zondag, april 21, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijHumberto nog steeds beveiligd na uitspreken tegen Zwarte Piet

Humberto nog steeds beveiligd na uitspreken tegen Zwarte Piet

-

Does Travel - naar Suriname

Presentator Humberto Tan maakte twee jaar geleden in een uitzending van RTL Late Night een opmerking over de Zwarte Pieten-discussie. De in Suriname geboren presentator sprak zich toen uit tegen Zwarte Piet. Sindsdien heeft hij nog elke avond persoonlijke beveiliging, vertelde Tan gisteravond in zijn eigen praatprogramma RTL Late Night.

Dat Tan bedreigd werd nadat hij zich 2015 uitsprak voor verandering was al bekend, maar dat die dreigementen zo serieus waren dat hij tot op de dag van vandaag beveiligd moet worden schokte alle gasten. Iedere avond lopen twee beveiligers met hem mee vanuit de opnamelocatie van het programma, hotel Schiller op het Rembrandtplein in Amsterdam, naar zijn auto in de parkeergarage. “Alle dagen beveiligers. Geen enkele dag niet. Al anderhalf jaar lang” aldus Tan.

De presentator gaf vorig jaar ook al aan doodsbedreigingen te hebben gekregen toen hij het opnam voor Sylvana Simons. In een uitzending van RTL Late Night zei hij toen ook al dat hij beveiliging nodig had. “Ik heb ook extra beveiliging, omdat ik me er een aantal keer over heb uitgesproken. Ik weet dat het echt een probleem is”. Waar die beveiliging uit bestond, vertelde Tan toen niet. De presentator vertelde wel dat bedreigingen ‘standaard zijn’ als hij het opneemt voor Sylvana Simons.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

35 REACTIES
 1. Die Hollanders moeten nou eens een keertje volwassen worden. Je mag hier je mond niet open doen dan heb je een probleem. De gasten voelen zich hier snel aangesproken. Hier moet je op je woorden letten anders wordt je direct als vijand beschouwd of je wordt op afstand gehouden.

  Ik vindt het een slapgelul om steeds maar rekening te houden met de mensen hun gevoeligheid. Over het algemeen gaan de Nederlanders niet mee met de tijd. Men leeft in de tijd van slijmen en doodsgewoon in de maling dient genomen te worden. Alles is schijnbedrog of een misleidend volkscultuur.

  Maar als je het over geld zaken hebt dan mag je ze zeggen wat je wilt. Wat dit betreft zijn zij schaamteloos. en hebberig op aardse goederen/bezittingen.
  Hun bezittingen (huis) zijn hun straf.


  Maak melding
 2. Het is jammer dat groepen zich gedupeerd voelen door een simpele en onschuldige kinderfeest.

  Wij hebben in ons leven al genoeg andere en veel belangrijkere zaken om ons druk over te maken.

  Ik ben van mening dat; als je zonodig als social ge-engageerd wil overkomen, probeer dan je energie te stoppen in het bestrijden van de gestoorde psychopaten die dag in dag uit ons trachten te vergiftigen.

  Dit door ons te besproeinen met kankerverwekkende stoffen: aluminium, strontium, barium, arsenicum, kwik, koper en andere nano-technische troep. (CHEMTRAILS)

  Dit zijn chemicalieën die geen onderscheid maken in huidskleur.

  Naar mijn mening is het bestuderen van informatie hieromtrent veel beter besteed. Als er hiertegen actie gevoerd moet worden dan kan men altijd een beroep op mij doen.

  Maar die Zwarte Pieten discussie is alleen voor mensen die geen notie hebben van wat er om ze heen gebeurd.
  Ik hoop dat mijn reaktie als een wekker fungeert om de actiegroepen wakker te schudden.
  Bedenk: We’re all in this together. Wakker worden mensen.

  God Bless:

  Freedom Warrior


  Maak melding
 3. De angst voor een aanslag op zijn leven kan ik mij best voorstellen. Dit gevoel wordt alleen maar versterkt door de actie van enkele politieagenten. Gisteren gaven enkele dienders in Arnhem een ‘ statement ‘ door bij een politiewagen te poseren in zwartepiet pakken. Vele zwartepiet voorstanders zullen dit beschouwen als een ruggensteun van de politie. Ik vraag me daarom ook af of de anti-zwartepiet demonstranten of de personen die tegen het fenomeen zwartepiet zijn, wel veilig zijn als het gaat om het verkrijgen van politiebescherming. Ik heb sterk het vermoeden dat deze agenten het hoofd weg zullen draaien als er geweld wordt gebruikt tegen anti-zwartepiet demonstranten.


