Jetty Mathurin neemt ook in Suriname afscheid van solotheater

8
Jetty Mathurin neemt ook in Suriname afscheid van solotheater

Afgelopen weekend nam Jetty Mathurin ook in Suriname afscheid van solotheater met haar voorstelling ‘De Overdracht’. Het stuk dat vorig jaar veel publiek trok in Nederland werd in Suriname geproduceerd door Ann Hermelijn van Aco Multi Services en Djoere de Jong. Met behulp van de Nederlandse Ambassade is het stuk naar Suriname gehaald.

Met staande ovaties heeft het publiek in de Congreshal blijk gegeven genoten te hebben van ‘De Overdracht’ waarmee Mathurin afscheid neemt van solotheater. Samen met Jasmine Sendar, Jeritza Toney, Stacey Esajas en Farida van den Stoom zet Mathurin samen met het publiek ‘De Overdracht’ in. “Ik heb niet de energie meer om groepen in de Nederlandse samenleving met elkaar te verbinden. Ik mag van mijn psychiater mijzelf niet meer duiden. Maar ik kan niet anders dan alleen maar zwart, zwart, zwart denken.”

In het stuk beschrijft Mathurin ook hoe ze haar carrière is begonnen in Brabant. “Ik begon op school bij mijn dochter. Daarna werd ik steeds vaker gevraagd om samen met mijn –nu ex-genoot- op te treden. Dan deden wij dat samen. Hij op de gitaar en ik aan het zingen.” Voorafgaand aan dit verhaal ziet het publiek de vier dames zitten. Ze bereiden zich voor op de auditie voor een rol die ze niet kennen. Het is hilarisch hoe de dames op elkaar reageren en met elkaar wedijveren. “Er is namelijk plaats voor maar een kandidaat en dus worden jullie tegen elkaar uitgespeeld”, laat Jetty ze horen hoe het vaak gaat bij de casting.

“San ede wi e har unu srefi na ondro leki krabu na ini bari”, houdt Mathurin haar zelf gekozen dames een spiegel voor. Dwars door de show heen, mag de nieuwe generatie theatermakers aan het publiek laten zien wat ze kunnen. De rode lijn blijft ‘overdracht’ en de dames gaan er elk op hun eigen aparte stijl mee om. Jasmine Sendar doet dat door te putten uit haar Antilliaanse achtergrond, Jeritza Toney laat met haar gitaarspel zien dat het allemaal ook muzikaal kan. En na de pauze volgen Stacey Esajas die op hilarische wijze haar kookkunsten inzet voor het thema en Farida van den Stoom die door het in ontvangst nemen van haar Oscar Harris Award de moeilijke en hoogtepunten in haar carrière deelt en in haar speech de strijd van zwarte vrouwen benadrukt.

Mathurin zet tussendoor het personage ‘Stanley Weltevreden’ oftewel Stanga neer die zichzelf de burgervader noemt van de kinderen op de hoek. Met zijn hilarische uitspraken en suggestieve mimiek, weet ‘hij’ het publiek tot enorme lachsalvo’s aan te zetten.(FOTO: Actrices bij De Overdracht by Ingrid Moesan)


8 REACTIES

 1. Wie is ze eigenlijk,…een zichzelf zwaar overschatte amateur “cabaretier”,…die in een zwak intervieuw nog niet eens uit kon leggen wat ze gedaan heeft,en wat de z.g.opvolgers van haar geleerd hebben.in 30 jaar heb ik geen moer van haar gezien,sorry maar ze was als spek & bonen ertussin ,met de simpele nietszeggende jokes,suc 6 verder STANLEY !…Waar zijn haar miljoenen ?..bij JANDINO Is het zichtbaar succesvolle gast TALLENT moet men hebben,…zij is over 1 nachtje slapen grappenmaakster geworden,en dat 30 jr lang gekoeterwaalst,…zo werkt het niet.met alle respect maar je hebt t niet lieve taante !geniet maar goed van je pensioen.t is jou gegund schat.


  Maak melding

 2. Jaloezie????.Het gaat niet om geld of zichtbaar miljoenen,ze staat er en ze is een goed voorbeeld voor velen.
  Thanks Jetty,ik heb verschillende voorstellingen van je gezien en ervan genoten.Zelfs in een klein dorpje in Gelderland zat de zaal vol.Leuke opvolgers.Heel veel succes!


  Maak melding

 3. Met behulp van de Nederlandse Ambassade is het stuk naar Suriname gehaald.
  Is voor de zoveelste keer weer bewezen hoe Nederland zich bezig houdt met groep bij groep. De manier hoe Nederland omgaat met Suriname lijkt net of de Nederlanders het nog steeds het voor het zeggen hebben in dit land.

  de vraag is, hebben wij niet te doen met een verward Jetty
  De verwarde handelingen dat zij gepleegd heeft tijdens haar kortverblijf, heeft vele landgenoten aan het nadenken gezet. Het was geheel en al een waardeloze (qua inhoud) een grote mislukking

  De zogenaamde staande ovatie en de NENE van de dag is in scene gezet.


  Maak melding

 4. Jetty Mathurin is een toneel actrice.
  Die verdienen geen miljoenen.
  Ook blanke acteurs/actrices niet.
  Jandino is cabaretier en een klas apart. Hij is een heel veelzijdig man op entertainment gebied. Jandino heeft zoals ze het in Nederland zeggen “de lach aan zijn kont hangen” en dat helpt bij zijn programma’s, tv cariere, enzv enzv.
  De moraal van mijn opmerkingen. Een straatveger kan een beter mens zijn dan een zakelijk succesvol gestudeerd persoon.
  NIET de grote bedragen op jou bankrekeningen en academische titels maken je een goed en nuttig mens. Maar je onbaatzuchtige daden en bijdragen aan de samenleving.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.