Suriname rekent op ‘boscompensatie’ na goedkeuring milieuverdrag van Parijs

30
Suriname rekent op ‘boscompensatie’ na goedkeuring milieuverdrag van Parijs
Het bos in Suriname

PARAMARIBO, 27 jun – Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken zegt dat het milieuakkoord van Parijs nu zijn waarde moet bewijzen. Suriname wil graag meewerken aan bescherming van het eigen regenwoud. Maar daar wordt wel compensatie voor terug verwacht. “Het gaat om een compensatie die wij graag tegemoet zien bij het toegeven dat dit bos behouden zal worden. Door de toetreding tot het akkoord is er meteen een batterij aan landen die gereed staan om ons te helpen, mocht bijvoorbeeld een overstroming zich voordoen in Suriname”.

Het parlement heeft het akkoord van Parijs goedgekeurd. Daarmee is de laatste stap gezet naar formele toetreding. De goedkeuring geschiedde ondanks twijfels binnen regeringspartij NDP zelf. Volgens fractieleider André Misiekaba moet er nog veel gebeuren in Suriname zelf. “Het besef, dat wij het milieu zijn en dat wij ervoor moeten zorgen dat we het milieu zo veilig mogelijk moeten houden, is nog ver weg in Suriname.”

Het vooral onzorgvuldige gebruik van plastic, pesticiden en kwik baart zorgen. Riad Nurmohamed (VHP) wees op het kwikgebruik bij de winning van goud. De regering zou meer duidelijkheid moeten geven over maatregelen. Milieuactivisten hebben vaker alarm geslagen over gezondheidsgevaren. Bewoners van het binnenland consumeren vis die gevangen is in met kwik verontreinigde rivieren en kreken. Kwikgebruik zou dus zeker mikpunt moeten zijn bij de uitvoering van milieuverdragen.


30 REACTIES

 1. Laten de concessiehouders en multinationals meer belasting afdragen, zij genieten direct van de goud, hout en andere natuurlijke bronnen.

  Complete waanzin om de hand open te houden voor rotzooi dat is veroorzaakt door de machthebbers, “volks”politici en kapitalisten van eigen bodem.


  Maak melding

 2. Wat een stom wicht zegt een batterij landen die staan te trappelen om Suriname te helpen ,b.v. bij overstromingen ,die mini ster snapt het ,eerst je land naar de kloten helpen en dan bedelen om hulp ,alleen China en India zullen helpen maar puur uit eigen belang.
  Zij doen dat niet Suriname te helpen ,wie o wie rooft Suriname leeg zijn het weer de Hollanders, het Surinaamse is hard lleers.


  Maak melding

 3. Heb ze daarom het verdrag zogenaamd goedgekeurd?? Om te azen op compensatie??? Stelletje grapmakers….!! Laten ze komende jaren eerst laten zien hoe en welke invulling ze hebben gegeven aan het verdrag…..alvorens compensatie te claimen!!


  Maak melding

 4. Concessiehouder en multinationals, verantwoordelijk stellen voor de rotzooi die ze maken met kaalkap en mijning ,daardoor minder overstromingen en andere ellende.
  Het is niet alles goud wat er blinkt.
  Kaalkap her BEPLANTEN mijning cultiveren en de kwik ter strengste verbieden ,het is niet meer op te ruimen , de andere generaties zullen hiermee opgescheept zitten ,wat een stelletje verliezer,geld haaien zijn het ,zonder er bij na te denken het millieuverdrag van Parijs te tekenen ,bedelaars zijn en zij denken andere landen onder druk te zetten .
  Simpel je hebt al je credit al verspeelt, denk daar maar eens over Na.


  Maak melding

 5. Deze dame kan alleen maar in geld denken, op alle vergaderingen waar ze is geweest heeft ze aan gedrongen om zgn. te investeren in het land, nu onverbloemd melden dat nu er getekend is er meteen boter bij de vis moet komen.
  Is er dan helemaal geen schaamte bij deze regering?
  Heel toevallig heeft dhr Misiekaba voor 1 keer een punt gemaakt en iets over besef en zelfreflectie genoemd.
  Of dat binnenkomt bij de rest is een vraag want Dhr. Bouterse is voorlopig in zijn nopjes met het telefoontje van gister over het bezoek wat er is geweest. Daar verwacht hij ook grote dingen van maar vergeet 1 ding dat het over leningen gaat .


  Maak melding

 6. @ Isabelle
  Om aan jouw bezwaar tegemoet te komen zouden de rijke landen in plaats van geld aan Suriname
  kennis beschikbaar kunnen stellen.
  Kennis ter plaatse, maar ook studiebeurzen in rijke landen.
  Daarnaast mogelijkheden om de duurzaamheid te waarborgen.
  Het verstrekken van geld lijkt mij uitgesloten. Ook de rijke landen hebben geleerd, dat het geld zelden goed wordt besteed


  Maak melding

 7. @Haco
  Jij ziet het heel goed.Sta helemaal achter jouw visie. Yildiz is reeds geruime tijd bezig ons land te grabbel te gooien. Deze mensen die het land moeten besturen, hebben duidelijk hun verstand in hun achterwerk zitten. Misiekeba heeft ook mooie woorden. Praatjes vullen geen gaatjes. Waar blijft onze Dubai.


  Maak melding

 8. @ Roti
  Daar heb je een goed punt, kennis overdracht is beter dan geld, maar wil de regering dat wel accepteren want tot nu toe is elk goed plan van bv. de economen en mensen die het goed bedoelen met het land absoluut niet gehonoreerd. Men weet het beter , dus ja.
  Studie beurzen worden er al gegeven, kan natuurlijk meer, maar als er voor de ouders geen geld is om hun kinderen te onderhouden dan houdt dat ook op, sorry, ik zie het heus wel positief in maar de uitwerking is teleurstellend.


  Maak melding

 9. Dat stomme wijf van Pollack moet eerst eens een kijkje gaan nemen in het binnenland wat voor een millieuramp zich aan het voltrekken is met al dat kwikvervuiling in de grond en in het water, voordat ze bepaalde uitspraken doet over compensatie, ga eerst je huiswerk maken, paarse rat..


  Maak melding

 10. Roti
  Je hebt hellemaal gelijk ,maar aan de andere kant we hebben het allemaal gehad voor 1975.
  Laat ze eerst maar eens de banden aanhalen met landen die het goede voor heeft met Suriname.
  Maar ja daar zal bouta niet aan beginnen,want dan weet gelijk iedereen dat hij zich dingen en goederen heeft toegeëigend op een niet legale manier.
  En dan ook noch stinkend rijk i s geworden ,ook familie en vrienden voor wat het waard is.
  Ik krijg er een misselijke smaak van in mijn mond.
  Ook is het oorverdovend stil rond de ontmanteling onderhandelingen daar zal het ook wel weer gaan broekzak vestzak.
  Al die kranten in Suriname zouden hun koppen bij elkaar moeten steken ,en een paar hele goede onderzoek journalisten laten komen en de zaak eens flink op z’n ook zetten .het is niet te pruimen dat bepaalde families hun gang kunnen gaan .
  Er word kritisch met de handrem er op gereageerd,aan de ene kant snap ik wel,maar tegelijker tijd schiet ik in de lach om wat er allemaal kan in dit prachtige land naar de kloten geholpen wordt door incapabele mensen ,het is jammer ik weet hoe het was ,in de 60 ti ger jaren was Suriname stinkend rijk ,er werd alleen door die over schouder mee gekeken.
  Neem dit tot je voor wat het waard is.
  Ik geef er niet om ,ik er niet leven ,al vind ik het wel verschrikkelijk jammer


  Maak melding

 11. Haco
  Mbt je eerst posting.
  Geheel juist. Kan niets tegen in worden gebracht.
  Hoewel
  1. Dan valt er niets te halen voor bepaalde.figuren
  2. Is de kennis wel.aanwezig om dit zodanig te inventariseren en op papier te zetten dat de multinational er niet onderuit kan en zelf na vele jaren nog aansprakelijk kan worden gesteld