  Maak melding
 4. Romeo, er zijn nog heel veel vraagstukken die opgeschoond moeten worden. Het rijtje met misstanden kan men uitputtend opsommen. Wat dacht je van pop-up groenten die men van een ‘ waxlaag ‘ voorziet en vervolgens verkoopt in bepaalde supermarkten. Deze mooi ogende groenten zijn een bom vol met zogenaamde ” veilige ” chemicaliën. Maar zwartepiet is dood. Deze figuur moet in zijn graf blijven. Ik wil de voorstanders die zwartepiet willen laten herleven alleen maar condoleren.


  Maak melding
 5. Ieder nadeel hebt zijn voordeel, heeft Johan Cruyf eens gezegd. Nederlanders stonden vroeger bekend als subtiele racisten. Zodra ze daarmede geconfronteerd werden zeiden ze : “Ach man, jij kan niet tegen een grapje”.
  Nu is die facade en ook hun gedekte aftocht weggevallen en blijken de Nederlanders, zelfs de politie , de grootste racisten te zijn. En in zo,n omgeving hebben niet witte Nederlanders het extra moeilijk om hun maatschappelijke positie te verwerven. Een kinderfeest waarbij zwaarte kinderen niet gelukkig zijn is geen kinderfeest.


  Maak melding
 6. Ik denk niet dat we met (woorden) moeten discussiëren
  Kom met daden.
  Creëer een eigen zwarte sinterklaas en een blonde piet.
  Vier op basis hiervan ook de zg. kinderfeest.


  Maak melding
 7. @ John,
  Je hebt gelijk met het gestelde in je “posting” !
  Je noemt tenminste het kind bij de naam ! Jammer dat Surinamers zelfs zo afgeven op Humberto Tang. Ik ben trots op Humberto en ook op Sylvana !!


  Maak melding
 8. @Wesje
  Met alle respect en los van Simons discussie, maar (selfmade) Humberto is een voorbeeld voor meeste surinamers! Volgens mij was hij kind uit een eenoudergezin uit de Bijlmer, uit de moeilijke jaren 70/80, die met weer en wind uiteindelijk de universiteit v Amsterdam ( rechten ) heeft afgerond, een media carriere heeft, een kledinglijn, multimiljonair ( in euries!!!) is en rond de miljoen kijkers per avond heeft… Dat kan niet iedereen zeggen …


  Maak melding
 9. Nadeel van tan is, dat hij zich in de jaren tachtig van blanda heeft ontplooid en zich toen de sterren van de hemel heeft op gespeeld. Bakra tonen nu, vandaag de dag, een heel ander gezicht en spelen het nu verstijvend anders; Niet meer, nooit meer zo zoetsappig! En dat no fit unu. Komt bij, Neerlands media en teater wereld is doordrenkt met zoddomie. Waar je leonie en amanda had, heb je nu billeman en nog eens billeman @@


  Maak melding
 10. Allen,

  Voor een kind maakt het niet uit welke kleur PIET heeft.
  Kinderen vinden juist verschillende kleuren mooier en beter.
  En ik ben het eens met de uitspraak: een kinderfeest is geen kinderfeest als welke kleur kinderen dan ook zich gekwets voelen.
  Vraag: in welk ander land behalve Nederland wordt er gefeest met een zwarte piet ?
  SUCCES.


  Maak melding
 11. tja als je in het openbaar je mening verkondigd dan moet je ook de consequenties daarvan kunnen dragen. personen met een grote bek tegen een ander krijgen op straat ook vaak klappen. als nederland zo een rascistisch land zou zijn dan dan zou ik niet lang hoeven nadenken. dus snel weg naar een niet rascistisch land. in suriname is toch iedereen lief met elkaar? niemand is daar rascistisch hoor. een gezellige boel ! als je een man bent dan ga je gewoon zonder beveiliging. ik geloof er geen bal van dat iemand een ander omlegt vanwege zijn mening over zwarte piet. het is dus een zwaar overtrokken verhaal met kennelijk als doel om de zielepiet uit te hangen. ik vind die presentator tan anders een goede presentator, maar ik vraag me af waarom je partij moet kiezen in het hol van de leeuw en dan vervolgens naar de grondwet grijpen en justitie je laten beschermen etc etc. domme actie. sinterklaas was geen plantagehouder en piet was geen slaaf, maar ja de faniekelingen hebben het in die sfeer weten te brengen. nederlanders zijn gewoon nog veel te vriendelijk.


  Maak melding
 12. Eerlijk@

  In Suriname vierde men in de 50-60-70-80-90 jaren tot 2013 sinterklaas feest waarom is het nu ineens rassisme waar is het fout gegaan.
  Kinderen discrimineren niet het zijn de ouderen die het in stand houden, het goed dat je daar eens over nadenkt, als je nu nog vinden dat het met onderdrukking te maken zegt dat meer over tegenstanders dan over sinterklaas feest VOOR KINDEREN.
  DEKOLONIAALICEREN IS GOED maar wij hebben ook traditie ’s laat dat zo fijn weekeinde


  Maak melding
 13. Als Zwarte Piet met geld zou strooien i.p.v. pepernoten daN stonden al die kansloze, werkloze, hersenloze zwarte apen vooraan om er als eerste bij te zijn, met paranoïde, geindoctrineerde paarse graaier RobG in de voorste gelederen. Om maar iets uit zijn zwarte bek te laten rollen begint deze randdebiel en dorpsidioot een lulverhaal over groente, geheel buiten het onderwerp om. Totaal van het padje af en KNETTERGEK.


  Maak melding
 14. Eerlijk@

  Vraag: in welk ander land behalve Nederland wordt er gefeest met een zwarte piet ?
  Meen je dit nou, van welke planeet kom jij, Nederlands sprekende landen zoekt en gij zult vinden


  Maak melding
 15. Ik wordt hevig emotioneel van de inmenging van mensen die onze traditie niet respecteren, wij laten u uw feesten vieren, geen hond die er over denkt om srefidentie te verbieden in Nederland om dat wij als slaven drijvers een kopje kleiner zijn gemaakt, dat noem ik nou discriminatie, en niet zeuren dat je na140 jaar nog steeds last hebt van de onderdrukking, heeft ontwikkeling na 1945 stil gestaan, vanaf 1954 zelf bestuur en alle de regeringen vanaf die waren corruptie, het leeg plukken van suriname is door jullie eigen mensen gedaan, en leg dan nu maar wat wij geplunderd hebben


  Maak melding
 16. @Haco,
  Amen
  Suriname is een verloren land niets lukt hier om op te zetten. Alles is corruptie en nepotisme. En als er iets wordt opgezet dan werk iedereen elkaar tegen tot het ook weer kapot is.
  ik woon hier maar verdien me geld buiten Suriname en bevalt me prima eigenlijk. Dat hele gedoe rond zwarte Piet en slavernij is gewoon door een paar nutteloze jankers opgezet om zichzelf te kunnen etaleren.
  Kom er maar uit RonG


  Maak melding
 17. @ Haco:
  Het tijd veranderd en daarmee ook het moraal. Wat normaal is anno nu, kan abnormaal zijn over 30 jaar. Met jou redenering zouden vrouwen nog steeds handelingsonbekwaam zijn en slavernij nog steeds plaatsvinden.

  Zwarte piet is een koloniaal fenomeen en bovendien kwetsend. Daar mag men best vraagtekens bij zetten.

  MERDEKA!!


  Maak melding
 18. Het zijn een paar mensen die last hebben van dat zwarte piet gedoe. Maar mensen als himberto en silvana zeggen dat ze trots zijn op hun kleur……wat is het probleem dan??? zwarte piet is ook trots op z’n kleur.


  Maak melding
 19. Ik ben gaan neuzen in Delpher (oude kranten) en vond een zeer verhelderend stuk over de slavernij ( zie Delpher: Hollanders wreedste slavenhandelaren) gepubliceerd in de vrije stem van 6 november 1978.

