Binnenkort herstel van de historische binnenstad in Suriname

32
Binnenkort herstel van de historische binnenstad in Suriname

PARAMARIBO, 25 aug – De historische binnenstad van Paramaribo wordt binnen vijf jaar nieuw leven ingeblazen. Suriname en de Inter-American Development Bank (IDB) hebben een leningsovereenkomst van US-dollar 20 miljoen getekend voor de financiering van het Paramaribo Urbam Rehabilitation program (PURP).

PURP heeft tot doel een bijdrage te leveren aan de sociaal-economisch herstel van de historische binnenstad. In dit kader was er vrijdag een informatiebijeenkomst in het Waaggebouw over het Environmental and Social Impact Assessment (ESIA)- project van de IDB, om geïnteresseerde partijen op de hoogte worden gehouden.


32 REACTIES

 1. Mooi zo een lening maar wie gaat dat terugbetalen? Alleen de rente is al een hele kluif elk jaar. Wie houdt bij waar al dat geld aan besteed wordt en niet zomaar in iemands zakken verdwijnt?


  Maak melding

 2. Deze leningen zijn makkelijk te manipuleren door corrupte individuen. Verdampt en zweef tekie.
  Het idee is goed en kan toerisme bevorderen.
  Ik hoop dat de lener het geld per afgemaakte project uitgeeft en controlleert de begroting en uitgaven per item.


  Maak melding

 3. Nog eens weer gelul uit de ruimte, die paar gebouwen die hersteld zijn, zijn met nederlandse euro’s hersteld. De staat kan niet eens de maandelijkse salarissen betalen laat staan iets herstellen.


  Maak melding

 4. Poppenkast. Een lening om de gebouwen te renoveren. Het was goedkoper geweest om ze bij te houden over de jaren heen. Een law law 20 miljoen euro kan je niks mee.


  Maak melding

 5. Droom door. Om de lening te kunnen trekken zal Suriname eerst gegarandeerd goede plannen in moeten dienen. Plannen waarvan de resultaten geborgd zijn en worden.
  Zie ervaring met AZP.
  Dat gaat niet leuken omdat de kennis, kunde en vooral de intentie ontbreekt.


  Maak melding

 6. een ieder zou zeggen dat deze lening terug zal worden betaald uit de toerisme die deze gebouwen deels zal moeten trekken.
  Inderdaad zou je dat denken. Maar deze hoop en denkwijze word teniet gedaan door falend beleid en uitvoering die de toerisme remt.
  Over het algemeen komen er heel heel veel Surineds ( 80% van de aankomst uit het buitenland) naar Suriname en ja ze geven hun euro’s uit die Suriname thans in een dark room heeft geplaatst.
  De overige 20% zijn al niet veel meer de daling word heoofdzakelijk veroorzaakt door
  Nagenoeg geen infra structuur
  Slechte wegen
  Hoge criminaliteit vaak met gewonden, zwaar gewonden ja zelfs soms doden,.
  Slechte hygiene
  Slechte service
  etc
  etc
  etc
  Dus heb ik er een hard hoofd in dat de lening iets zal opleveren. Dus kun je spreken van wederom een lening in de consumptieve sfeer.


  Maak melding

 7. Off topic

  Terwijl India zelf kampt met zware regenval en de daarbij behorende schade die is aangericht aan natuur en mens, is de Surinaamse regering zo schaamteloos om een schenking van US$ 50.000,– in ontvangst te nemen voor de schade veroorzaakt door regenval in het zuiden van Suriname.
  Dat Suriname uit piëteit met India niet eens het lef heeft om deze schenking te weigeren en tegen de Indiase ambassadeur te zeggen dat ze gezien de huidige omstandigheden i.v.m. zware regenval in India het geld zelf heel goed kunnen gebruiken voor hun eigen mensen.
  Deze regering denkt alleen maar aan zichzelf, want ook uit deze pot zal er weer worden gejat door de graaiers.
  De minister van Buitenlandse Zaken Yldiz Pollack – Beighle moet zich heel diep schamen.
  Maar tja de leen-, steun- en bedelcultuur is in Suriname heel normaal geworden.

