Het lesje projectmanagement dat Suriname(rs) ruim vier miljoen kost

21
Tekort aan contante US dollar biljetten in Suriname; banken adviseren girale overmakingen
Foto: (c) ptmoney.com

PARAMARIBO, 18 mei – Ruim vier miljoen dollars! Dat ging in rook op met de uit de klauwen gierende aanloop van het project rond de bouw van het Academisch Medisch Centrum Suriname. Of is deze beschrijving overdreven en gaat het om niet meer dan wat lesgeld? Gratis geld, zoals in de goeie ouwe tijd van de ontwikkelingshulp, was het sowieso niet. Het is geleend en moet dus terugbetaald worden. En minstens hetzelfde bedrag moet opgehoest worden om van voor af aan te beginnen.

Ruim vier miljoen dollars! Dat is geen kattenpis en al helemaal niet voor een land waarvan beweerd wordt dat het in crisis verkeert. Hoewel de regering nog een onderzoek moet instellen naar wat precies verkeerd ging, valt nu al het een en ander te concluderen. Mogelijk is een project dat uiteindelijk bijna honderd miljoen dollar gaat kosten, net een maatje te groot. En… misschien zou wat ruimte kunnen worden gemaakt voor zelfkennis?

Ruim vier miljoen dollars! Dat zal meer gevolgen hebben dan maar wat rollende koppetjes. ‘Groot’ denken kan, mag, moet soms. Maar hoort daar niet wat kennis bij van de eigen grenzen? Zelfkennis heeft de neiging ego’s op te leveren die minder vol zijn van zichzelf. Suriname zit nu met ruim vier miljoen gebakken peren. Het moeten ruim vier miljoen redenen worden om ook de ego’s flink wat kopjes kleiner te maken.


21 REACTIES

 1. Het is een schande en de politiek verantwoordelijken moeten aftreden. Als
  je ziet dat de politie, brandweer, kustwacht, zorg geld te kort komen en je
  gooit het geld op deze manier over de balk. Hoefdraad stap op !!!!


  Maak melding

 2. In Suriname zijn grotere projecten door Surinamers met succes uitgevoerd en het is nog steeds een kwestie van de juiste mensen op de juiste plaats.


  Maak melding

 3. De financiële supervisie op dit project is ver te zoeken. Als Pontius Pilatus wast hij zijn handen in onschuld.
  Als het bestek van dit bouwproject al in 2015 werd gewijzigd heeft de mini ster of liggen slapen og hij was akkoord. Langzaam maar zeker komt schoonpapa farao al Bouta er achter dat de grootste rotte vis zijn schoonzoon is. Hoe lang nog gaat deze idool van wanbeleid nog gehandhaafd worden???
  vlak voor de verkiezingen zal de farao dit soort figuren dumpen onder het mom van corruptie bestrijding!


  Maak melding

 4. Wat een stelletje debielen.De regering hoeft in onderzoek in te stellen. Het zijn allemaal een stelletje zakkenvullers. Paria’s. Dit is te zot voor woorden. Het buitenland moet met deze gasten voorgoed kappen.
  Biggetje Yildiz moet nu maar ophouden met het bedelen van geld in het buitenland. Zij brengt ook het land in gevaar met het uitnodigen van ambassadeurs en het laten ondertekenen van heel wat shit, die men hier niet kan waar maken. Let maar op straks woont zij ook lekker in het buitenland. En wie zit met de gebakken peren onze nazaten. Het is een feit dat veel Surinamers niet met geld weten om te gaan. Dit is weer bewezen.Doelen stellen en behalen is een grote farce. Voordat iets behoorlijk is neer gezet, is al dat geld verdwenen. Laten wij onze ogen en oren niet sluiten voor de feiten, terwijl er bewijzen zijn. De ene geboefte na de andere komt in deze regering te zitten. Allemaal oplichters. En een grote mond en mooie verhalen die zij hebben. Velen laten suiker in hun ogen strooien, maar dit zijn duidelijk ongeschoolden en mensen met een verstandelijke beperking. Boefdraad je hebt voor de zoveelste keer gefaald als minister van Financien.
  Het wordt tijd dat jij en je kornuiten het veld ruimen. Deze hele onafhankelijkheid, heeft afhankelijkheid veroorzaakt met veel list en bedrog. Het buitenland kijkt en luistert mee. Dit is schaamteloos gedrag. Hoe willen deze gasten het land opbouwen, terwijl er geen geld is.Lenen heeft ook geen zin. Je ziet maar. Die hele gezondheidszorg kan deze regering geen flikker schelen, als zij maar hun zakken kunnen vullen met andermans geld. Wat een lage mentaliteit.


  Maak melding

 5. Het probleem van deze ndp regering is dat de ndp gebrek heeft aan Ondeskundigen!Iedereen binnen de ndp denkt deskundig te zijn,zelfs de ndp aanhangers denken dat zij deskundigen zijn.Ze lijken wel tovenaars te zijn.Overal smijten ze met geld,30 miljoen euros voor witwas praktijken,4 miljoen. dollars gewoon zomaar voor het oprichten van een ziekenhuis instelling zonder een plan.
  Een volk dat pinaart maar blijft zwijgen en een regering vol met moordenaars, 1 bankrover,coupplegers,amnestie dragers….geen wonder dat alles gedoemd is in Suriname.


  Maak melding

 6. 4 miljoen is Dallas, uitzoeken waar is het geld?wie heeft uitgeven,wie heeft ontvangen 4 miljoen is veel geld.. Surinaamse bevolking wordt wakker..en niet vergeten,carifesta, schoolopvang, school boeken,ebs.


  Maak melding

 7. Dit is allemaal het gevolg van grootse plannen presenteren om daar na te ontdekken dat IsDB niet gratis financiert, Men moet onderpand (eigen inbreng) leveren van pakweg 30%.
  Ofwel $ 30.000.000. Er was dus totaal $ 100.000.000 nodig. Dat bedrag is vrij logisch (ongeveer 50% van wat Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam per m2 kost).
  Helaas heeft Suriname geen cent, ook al in 2014. Het gevolg het projectmanagement krijgt opdracht te doen als of alles ($ 100.000.000 project ) gerealiseerd wordt maar moet bezuinigen om het voor $ 70.000.000 te kunnen realiseren. Dat gaat echter niet zonder wezenlijk verlies van kwaliteit en functionaliteit.
  IsDB trapt niet in dat soort doorzichtige bedrog. IsDB plaatst Suriname nu onder dubieuze klanten. Killmore Boefdraad zal niet meer welkom zijn bij IsDB boven het niveau van de afdeling list en bedrog.

  Scharia proof lenen is een soort huurkoop. IsDB eist daar om eigen inbreng zodat er extra zekerheid ontstaat voor het geval er niet betaald wordt. Boefdraad is een enorme sukkel die steeds betrapt wordt op liegen


  Maak melding

 8. Stelletje debielen daar in Suriname. Sympathie voor Suriname is nu als sneeuw voor de zon verdwenen. Het land heeft reputatie schade opgelopen door het geklauw. Op de kapitaalmarkt kan Suriname niks lenen. Bij investeringsfondsen als de Oppenheimer is men Hoefdraad liever kwijt dan rijk en nu hebben ze het verbruid bij de islamitische banken. Echt triest.


  Maak melding

 9. Stelletje debielen daar in Suriname. Sympathie voor Suriname is nu als sneeuw voor de zon verdwenen. Het land heeft reputatie schade opgelopen door het geklauw. Op de kapitaalmarkt kan Suriname niks lenen. Bij investeringsfondsen als de Oppenheimer is men Hoefdraad liever kwijt dan rijk en nu hebben ze het verbruid bij de islamitische banken. Echt triest.


  Maak melding

 10. En hoeveel zijn wij kwijt geraakt aan de “voorberedings planningskosten” door een zgn deskundige m.b.t het Ziekenhuis in Wanica !!, door een bevriende ondeskundige vrouw ???


  Maak melding

 11. Boeboe bit sjorie
  Het is een feit dat veel Surinamers niet met geld weten om te gaan.
  Het is waar. Ik kan ook niet met geld omgaan, MAAR als het andermans geld is waar ik over moet waken dan kan ik het wel. Ik denk dan ook dat het niet alleen onwil/corruptie is, maar ook en vooral onkunde.

  Jojo,
  Ik denk dat het te maken heeft met
  pure diefstal
  window dressing ivm naderende verkiezingen en
  keeping up appearance


  Maak melding

 12. Suriname zit nu met ruim vier miljoen gebakken peren. Het moeten ruim vier miljoen redenen worden om ook de ego’s flink wat kopjes kleiner te maken.

  Dat allemaal zullen de ma pima na dagoe partij roverheid verhalen op het volk en de ma pima ndp dwaze paria’ s die op deze ma pima oplichters, rovers, dieven, moordenaars, staatskasrovers en drugscriminelen hebben gestemd. Ndp na wang misdaadvloek die het land en volk verder de paarse afgrond in brengt, met dank aan de ma pima domme ndper’ s.


  Maak melding

 13. @ Roti

  In 2014 was het allemaal (sociale wetten, trein, wanica ziekenhuis, academisch centrum Paramaribo, et) windowdressng voor de verkiezingen.
  Daarna was het één en al incompetentie en vrij wel zeker contracten aan bevriende adviseurs met schaamteloze kick back .

  Het wordt daarom heel leuk als de kopen die nu moeten rollen niet genoeg zwijggeld meekrijgen want dan kunnen ze wel eens gaan praten. Of ze krijgen plotseling geheugen verlies (genoeg compesatie) of van een heel goed geheugen dat de publiciteit zoekt als ze zonder compensatie geslachtofferd worden. Als Lothar Boksteen de zwarte Piet krijgt is de kans groot dat er veel duidelijk gaat worden. Het lijkt mij uitgesloten dat de regering hier de schuld zal kunnen afschuiven naar de adviseurs. De directrice van AZP heeft haar straatje al schoongeveegd. Alle beslissingen waren volgens haar al in 2014-2015 genomen omdat er onvoldoende budget was. Dat zijn top down beslissingen die niet zonder de minister van financiën genomen kunnen zijn. Ook al was het de vorige minister, de huidige is verantwoordelijk.

  De Puinhoop zal niet te verhullen zijn.


  Maak melding

 14. natuurlijk 4 miljoen.

  3 miljoen is naar NDP kas voor verkiezingscampagne
  1 miljoen naar de zgn adviseurs met NL paspoort die in SU geld verdienen.


  Maak melding

 15. Koppen rollen in SU
  NOOIT

  Weg van de ene post overgeplaatst naar andere plek

  Abrahams
  goede voorbeeld.
  zo zijn er meer……………
  Heren niet meer schrijven
  zonde van je tijd

  SU wordt niet wakker…………..NOG 5

  dat is de motto


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.