  Ik citeer:
  De Engelse gouverneur Bonham (1811-1816 in Suriname) van het derde Engelse tussenbestuur van ons land, schreef in zijn rapport het volgende: Ik ben 21 jaar in diverse West- Indische kolonies geweest en overal hoorde ik dat het een zware straf voor een neger was om als slaaf te worden verkocht aan een planter in Suriname. Als gouverneur van Suriname ondervind ik nu dat dit op waarheid is gebaseerd.
  Ik ben in geen enkele kolonie geweest waar de slaven zo slecht werden behandeld, zulk slecht voedsel en zulke sobere kleding kregen en waar ze tot zulke zware arbeid boven hun krachten worden gedwongen als in Suriname.
  Enkele van de wrede apartheidswetten van de Hollanders in deze kolonie waren:
  1. Een slaaf mag geen onderwijs genieten.
  2. Slaven mochten niet trouwen. Een neger of mulat mocht niet trouwen met een blanke.
  3. En blanke die seks bedrijft met een slavin kreeg geen of een onbeduidende straf of boete, maar een neger die seksuele gemeenschap had met een blanke vrouw kreeg de doodstraf.
  4. Er was een plakkaat dat negers en mulatten ten strengste verbood kousen, schoenen of opgetoomde hoeden te dragen. Overtreding van dit verbod werd afgestraft met een pansbokko (Spaanse bok: d.i. in vastgebonden toestand zweepslagen tegen de voetzolen).
  5. Als de slaven een blanke tegenkwamen moesten ze uit de weg gaan en voor hem uitwijken.
  6. Slaven mochten niet met stokken, knuppels en Indiaanse zwaarden rondlopen.
  7. Dobbelen tussen blanken en slaven was ten strengste verboden.
  8. Op gouden oorringen na mochten slaven geen sieraden of juwelen dragen (karikatuur Zwarte Piet).
  9. Zonder toestemming van zijn meester mocht geen enkele slaaf een half uur vóór zonsopgang en een half uur ná zonsopgang zich op straat begeven.
  10. In 1760 werd bepaald dat een slaaf die ‘s avonds met toestemming van zijn meester op straat verscheen een brandende lantaarn bij zich moest dragen.
  11. Een slaaf mocht geen kano’s (korjaal)hebben en slecht met schriftelijke toestemming van zijn meester mocht hij op de rivier gaan varen.
  12. Slaven mochten geen handel drijven en het was de winkeliers verboden hen, wapens , kruit, lood en ijzeren messen te verkopen.
  13. De slaven mochten geen danspartijen houden en ook geen begrafenissen bijwonen.
  14. Samenscholing van slaven was verboden.
  15. De slaaf was verplicht om na een geseling eerbiedig voor zijn meester te gaan staan en hem publiekelijk hartelijk bedanken voor de marteling.

  Geen wonder dat witte vrouwen gek zijn op zwarte mannen en omgekeerd. Ze hebben een enorme achterstand weg te werken.

  “Nergens”, zo schreef in 1848 de voorzitter van de EBG Otto Tank, die de meeste slavenhandel in de West Indië en Noord Amerika bezocht had, “ heb ik slaven aan zo’n slechte behandeling onderworpen gezien als in Suriname.” (bron: Banknotes ) N.B. In Suriname is een EBG school naar deze man vernoemd.

  Zeker is dat dit stuk zeer verhelderend op mij heeft gewerkt.

  Nieuw is natuurlijk het gegeven dat geëmancipeerden niet in 1863 (afschaffing slavernij) , maar pas na de periode van 10 jaar ( het staatstoezicht) slaaf af waren.

  En wist u dat de tachtigjarige oorlog die Nederland tegen de Spanjaarden heeft gevoerd niet de langste oorlog uit de geschiedenis van Nederland was?
  Dat is de doodgezwegen oorlog, die Nederland tegen de Marrons in de binnenlanden van Suriname heeft gevoerd en die langer dan 100 jaar heeft geduurd. Ja , ik weet wat u gaat zeggen: die oorlog, die Nederland op schandelijke wijze verloor is op 10 oktober 1760, na de vredesonderhandelingen tussen Nederland en de Marrons toch beëindigd?
  Neen, dat was gedeeltelijk want de Bonni-oorlogen gingen door tot 1790 (grote namen die niet voorkomen in de Nederlandse geschiedenisboeken zijn : Sylvester, de voorganger van Bonni, Baron en Joli Couer.)

  Naar mijn mening zit Nederland dus met een enorme Marronoorlog en Koloniale trauma, die door het karikatuur van Zwarte Piet een beetje wordt gematigd.

  Wat mij pijn doet is het volgende: Surinamers worden op school doodgeslagen met o.a. geschiedenis Nederland, de Eerste en tweede wereldoorlog. Wij Surinamers hebben dus een heel groot inlevingsvermogen met betrekking tot deze onderwerpen. Wat weet de gemiddelde Nederlander over de Geschiedenis van Suriname en met name tot het onderwerp Slavernij. Niets. De Nederlanders kunnen op dat gebied dus geen inlevingsvermogen hebben als het over dat en aanverwante onderwerpen gaat.
  En wat heb je aan een kinderfeest waarbij een deel van de kinderen (zwarte kinderen) traumatische ervaringen oplopen door pesterijen op school.
  Dat kan toch nooit de bedoeling zijn geweest van dit geweldig kinderfeest.


  Maak melding
 20. @@@@@ Wesje
  Die kerel lult man
  Hij is dus toch de zieligpiet
  Schande voor de Surinamers deze gasten in NL

  vrijdag 24 november 2017 om 08:46 uur.
  henkmolenaar2016
  Geloof helemaal niets van dit verhaal van Humberto.

