Ex-minister Edward Belfort steunt actie onderwijzers Suriname

20
Ex-minister Edward Belfort steunt actie onderwijzers Suriname

PARAMARIBO, 14 jul – Ex-minister Edward Belfort heeft vrijdag een straatactie van onderwijzers, verenigd in de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), ondersteund. De onderwijzers hebben met de manifestatie hun misnoegen geuit over de manier waarop ze worden behandeld door minister Lillian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

De onderwijzers waren in een stoet getrokken vanuit het BvL- centrum aan de Fred Derbystraat naar het kabinet van de minister aan de Kafludistraat. Ze eisen dat de minister ze met respect behandeld en dat zij de lerarenbonden als waardige gesprekspartners bejegend.

De onderwijzers maken zich ook boos over het besluit van het ministerie om het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) te incorporeren in de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

- Advertentie -

20 REACTIES

 1. Belfort is goed bezig, hij steekt zijn nek uit, waar het noodzakelijk is, gaat naar scholen om de jeugd te attenderen, Wat goed of fout is, laat blijken dat minister Feriĕr fout bezig is, en durft als enige recht voor zijn raap te zeggen, dat die moordenaar niet capabel is, om dit land te leiden.

 2. Wereldwijd is er een tendens te bespeuren dat men lerarenopleidingen onderdeel laat worden van universiteiten. In bijvoorbeeld Amsterdam heeft men de lerarenopleiding ondergebracht bij de Educatieve Faculteit van de Vrije Universiteit. Het blijft een HBO opleiding maar verdieping wordt aangeboden door docenten van de universiteit. Moderne leerkrachten moeten goed opgeleid zijn en zij moeten zich continu scholen.De dynamiek in de wereld vereist dat leerkrachten goed toegerust zijn om met complexe opvoedingsvraagstukken van pupillen om te gaan. Een mondig kind kan men niet meer repressief opvoeden. Kinderen moeten opgevoed/getraind worden om mondig te worden. Die kennis kan aangeboden worden door deskundigen van de ADEK.

 3. @ RobG,
  Hahaha, “kennis ” kan aangeboden worden (zonder deskundigheid) door deskundigen van Adek (door mensen die lange messen dragen ,maar geen “koks” zijn) !! Zeker een paar “kinder-psychologen !!!
  Hoeveel wetenschappelijke publicaties hebben deze deskundigen op hun naam ??? Waar en hoeveel keren zijn ze (hun publicaties) aangehaald op academisch niveau door “af te studeren studenten” in het buitenland op Universiteiten ????
  Als je de bel hebt horen luide over onderwijs zaken, maar weet niet waar de klepel hangt, schrijf dan geen rotsooi !!!

 4. Met dank aan Lili Putter, verwordt het onderwijs als van Zimbabwe. Ndp ma wang ma pima vervloekte politieke religieuze sekte sa e ontwricht a heri samenleving de paarse verdoemenis en misdaad in.

 5. Het verbaast mij niet dat Laupi alias Smelli Belli de acties van bvl/als ondersteunt twee boeritjies die samen bundelen,hij ondersteunt ook de akties van zijn soortgenoten in het grensstadje Albina waarbij 1 van hun rovers kwam te overlijden omdat hij de verleiding niet kon weerstaan een hardwerkende burger te beroven nadat die een stapelbiljetten uit zijn broekzak haalde om te betalen vr bewezen,de aanhangers van Smelli Belli gingen daarna massaal de straat op om Chinese winkels te plunderen,deng lobi gratis sani na so deng tang,de hele top trouwens inclusief Ronny de rover,en marinus B een hoofd bedekt met vele wonderen,weigeren de rooftochten van hun achterban te veroordelen,hoe moet ik Smelli Belli dan serieus nemen,hij staat daar tussen de zielige schaapjes van boeritjie bal,keurig gekleed maar een rover herken j uit duizenden,ze hebben bepaalde kenmerken,wie goed kijk moet het kunnen zien

 6. Dagoebal
  Er wonen surinamers in Suriname en geen rassen, en wanneer dringt het tot jullie bote hersens door dat jullie het samen moeten doen.
  In een regering is geen plaats voor criminele,

 7. RobG,
  tok-tok-tok, wat een inhoudsloos kakelverhaal, zoals gebruikelijk. Kom als “zelfbenoemde econoom”.. eindelijk eens met een structurele oplossing. Of stop met dit soort oeverloos geouwehoer.

