Surinames minister van Onderwijs met ontslag na conflict

39
Suriname krijgt Nationaal Instituut Studiebeurzen

PARAMARIBO, 14 dec – Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap & Cultuur heeft ontslag aangevraagd. Peneux is kennelijk voor de keus gesteld zelf ontslag te nemen of het door de keel gedrukt te krijgen. President Desiré Bouterse heeft de ontslagaanvraag in beraad. Peneux’ positie lijkt onhoudbaar geworden na het conflict met directeuren van middelbare scholen. Uitspraken gedaan tijdens een persconferentie vormden de druppel die de emmer deed overlopen.

Peneux zei dat leraren op de middelbare scholen slechts uit zijn op meer en meer geld verdienen. Er zou misbruik gemaakt worden van de overurenregeling. Elke gelegenheid wordt aangegrepen om een slag te slaan. Peneux beloofde het ‘mes erin’ te zullen zetten. De directeuren verenigd in het VOS Directeurenberaad zegden direct na de uitspraken het vertrouwen in Peneux op.

Dit gebeurde in een brief aan president Desi Bouterse. De Bond van Leraren en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname deden hetzelfde. Bouterse heeft intussen de ontslagaanvraag van Peneux in beraad. Volgens het Nationaal Informatie Instituut is vicepresident Ashwin Adhin gevraagd in overleg te treden met het VOS Directeurenberaad en “al het andere te verrichten ter continuering van het onderwijs.”


39 REACTIES

 1. Het zou goed zijn voor Suriname als Bouterse ook aftreedt als president van het land die hij failliet heeft gemaakt.Dat is mijn advies aan hem.Het is nooit goed gegaan onder zijn leiding.Al onze reserves zijn verdwenen in zijn zak met zijn handlangers.


  Maak melding

 2. @ Aorta,

  Valies mocht hopen deze op zjn conto te zetten.
  Dit is een direct gevolg van een conflict met de directeuren. Valies schreeuwt alleen maar mee.

  Daarnaast te belachelijk voor woorden. Peneux heeft grootgelijk dat deze parasieten alleen op meer geld uit zijn.


  Maak melding

 3. @@Doekje, het klopt helemaal niet dat de leerkrachten op meer geld uit zijn. Het is deze zelfde minister die toen directeur van onderwijs was papieren heeft ondertekent zodat de leerkrachten het beter zouden krijgen, maar omdat het land GEEN geld meer heeft om al die betalingen te verrichten is veel meer naar boven gekomen.

  Vergeet niet dat er nu ook GEEN geld is om de zorgkosten te betalen, dus heel veel wordt het basispakket gehaald zoals een hartoperatie, nierdialyse en nog veel meer.

  NDP partij is gewoon een partij waar mensen met een zieke geest in zitten, alleen om rijker te worden.

  Bouterse en co en vooral Boef-draad mogen letterlijk naar de hel kruipen.


  Maak melding

 4. Goed beschouwd, was dit onvermijdelijk en jammer genoeg zijn er alleen verliezers. Vooral de leerling/student is hierbij de verliezer. immers er is weer een stagnatie. De president krijgt weer een kans om te laten zien dat hij staatsman is. De opvolger van de heer Peneux zou een goed manager, communicator, mensen mens en kenner van het onderwijsveld moeten zijn in plaats van een “boutist”. Een minister die alleen oorlogstaal gebruikt: “het mes erin zetten”, “het is een tijdbom”, “Ik ga korte metten maken met…” moet weten dat de reactie die hij krijgt de reflectie is van zijn taalgebruik. Dit is natuurlijk een drama voor de heer Peneux en de zijnen. Maar de realiteit gebiedt te zeggen dat hij dit zelf over zich heeft geroepen. Nu hopen dat pres een besluit neemt ten behoeve van het Surinaamse onderwijs.


  Maak melding

 5. Schrek kan een “boelersschool” oprichten nu !!
  Al enkele jaren frusteert deze klungel de leerkrachten/leraren!!
  Achterstand bij de kinderen die moeilijk in te halen is !!
  En nu al die rotsooi benoemde basja’s en bazinnen ook wegsturen: niet om thuis te zitten maar naar de districkten en het binnenland om daar toezicht te houden op het onderwijs of
  in Santo Boma onder toezicht van MERIBA laten werken aan onderwijs aan gedetineerden zoals Bouta ook met Emile Wijntuin in de 80-tiger jaren had gedaan !!