  Ik denk dat zijn vrouw die hij toen bedroog hem heeft bedreigd.

  vrijdag 24 november 2017 om 09:54 uur.
  /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

  Twee KOEIEN IN ÈÈN MEP,..Reageren jullie aub niet meer,dan lopen jullie de kans,om nog op de valreep gepromoveert te worden tot EZEL…domme van het balcon schreeuwende KOEIEN !!!…wees positief en constructief denken over jullie prachtige land man !


  Maak melding
 21. Allochtonen in Ned. Lullen allemaal uit hun nek. Ze hebben geen moer te doen. Alles is discriminatie.

  Komen jullie hier op Aruba kijken. Sinterklaas wordt hier gewoon gevierd met ZWARTE pieten. Ja met zwarte pieten. En niemand klaagt er over.

  Horen jullie nog iets van Sylvana Simons.
  Ze is nu verstandig en ze houdt haar kop. Want ze heeft haar eigen glazen stuk gegooid.
  Laat de Nederlanders met hun traditie. Tijdens mijn jeugd on Ned. Klaagde niemand wn iedereen deed mee.
  P.s., ik ben een sranangmang.

  Hoe zouden jullie het vinden als jullie bijv. Keti koti niet meer mochten fieren.


  Maak melding
 22. @ John,
  Je “posting” is zeer verhelderend !!
  Waar zijn de geschiedenis leeraren ??
  Je hebt of bezoekt goede bronnen !! Dus iemand uit de tijden van “weleer bij het onderwijs” !!


  Maak melding
 23. A no mi.
  afgezien van het feit dat anderen mijn naam gebruiken bij hun publicaties ben ik blij dat jij mijn postings waardeert. Ja, je zal het wel gemerkt hebben. Op school was ik gek op rekenen en op geschiedenis en aardrijkskunde van en over Suriname. en dat anderen mijn naam gebruiken. Laat je leiden door de inhoud van de stukken.


  Maak melding
 24. Racisme door de ‘witte’ Nederlanders komt steeds meer en meer bovendrijven.
  Ze leggen zichzelf bloot. Net zoals stront altijd boven water komt drijven, zo komen de racisten ook bovendrijven, niet alleen onder de ‘witten’ maar ook onder de kleurlingen is dit het geval.

  We leven in een democratie en hebben recht van vrije mening. En van die rechten hebben Sylvana en Humberto gebruik van gemaakt. Dat is nog geen reden om ze te bedreigen.

  Het is een grote schande dat Humberto Tan al 1½ jaar beveiligd wordt.
  Verder is het zeer laag om zijn privé leven hierbij te betrekken.


  Maak melding
 25. Jiyani@

  Tijden veranderen behalve Surinamers, vrijemenigs uiting best maar dat is niet alleen voorbestemd voor Surinamers.
  Wij verbieden jullie feesten in Nederland ook niet zoals srefidensie keti-koti en pas op met woord rassisme, lees de postings op waterkant en schrik je rot.
  Jullie hebben jullie tradities wij hebben de onze respecteer dat van beide zijde.
  En rassisme word in stand gehouden door steeds maar weer terug te vallen de slavernij, wanneer bevrijd je je er een keer van, de generatie die de slavernij hebben meegemaakt , ik ben daar in ieder geval niet trots op, maar blijf niet de ziele Piet (zwarte Piet) uithan😊gen.


  Maak melding
 26. @ Haco,

  Jouw reactie van 14.55 uur geeft aan hoe slecht jij in lezen bent.
  Je hebt gereageerd als door een wesp te zijn gestoken.

  Haco heb je ooit van mij gelezen dat ik de schuld leg bij de slavernij. Voor de duidelijkheid ik ben hindustaanse, maar de slavernij was zeer wreed, vooral in Suriname.
  Daar sta ik wel bij stil, ook al is het alweer 154 jaar geleden afgeschaft, zonder dat door te trekken naar het heden.

  Haco over 72 jaar zal Nederland WOII blijven herdenken. Dat hebben ze dit jaar, nadat aan deze wrede oorlog na 72 jaar een eind is gekomen, ook gedaan.

  De Surinaamse feesten, maakt niet uit van welke etniciteit, zijn niet kwetsend naar jullie ‘witten’. Dus jouw vergelijkingen met de Surinaamse feesten en tradities slaan nergens op.

  Dit is al de tweede keer dat je mij beschuldigt van iets waar ik het amper over heb.


  Maak melding
 27. Met de 3e alinea bedoel ik: Na 72 jaar dat WOII is geëindigd, herdenkt Nederland nog steeds de afschuwelijke gebeurtenissen die toen zijn gepleegd. Trouwens ook onder de ‘witten’ waren er die Joden hebben verraden. Vergeet dat maar niet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES