname is er helemaal klaar voor. Volgens minister Stuart Getrouw van Justitie & Politie is alles in stelling gebracht voor een betere samenwerking met de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA. De eerste keer hebben partijen het er niet zo goed van af gebracht. Dat was tijdens de regering van president Ronald Venetiaan. Toenmalig minister van Justitie & Politie Chandrikapersad Santokhi had aangestuurd op de vestiging van een DEA-eenheid in Paramaribo. De eenheid ondervond nogal wat tegenwerking.

Volgens rapportage van de DEA zelf, toonden Surinaamse politiefunctionarissen weinig enthousiasme. Veel informatie over drugs gerelateerde activiteiten werden achtergehouden. Of werd informatie te laat doorgespeeld. Uiteindelijk brak de DEA-eenheid op en bleek in Suriname niemand echt daar om te treuren. Het heeft er veel van dat de draad weer wordt opgepakt. Getrouw heeft een ‘goed gesprek’ gehad met vertrekkende ambassadeur Edwin Nolan.

De Amerikaanse diplomaat heeft verzekerd dat de samenwerking beter wordt wat betreft drugsbestrijding. “We hebben goede afspraken gemaakt voor de toekomst. Wij hebben de samenwerking nodig”, zei Getrouw tijdens een persconferentie van het Korps Politie Suriname. Hij erkende dat de eerste poging tot samenwerking stuk liep en dat de DEA er de brui aan gaf “op basis van een bepaalde gedachtegang.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

24 REACTIES
 1. Positief nieuws dat men de draad weer gaat oppakken of in ieder geval intensiveren. De pakkans kan hierdoor alleen maar groter worden. Onze grenzen zijn zo poreus dat zelfs een zeef groen van jaloezie zou worden. De Amerikanen hebben hun tools en als ze ook nog eens trainingen verzorgen sla je twee vliegen in een klap.


  Maak melding

 2. Zo dat is nou goed nieuws, maar aan de andere kant moeten bepaalde hoogwaardig-
  heid bekleders uitkijken dat ze niet als eersten worden opgepakt !!!!
  En wel door de DEA en niet door de Su personeel, die zijn al lang omgekocht .

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 3. dit doen ze om te voorkomen dat su verder geisoleerd raakt in de internationale financiele wereld
  de samenwerking wordt aangegaan om te vermijden dat mensen als bouta dilipje de rover oediet sankar doekhie ea door de us worden opgepakt voor mega drugs handel en witwassen
  deze getrouw heeft een erg slecht geheugen door te beweren dat de samenwerking met de dea werd verbroken door vene
  denk terug aan de woorden van diediebrie” mr ambassador take your bundle and go home


  Maak melding

 4. De DEA heeft geen jurisdictie in Suriname. Wat ze wel kan doen is inlichtingen verstrekken, adviseren, equipement verstrekken enz. Gewoon samenwerken met de politie dus. Het is de Surinaamse politie die arrestaties zal verrichten enz.


  Maak melding

 5. Dit noemt men zand in de ogen strooien van de DEA. En weer is het principe ”a no mie” van de NDP aan de orde. ”De eenheid in de samenwerking ondervond nogal wat tegenwerking”. ” De Surinaamse politie-functionarissen toonden weinig enthousiasme” , De samenwerking werd toen door DEA afgebroken, aldus de huidige Juspol Minister Getrouw. De schuld voor de gebrekkige samenwerking met DEA wordt in feite door Getrouw, toegeschreven aan Chandrikapersad Santhoki die de toenmalige minister van Justitie was tijdens de regering Venetiaan.

  Hoe zwak moet deze kul argument van Getrouw niet zijn, terwijl Santhoki destijds als minister van justitie fungeerde en het initiatief nam voor deze samenwerking. Bovendien zijn de politiefunctionarissen de ondergeschikten van de minister van Juspol. Deze hebben slechts inspraak en geen beslissingsbevoegdheid t.a.v het beleid die hun minister van Juspol uitstippelt. Het beleid wordt dus van bovenaf gedirigeerd en niet anders om. Ik zie ook niet in dat een capabele man als Santhoki, anders zou hebben gewild dan de drugscriminaliteit met wortels en tak te bestrijden.

  De Amerikanen weten beter wie in deze de kwade genius is. Immers er is genoeg bekend bij DEA.
  Minister Getrouw is nu aanzet en wij wachten af, hoe hij zijn broodheer verder zal dienen en/of in bescherming zal nemen.


  Maak melding

 6. @Omoe Snesie,

  Ik lees nergens in het artikel dat Getrouw de schuld van de gebrekkige samenwerking met de DEA toentertijd, in de schoenen schuift van toenmalige minister Santokhi. Getrouw geeft juist duidelijk aan dat Santokhi het initiatief nam. Maar het liep spaak omdat de manschappen stroef deden. En Santokhi was niet bij machte het tij te keren. Getrouw geeft helemaal niet aan wiens schuld het was. Hij benoemt iets zonder een schuldige aan te wijzen.