  De bron van het nieuwsbericht is Starnieuws:

  India schenkt US$ 50.000 voor hulp in regenperiode

  26 Aug, 00:58

  De Indiase ambassadeur Mahender Singh Kanyal overhandigt een cheque ter waarde van US$ 50.000 aan minister Yldiz Pollack-Beighle. (Foto: NII) next

  India heeft US$ 50.000 geschonken aan Suriname. Dit geld is bestemd om gevolgen van zware regens in de periode april tot en met juni in het Oosten en Zuiden van Suriname het hoofd te kunnen bieden. Diverse gebieden lopen in de grote regentijd onder water. Veel landbouwgebieden kwamen blank te staan, waardoor de export van landbouwgewassen in gedrang kwam.
  De Indiase ambassadeur Mahender Singh Kanyal heeft de cheque overhandigd aan minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken, meldt het Nationaal Informatie Instituut. De regering had indertijd vanwege de ontstane noodsituatie door de hevige regenval indertijd bevriende landen en organisaties benaderd voor assistentie.

  De regering van India heeft gemeend in eerder stadium indachtig de hechte relatie een bijdrage te leveren aan de wederopbouw van de getroffen gebieden, met name het toegankelijk maken van de airstrips. Delen van India worden momenteel ook geteisterd door zware moessonregens. De minister heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt sympathie te betuigen aan India namens de regering en het volk van Suriname.


  Maak melding

 8. Een mooi plan, wel hoog gegrepen. Ik zou eerst met eigen mensen en geld de Waterkant eens schoon maken en wat gezelliger maken. Dat is al een hele verbetering en beter haalbaar.


  Maak melding

 9. De kost gaat voor de baat. Maak er wat moois van, zet Suriname op de wereldkaart. Maak de haven toegankelijk. Doe wat aan de hygiëne. Maak van de Waterkant een mooie boulevard. En zie, de touristen zullen komen, geld uitgeven in dat mooie land. Het is er allemaal. Alleen nog ontwikkelen.


  Maak melding

 10. Binnenkort.
  Ook dit zal worden verwerkt in de collage die de Surinaamse bevolking zal zien in aanloop naar de verkiezingen.
  Shangrila (de oorspronkelijke wel te verstaan)


  Maak melding

 11. De Puinhopen Van 8 Jaar Bouterse

  Mensen En Mensen Kinderen.

  Op zich heeft dat geld geen waarde.. waarde van dat geld word bepaald door de manier hoe je dat gebruik of investeert .. maar goed.

  Met die 20.000.000 gaat de regering bouterse gewoon doen waar ze het beste in zijn mensen..

  HOUDINI Act.. Gauw laten verdwijnen..


  Maak melding

 12. 80 procent van die lening verdwijnt in de zakken van Paarse ‘beleidsadviseurs’ die snel een bedrijfje oprichten om de renovatie werkzaamheden te verrichten voor 3 x de normale prijs. Dan is die 20 miljoen snel op!

  Ik heb dan onlangs zelf meegemaakt!

  Zo gaat dat onder Bouterse en zij Paarse Roversbende.


  Maak melding

 13. Ik vind het persoonlijk een schande dat je hievoor moet lenen,maar de meeste opmerkingen getuigen van een totaal gebrek aan kennis van de IDB. De calls of proposals en financieringsnarrangementen en verantwoordings eisen zijn vergelijkbaar met EU projecten en moeten dus aan vrij strenge eisen voldoen.

  Dit zijn geoormerkte leningen die de IDB verstrekt, minder ruimte tot rommelen en vaak strenge verantwoordings eisen. Deze bank is actief in Zuid Amerika en kent haar pappenheimers. Er zal ongetwijfeld hier en daar wat aan de strijkstok blijven hangen, maar waar niet ?. Karrel je praat over de rente, heb je enig idee hoeveel het rente percentage bedraagt voordat je je oordeel velt. Jo Jo ken jij de toekenningseisen van de IDB, waar Suriname al veel redelijk succesvolle projecten heeft laten financieren. Surinamers van alle politieke kleuren hebben hetzelfde probleem ze pieren hun bek zonder zich inhoudelijk te informeren of in te lezen.

  Maar inderdaad 20 miljoen USD , we zullen zien hoeveel je daarmee kunt opknappen.


  Maak melding

 14. Men begin overal aan maar er word niets afgerond.
  Een goed plan..als het werkelijk afgerond word.
  Maar dat zal zeker niet gebeuren..het geld gaat zeker verdwijnen in de zakken van onze regering.


  Maak melding

 15. Het onderhoud van een gebouw is in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de eigenaren. Indien die hun plicht niet nakomen verplichten middels een dwangsom en bij in gebreke blijven het goed onteigenen. Vervolgens voor een symbolisch bedrag verkopen aan iemand die zich verplicht het op te knappen.
  Zo kost het de gemeenschap geen geld en hoeven er niet weer miljoenen geleend te worden. Maar ja, zo valt er natuurlijk niet veel te stelen.


  Maak melding

 16. IDB is juist opgericht om dit soort projecten te ondersteunen. Dat Suriname gebruik maakt van de mogelijkheden is een goede zaak. Ze hebben wel meer projecten in Suriname gedaan. Een daarvan is het streekziekenhuis in Nickerie. Zie het onderstaande bericht (gegoogled).
  “IDB project
  Al sedert eind jaren ’70 werd gesproken over het struktureel aanpakken van de achteruitgang van de sekundaire gezondheidszorg in Nickerie. In 1981 is het projekt dossier “Uitbreiding en reconditionering Streekziekenhuis Nickerie” door het Planburo aangeboden, met als uitgangspunt het verruimen van de mogelijkheden voor specialistische behandelingen middels een gerenoveerd ziekenhuisgebouw. Op 14 januari 1988 zijn tenslotte de Loan Contracts tussen de Republiek Suriname en de IDB getekend ten behoeve van het Nickerie Hospital Project voor een bedrag van US$ 9.7 miljoen”.


  Maak melding

 17. Oof zo te horen ben jij wel goed op te hoogte en kun je aangeven wat het rentepercentage dan wel is. Als je goed leest vel ik geen oordeel maar stel ik een aantal kritische vragen. Gezien de ervaringen met het huidig (wan)beleid is dat niet meer dan logisch. En inderdaad, het is zeer merkwaardig dat een regering hiervoor geld moet lenen en als je alle leningen sinds het aantreden van deze regering bij elkaar optelt dan kun je je afvragen hoe dit bedrag ooit terug moet worden betaald en door wie? Misschien kun jij dit aangeven want de regering geeft geen gehoor.


  Maak melding

 18. Kans op corruptie is het grootst bij vastgoed ontwikkeling of grootschalig onderhoud. route: nieuw bedrijf oprichten ( familie of vrienden van landsbestuur) deze fictieve facturen laten sturen voor nooit uitgevoerd werk of gegeven advies. wie gaat de boekhouding controleren van dit project? waar gaat het geleende geld heen? burgers, geloof mij….jullie worden vreselijk in de maling genomen door de regering. De burgers draaien hiervoor op.Probeer het tegen te houden.


  Maak melding

 19. twee maanden terug heeft i am gold 33.8 miljoen US$ overgemaakt aan de suri lijder, inkomsten goud opbrengsten eerste helft 2018 wat is er met dat geld gedaan..

  je hoort er nooit meer iets van..

  het lijkt wel, of alles verdampt is inmiddels..


  Maak melding

 20. waarom is de vervanger van de moordenaar niet naar Holland af gereist, om te praten van de in beslag genomen 19.5 miljoen euro door Nederland..

  het geld ligt toch ergens op een schap te liggen wachten op betere tijden, dat is nu aangebroken, nu de lijder op vakantie is in het buitenland, niet bekend wanneer hij terug komt of niet meer..


  Maak melding

 21. @ Marron,

  Het woord piëteit heeft niets te maken met zwarte piet.
  In de zin waarin ik dat woord hebt gebruikt is de betekenis: uit loyaliteit/uit medeleven. Piëteit heeft meerdere betekenissen.
  Zoek het maar op door te googlen.


  Maak melding

 22. @Jiyani,

  Waarom zou Suriname die $50.000 van India moeten weigeren? Daarmee beledig je India juist.
  India kampt regelmatig met overstromingen en ander natuurgeweld. Het land stelt er trots in niet meer als een bedelaarsland bekend te willen staan en zoekt eerst naar interne fondsen.
  Bovendien zien Wahabisten en Protestanten/Katholieken nu hun kans om in Kerala, waar de Hindoes al een minderheid zijn, hun invloed nog meer uit te breiden en deze deelstaat als springplank te gebruiken voor nog grootschaligere bekeringsactiviteiten.
  Het Westen en de Moslimstaten gaan zeker invloed uitoefenen op de deelstaatregering van Kerala wanneer ze hun geld mogen pompen in deze staat. Er gaan nog grotere kerken en moskeeën (bekeringscentra) komen en de Hindoes gaan het nog zwaarder te verduren krijgen. Dus heel goed dat de regering van India geen buitenlandse geld (en dus inmenging) wil.


  Maak melding

 23. Het wordt echt tijd dat Suriname een 50 verdiepingen tellende gebouw krijgt. In het stadscentrum heb je dan echt een geweldige uitzicht vanuit zo’n gebouw. Ideaal ook voor toeristen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.