 8. die rob g is weer uit zijn coke roes
  verschijnt hij op dit dan is het alleen om ndp shit te verkondigen
  het beste wat hij voor zichzelf kan doen is weer snuiven en zijn roes uitslapen
  hij schijnt ook gelinkt te zijn aan de grote coke tranporten uit su

 9. heel snel opgelost dit probleem
  gewoon deze totaal en dan totaal incompetente lilian een trap op haar vette reet en verbannen naar venezuela

 10. Mevrouw lilian ferrier

  aan u de vraag ;
  is een moordenaar[massamoord] wel bevoegd om president te zijn
  ben jij zelf bevoegd [we zullen het niet hebben over uw competenties] om -ster te spelen
  jullie hebben zichzelf die bevoegdheid aangemeten
  dus oprutten met uw gelul over wel of niet bevoegd
  het is nu tijd om naar het bjaarden huis te gaan

 11. mevrouw ferrier begin maar met pampers te kopen
  want valies zal jouw nu buffels laten scheiten
  by the way koop een goede kwaliteit anders lekken ze door
  dat zou echt niet leuk zijn voor u

 12. Haco wanneer het jou goed uitkomt dan sympathiseer j met de struikrovers uit albina,het is niet keer dat ze dit walgelijke gedrag vertonen,het ergste van dit alles is dat ze nooit gecorrigeerd worden op dit dierlijke gedrag,groot opperhoofd marinus B sprak er schande van dat alles wordt opgeblazen in de krant als het om de struikrovers gt,er deden maar vier struikrovers mee aan de relletjes,alles wordt gebagatelliseerd vanuit de leiding,luti de poeperd fu tu tingi broki uit tingi olo aan j reactie te zien kan men uit maken dat j weer vergeten bent j medicijnen in te nemen sari tori nanga ju

 13. ik wil een ieder die met onderwys temaken heeft verzoeken de problemen die zyn ontstaan niet op de school gaanden af tewenden zy mogen nooit de gedupeerden van dit politieke schowspel worden
  de(onderwys) geschiedenis van 1970 mag zich nooit meer herhalen .tegenwoordig zyn er andere kanalen om je gelyk te halen en staken maakt meer kapot en blyft er niks van het onderwys over
  Denk aan de toekomst denk aan de kinderen die wel onderwys willen AUB

 14. @A-N0-Mi,
  Ik weet waarover ik praat. Jouw commentaar over de migratie van de Lerarenopleiding naar de ADEK heeft niets anders tot doel dan alleen maar om de lachers op je hand te krijgen. Jij snapt niets over de dynamische veranderingen die zich in het onderwijsveld voltrekken. De minister wil het onderwijs is Suriname upgraden. Dat kan alleen als de Lerarenopleiding wordt ondergebracht in een instituut waar veel deskundigheid beschikbaar is. In combinatie met de ADEK kan men voortaan ook bachelor docenten afleveren en 1e graad docenten in een aantal disciplines afleveren. De bachelor docenten zijn leraren met een tweede graad bevoegdheid terwijl de 1e graaddocenten een Master of Art degree krijgen. Die verwevenheid tussen HBO lerarenopleidingen en de Universiteit neemt grote vormen aan in Nederland. Op de universiteiten worden thans ook vele bijscholingscursussen georganiseerd voor docenten om hun kennisniveau te verhogen. Ook in Suriname zal men er aan moeten geloven dat de doorlopende leerlijn in Suriname haar intrede gaat doen. Ik ben blij met deze minister van Onderwijs die oog heeft voor de grote tekorten in het Surinaams onderwijs. Surinaamse scholieren die naar Nederland of de Antillen verhuizen kunnen geen aansluiting meer vinden in het onderwijs. Zij worden allemaal verwezen naar lagere vormen van onderwijs omdat hun kennis en ontwikkeling ver achterloopt. In Surinaams onderwijs is de tijd blijven stil staan.

 15. RobG,
  dat laatste is precies wat jou is overkomen met je vlucht naar Nederland. De allerlaagste vorm van onderwijs niet afgemaakt, vandaar dat je zelf ook ver achterloopt bij de realiteit van alle dag. maar wel, paars geindoctrineerd, oeverloze lulkoek hier komen ventileren.