  Dus “A no mi ” is hier niet van toepassing.
  Het is een goede stap om wederom een samenwerking aan te gaan. Dat betekent dat de regering serieus bezig is met drugsbestrijding.


  Maak melding

 7. @pakiratigri
  In zekere zin klopt het ten dele van wat je zegt. Echter ook slechts een kwestie om tussen de regels door te kunnen lezen. Mijn intentie is daarbij, om conclusies daaraan te verbinden. En juist omdat er stelling wordt gekozen ten aanzien van de toenmalige minister van Juspol en zijn ondergeschikten. Naar mijn mening is de onderhavige berichtgeving van Getrouw slechts bedoeld om politieke munt hieruit te slaan.

  En wie zegt mij nu, ondanks dat er verwezen wordt naar een rapportage van de DEA zelf, alsmede de uitspraken van de vertrekkende ambassadeur Edwin Nolan, dat de berichtgeving zoals die is aangegeven op juistheid is gebaseerd. Ik blijft echter sceptisch bij al hetgeen de NDP in het algemeen te berde brengt.
  Ik laat het verder hierbij.


  Maak melding

 8. Volgens rapportage van de DEA zelf, toonden Surinaamse politiefunctionarissen weinig enthousiasme??? Zo zie je maar hoe achterlijk sommige mensen van de KPS zijn…het korps moet dringend doorgelicht worden en alle rotte appels eruit trappen!!


  Maak melding

 9. Pakiratigri zegt:
  De DEA heeft geen jurisdictie in Suriname.
  Dat klopt helemáál.
  Want het vervelende is dat instanties als hét DEA eenmaal ergens in een ver buitenland zijn gestationeerd, altijd de lokale wetgeving overtreden.
  Amerikanen denken het altijd beter te weten dus worden ze vaak uit buitenlandse samenwerkings verbanden geweerd.
  Omgekeerd dulden Amerikanen ook geen solistisch gedrag van buitenlandse counterparts in de VS.
  Waarom mogen Amerikaanse instanties in het buitenland dan ongestraft de lokale wetten overtreden.


  Maak melding

 10. Mooie babbels van de minister !

  Geen enkele buitenlandse inlichtingendienst of DEA zal

  serieus met Sranan samenwerken als je kijkt naar benoemingen

  zoals die van antecendenten-koning Dino B als Hoofd CTU !

  Terrorisme en zware criminaliteitsbestrijding, met als hoofd
  een meermalen veroordeelde crimineel, dan wordt direct alle
  essentiele informatie aan Sranan ONTHOUDEN !

  De wereld is niet gek, Sranan moet grote schoonmaak houden
  bij haar opsporingsdiensten, veiligheidsdiensten en inlichtingendiensten.

  Steeds maar weer wijzen naar andere landen en diensten lost niets op !!!


  Maak melding

 11. Schijnvertoning.
  ik geloof die MPP Surinamers niet meer. Net al de wet Money Laundering. Sinds die wet is aangenomen is er nog nooit zoveel zwart geld gewit in Suriname. De reden waarom Suriname in een monetaire ban is gezet.
  Dit is je reinste afleidingsmanoeuvre. Er is meer drugs onderweg. Let op mijn woorden. Vraag is of ze de Amerikaanse DEA om de tuin kunnen leiden. DEA , wees op je hoede.


  Maak melding

 12. Dino heeft waarschijnlijk niet genoeg kunnen fluiten dus is niet bekend wie achter de coke en witwas gebeuren zit. Het is meer gissen (de waarheid voor 99%) . De amerikanen kennende zullen ze pas gebruik maken van deze joker kaart als het hen uitkomt.
  Alles ten spijt de politie en het leger handelen alleen in opdrahct van.
  Waarom is Oedit nog niet uitgeleverd. Waarom kunnen mannen als Kuldipsingh nog steeds hun gang gaan.
  Waarom durven de meeste “hoge”heren niet naar het buitenland te gaan?
  Je kan ze allemaal opnoemen.
  feit blijft dat de buitenkant blinkt en de binnenkant zwart is dus zal er nooit zoiets van samenwerking van de grond komen.


  Maak melding

 13. Laat duidelijk zijn dat Santhoki de basis gelegd heeft voor samenwerking met de DEA. Hij werd na zijn ministerschap zelfs bestuurder bij een internationaal orgaan dat drugshandel bestrijding coördineerde.
  Hij heeft Khan gepakt en uitgeleverd en had en heeft credits in de VS en rest van de wereld.

  Na zijn ministerschap is er duidelijk iets mis gegaan tussen Suriname en de DEA waardoor deze Paramaribo verlaten heeft.
  Getrouw kan ook weinig anders dan beterschap beloven gezien de uitlatingen van de vertrekkende en komende VS Ambassadeur. De komende Ambassadeur heeft bij de hoorzitting duidelijk laten weten wat de problemen van Suriname zijn. Getrouw weet ook wat de Amerikanen kunnen met al die sprietjes en koepeltjes op het dak van hun ambassade.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES