vr 23 mrt 2018 19:18
post thumbnail

Import kippenvlees in Suriname wordt nog duurder

PARAMARIBO, 14 mrt – De import van kip zal nog meer worden verhoogd. Het parlement treft voorbereidingen om de wetgeving aan te passen. De verhoging volgt op een eerdere van vorig jaar. Toen werd de import van kip al opgeschroefd met veertig procent. Surinaamse kippenkwekers vinden de heffing niet hoog genoeg. Het doel wordt zo voorbijgestreefd. Volgens sommige parlementariërs is het verhogen van de import alleen niet voldoende.

Er zal meer moeten gebeuren om het doel te halen, namelijk een hogere productie. Om kippen op grote schaal te kweken in Suriname, moet voer worden geïmporteerd. Op dat deel van de productie is er geen vat, omdat de prijs elders wordt bepaald. Ook arbeidskosten kunnen behoorlijk oplopen. Dat gaat allemaal in de kostprijs zitten, zegt Mahinder Jogi (VHP). Het concurreren blijft zo moeilijk.

De importkip is nog altijd goedkoper, ondanks de hogere heffing. Hoewel veel consumenten de Surinaamse kip niet te versmaden vinden, telt ook het gewicht van de beurs. Jogi wil van de regering weten of er goed is nagedacht over maatregelen om de branche duurzaam te beschermen. Hij stelde ook voor grond beschikbaar te stellen voor burgers die een kwekerij willen beginnen.

<- klik hier om te reageren op dit bericht


19 Reacties | Plaats Reactie

 1. Terwijl de rest van de wereld minder vlees wil consumeren gaan de suri’s vrolijk verder.

  woensdag 14 maart 2018 om 11:31 uur.
 2. Subsidie is het magic word hier!
  De locale veehouders en kippenkwekerijen als ook kleine en grote landbouw markten moeten nieuw leven ingeblazen worden, dat zien wij deze ndp regering niet doen.Ze snappen niet eens dat locale markten afhankelijk zijn van subsidies die elke regering verplicht is af te staan aan deze bedrijven.Deze ondernemers moeten in staat zijn middelen te kopen zoals inzaai producten,verdelgingsmiddelen voor wied,onkruid,insecten ,voer medicamenten voor kuikens enz…de regering moet deze middelen voor een betaalbare prijs importeren en distribueren tegen betaalbare prijzen zodat een gezonde concurrentie tussen de boeren mogelijk is.Maar dan .wij hebben moordenaar als lijder ,dom en ongeschoold!

  woensdag 14 maart 2018 om 12:47 uur.
 3. Ai mi boi daarom is de boskip (kaaiman) nagenoeg niet meer te vinden en de boomkip (;leguaan) is een bedreigd diersoort in Suriname.
  Ja zelfs de krobia en matoelie schijnen te zijn verdwenen in de sloten en de kwiekwie die is moeilijk te vinden.
  Want de Surinaamse kip wordt duurder en de import kip wordt extra belast omdat de overheid skeer is.

  woensdag 14 maart 2018 om 13:14 uur.
 4. Geweldig paars kuut voor alle verarmde en berooide ndp paria’ s. Ze waren door oom Vene gewaarschuwd voor de ndp maffia en roversbende olv van de grootse misdadiger sind 1980. Oerdom zijn alle dwaze ndper’ s. zelfs een kakkerlak is van nature veel slimmer. Net als in de jaren negentig zullen alle eetbare dieren en vogels in het dierentuin worden gestolen door ndper’ s die geen geld hebben. Oma taki, ook hier te Abrabroki lijden veel ndper’ s materieel en immaterieel, ze lijken wel verdoofde paars zombies. Praten in zich zelfs op straat doelloos lopend en bedelend bij de buren voor een kom rijst etc. Ondertussen verrijken ddb en duivelse trawanten zich gruwelijk over de paarse ruggen van hun oerdom tot op het bot, zwijgende dwaze idiote aanhangers. Zelfs een kakkerlak is veel wijzer dan al deze misdaad ddb aanbiddende domme aanhangers. Zwijgen voor hun is, neks no fout, baas doet ons paars kuut lijden. Wo ka.

  woensdag 14 maart 2018 om 13:30 uur.
 5. Nou, ik lust wel een Surinaams kippetje hor.

  woensdag 14 maart 2018 om 13:41 uur.
 6. In DNA zitten 26 paarse coalitie-kippen, zonder kop. Gratis of te halen. Zelf slachten.

  woensdag 14 maart 2018 om 15:10 uur.
 7. regering hef ook 40% op de invoer v alle drugs en u bent uit de problemen
  sinds vorig jaar bijna 20000 kg met een groothandelsprijs v 50000 eurs is al een half miljard extra aan belastingen in een jaar

  werk voor de heer may en poepdraad

  woensdag 14 maart 2018 om 16:04 uur.
 8. Dat in een dergelijk vruchtbaar land kippenvoer niet ter plaatse wordt geproduceerd is op zich al te triest voor woorden.

  woensdag 14 maart 2018 om 16:58 uur.
 9. Nou ik vind dat de surinamers best kunnen nadenken over hoe ze goedkoper voer kunnen importeren,geweldig land met veel toekomst

  woensdag 14 maart 2018 om 17:06 uur.
 10. Weer een domme opmerking in Su. Suries klagen, mopperen , zeuren en huilen ipv hardwerken op het veld om voedesel te produceren of naar school gaan om het vak economie te leren. Ik heb lagere schoolopleiding maar ik kan goedkoop voedsel produceren voor su , warung, supermarkt en dagelijkse markten in Paramaribo. Kom op zondag bij wong jowo markt in Parbo noord . Daar kan men goedkope kip en andere goedkope wong jowo voesel kopen en lekker ook neks no fout.

  woensdag 14 maart 2018 om 17:15 uur.
 11. Zij die het hebben zullen toch kip kunnen kopen, en zij die het niet hebben krijgen het in hun voedselpakket, dus niets aan de hand.

  woensdag 14 maart 2018 om 18:43 uur.
 12. Wat lees ik? Hoewel veel consumenten de Surinaamse kip niet te versmaden vinden?. Met andere woorden: De Suri . kippen zijn niet te vreten?? Hmmm, vreemde tori .

  woensdag 14 maart 2018 om 19:32 uur.
 13. Als je die kippen vol wilt stoppen met hormonen, geen wonder dan dat duur kippenvoer geïmporteerd moet worden.

  woensdag 14 maart 2018 om 21:21 uur.
 14. @ Eigen Mening Democraten

  “NIET te versmaden”.

  woensdag 14 maart 2018 om 23:59 uur.
 15. Zelf kippen gaan houden zijn nog lekker onbespoten ook.Geen hormonen toevoegingen en geen antibiotica behandelingen .gewoon puur kip in je eigen ren.Go for it.

  donderdag 15 maart 2018 om 00:23 uur.
 16. De keurmeesters in Nederland zullen hun beroeps beter moeten gaan uitoefenen. Want er zijn uitbuiters bezig om roties met kippen poot/hark of nep gefileerd kippen vlees te verkopen echt vies ding en smerig.

  In Suriname koop je een rotie met stukken (blokjes) echte kippenvlees en dan is dit ook kippenvlees.

  Of roties worden duurder of zonder kippenvlees in Suriname. Als het in Nederland kan dan is het ook mogelijk in dit land. Mensen
  weet wat je koopt en eet, want de uitbuiters zijn overal. Je kent nog het verhaal over rattenvlees in bamies.

  donderdag 15 maart 2018 om 05:50 uur.
 17. @Eigen Mening Democraten,
  Ollands is moeiiiilijk; “Surinaamse kip niet te versmaden”.
  Dat wil zeggen: ‘zeer de moeite waard’ of ‘te lekker om te missen’.
  Typetjes als jij EMD zijn gauw geneigd reacties te posten op deze forum waarbij heel veel koeterwaals wordt uitgekraamd. Pure reacties om het reageren.

  donderdag 15 maart 2018 om 05:56 uur.
 18. Oke ,thanks voor de correctie mensen, had mijn bril niet op.

  ik ben nu gerustgesteld dat ik de kip in masala rustig kan eten.
  Dan kies ik toch voor de Suri, kip!

  @Watra C, types als mij maken ook fouten jij zeker niet noh???

  donderdag 15 maart 2018 om 15:06 uur.
 19. @ Watra C., stel dat ik de strekking in des zin verkeerd heb begrepen? ben jij dan op je PIK getrapt ? met jou opmerking? Als je geletterd wil overkomen dan had je beter moeten opletten op de vraagtekens, en daarna pas antwoorden ( DOMBO ) Excellentie Watra C.

  donderdag 15 maart 2018 om 17:13 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ads:
Bezoek ook:
www.suriname.nl

Adverteer ook op:
www.suritrade.com