  Maak melding

 6. Het hele probleem met de surinaamse teloorgang ook dus onderwijskundig; Men had het vroeger, van bigi fisie voor hun bevoorrechte post te benadrukken. Als je het mij vraagt daarentegen betreft het eerder nog, BIGI MEMRE. Surinamers lijden aan een kwalijke vorm van hoogmoedigheid. Waar dat op gefundeerd is? Joosje mag het weten. Is het toch holland en hun hollandse taal waar zij op teren? In mijn ogen ongefundeerd; Reden waarom; Het nederlands, het surinaams nederlands, dat wij beoefenen, verschilt hemelsbreed van het europesche hollands. Alleen al het accent. En als je in holland hebt gestudeerd, en terug komt, maakt jouw dat nog geen hollander. En ben je daardoor zeker niet beter en hoger dan de rest.
  Dat dus in mijn ogen is surinames manco! Bigi memre. En ik ben bang, dat de inhaalslag, te laat komt. De sereniteit van het surinaamse volk as a whole, valt niet meer te redden. Wij moeten het maar laten aan de bakras, op wiens verworvenheden toch wel, wij teren; “Wij zijn beter dan de rest, ook van Z-A, want wij stammen van de hollanders af.”


  Maak melding

 7. Surinaams Assamblee Is Een Koffie Shop.

  Deze Minister Peneux .. Je kan van hem houden Of je kan hem haten.. er is geen tussen weg..

  Ik beoordeel niemand op zijn uiterlijk of op zijn prive leven.. ik beoordeel iemand op zijn kwaliteiten…

  Deze Beste Heer was iemand met een missie.. hij had een plan een duidelijke toekomst visie..
  maar hij is niet BESTUURLIJK GETALENTEERD .. dat is de reden waarom alles zo op de klippen liep..
  als je minister ben moet je kunnen besturen.. ik vindt hem wel geestig.. maar geen bestuurder.

  Wat Ik Persoonlijk Jammer Vind.. Is Dat Die Van LVV Nog Op Zijn Post Zit.
  Zulke Tafrelen Gebeuren alleen maar In landen die onderontwikkeld zijn.. Men Is echt Niet Politiek bewust In mijn Geliefde land…. Dus..


  Maak melding

 8. Stront komt altijd naar boven drijven, het is nu wederom gebleken ! Ach ja, hij zit indien zijn ontslag wordt gehonoreerd,voor het leven gebakken qua inkomsten voor het niks doen.( hij deed toch al niks bijzonder )

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 9. Ik ben benieuwd wie de Pres daar gaat plaatsen als Pineux pleitte gaat, het zal wel weer eentje van NDP zijn, het kan niet anders.Het is net wat Ivanof Limburg schrijft een koffie shop, de ptata´ zeggen een praathuis !!!!!!
  Waar ouderen van gedachten wisselen over vervlogen tijden, onder het genot van een bakkie pleur, en wat jajem !

  sari tori

  Jacko.


  Maak melding

 10. Alle Minister’s en derekteuren die thuis zitten nikd doen kost staat miljoenen.er moet een nieuwe wet Komen dat Al die luxe situatie ongefaan maakt..lever staat behoorlijk inkomen….


  Maak melding

 11. Hij verwijt de leerkrachten op meer geld uit zijn. Maar zelf pleit hij voor eervol ontslag met alle privileges van dien. Die paarse rattenkolonie hebben maar 1 doel…wanprestaties leveren en zakken vullen . Zoals Silos….San…en meer van dat hersenloze paarse brulapen. Roven, stelen, liegen en bedriegen is het credo


  Maak melding

 12. Kennis, kunde en karakter maken macht.
  Ik zie deze 3 eigenschappen NIET zitten in deze rotte tumpoe , dus opduvelen.
  Van de week nog las ik in starnieuws dat suriname de meeste..dropouts en zitten bliblijvers heeft in de regio, dus slechter dan Haïti. Ik heb geen flauw idee wat pineuk van plan is…hij was zelfs vaak een zitten blijver geweest, denk ik.😂


  Maak melding

 13. Nog een mpp bouta minister door de draaideur van mini sters. Mis lijders als bouta kiezen mannetjes naar hun eigen maat en de consequenties zijn zichtbaar. Next die mini ster van financien.


  Maak melding

 14. Als kind zijnde was ik een paar maanden in su.
  Ging ook naar school.
  Bij terugkomst in nl was de mijn school verbaast dat het niveau zo hoog was in su.


  Maak melding

 15. Schande, ja schande. Deze minister wil het een en ander aanpakker, allerlei vergoedingen welke met het vak onderwijsgevende te maken hebben en deze personen, onderwijsgevenden, zien de opbrengsten verdwijnen voor het opstellen van repetities etc. Ik ben geen fan van deze minister maar moet wel toegeven dat hij het bij het rechte eind heeft. Deze meneer Valies moet dus voor de klas gaan staan lijkt mij.


  Maak melding

 16. Hopelijk komt er nu rust in het onderwijs en kijken alle neuzen dezelfde kant op. Laten de vakbonden op de juiste man stemmen voor deze vacature en aanbevelingen doen.
  Peneux je hebt je tijd gehad het is nu tijd voor een andere visie. Kijken waar de schoen wringt onder de gelederen. Het onderwijs is geen financiële vet pot.Wanneer er middelen ontbreken om goed onderwijs te geven aan de jeugd is dit een prioriteit om ervoor te zorgen dat dit snel wordt opgelost. En niet de dreigementen van Peneux. Onderwijs en Gezondheids zorg staan op de eerste plaats. Hopelijk komt het goed moet je juiste man of vrouw op de juiste plaats.


  Maak melding

 17. @@Ivanof Limburg, je hebt groot gelijk als je aangeeft dat Peneux niet bestuurlijk getalenteerd is, maar het wordt nog spannender, omdat Peneux, zijn personeel in actie komt zodat Bouterse zijn ontslag niet accepteert.

  Triest wat er in het land Suriname gebeurd met een stelletje mensen zonder daadkracht, kennis en kunde om een land goed te besturen.


  Maak melding

 18. De minister heeft zijn ontslag ingediend. hiermee geeft ie een duidelijk signaal dat hij de verantwoordelijkheid niet aankan.
  Hij heeft zichzelf diep in de ogen gekeken en is tot de conclusie gekomen dat de teloorgang in het onderwijs aan zijn schuld is te wijten.
  Zijn staf wil hem behouden als minister. Dat betekent, aanmodderen en permanente onrust in het onderwijs

  Het belang van de maatschappij (in dit geval het onderwijs, de jeugd, de toekomst) weegt zwaarder dan het belang van de staf op het ministerie.


  Maak melding

 19. AJ@
  TERUG NAAR SCHOOL EN MAAK HET EENS AF, DEZE PAARSE REGERING HEEFT HET HELE LAND NAAR DE KLOTE GEHOLPEN EN NU SCHREEUWEN DAT HET ONDERWIJS NIET GOED FUNCTIONEERDE,.
  OP ALLES IS BEZUINIGD EN GEKORT, POLITIE FUNCTIONEERDE NIET HET LEGER NIET POLITICI NIET DUS U BENT AFHANKELIJK WAT ER BIJ DE NIEUWE VERKIEZINGEN GAAT GEBEUREN.
  EN DIT IS NIET HATELIJK BEDOELD, IK U EEN DERDE RONDE BOUTERSE, U ZULT ER DAN ACHTER KOMEN WAT OplEIDING BETEKEND.
  Als u wederom voor dit gepeupel kies zullen zelfs de surineds hun handen van jullie afhouden.
  U zult van het China Rusland en caraibische eilanden geen steun kunnen verwachten om dat ze zelf aan de geeuw honger liggen.
  Het is nog niet te laat, haal hulp waar u het krijgen kunt, paars maakt een stinkende wond, dat heellangzaam geneest.
  Het is een keuze


  Maak melding

 20. Hoogmoed komt voor de val. Vele paarse marionetten, alsook de paars verworden awariedomries in dienst van ddb tonen dergelijke walgelijke hoogmoedige arrogante spraak en gedrag. Neem bv. het Doekje, of joe koe van et San en de vele paarse verworden opportunisten als Hiraatje en Ramaatje. Als oerdomme ndpers blijven geloven dat ddb en paarse roverheid een zegen zijn voor het land dan kan terecht gezegd worden dat ddb hun verstand heeft weggnomen. Oma taki, een mens die sinds 1980 zijn medemensen bedriegt, onderdrukt, angst, verwarring, tweedracht en armoede brengt kan nooit, zoals awariedomries Misjieka Dubai en Meyje Stef Anus hebben getuigd, een zegen of christen zijn. Opa taki ddb staat voor didibri en dat zegt genoeg, a mang na wang duivelse zoon die als boze taak heeft veel misdadig verderf toe te brengen aan land, volk en zelfs eigen familie. Oma taki, dang hoezo, opa zugtu, zelfs zoon, zgn stiefzoon en vele oerdomme ndpers zijn getroffen door de misdaadvloek ddb. Vreemd dat zowel dader als slachtoffer ndp hebben gestemd. Ding e ka keba.


  Maak melding

 21. Een Volk Dat Voor Tirannen Zwicht Zal Meer Dan Lijf En Goed Verliezen Dan Dooft Het Licht…

  Er zullen nog meer volgen. De voorbode van het domino- effect van de ndp. Het tijdperk ndp heeft een begindatum en een einddatum. ndp is zo goed als waardeloos voor de geschiedenis van de republiek Suriname en de Surinamers, nationaal en internationaal.

  Zie hun daden en zie de armoede die ze veroorzaakt hebben.

  Zaken die waarde hebben zijn tijdloos

  Surinamers Oe Wiki No!

  Leve:
  – de rechtsstaat,
  – Internationale Mensenrechten,
  – de democratie,
  – de grondwet,
  – het Surinaamse Volk

  Hoera, Hoera, Hoera!

  Het Algemeen Belang Is Belangrijker En Sterker Dan Het Persoonlijk Belang In Een Democratische Rechtsstaat.

  Sterker Door Strijd!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname


  Maak melding

 22. @ poenie,
  In de zestiger jaren gingen veel onderwijzers die in augustus de 3-jarige hoofdakte niet hadden gehaald gelijk naar Nederland. In december hetzelfde jaar deden zij “herexamem” hoofdonderwijzersakte” aldaaar en slaagden glansrijk.Velen zijn Mr, Drs of later Doctor geworden !!


  Maak melding

 23. Sranan zit met een ondeskundig, en corrupt, faillissements-

  regiem, zo meteen mogen onze communistische vrienden

  uit CUBA, CHINA en VENEZUELA ons onderwijs

  reorganiseren !

  NEKS NO FOUT ! M O N N I N O D E !!!

  ALLE TIENTALLEN MILJOENEN-LENINGEN ZIJN

  VIA EEN PAARSE ROOKWOLK, VERDAMPT !


  Maak melding

 24. @ Haco,
  Dat ons onderwijs op peil was !!!
  Dr Ferier(eerste pres.) vertrok met een hoofdakte(oude stijl) naar Nederland en binnen de korste keren als academicus afgestudeerd !
  Prof.Ali (vrouwenarts) Prof Karamatali gingen na de medische school ook naar Nederland en promoveerden(overigens de medische faculteit staat goed aangeschreven !!)
  Dr.Ir Essed had een MULO diploma+landmeteropleiding ook Dr Jules Sedney met MUL0 (doaune) en kijk hoe snel ze een academische graad behaalden ! Dit is maar een klei voobeeld !! Gessel, Hein Eersel etc.
  Ga na op google welke Surinamers ook bekend zijn !!
  Mi na foe Paramaribo en mi sabi foeroe sani, gelukkig mi a no-wang-foe-dem-foefoeroemang foe a partij foe NaDagoePartij!!
  In elk geval , waarschijnlijk gaat MINOV naar HuisVanBewaring als zoethoudertje op weg naar de a.s verkiezingen !!


  Maak melding

 25. Alle consternatie veroorzaakt door de narcisistische vampier delano desi , creert weer etherische energie waardoor deze weer enkele levensjaren kan bijschrijven op zijn conto. Op naar 94 jaar , ala mugabe.

  google: energy vampirism


  Maak melding

 26. @marie
  “Het zou goed zijn voor Suriname als Bouterse ook aftreedt als president van het land die hij failliet heeft gemaakt….””
  Mijn mening is dat toen het aankwam op verkiezingen dat het voor de zoveelste keer weer een coalitie mocht vormen. Het is in deze juist de bevolking die er zelf voor heeft gekozen voor z’n president of heb ik het mis ? Nu is het uitzitten deze regeringstermijn of de gehele bevolking in staking te gaan. En dit laatste zie ik helaas niet zitten dat de bevolking in opstand zal komen. Dan rest maar 1 ding alles slikken waarvoor ze hebben gekozen.


  Maak melding

 27. Peneux was eerst directeur op het Min van Onderwijs en Wetenschappen, vervolgens werd hij minister van onderwijs.
  Zijn beleid heeft het onderwijs heel veel geschaad.

  Volgens mij zijn de mensen die vóór hem pleiten niet oprecht bezig.

  De minister moet niet vanwege het conflict vervangen worden.
  Maar vanwege het feit dat hij in de DNA keer op keer heeft gelogen.

  Het siert de mensen van het onderwijs veld die het vertrouwen in hem hebben opgezegd.

  Dit zouden de dames en heren in het Parlement moeten doen.
  Maar mw Simons c.s. doen liever zand erover.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.