maandag, december 4, 2023
HomeNieuws uit SurinameBegrotingsdebat Suriname stuit op zoektocht naar geld

Begrotingsdebat Suriname stuit op zoektocht naar geld

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 21 dec – Het debat over de begroting van de regering Bouterse wordt in januari voortgezet. Dit is besloten aan het eind van de laatste vergadering over de begroting. De bedoeling was de begroting voor 2018 dit jaar nog af te ronden. Het bleek niet haalbaar. De regering en het parlement hebben niet op tijd overeenstemming kunnen bereiken. Drie voorstellen voor het spekken van de publieke kas moeten nog flink doorgespit worden. De oppositie is vooral schichtig als aankomt op het aanpassen van de grondhuur.

Het betreffende voorstel moet agressiever collecteren mogelijk maken. Belangrijker nog, de grondhuur wordt verhoogd. “De modellen voor aanpassing van de grondhuur zijn voor de fractie van fundamenteel belang. We weten dat er krachten zijn die ervoor gezorgd hebben dat de betaling van grondhuur beperkt is gebleven, in feite nul cent”, zei André Misiekaba, leider van de NDP-fractie. Uitstel betekent dus geen afstel.

Een lakse overheid heeft de karige tarieven voor grondhuur links laten liggen door de tijden heen. Dat geldt ook de grondhuur zelf. Kennelijk was er elders genoeg te verdienen. Het is verleden tijd. “Als iemand in de agrarische branche produceert met grond, kan daarover gesproken worden. Maar er zijn mensen die duizenden hectaren hebben en er niets mee doen. We vinden dat deze mensen moeten betalen, ja”, aldus Misiekaba.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

26 REACTIES
 1. Ga dat geld zoeken in je eigen paarse gelederen Misikonju,omdat je weet dat daar al dat gestolen geld zit,Abraham’s bijvoorbeeld, die de meeste miljoenen bij Ow gestolen heeft. Maar daar ga je natuurlijk niet zoeken, daar jullie criminele Ndp ontmaskerd gaan worden.


  Maak melding

 2. Het spelpoppetje van Opa Desi in de POPPENKAST-DNA

  meldt dat de begrotingsbehandeling plotseling tot nader

  order wordt uitgesteld, wegens GELDGEBREK, MONNI NO
  DE !

  PS : Volgens mijn NAT INFO SYSTEEM, levert EBS,

  ondanks Wanbetaling/Betalingsachterstand, nog

  steeds elektriciteit aan de DNA !


  Maak melding

 3. Goed zo Misiekaba !! En vooral de mensen die duizenden hectare claimen als “gemeenschapsbossen en gronden” en de
  eigenaren van grote “boedelgronden” aanpakken (anders veilen door de overheid ) !! Ook de ilegale grondbezitters laten betalen !!!


  Maak melding

 4. Zo,en nu moeten ze tenminste hun gronden in productie brengen om de penningen te betalen.Anders terug geven aan de overheid.
  Alleen mensen als Kapildewsingh en Sardjoe gaan land bezitten en natuurlijk de pikin ingi boi.


  Maak melding

 5. Een dief is vannacht dodelijk geraakt aan de Cocobiacoweg. De man heeft ter plekke het leven gelaten. Een ingeschakelde arts heeft de dood vastgesteld.

  Dit gebeurt te weinig in de politiek. Daar stelen ze als raven en krijgen op de koop toe een lintje voor bewezen stelen/

  Een kippendief doodschieten is één ding ik had liever gezien dat men al die grote dieven ook lood laten voelen


  Maak melding

 6. Ze kunnen dat geld terugvorderen van Bouterse die 1.3 miljard
  USD die hij heeft verduisterd uit Staatskas en gebruiken voor de begroting van Suriname.Dat is mijn advies als inwoner van Suriname.DDB heeft het land vernietigd.


  Maak melding

 7. De boeren/ landen bouwers moet de extra huurkosten doorberekenen in nu prijs, uiteindelijke betaald de consumenten de verhoging. Laat de domme paarse stemmers het voelen.


  Maak melding

 8. Grondhuur verhoging:
  0-500 m2 = max 500 X 0,50 = 250 SRD per jaar ca 21 SRD PM
  Perceel grote 20 m bij 25 m.
  Bij max 800 m2 betaal je 430 SRD en 36 srd pm.

  Loonverhoging : nee
  Inkomstenbelasting gaat omhoog.
  Gebouwenbelasting 320 SRD per jaar = 27 SRD pm

  Salaris Hoefdraad 75.000 SRD pm ca 8.500,= Euro

  Democratie


  Maak melding

 9. Eugene sankoe van jo koe , dat geld heeft de hoofdverdachte helaas in zijn go ollo gestopt, en de rest verdeeld onder zijn smerige gatlikkers.