  Maak melding

 12. Roti
  Er is een oppositie in Suriname die kunnen dat afdwingen ,is de oppositie daar niet toe in staat ,dan vrees ik het ergste dan lig je echt aan de geeuw honger.
  Een MBO ER die aan de onderhandeling tafel moet aan zitten,het moet een groep zijn op internationaal niveau en die meer met dat heeft gehakt ,hoe je het went of keert het kost veel geld , deze kennis gewoon inhuren basta


  Maak melding

 13. je kunt nog zoveel kennis over willen brengen, maar als er dan niets mee gedaan word omdat de faciliteiten domweg ontbreken of onthouden worden uit onwil, is het alleen maar water naar zee dragen, denken jullie nu echt de de huidige regering daar oren naar heeft, die laat het hout en het goud gewoon egdragen zolang ze daar zelf maar beter van worden , het milieu interesseert ze geen moer, blijkt wel uit het ontbreken van maatregelen, tegen die vrijgevochten bende in het binnenland.


  Maak melding

 14. Dus wacht even:
  wij verkopen onze bossen en hout aan dubieuze, corrupte & criminele bedrijven waar onze eigen corrupte en criminele leiders rijk van worden.
  Er wordt geen belasting betaald alleen maar Tjoekoe. in ruil van 10 SRD tjoekoe vernielen ze voor 20 SRD aan wegen en milieu. Verder pompen ze het hele land vol met Kwik ivm goudwinning.
  En uitgerekend deze corruptelingen willen een vergoeding voor het beschremne van de waardevolle bossen.

  Dit is misdaad en ze weten dat ze door list, bedrog, samenzwering, verraad, verzet tegen verbeteringen hun zakken kunnen vullen.

  En als het te moeilijk wordt trekken ze de etnische, raciale, koloniale, redi musu, buitenlandse machten en krachten kaart om de lokale mensen te manipuleren.

  Het zijn uitgerekend deze mensen die dus vooral niet van Suriname houden maar van hun portemonee.

  BEVOLKING van SURINAME we moeten WAKKER worden.


  Maak melding

 15. Misabitoch, prima verwoordt, vriendjes van de regering de boel leeg laten plunderen, vernielen en vervuilen, tegen tjoekoe en de rekening voor herstel neerleggen bij anderen, ze zijn echt compleet van de pot gerukt de criminelen.


  Maak melding

 16. Winston Lackin zit nu in Vietnam (23-6 t/m 29-6-2018)als zijnde milieu-ambassadeur van Suriname.
  Het gaat om een aantal GEF projecten die gefinancierd moet worden. Waar rook is, is ook vuur.
  Waar geld is, is ook Lackin te vinden.


  Maak melding

 17. Hoe kun je in hemelsnaam een boer haten ??????
  Ik ben blij met mijn boer, ben er heel zuinig op.
  Ik onderhoud met boer heel goed, mooi netjes snoeien en onkruid weghalen. Mooi driehoekje of een landingsbaan maken !!!
  Heel goed smeren , en masseren, en injecteren daarna weer wachten totdat de nood weer hoog is.


  Maak melding

 18. De paarse logica. Ze tekenen een verdrag en denken dat ze dan op hun stoel kunnen gaan zitten om stapels geld te ontvangen. Ze begrijpen totaal niet dat ze zich verplichten tot goed milieu beheer en terugdringen van het gebruik van fossiele brandstof.


  Maak melding

 19. @Haco,

  Jij zou zeker je geld uitgeven en in armoede je bestaan doorbrengen? Waarom zouden India en China geld storten in een bodemloze put en zelf alle risico’s lopen? Zeker India kan al z’n geld zelf gebruiken met al die armen. Maar dat ze in Suriname investeren is goed voor Suriname en goed voor India. Want wie investeert er verder in Suriname? Haco?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.