 16. @ RoBG,
  Voor de goede orde: een MO-A is gelijk gesteld aan een 2e graads in Nederland (vroeger in Suriname als je een “kandidaats had behaald aan de Universiteit” was gelijk gesteld aan een MO-A, qua salaris (voorbeeld:toen Andre Loor zijn Kandidaats had was hij qua salaris-inpassing op MO-A niveau).Eugene Gessel met zijn MO-B en anderen waren qua salaris gelijk gesteld aan een IR cq Drs.(eerste graads spreken wij nu) ook in Nederland, waar de L0,Mo-A,M0-B nu op de leraren opl. 1e en 2e graads heten.
  Ook was het zo o.a. in Suriname dat Drs-dussen en Ir’s, huilend de klassen uitliepen omdat ze niet in staat waren de lesstof over te brengen als een L).Mo-A,MO-B docent, om maar niet te spreken over het
  gemis aan didactische,pedagogische en psychologische kennis(geen kinder-pych. als Lilian) !!!
  Soso lawmang in a kondre, die denken dat ze het wiel weer gaan uitvinden !!!
  Doe toch navraag bij personen die nog weet van hebben waarom in 1969 (tijdens Jules Sedney) de incorporatie van IOL niet door is gegaan !!

 17. @A NO MIE
  Je hebt groot gelijk. Ik ben ook bachelor HBO docent geweest in Nederland.Heb les gegeven aan Havo,VWO, gymnasium leerlingen. Wanneer men niet precies weet en geen kaas heeft gegeten van het onderwijsstelsel, kunnen zij zich beter hierin gaan verdiepen. Onderwijs overal ter wereld moet zich steeds vernieuwen, hoge kaders zijn altijd welkom in het onderwijs. Maar zoals Ferrier denkt deze zaken aan te pakken, zonder overleg met de vakbonden en personeel, wil veel wat zeggen over haar onkunde. Zij kent het woord samenwerking en overleggen niet. Ik vraag mij dan stellig af hoe zij functioneerde als kinderpsycholoog. Ferrier je gaat met volwassen om, dus nu met de billen bloot en ga je niet verstoppen. Want je reageert niet op brieven en laat je niet zien wanneer het moet.Kennelijk is deze ministersfunctie te hoog gegrepen voor jouw.
  Ferrier is 70 jaar, hoort met pensioen te gaan. Ik snap niet dat zij deze functie als minister kan bekleden. Kinderpsycholoog hou je aan je lees. Ik het groot respect voor dhr Valies en mw Becker.
  Dhr Belfort is een kei dat hij gehoor geeft aan het leed van de docenten en zijn steun betuigd.
  Belfort is ter plaatse. Waar is Ferrier??Waar is Bouta?? Ferrier moet echt het veld ruimen, zij is niet kundig of deskundig om minister te zijn. Laat zij van haar oude dag gaan genieten in Bejaarden tehuis Ashiana, zij hebben vast nog een plekje voor haar daar.

 18. @ROB.G.ik geef je gelijk Maar hier heb je veel zwaar gefrustreerde idioten die zolang ze niet aan de macht zijn .Om aan de macht te kunnen komen zijn ze zelf bereid met de duvel te eten ze zullwn alles afkeuren al is het goed Deze minister probeert een probleem op te lossen die al jaren voort sukkelt Ik geef de minister groot gelijk om niet met Valies te praten. Die man is sinds hij de clo verliet en de bvl oprichtte vernietigend bezig Venetiaan had hem zelf voor de rechter gesleept om te voorkomen dat hij alles kapot maakte Belfor is typisch een geluk zoeker geen knip voor de neus waard net als oom ludwig de idioot hier

 19. A-No-Mi, telkens als er over onderwijsvernieuwing in Suriname wordt gesproken raken de vakbonden gestrest. Zij staan het proces van onderwijsvernieuwing in de weg. De vakbonden zijn bang dat er door de onderwijsvernieuwing een inspanningsverplichting van de onderwijsinstellingen en va de leerkrachten zal worden verlangd. Het proces van onderwijsvernieuwing zal eerst bij de opleidingen voor leerkrachten moeten beginnen. Het oude curriculum moet in de recycle bin, m.a.w. het oude curriculum moet in de vuilnisbak. Men moet in Suriname beginnen met een nieuwe generatie docenten op te leiden. Het tijdsperk van de fossielen zoals Valies en consorten is ten einde. De protestacties zijn de laatste stuiptrekkingen van de fossielen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.