  Deze mpp’s moeten allemaal publliekelijk opgehangen worden, heel crimineel NDP, doorzeven, zand erover


  Maak melding

 10. Als we Nederland met Suriname zouden mogen vergelijken dan is Nederland een Belastingparadijs. Men betaald belastingen op vies/zwaar drinkwater tot hondenpoep belasting in Nederland.

  Heel wat belastingen zijn intussen afgeschaafd in Suriname en er zijn geen anderen in de plaats gekomen.
  Volkomen eens met André Misiekaba.

  De speculanten (grondbezitters met duizenden hectaren) die zullen keihard belasting moeten betalen. Erfpachtrechten niet eenmalig maar elk jaar moeten betalen dit geldt ook voor de huurpercelen bij de dorpsgemeentes.

  De dieven en rovers mogen niet alleen een celstraf gaan uitzitten omdat ze gestolen of geroofd hebben maar ook veroordeelt zouden moeten worden om de opgelopen schade om te zetten in celstraffen.


  Maak melding

 11. Wat een afgang voor deze regering, Altijd maar autoritair en narcistisch optreden en nu…. het hele kaartenhuis valt in elkaar, er wordt naarstig gezocht naar 75 miljoen,
  Het is 1 grote blamage, hoe denkt Hoefdraad hoe dit overkomt bij Moody’s denkt hij nu werkelijk dat zij dit gebrek aan onvermogen niet opmerken??
  Ik zou zeggen, heren prettige kerst, en ga eens bij jezelf te raden hoe je hier nu uit wil komen, zonder gegoochel met cijfers.


  Maak melding

 12. Jogi is tegen verhoging grondhuur,hij is een van die grote grondbezitter… regering door gaan met verhoging dat siesta houden lekker in hangmat die tijd is voorbij…


  Maak melding

 13. Beste Sranangmangs,

  Ondanks de crisis wens ik jullie fijne feestdagen en een gezond 2018. Tevens is kerst ook een tijd van bezinning laten we met zijn allen hopen op goede tijden.


  Maak melding

 14. Weet je wat precies aan de hand is? De begroting 2018 heeft last van de naweeën van de droombegroting 2017. In oktober 2017 gaat men ondoordacht de begroting 2017, een jaar te laat goedkeuren. In oktober 2017 speelt een begroting geen rol van betekenis meer, maar de (voorlopige) jaarrekening. Dat hadden jullie moeten bestuderen.
  En dan waren jullie zeker tot de ontdekking gekomen dat het jaar 2017 een ramp was geweest die totaal niet in overeenstemming was met die mooie begroting 2017, die jullie willens en wetens massaal hebben goedgekeurd.
  En nu zijn jullie wakker geschrokken en beter gaan opletten op dat gegoochel van de heer Boefie. En worden jullie nu geconfronteerd met jullie fouten en tekortkomingen uit 2017.
  Kortom: omdat de begroting 2017 doorwerkt naar de begroting 2018 hadden jullie, DNA-leden, de begroting 2017 massaal moeten afkeuren . Nu zal de begroting 2018 wegens het ontbreken van de dekking afgekeurd moeten worden. Ik wens alle Surinamers, met name de slachtoffers van dit beleid, ondanks alle ellende, toch nog prettige kerstdagen en een gezegend 2018 toe. Ik hoop dat 2018 voor jullie mag meevallen en dat de rampen die ik voorspeld heb niet uitkomen.


  Maak melding

 15. Als een land op de internationale kapitaalmarkt loopt te bedelen om een lening van 75 miljoen usd dan weet je dat het goed mis is met dat land. Voor een normaal land is dat een lousy bedrag dat met schuiven in de begroting wordt opgelost en waarvoor men niet een beroep doet op de internationale kapitaalmarkt. Er valt nu niets te schuiven want fe inkomsten zijn niet genoeg om alleen de vaste uitgaven te dekken.
  2017 was een rampjaar. in 2018 wordt de ellende alleen maar groter als ik zie wat voor een onrealistische begroting deze regering indient.


  Maak melding

 16. En de oppositie,,,,wat zullen we zeggen……..ze hebben de kunde en de wil niet om het volk te mobiliseren…….het volk wil hard geramd worden in haar endeldarm……door regerende criminelen…..zover is het gekomen…..volgende stap is dat de verse balsappen uit de kelen van het geramde volk zal uitbarsten als lava uit een vulkaan…..toch zullen ze niet de straat opgaan…..want van zombies kun je dat niet verwachten…..een dode generatie die een nog dodere generatie zal fokken…..wat een toekomst!!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES