zondag, mei 26, 2024
HomeOnderwerpenEconomieAlcoa niet blij met verplichte onderbreking sloopwerk in Suriname

Alcoa niet blij met verplichte onderbreking sloopwerk in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 5 sep – Multinational Alcoa en dochtermaatschappij Suriname Aluminum Company, Suralco, zijn bepaald niet ingenomen met een recent besluit van de regering. Dit meldt de Times of Suriname. Het gemeenschappelijke misnoegen wordt geuit in een brief van Suralco-directeur Ruben Halfhuid aan minister Stephen Tsang van Handel Industrie & Toerisme. Zowel Alcoa als Suralco betreurt de onderbreking van het sloopwerk aan de aluinaarderaffinaderij te Paranam. Het laatste moest op aangeven van de regering. Het besluit heeft gevolgen.

De sloop begon ruim een maand terug op basis van een ‘memorandum of understanding’. Dit akkoord hield in dat een procedure mocht worden ingezet tot het definitieve vertrek van Alcoa. In het parlement is kritiek geleverd op deze manier van afhandelen. Nu de regering haar toestemming tot het slopen heeft ingetrokken, is het memorandum op de tocht komen te staan. In zijn brief meldt Halfhuid dat Alcoa en Suralco het besluit ‘betreuren’.

Voor aanvang van het sloopwerk is niet minder dan twee jaar lang onderhandeld. De regering zou hebben ingestemd met de sloop en de opzet van een ‘Paranam Industrial Center, PIC. Nu zegt de regering opnieuw te willen praten over het PIC, maar dan na ondertekening van een definitief akkoord. Alcoa-topman Robert Bear is binnenkort in Suriname om met weer met de regering te praten.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

12 REACTIES
 1. Typisch de politiek in SU. Eerst doen en dan pas gaan nadenken of het wel kan. Onkunde
  Ik heb dit ook, als ik iets, bijvoorbeeld een kast, in elkaar moet zetten. Ik begin als een dwaas, loop vast (natuurlijk) en ga dan op zoek naar de handleiding (die ik vervolgens niet snap)
  Maar, wat Su betreft zeg ik in dit geval:
  beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.


  Maak melding
 2. om op te doeken. Precies zoals Simons zegt “Suralco en Alcoa zijn reeds 4 jaar bezig enkele maanden erbij kan geen kwaad” tenzij Suralco zaken probeer af te dichten die later dan de kop zouden kunnenopsteken.
  Gewoon heel goed onderzoeken en de tijd nemen om foutieve beslissingen te minimaliseren.
  Sardjoe en Bouterse moeten even de miljoenen vergeten.
  Sardjoe is en blijft een schurk van de bovenste plamk. Gelukkig zijn er geen nakomelingen die zijn genen dragen


  Maak melding
 3. Pico gpoede morgen

  Ik heb jou info niet kunnen achterhalen v.w.b. de economische historie.

  Hopelijk is dit stopzetten geen uitstel doch gehele stopzetting. Ik ben benieuwd wat de oppositie nu zal aanbrengen.
  Misiekaba en al die anderen die hebben gezegd stop de sloop want wij willen eerst stukken zien.
  Ben benieuwd wat deze oude stukken nu aan nieuw inzicht zullen geven die er in 2015 reeds bestonden.
  Het lijkt wel echt een bakba winkrie . Het DNA die controleert de regering maar de regering wilt niets vertellen en doen wat zij zelf willen onder leiding van Bouterse.
  Maar dan hoe dan.
  Waarom stuurt het DNA de hele regering niet naar huis?


  Maak melding
 4. Hey Bigi Sma,
  Geeft niets. Toch bedankt.
  Ik trek de voorlopige conclusie
  van 2008 – 2013 neergang (misschien iets korter) 5 jaar neergang dus
  van 2013 – 2018 opleving (misschien langer als de neergang korter was) 5 jaar opleving dus.
  Dit zijn mijn gegevens tot nu toe:
  BNP
  2013 2014 2015 2016 2017 2018
  Wereld 3,3 3,4 3,4 3,2 3,4 3,6
  EU -2 1 1,9 1,7 2,0 1,8
  NED -0,2 1,4 2 2,2 3,3 2,5
  VS 1,5 2,4 2,4 2,1 2,4
  China 7,7 7,0 6,9 6,7 6,2
  Japan 1,4 -0,1 0,6 0,7 0,8
  VK
  Rusland

