Surinaamse autoriteiten laten vijftig illegale Guyanezen lopen

15
Minister Getrouw bezoekt Korps Brandweer Suriname

PARAMARIBO, 27 jun – Het Korps Politie Suriname heeft een groep Guyanezen vrij moeten laten. Volgens Dagblad Suriname gebeurde dit in opdracht van minister van Justitie & Politie Stuart Getrouw. De reden voor het ‘pardon’ is vrij vaag. Het zou om vissers gaan. Het gaat om maar liefst vijftig mannen. Zij verbleven illegaal in Suriname. Op het moment van de arrestatie konden zij geen verblijfsdocumenten overleggen. Bewoners van Nieuw Amsterdam, in Commewijne, zijn alles behalve blij.

Dat het pardon in overleg geschiedde met het Openbaar Ministerie maakt weinig uit. “Als zij vissers zijn, moeten zij niet aan wal komen en zich op Surinaamse bodem begeven”, zegt een bewoner van Nieuw Amsterdam. Nogal wat burgers ondervinden overlast. Het zou om mannen gaan die bij de ingang van supermarkets hangen. Er wordt nogal wat alcohol genuttigd en waarschijnlijk ook drugs. Ook wordt vaak vulgaire taal uitgeslagen.

Op de koop toe zeggen vrouwen last te ondervinden. De politie greep in op aandringen van burgers zelf. Kennelijk wordt er rekening mee gehouden dat het om vissers gaat. Die weten waarschijnlijk niet wat te doen in hun vrije tijd. De recente moorden op vissers voor de kust doen ook een duit in de emotionele zak. Verreweg de meeste vissers in Suriname zijn van Guyaneze afkomst. Hun gemeenschap vroeg onlangs nog om een ‘nationale rouwdag’.


15 REACTIES

 1. Minister van Justitie maakt zijn tweede kardinale fout.
  Het zijn geen vluchtelingen die asiel vragen.
  Het zijn economische redenen dat ze in Suriname zijn dus waarom zou je hen niet terugsturen naar Guyana?
  De wet wordt uitgevoerd door justitie niets meer en niets minder


  Maak melding

 2. Overal waar je dit volk tegen komt, zijn er problemen, zelfs dat vrouwen volk vandaar is ėėn groot probleem, laten ze lekker hun problemen in eigen land oplossen.


  Maak melding

 3. Uitstekend werk verricht vandaag denkt de minister.
  Ik heb ze laten lopen, terwijl ze met de taxi wilden gaan.
  Maar ja, de taxi was niet beschikbaar.
  Er werd namelijk groot feest gevierd in verband met het 2 jarig bestaan.


  Maak melding

 4. Morgen, donderdag 28 juni, is afgekondigd als ‘Dag van Nationale Rouw’. Dit besluit heeft te maken met de herdenking van alle slachtoffers en nabestaanden van politiek geweld , En niet be vergeten het laten lopen en blijven van illegalen


  Maak melding

 5. haha,
  Nog een dag kan er wel bij.
  Even serieus, dit was toch de man die riep dat hij de criminelen wel even zou komen ophalen.
  Of zijn het geen criminelen?
  Of heeft hij ze met rust gelaten, omdat hij ze niet persoonlijk is gaan ophalen.


  Maak melding

 6. Getrouw is net begonnen en hij begint al te falen.Zoals het is wetten en afspraken worden niet nageleefd met alle gevolgen van dien. Een slap begin. Niemand neemt jouw serieus Getrouw.
  Echt een marionet van Bouta, dus geen haar beter.


  Maak melding

 7. Van nature zijn deze gasten al brutaal. De Surinaamse overheid met zijn tje poti mentaliteit, heeft uitspraken en toezeggingen gedaan terwijl ze drommels goed wisten dat de moorden op zee een gang gerelateerde afrekening was en dat het merendeels gaat om illegalen. Dan heb je nog het uilskuiken dat een loop voor ze heeft georganiseerd. Kijk maar hoe ver de brutaliteit gaat…..deze gasten wilden gecompenseerd worden door de Surinaamse overheid, nu willen ze een dag van nationale rouw, (omdat ze elkaar uitmoorden), en nu dit. Eerlijk is eerlijk, ik had een hoge dunkt voor Stuart, maar nu.


  Maak melding

 8. Na soso ka nanga dem soort minister diesie !! Overal verpaupering in wijken en woningen waar deze
  Guyanezen hun intrek nemen !!!
  Nu nog snel de surinammse nationaliteit toekennen en Bouta heeft weer enkele honderden stemmen bij in 2020 !! A kil-na-wan-strateeg !!


  Maak melding

 9. Hoe kan je deze mannen op pakken of het land uitzetten. Deze mannen zorgen voor het vervoer van de coke naaar de vissers boten en de overlading op andere schepen/boten. Dus van hogerhand moest getrouw ze lateen gaan, anders had je de poppen aan het dansen.


  Maak melding

 10. Je zou verwachten van een “nieuwe minister van justitie” dat hij bij zijn aantreden zijn beloofde aanpak zou doorvoeren. Ook hier blijkt dat er in ieder geval nog geen merkbare veranderingen zichtbaar zijn. Ik vraag me weleens af dat, in een niet ondenkbaar geval, ik op vakantie in Suriname het slachtoffer zou worden van een beroving of erger, geholpen zou worden door het KPS. Ik zou een verklaring van de politie nodig hebben voor mijn verzekering. Ik zou misschien wel medische hulp en medicijnen nodig hebben. Is dit nog wel beschikbaar in het Suriname van nu. Ik maak me serieuze zorgen en hoop dat het goed komt met het land maar kan en wil niet begrijpen dat de Surinaamse bevolking zó apathisch blijft onder de huidige gang van zaken. Hoe is dit in godsnaam toch mogelijk? Ik hou als ex trisser zo veel van het land en de mensen en kan er geen touw meer aan vastknopen. Of iedereen slaapt en vind het wel goed, óf de mensen worden voor de gek gehouden en weten niet beter. Maar zó dom kunnen de mensen toch niet zijn. Wie legt me dit uit, want ik snap er helemaal niks meer van. Je ziet de ellende toch op je afkomen?


  Maak melding

 11. Elwemo
  Als je vanaf een afstand de zaken bekijkt overzie je het vaak beter, dan wanneer je het van dichtbij bekijkt.
  Zowel letterlijk als figuurlijk
  Bovendien is het zo dat je hier veel informatie verkrijgt en het tot je neemt. Als je in SU bent neem je de info niet tot je of beschik je niet over de info.


  Maak melding

 12. Pico,
  dank voor je reactie. Ik ben vrij vaak in Suriname, ( 2 keer 3 maanden per jaar ) en heb daar volledige toegang tot alle informatie die ik wil hebben. Het lijkt mij eerder dat men helemaal geen interesse heeft in de huidige gang van zaken en dus die informatie “niet tot zich neemt”zoals jij het zegt. Er is informatie genoeg. Dit wilde ik in mijn reaguursel zeggen. Het overige ben ik helemaal mee eens.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.