Schoolbesturen in Suriname schermen weer met herinvoering ‘ouderbijdrage’

12
Bewustwordingscampagne Surinaamse Waterleiding Maatschappij

PARAMARIBO, 31 mei – Ouders moeten maar weer bijdragen in de kosten van op religieuze leest geschoeid schoolonderwijs. Dit hebben de schoolbesturen gezamenlijk bepaald. Het is bepaald niet wat politiek Suriname wil horen. Voor de ouderbijdrage wordt als de dood gevreesd. Deze ooit als financiële aanvulling in het schoolbeheer ingevoerde maatregel, kan stemmen kosten. De schoolbesturen weten dit ook.

Het is ook waarom steeds weer geschermd wordt met het weer invoeren. Triest is dat het gebeurt uit pure noodzaak. En overlevingsdrang. Om de ouderbijdrage overbodig te maken, spring de politiek in. De scholen krijgen subsidie. De besturen van het ‘bijzonder onderwijs’, zoals het religieus getinte onderwijs genoemd wordt, willen er genoegen mee nemen. Alleen, het geld wordt vaak niet op tijd betaald.

De besturen worden gereduceerd tot de bedelstaf. Herhaalde verzoeken en brieven halen niet veel uit. “Het lijkt alsof we elke keer in dezelfde cirkel belanden voor het verkrijgen van de subsidie. We kunnen onmogelijk scholen draaien op zo’n manier”, zegt Mildred demon van het Onderwijs der Evangelische Broedergemeente in Suriname. Schrale troost is dat de verkiezingen in aantocht zijn. De subsidie komt wel los.

12 REACTIES

 1. Het is overal hetzelfde liedje, geld tekort. De regering betaalt subsidie
  te laat of helemaal niet, musea, parm. zoo, scholen, ze komen
  allemaal in de problemen.


  Maak melding

 2. De Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO) vermoedt dat de overheid de uitbetaling van subsidie opzettelijk vertraagt. De bijna 1300 bushouders zijn bijna negen maanden niet uitbetaald. Maandelijks moet de regering SRD 2 miljoen subsidie betalen; de achterstand is opgelopen tot bijna SRD 18 miljoen.


  Maak melding

 3. Een ieder klaagt dat subsidie niet betaald wordt,iedereen staakt maar op andere dagen nooit massaal ,nooit in eenheid.Het lijkt juist op een maandelijkse vertoning zonder resultaten.1 dag Suriname plat leggen en we gaan resultaten zien zoals het verdrijven van deze criminele ndp regering uit het machtscentrum.Hopenlijk krijgen we niet een nieuwe groep van protesterenden bij maar een staking van alles en iedereen.


  Maak melding

 4. Ouders moeten meer eigen verantwoordelijkheid gaan dragen voor de schoolcarrière van hun kinderen. De traditie dat de overheid voor alle kosten voor het onderwijs moet opdraaien moet doorbroken worden.Alleen de minst draagkrachtigen moeten kunnen rekenen op steun van de overheid.


  Maak melding

 5. @ RobG,

  Ik ben het daar wel gedeeltelijk mee eens, dat er na inkomen wordt gekeken. Hoeveel
  subsidie iemand kan krijgen. Hetzelfde idee hoe in Nederland de zorgtoeslag en
  kinderbijslag geregeld is.

  Maar de regering moet wel de huidige afspraken over
  subsidie nakomen. Het is natuurlijk te gek voor woorden PLO nog 18 milj moet krijgen.
  Je kunt wel nagaan dan wordt bezuinigt op onderhoudskosten van de bus, met alle
  gevaren van dien. Dit geldt ook voor musea, dierentuin etc. beloofde afspraken nakomen.


  Maak melding

 6. Bouta heeft de scholen flink in de problemen gebracht……eerst heeft hij lopen schreeuwen dat hij de “School” gratis gaat maken…..maar door wanbeleid……komt hij niet over de brug met het geld om de scholen draaiende te houden!!! Zo misleid hij de Suris aldoor…!!


  Maak melding

 7. alle betalingen on hold, tot vlak voor de verkiezingen, dan komt alles weer opgang, om domme zieltjes te winnen.Als men in Bouta wil blijven geloven en op hem blijft stemmen, dan ook vooral niet achteraf lopen klagen. Je krijgt dan gewoon wat je verdiend.


  Maak melding

 8. @ RobG 31 mei 2018 at 17:27
  Ouders moeten meer eigen verantwoordelijkheid gaan dragen voor de schoolcarrière van hun kinderen. De traditie dat de overheid voor alle kosten voor het onderwijs moet opdraaien moet doorbroken worden.Alleen de minst draagkrachtigen moeten kunnen rekenen op steun van de overheid.

  Natuurlijk moeten ouders etc.
  Edoch Bouterse heeft in 2010 een sociaal contract gesloten en dat willens en wetens eind 2014 ingevoerd en heeft zich laten bejubelen en de verkiezingen met die lasten verlichtingen gewonnen. Iedereen wist dat de sociale weten (schoolgeld, ziektekosten. Minimumloon, AOV, KB, naschoolse opvang) niet duurzaam waren en met geleend geld betaald werden.

  Mensen moeten op afspraken met de President kunnen vertrouwen. Als de President op zo’n grote schaal niet nakomt kan hij beter vertrekken. Wie kan Bouterse nog vertrouwen niets komt uit en alles wat gerealiseerd is was al gepland door Venetiaan.


  Maak melding

 9. @Jojo, ik kijk naar de realiteit. We kunnen het hoofd niet wegdraaien voor de harde feiten. Met andere woorden we moeten kijken naar de niet gewilde gevolgen als gevolg van de economische crisis die het gevolg was van de wereldmarkt. Het voornemen van de regering om de ouders tegemoet te komen in de schoolkosten is prijzenswaardig te noemen. VHP en NPS zouden dit nooit doen omdat zij belang hebben bij de verkoop van schoolmaterialen,enz,enz, door de partijbonzen.


  Maak melding

 10. Robg
  Hoeveel realiteiten hebt je in Suriname, mag ik een bakje ,jou leiders hebben jou land willens en wetens naar de kloten geholpen en je blijft maar zeggen dat het de schuld van de crisis is ,en dat is net niet de realiteit, pseudo econoom ,er is miljarden in een bodemloze put gegooid,wat een crisis zeg,er zijn voorbeelden te over ,hoeven niet nog eens herhaald te worden


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.