  De “oude” conjunctuurcycli zijn
  30 tot 40 jaar (de lange golf/de Kondratieff)
  5 tot 7 jaar !!! ( de middenlange golf/de juglar)
  1 jaar (de korte golf/kitchin)

  Ik ga uit van de Juglar. Dat betekent dat er nu zo langzamerhand een ommekeer op de beurzen gaat plaatsvinden. Alles gaat tegenwoordig sneller, dus ik denk dat cycli ook korter duren (maar dit is subjectief)
  Ik probeer mijn schaap op het droge te krijgen (eind september is hij op het droge, hoop ik).
  Dan mag de beurs nog wat voortkabbelen (ik ben dan al weg), maar ga daarna toch wat putopties kopen en misschien, afhankelijk van mijn lef en vrij besteedbaar geld call opties schrijven.

  Ga ook nadenken wat je met je portefeuille doet. Je zou je bank kunnen vragen of ze de portefeuille niet kunnen beschermen. Het zal je wat kosten, maar volgens mij kan dit als ze met dit extra geld putopties voor je kopen. Jij hoeft niets te doen, behalve hen de vraag stellen en eventueel opperen; het kopen van putjes
  Of de putopties lopen waardeloos af en je bent dit bedragje kwijt, of je portefeuille krijgt een behoorlijke klap.
  Het is net als een (auto/inbraak) verzekering. Je hebt het, je hebt ervoor betaald, maar hoop toch dat je het niet hoeft aan te spreken.


  Maak melding
 5. Wat een gelul over milieu schade e.d. veroorzaakt door Alcoa. Waar waren toen de “boerikie deskundigen” ??
  Zelfs op school leerden wij van onze onderwijzers/leraren , van “maan landschappen” die onstonden na het uitmijnen !! Het domste wat men kon zeggen was”in oorspronkelijke staat” de uitgemijnde gronden
  achter te laten !! Geomorfologisch onmogelijk om weer in oorspronkelijke staat terug te brengen !! Alleen in een droomwereld van Dodson bv. is dit mogelijk !!
  Maar waarover niemand praat dat is de milieu schade zowel geomofologisch,bosbouwkundig en vooral chemisch , Kwik in de grond ,de kleine meertjes en de rivieren, veroorzaakt door de Brazialianen en vooral door de “hebzichtige” binnenlandbewoners !! Onder het toeziende oog van Gramans,kapiteis,basja’s e.a .Heeft iemand ooit gedurft om Brunswijk aan te spreken ??
  Zelfs Carl de Judas zwijgt in alle talen !!!


  Maak melding
 6. Vraag is of dit een toneel opvoering is of dat het een serieuze zaak betreft. Het klopt dat DNA heeft afgedwongen dat de sloop voorlopig wordt aangehouden. Maar let wel dat daartoe geen enkele motie is aangenomen. Mogelijk is dit een douceurtje van de regering om de jongens en meisjes van DNA koest te houden. Vervolgens hebben we gezien dat de groet roerganger terugkomt uit Cuba en direct bekend maakt dat een overeenkomst met ALCOA wordt getekend. daarbij geen rekening houdend met de opvatting van DNA. Binnen de kortste keren zal wellicht worden getekend. De coalitie krijgt dan officieel te horen dat in 2019 de dam “VAN ONS IS” (lees dat gaat NDP tijdens de verkiezingscampagne aanvoeren als verdienste van de regering). ALCOA topman R. Bear reist af naar Suriname, Bouterse krijgt even de kans om samen met hem op de foto te gaan, Bouterse blij Bear blij want hij vertrekt met een mooi contract op zak. Vervolgens wordt de ontmanteling van Paranam weer opgepakt. Sardjoe krijgt wat hij heeft gevraagd. Let wel dat hoeft niet eens rechtstreeks met Suralco/Paranam te maken te hebben……… Heel wat gespeculeer van mijn kant. Maar hoe kan het ook anders met een regering die noch de spelling noch de inhoud van het begrip transparantie kent.


  Maak melding
 7. @ Vliegende Holander
  Bedankt voor het advies, maar ook daar loop ik vast. Komt door m’n moeder. Ze was altijd bang dat ik mijn pinkje pijn zou doen. haha


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES