‘Alcoa en regering niet eerlijk tegenover volk van Suriname’

7
DA’91: Surinames onderhandelaar met Alcoa moet weg
Archieffoto: Alcoa is al sinds 1916 in Suriname actief, aanvankelijk onder de naam Surinaamse Bauxiet Maatschappij

PARAMARIBO, 6 aug – Alcoa en de regering zijn niet eerlijk tegenover het volk van Suriname. Dit stelt parlementariër Mahinder Jogi (VHP). Er wordt bij het leven gemorreld aan feiten. Vicepresident Ashwin Adhin zei onlangs in het parlement met gladgestreken gezicht dat er geen andere keus is dan de aluinaardefabriek te slopen. Dat is niet wat parlementariërs en delen van het bedrijfsleven voor ogen hebben. Volgens Adhin wordt zowel de gezondheid van burgers als het natuurlijke milieu bedreigd.

De fabriek zou vergeven zijn van chemisch afval. Maar dat roept vraagtekens op. Dat de fabriek levensgevaarlijk is, blijkt pas nu Alcoa op het punt staat op te breken. Jogi zegt tegenover Dagblad Suriname zich af te vragen of ook gezegd zou worden dat de fabriek gevaarlijk is als Alcoa zou blijven. Volgens de Brokopondo-overeenkomst mag pas in 2033 worden opgebroken, maar dat lijkt de multinational niet van plan.

Adhin’s beweringen lijken dus meer doorgestoken kaart. Jogi vindt dat Alcoa er goed aan zou doen meteen op te breken. Langer verblijf levert Suriname toch geen voordeel op. Eventueel vertrek betekent niet dat er een einde komt aan de bauxietindustrie in Suriname. Volgens Jogi zijn er zeker twee bedrijven die willen investeren. Met de opgebouwde expertise en een lening moet een eigen bauxietindustrie tot de mogelijkheden behoren.


7 REACTIES

 1. Je kunt het die loopjongen van Adhin het moeilijk kwalijk nemen, hij word ook maar gestuurd door een stelletje gewetenloze paarse ratten, om tekst en uitleg te geven, zonder dat hij zich realiseert, Wat de gevolgen hier van zijn, want dat hij zogenaamd zo clever over komt, heeft hij al bewezen, het volk, deert hun geen moer zelfs leugens verkondigen, om het zinkende paarse schip te redden, na hun de zonvloed, en zullen moeten afwachten , of dit volk nog zo stom is, om nog voor 5 te gaan in 2020.


  Maak melding

 2. Adhin kan geschiedenis schrijven om nu af te treden. Hij kan zeggen dat hij niet langer bereid is het Surinaamse volk voor de gek te houden. Hetzelfde zouden ook NDP leden in het parlement moeten doen. Ze zouden een aparte fractie kunnen gaan vormen.


  Maak melding

 3. Wil ALCOA de fabriek misschien slopen om te voorkomen dat iemand anders, de Chinezen bijvoorbeeld, of de Indiërs, het complex in gebruik gaat nemen en zo een concurrent wordt? In Suriname is nog bauxiet genoeg en er zijn wel wat belangstellenden om de natuurlijke rijkdommen van Suriname zich toe te eigenen.
  Als Suriname maar genoeg verarmd dan werken de Surinamers straks voor een paar dollar per dag en wordt de productie van aluinaarde en aluminium wel weer goedkoop genoeg om te kunnen concurreren op de wereldmarkt. Zo gaat het tenslotte ook in Afrika. Kongo is een gigantisch rijk land, maar de bewoners zijn straatarm. Venezuela hetzelfde.
  Brazilië bijvoorbeeld is een grote vliegtuigbouwer en in auto´s worden steeds meer onderdelen zoals plaatwerk van aluminium gemaakt, dus er zijn klanten. Zelf kunnen de Chinezen en de Indiërs ook wel het een en ander gebruiken en wellicht zo de importheffingen van Trump omzeilen.

  Handig hoor, zo´n corrupte regering. Als je maar betaald dan krijg je alles gedaan en als zelfs de bestuurders en de volksvertegenwoordigers in het parlement geen boodschap hebben aan de belangen van het volk, waarom zou jij je dan druk maken?


  Maak melding

 4. Wij Surinamers moeten leren om af te stappen van de emotionele gevoelens en keihard tegenaan gaan. In dit specifiek geval is het niet de schuld van wie dan ook maar bij de multinationals. De gasten willen en weigert verder te gaan met bauxietwinning in Suriname.
  Volgens velen hebben ze een punt op de regering maar dit is nodeloos gelul. Tenminste als men eerlijk wilt zijn om de zaken goed te beoordelen.

  Zaken doen is een keiharde business vooral bij multinationals de gasten komen niet om te spelen maar om geld te verdienen.


  Maak melding

 5. Ashwin Adhin kan de beste President van Suriname worden en beter dan die domme Creolen.
  Domme Creolen schudden maar met hun kont. Gillen nummer 1
  Suriname naar de stront kunnen die Creolen heel goed.
  NPS is een ezel Creolen partij!


  Maak melding

 6. Een multinational speelt nooit open kaart en is nooit eerlijk. Alles draait om winst, zo goedkoop mogelijk produceren en nemen wat er te nemen valt. De aandeelhouders willen grote getallen zien, anders lopen ze weg naar de concurrentie. Kapitalisme is GEWELDig.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.