Jongetje (2) overleden na aanval door poema in Suriname

23
Jongetje (2) overleden na aanval door poema in Suriname
Poema, in de volksmond ‘redi tigri’ genoemd - Foto: Amazon Conservation Team Suriname

BROKOPONDO, 10 jul – De 2-jarige Merino Brian Gadden is gisteren in Suriname overleden nadat hij was aangevallen door een poema oftewel een ‘redi tigri’. Dat meldt het Korps Politie Suriname. De jongen was met zijn moeder naar hun kostgrondje nabij het dorp Bethel in het Poesoe Grunu gebied, toen hij werd aangevallen.

De Politie van Brokopondo kreeg op maandag 9 juli omstreeks 20.00 uur de melding binnen. Gebleken is dat de moeder bezig was pepers te plukken toen zij haar zoontje hoorde gillen. Ze rende op het gegil af en zag de poema het bos inrennen. Haar zoontje trof ze badend in zijn bloed aan met verschillende verwondingen aan het hoofd.

De moeder plaatste het slachtoffer alsook de rest van de kinderen in de boot en voer naar het dichtstbijzijnde post van de Medische Zending. Een half uur na aankomst overleed het slachtoffer aan de opgelopen verwondingen. Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie is het lijk afgestaan aan de familie voor de begrafenis.

Foto’s (schokkend)
De arts die de jongen heeft behandeld heeft deze foto’s van de verwondingen gemaakt.


23 REACTIES

 1. Veel sterkte voor de moeder met zijn verlies van zijn zoon.
  Maar waarom moet de artsen foto’s maken en in de internet posten? Walgelijk!


  Maak melding

 2. Condoleances voor de familie.
  De puma had longer.Normaal valt een puma geen mensen aan.Door houtkap, goudwinning en Teveel kostgronden zijn er geen prooidieren meer voor de puma.Dan gebeurd zulke dingen.


  Maak melding

 3. Verschrikkelijk hoor. Niemand heeft dit gewenst. Vorig jaar heeft een Redi Tigri ook een tiener aangevallen. Geachte moeders en vaders ; laat uw kind nooit alleen op het kostgrondje. Zorg er voor altijd toezicht te hebben. Een poema of een pakiratigri weten instinctief dat kinderen kwetsbaar zijn. Ze kunnen zich bedreigd voelen en van daaruit aanvallen plegen. Het zijn geen menseneters zoals de leeuw ,tijger en luipaard in Azië en Afrika . Nogmaals .,laat uw kind niet onbewaakt. Zorg er voor iets bij de hand te hebben in geval van nood. Het territorium van deze dieren wordt steeds kleiner waardoor ze vaker in contact komen met de mens.


  Maak melding

 4. Dit is de tweede aanval op een kind. Wat verwacht men als de bewoners rovend op deze roofdieren jagen, ze gaan ook jagen op hun kinderen. Kijk wat geldzucht allemaal te weeg kan brengen, niet alleen dieren, vogels, vissen, insecten en reptielen, maar ook de natuur zal zich wreken, vanwege de geldzuchtige mens. Sinds ndp aan de macht is raken ook dieren paars besmet met het moord ddb paarse virus.


  Maak melding

 5. Tunga,

  De bush is nog groot genoeg in Suriname. Puma’s vallen regelmatig volwassen mensen aan in Noord Amerika. In tegenstelling tot Jaguars die mensen niet als prooi zien, maar ons alleen oberveren en zich laten zien wanneer ze het willen. Als ik een Jaguar in het wild zie, blijf ik kijken, als ik een Puma zie weet ik dat ik moet vechten voor me leven.


  Maak melding

 6. De meeste prooi dieren zijn erg territoriaal.En om hun jachtgebied te beschermen,controleren ze regelmatig hun jachtgebied en daarbij dulden ze geen concurrentie.Ze markeren hun gebied met geurtjes af en als je die grens overschrijdt en betrapt wordt.kan je rekenen op een aanval.Dan maakt het de heerser niet uit of het een mens is die zijn territoir betreedt of een ander dier.


  Maak melding

 7. Ook rekening houden met Anaconda’s die de afgelopen jaren de oversteek hebben gemaakt van Colombia-Venezuela richting Suriname.
  4 Jaar terug zijn 2 kleine kinderen in Apoera verdwenen(..).


  Maak melding

 8. Roofdieren hebben geen plaats in de wereld van mensen. Wij mensen moeten leven in een ruimte die veilig is voor onze kinderen en voor ons. Roofdieren, zoals de Puma die nog anderen in bescherming werd genomen, moeten vernietigd worden. Ik ga voor het mensenleven en niet het leven van een roofdieren.


  Maak melding

 9. Bosland Creolen roven de bossen leeg en de Puma mag honger lijden. Mannen willen niet werken en de vrouw moet planten. Echte mannen helpen hun vrouwen en helaas hebben ze dat niet geleerd. Puma eet geen mensen en je weet niet wat die jongen gedaan heeft. Als haar man daar was was dit niet gebeurd.
  Roofdieren bestaan niet in Suriname!!!!!!!!


  Maak melding

 10. Pataka,

  Je hebt geen kaas gegeten van het wel en zijn van de Binnenlandbewoners. Je hebt de klok horen luiden maar je weet niet waar de klepel hangt. Ik zou je adviseren om je te gaan verdiepen in het manier van leven van de diverse bevolkingsgroepen in Suriname, voordat je onzin loopt te verkondigen.

  Er wordt geen enkele bos of oerwoud leeggeroofd. Wij doen aan zelfvoorzienendbouw en daar is niks mis mee. Onze voorouders die bij aankomst in Suriname ervoor gekozen hebben, niet als slaaf te werken maar heel diep het oerwoud ingegaan zijn en een bestaan daar opgebouwd hebben. Die zijn indertijd begonnen met zelfvoorziendbouw en het overgedragen hebben aan de volgende generatie. Tot op de dag van vandaag hebben wij dat in stand gehouden en zullen wij blijven doen.

  Als je goed geïnformeerd was zou je weten, dat als je ergens opengekapt hebt, die plek over een jaar of 10 wederom begroeit is. Na een jaar een vijftien staan er weer hoge bomen en van alles en nog wat op die plek. De natuur herstelt zichzelf.

  Mannen willen niet werken?? Wederom uit jouw duim gezogen. Wie kapt dan die plekken open, wie bewerkt en beplant die plekken? De mannen kappen de plekken open en samen met de vrouwen en de kinderen worden ze bewerkt en beplant. Alleen het oogsten van rijst wordt meestal door de vrouwen en jonge mannen gedaan. Naast al die aardvruchten en overige groente die wij uit de kostgrondjes halen, telen wij ook “rijst” in het Binnenland. Dat wist je niet he!

  Over echte mannen gesproken??? Weet je wel waarover je praat???? Laat me niet heel hard lachen. Echte mannen? Die zijn er meer dan genoeg in het Binnenland.

  Roofdieren bestaan niet in Suriname? Je maak je zelf wederom belachelijk. Al die katachtigen die in het oerwoud van Suriname leven, hoe komen ze aan hun voedsel??

  Peace out,

  Kwamma (de Saamaka)


  Maak melding

 11. Voor zover ik weet is de poema geen bedreigde diersoort. De jaguar is wel een beschermd dier. Het gebeurt van tijd tot tijd dat een jaguar of pakiratigri zich dicht bij mensen beweegt. Overvallen ze een koe , of schaap of geit en slepen ze die naar het bos om het te verorberen. . Een poema en een jaguar in hetzelfde gebied werkt niet. Een jaguar zal onmiddellijk een poema doden. Een poema gaat ook aanvallen plegen als het territorium verstoord wordt. De mens heeft er zelf voor gezorgd een onbalans te brengen. Deze prachtige katachtigen moeten beschermd worden.


  Maak melding

 12. @Oof,
  Wees wel juist en volledig in je berichtgeving, er zijn namelijk de laatste honderd jaar precies 14 gevallen bekend in Nrd-Amerika dat puma”s mensen aangevallen en gedood hebben.
  Overdrijven is ook een kunst.


  Maak melding

 13. Mooi en aardig al die wijsheden maar laten wij niet vergeten dat een moeder haar kind heeft verloren. Hoe afschuwelijk moet het niet zijn geweest om je zoon zo ernstig toegetakeld te zien liggen zonder dat je hem kunt helpen? Misschien is het een plan om medische posten in het binnenland op te zetten ter voorkoming dat een beroep op medische zorg onnodig lang op zich laat wachten.
  Veel sterkte met dit ongelooflijk verlies !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.