Toeristen krijgen meer info over Surinaams eten

42
Toeristen krijgen meer info over Surinaams eten

PARAMARIBO, 25 mrt – Suriname krijgt een ‘culinaire-route’ over Surinaams eten, die speciaal ontwikkeld wordt voor toeristen. Zo kunnen vakantiegangers kennis maken met de culinaire variaties die het land rijk is. Dat meldt de Suriname Hospitality and Tourism Association (Shata).

“Niet iedereen wil natuur en cultuur, maar iedereen moet wel eten. Mensen gaan niet speciaal naar een bestemming afreizen om het eten, maar het eten speelt wel een belangrijke rol bij de beleving van de toerist” aldus Sinfra Zaandam, managing director van de Shata tegen de Surinaamse nieuwssite Starnieuws.

De Shata organiseert morgen, maandag 26 maart, een infodag voor restaurants in Suriname. Samen met hen moet de culinaire route vóór eind 2018 gerealiseerd zijn.(FOTO: Surinaamseten.nl)


42 REACTIES

 1. Binnen afzienbare tijd wordt Ka het hoofdvoedsel van de Surinamers, als dingen doorgaan zoals ze nu gaan.
  Ik vraaag me af of ze het opnemen in hun ka-linaire route.


  Maak melding

 2. Wat positief dat er geprobeerd wordt om te voorkomen dat “ka” het hoofdvoedsel wordt. Zo kunt u het ook zien @Ribeiro, of is dat weer té positief denken omdat het minderwaardigheids complex een te grote rol speelt?


  Maak melding

 3. Nou, dat is een heel mooi plan maar verder heb ik ook nog het idee om van de Waterkant, vanaf het Waaggebouw tot aan de Marinetrap een ‘street food market’ op te zetten.

  De SMS steiger moet weg van de huidige locatie (die kunnen naar Soeki bakka of Beekhuizen), en zou de gehele Waterkant moeten worden her-ingericht als ’the place to be’ als het om eten en drinken gaat in Suriname.

  Voorts zou er niet alleen Surifood verkrijgbaar moeten zijn, maar zou men de Suri’s ook kennis laten maken met de diverse buitenlandse keukens.

  De opzet van deze street food market zou door een goede organisatie/instantie geleid moeten worden, die er voor zorg draagt dat alles ordelijk verloopt.

  Een ieder (gezinnen, toeristen en locals) zouden er een veilig gevoel moeten hebben bij een bezoek aan deze markt.


  Maak melding

 4. @milton,

  Waterkant moet een open zicht op de rivier hebben, m.i.. Al die tentjes belemmeren het zicht. Bovendien zie je daar vnl djoeka-nyang en -pokoe. Het moet een plaats zijn voor iedereen.
  Dus alleen kleine tentjes die het zicht niet vertroebelen en kleine kraampjes waar men gelijk de hele Surinaamse keuken kan vinden, dus diversiteit!
  En geen alcoholverkoop daar!!


  Maak melding

 5. Smaken verschillen Mitha
  Het ziet er heerlijk uit.
  Misschien ben jij in staat om iets klaar te maken dat er nog lekkerder uitziet.
  Ik kan het in ieder geval niet!
  Leuk initiatief. Goed gezien denk ik en hopelijk wordt het een succes.


  Maak melding

 6. @ Mitha Bhaat, hetgeen jij stelt is zeker niet onbelangrijk want de plaats moet haar identiteit behouden, echter is een aanpassing c.q. aankleding van het geheel ook wenselijk.

  Ik ben zeker ook geen voorstander van te luide muziek, te veel bbq rookontwikkeling, etc etc.
  De plek moet toegankelijk zijn voor gezinnen die ook wanneer het regent, lekker droog en rustig kunnen zitten eten om een torie te praten.

  De veiligheid (vb toeristenpolitie of beveiliging) is zeker een must. Verder zal de hygiëne met voldoende nette toiletgroepen ook 100% in orde moeten zijn. Ben het met jou eens dat er geen sterke drank verkocht mag worden, maar een Parbo of Henkie hoort er gewoon bij.

  Maar mijn idee gaat verder en daar kom ik straks op terug.


  Maak melding

 7. Krijgen de toeristen ook te horen wat de status is van hygiene in surinaamse warungs en restaurants ? Om te janken…. vergeet het onbeschofte personeel ook niet.


  Maak melding

 8. Dang SLM moet sette al dese invormasie op die sgermpjes van die stoel.
  Is jammer dat dese sgermpje wort niet gebruik om toerist invormasie te geeve ofer Surinaam.


  Maak melding

 9. De Surinaamse keuken behoort tot de beste ter wereld, helaas wordt dat niet algemeen zo erkend. Toch lijkt me het promoten niet helpen, de meeste toeristen weten heet immers al, en alleen voor eten gaat men niet op reis…
  Beter zou het zijn om wat toeristisch beleid te maken en uit te voeren. Dan komen de diverse ondernemers – en klanten -vanzelf. Regulering en hygiëne zouden ook welkom zijn.


  Maak melding

 10. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die
  controleert in Nederland hygiëne maar dat wil niet zeggen
  dat het overal even schoon is, ik weet niet dat er in
  Suriname een instantie die dat controleert. ??


  Maak melding

 11. Wordt de toerist ook bewust gemaakt van het feit dat men het met de hygiëne in sommige restaurants niet zo nauw neemt?
  Bovendien is de Surinaamse keuken absoluut niet zo veelzijdig als vaak wordt beweerd.


  Maak melding

 12. Haha Suriname zal wel geen Michelinster hebben. Een
  bakje rijst en een chicken-wing en een bladje sla dat
  je denk ik al blij zijn.


  Maak melding

 13. Volgens mij gaat het hier over voeding en niet over discriminatie? Wat een domme reactie Mitha Baat. Met zo’n mentaliteit kom je nergens in dit leven. Eenmaal in Nederland aangekomen worden alle mensen van kleur over 1 kam geschoren. Wat ben jij zelf, een ongeschoolde Indiase afstammeling? En zie hier, ik heb geen ongepaste termen gebruikt om je te beledigen. Als de waterkant met de djoeka muziek en eettentjes je niet zint, neem dan een plane naar India? Leven in een klein hutje zonder geld zoals alle andere mensen uit de lage kaste? Iedereen weet dat Indiërs uit de hoge kasten nooit de boottocht hebben gemaakt. Jij armoedzaaier!


  Maak melding

 14. Als die oerdomme ndper’s in 2020 weer voor de derde maal voor vijf paarse schijt ddb jaren stemmen, wordt hun hoofdvoedsel…….de paars stinkende kruimels van rottend voedsel op de vele paarse vuilnisbelten. Afgelopen zal het zijn met lekker eten, want zelfs een roti, tjauwmin of bamie zal hen veels te duur worden. De komende paarse ndp paria’s moesten eens weten wat voor paarse hel hen na 2020 te wachten staat als ze weer oerdom op de duivel Bouta gaan stemmen, op zijn nationale demonen partij. Do ka, moro allata.


  Maak melding

 15. @Meruchia,

  Jouw naam geeft goed aan wat jouw gedachtengoed is.
  Wie zegt jou dat iedereen al die djoeka tentjes daar prettig vindt? Zelfs menige djoeka vindt het niks.

  Als jij alleen djoeka tentjes wil daar, dan kras je toch op naar Zimbabwe?

  Ziehier, ik heb geen beledigende tekst gebruikt.


  Maak melding

 16. @ Meruchia,

  Leden van Afrikaanse koninkrijken zijn ook niet geronseld en met veel slaag en geweld per boot naar o.a. Suriname gebracht. Integendeel hebben juist Afrikanen uit hogere kringen meegedaan aan het ronselen.
  Indiërs hebben ook hun eigen mensen geronseld om er aan te verdienen net zoals Afrikanen.

  Vertel hoe brahmanen die volgens het kastenstelsel tot de hoogste kaste behoren in Suriname zijn terechtgekomen.
  Je praat maar na wat je hoort of leest, zonder eerst na te gaan of die praatjes wel op waarheid berusten.

  Zelf maak jij je ook schuldig aan discriminatie erger nog je bent een racist om tegen iemand die niet in India is geboren te zeggen dat die persoon maar terug moet naar India.

  Je kunt niet eens een nickname foutloos overtikken maar je hebt wel praat voor tien.

  Mitha Bhaat betekent letterlijk zoete rijst, denk maar aan rijstebrij.
  Mitha Baat betekent letterlijk zoete praat dus lief en aardig praten.


  Maak melding

 17. Ik ben een bevoorrechte hobby kok,dat koken heb ik afgekeken van mijn buren, Javanen,creolen Hindostanen en Chinezen.Tijdperk jaren 60/70 . Het eten van tegenwoordig is zijn identiek teast bijna kwijt, vanwege de instant kruiden.vroeger kookte men uitsluitend met verse kruiden.gelukkig heb ik alles opgeschreven en ik kan nog altijd een boekje uitbrengen. Traditioneel koken is chillen maar ook tijdroven en daarom gaat de traditie verloren.sommige kiezen gemakshalve toch voor de smerige eettentjes.


  Maak melding

 18. Eerst moeten ze dat hele gebied vrij maken van criminelen en junkies want deze sloebers komen speciaal op de wandelende pinautomaten af !!!!!!


  Maak melding

 19. We weten dat een bepaalde groep geen eigen gerechten hebben maar deze hebben overgenomen omdat ze huishoudelijk werk moesten doen in het huis van de slavenhouder. Zelfs Pom is een joods gerecht.


  Maak melding

 20. Betekenis van @Meruchia:

  M is for mystery, the part of you that cannot be explained.
  E is for expert, in your chosen career
  R is for rational, the way you think.
  U is for useful, always to others.
  C is for compatible, a friend’s friend.
  H is for hope, the encouragement you give.
  I is for intellect, your high capacity for knowledge
  A is for adaptable, whenever things change


  Maak melding

 21. Beste Alex,
  “De Surinaamse keuken behoort tot de beste ter wereld,”
  Ik vind Surinaams eten wel lekker, maar dat het tot de beste ter wereld behoort, zul je mij niet horen zeggen.
  Maar Alex, wellicht zal het bij jou te maken hebben met het ontbreken van referentiekader.


  Maak melding

 22. @Pico,
  Ik snap wel wat Mtha bedoeld bij het zien van die foto.
  Het lijkt me niet de juiste combinatie; Javaanse nassi met daarop grote brokken geroosterde Chinese kip die ietwat teveel een behandeling met rode kleurstof heeft ondergaan.
  De presentatie op de foto is abominabel.


  Maak melding

 23. Het is net een portie kip-chaos, creatiefloos, het geroosterd kippetjes was beter tot z’n recht gekomen met witte rijst, kouse-band en mooie sierlijk gesneden komkomertje op zuur.

  Heel simpel en mooi en smakelijk.,


  Maak melding

 24. @Marron,
  Abominabel of verschrikkelijk, of afschuwelijk, of miserabel, of waardeloos, enz. enz.
  Ik heb het over de presentatie van het gerecht op de foto. “Creatiefloos” zoals @EMD heeft genoemd.
  E.e.a. heeft niets met de toren van Bavel te maken.


  Maak melding

 25. 1 voud.
  Ik snap je en ik snap Mitha Bhaat ook, maar ik probeer altijd iets positiefs te benaderen. Het is zo gemakkelijk om te zeggen: het is niet lekker, het is niet mooi enz.
  Ik hou dat voor mezelf. Ik gun de mensen een goede start en hopelijk zijn ze succesvol.
  Ze moeten nog beginnen en ze worden al naar beneden gehaald. Niet correct in mijn ogen.
  Mijn (ex) vriendin kan het vele malen beter. Ja, dus?
  Laat toch gaan denk ik en gun de starter zijn/haar start. Het is al lastig genoeg.


  Maak melding

 26. Een Culinaire route over Surinaams eten, dan kun je net zo goed in Nederland blijven, elke stad van een beetje betekenis heeft wel een paar eethuisjes , warungs of restaurants waar je waarschijnlijk beter kunt eten onder hygienischer omstandigheden dan de gemiddelde tent in Suriname. Wat is er overgebleven van de variatie van het Indiaase eten van de Hindoestaanse immigranten, verrekte weinig als die afzet tegen een menukaart van een willekeurig indiaas restaurant in Nl, hetzelfde geldt voor de javaans/indische en de chinese restaurants, ik vindt het maar een karige bedoening in Su wat dat betreft.


  Maak melding

 27. @ 1voud,

  Waarom gebruik je dan zulke moeilijke woorden, je kan toch het woord verschrikkelijk of afschuwelijk gebruiken? Waarom doe je zo bekakt?


  Maak melding

 28. Ik ben op dit moment met mijn vader voor tien dagen op bezoek in Paramaribo. Het is onze eerste vakantie in Suriname en een culinaire gids zou zeer welkom geweest zijn. Als je de weg niet kent is het moeilijk zoeken naar een goed restaurant of eethuisje. Bij toeval hebben we hele goede maar ook zeer matige eetgelegenheden gevonden. Het dieptepunt was wel de Rode Ibis dat in de reisfolders goed werd aangeprezen. Daar aangekomen bleek dat er ‘s avonds geen eten werd geserveerd, alleen bitterballen en patat. Gelukkig hebben we de gezellige waterkant nog, daar is het eten en drinken prima!


  Maak melding

 29. Wat een gesprekken zeg. We praten onder andere over voedsel/eten. En monden uit op discriminatie. Laten we liever onze energie steken in het feit dat discriminatie niet meer voorkomt. We zijn geen haar beter dan de meesters (van de slaven) zelfs nu hebben we een hekel aan elkaar. (Hindoe versus creolen als voorbeeld). Dit zal altijd blijven, het lijkt wel of het in jullie DNA zit.


  Maak melding

 30. Maat terug te komen op het eten. ik ben de hele wereld afgereisd. Overal ter wereld hebben ze lekker eten. Niet alles is even lekker. Maar wat mij opvalt is dat de gemiddelde Surinamer Niet eet wat hij niet kent. Ik zeg dus niet dat het Surinaamse eten niet lekker is. In tegendeel. Wat ik wel vind, is dat de gemiddelde Surinamer niet weet wat kwaliteit is. Zoweet een hoop mensen niet dat Vet-sin kanker verwekkend is. Elke Surinamer gebruikt maggi-blokjes. Waarom? ze gebruiken immers verse kruiden erbij, dus waarom een smaakversterker erbij? Was het eten vroeger zonder deze producten minder lekker?


  Maak melding

 31. If you are going for best contents like me, simply go to see this web page all the time because it presents
  quality contents, thanks


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.