Ex-parlementsvoorzitter Somohardjo: Suriname afhankelijker dan ooit

36

PARAMARIBO, 24 nov – Suriname is nog afhankelijker dan ooit tevoren. Dit zegt Paul Somohardjo, ex-parlementsvoorzitter en leider van de politieke partij Pertjajah Luhur, PL. Grootmachten als China maken de dienst uit. Na twee en veertig jaar staatkundige onafhankelijkheid is er niet veel opgeschoten. De samenleving is verdeeld, wat ook aan Nederland te wijten is.

Als koloniale machthebber heeft dit land Surinamers verdeeld gehouden. “Nederlanders zijn de beste bruggenbouwers in de wereld. Maar ze hebben ernstig verzuimd om de intermenselijke brug in Suriname te bouwen”, zegt Somohardjo tegenover Dagblad Suriname. De ontwikkeling wordt er ernstig door opgehouden. De politiek doet er een schepje bovenop, wat het leven in Suriname anno 2018 niet bepaald makkelijk maakt.

Velen zijn aangewezen op hulp van familie in Nederland. “Nu is een Euro bijna tien Surinaamse dollar. Weet je hoe blij Surinamers zijn wanneer zij een briefje van honderd euro toegestuurd krijgen. Als er geen oceanen waren, zouden velen op de fiets naar Nederland vertrekken”, aldus Somohardjo. Hij blijft erbij dat Suriname niet goed voorbereid was op het verwerven van zijn staatkundige onafhankelijkheid.


36 REACTIES

 1. Ik las dat de killer Desi ( de SU Mugabe) soemita decoreerde . Soemita is zelf een dief, een meesterdief en ook nog veroordeeld voor het bestelen van de staat.
  Dief decoreert dief.
  Ik wil niet gedecoreerd worden door iemand met bloed aan zijn handen als Desi.


  Maak melding

 2. Ik las dat de killer Desi ( de SU Mugabe) soemita decoreerde . Soemita is zelf een dief, een meesterdief en ook nog veroordeeld voor het bestelen van de staat.
  Dief decoreert dief.
  Ik wil niet gedecoreerd worden door iemand met bloed aan zijn handen als Desi.


  Maak melding

 3. Aldus pae som. De pot verwijt de ketel. Deze slapjanus heeft zelf zoveel gestolen . Kijk maar naar de gronden die nu ineens van hem zijn . Pae som tab you kaolo smoel. Kaolo jampanesie.


  Maak melding

 4. Citaat: Hij blijft erbij dat Suriname niet goed voorbereid was op het verwerven van zijn staatkundige onafhankelijkheid.

  Wijlen Jaggernath Lachmon had jullie gewaarschuwd, waarom zo een haast met de onafhankelijkheid?
  Maar een bepaalde groep was tranga yesi en nu pinaren ze als een stelletjes losers.

  Zelfs degene die toen voor de onafhankelijkheid waren, zijn zelf vóór 25 november naar Holland vertrokken met de staart tussen de benen !!!!!

  Zelf onze buurvrouw (met 5 kinderen van verschillende mannen)op de dag van ons vertrek skandeerde ze luidskeels: wat moet in Holland doen, ik hou van mijn sweetie Sranang. Verraders verlaten ons sweetie Sranang. En wat denk na een jaar kwamen we haar tegen in Albert Heijn te Amsterdam, ze zag ons en draaide haar gezicht om en rende gauw weg uit schaamte. Hoorde van een kennis dat ze nu bij de voedselbank loopt.

  Dat bedoel ik nou hypocrise op en top !!!


  Maak melding

 5. Onafhankelijkheid was een mis calculatie van NPS.
  NPS had niet in de gaten dat als je van een hoge vruchtboom weg gaat, dat je dan niet meer kan genieten van de schaduw en de vruchten van deze boom. NPS was ook vergeten om tijdig een nieuwe boom te planten. Na NPS zijn er tal van regeringen aan de macht gekomen, maar zij hebben ook geen boom geplant. Nu staan we in de felle zon.
  Volgens mij moet Somo niet kletsen, want hij heeft ook geen moeite genomen om een boom te planten.


  Maak melding

 6. Alweer dat gezeik over Nederland.
  Verdeeldheid heeft niet Nederland gecreëerd maar bepaalde bevolkingsgroepen zelf. Er bestaat nog steeds onderling discriminatie hier in mijn land. Sommo ga je Nederland ook de schuld geven van de diefstallen en berovingen, moorden,drugtransporten die van hieruit plaatsvinden. Verdeeldheid zit in jezelf. Wanneer je jezelf belangrijker vindt dan een ander en je gaat op een gegeven moment hard op je bek moet je de schuld niet in de schoenen van een ander schuiven. Wanneer je je steeds afhankelijk opstelt van een ander als volwassenen en je eigen broek niet omhoog kan houden, steeds op de bedelbank zit in plaats van zelf opbouwend te zijn, blijf je op je bek gaan.
  Dat je keer op keer op je bek gaat is niet de schuld van je buurman. Er is genoeg ontwikkelingshulp gegeven door Nederland en toch is Suriname geen tweede Dubai geworden. Sommo verdeeldheid zaai je zelf.
  Je kont moet jezelf afvegen wanneer je gepoept hebt. Nederland is geen ontwikkelingsland die blijft groeien. Hoe zit het met ons land? Wij worden door parasieten zo als jij verder de afgrond in geholpen.


  Maak melding

 7. Bapak Somo heeft gelijk. Wie stonden toe op de podium bij de srefidensie . Daar stond niemand die op bapak Somo lijken. En wat is nu geworden van al die geschreeuw van toen. Die gescheeuw is harder geworden en de suries zijn geboren als bedelaars. Wie kletst hier dan. Alleen wan pipel of een volk van suriname kunnen alleen maar kletsen en die alleen maar geschreeuw produceren en die zijn ook afhankeleijk van de mensen die op bapak Somo lijken. Zonder bamie en telo hebben die wan pipel geen eten. Kom op wan pipel van Suriname wees niet lui . Het is nu na 42 jaar tijd genoeg om niet te luieren en neem je eigen verantwoordelijkheid voor je kinderen en je buiten vrouwen. En verruil het geschreeuw in arbeid,want jouw kinderen en vrouwen hebben honger. kom op ,schouder omhoog en werk.


  Maak melding

 8. Wat een “shame” dat Soemita die in Santo-Boma was opgesloten gedecoreerd is !! Een aanfluiting voor de rest(de
  eerbare) burgers !!!
  Schaamteloos is deze “Jawa” om deze decoratie te aanvaarden !! Dus bij de verkiezingen in 2020 , heeft hij zijn ziel al verkocht aan NaDagoePartij-leider, net als de kleine
  “Somo” in Commewijne.
  Heb begrepen dat net als de”kleine Jopie Pengel”,(Pollak die nu Dc is) ook de “kleine Somo” een funktie krijgt als Distriktssecretaris in Commewijne !!! van a NaDagoePartij !!
  De “Jawa’s zitten goed op de wip,voor een Regering na de verkiezingen in 2020 !
  Zonder een Jawa-partij geen Regering, !!!


  Maak melding

 9. Toen wij (Suriname) nog een kolonie van Nederland was mochten we ook niet delen met de sociale voorzieningen/voordelen in Nederland. Heb je ooit in de schoolboeken gelezen dat er in Nederland Goud en Bauxiet werd gewonnen? Van waar heeft Holland de vele kilo’s/tonnen goud en bauxiet gehaald of geroofd.

  Die drie miljard NF wat Suriname moest krijgen van Nederland heeft Suriname nooit bereikt. Vraagt het maar aan de heer Pronk. destijds minister/Commissie Ontwikkelingssamenwerking Nederland-Suriname

  Met de zelfstandigheid van Suriname wist Nederland zich los te koppelen van haar verplichtingen tegen land en volk.

  Wat de Surinamers tot op de dag van vandaag van Holland ontvangt is stank voor dank.
  De uitbuiters, Boeven en Schurken zitten te genieten van het zweet en bloed van anderen.

  Paul Somohardjo moet de laatste zijn, dat praat over de onafhankelijk. Hij is de man geweest dat voor het gerecht moest verschijnen voor zijn racistische uitspraken. Deze man is een lopende tijdbom en een gevaar vormt voor de ontwikkeling van ons land.

  Somohardjo: “Mi de bereid foe dede gie NDP”
  Die man Somo is goed ziek.


  Maak melding

 10. Arron , Bruma wilden Srefidensie en hebben het overgrote deel van de Afro suri’s overgehaald om hiervoor te stemmen .
  Lachmon had ze gewaarschuwd . de hindoestanen wilden nog niet omdat ze slim zijn en ze hebben ook gelijk gehad .

  en kijk welk deel vd bevolking het meest pinaart en kijk ook naar Santa Boma door wie het bevolkt wordt .

  maar ja hoor ,Nederland heeft het gedaan . zei plegen de roofmoorden en andere criminaliteit en drugstransporten en corruptie .


  Maak melding

 11. @ Mansaram etc etc.

  Als je gedecoreerd wordt moet je het verdienen op welke wijze ook, ik weet niet of je dat verdient !
  In Su krijgt je dan een lintje of een medaille opgespeld in de orde van de vallende ster.

  @ 1952

  Je bent niet eens wat Somo, en dan is Somo een zakka zakka Javaan ?

  @ kolibri

  Jou vocabulaire is vreemd voor mij, ben dat niet gewend van jou. Neem een djogo en relaxt man, maakt je niet druk we worden allemaal genaaid door die gasten !

  @ Tranga Yesi

  Helemaal goed verwoord man, de Su zien de gasten die naar Europa zijn vertrokken als verraders.
  Now now ding é ka loto dapé na Sranan.
  Conclusie ; nooit een ander veroordelen als je de feiten niet kent.

  @ Wan Pipel

  Somo is vergeten een boom te planten, maar hij heeft wat anders geplant !

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 12. @ Aboma,

  Ik ben het helemaal eens met jouw betoog !!!
  De afro’s zijn hardleers, wereldwijd is het bekend dat afro’s niet de vaardigheden bezitten om welvaart te brengen.
  Kijk maar naar sub Afrikaanse landen met al haar natuurlijke rijkdommen, het is een tering zooitje geworden. Kijk maar naar Zimbabwe, Robert Mugabe heeft land straatarm gemaakt.

  Dit staat Suriname ook te wachten!!!
  En als ze gefaald hebben dan krijgt de slavernij de schuld, of krijgen de andere bevolkingsgroepen de schuld !!!
  Alleen Nederland kan Suriname helpen uit deze malaise.
  Maar ja dan krijg je weer die pseudo nationalisten met hun grote vuile vieze gore bek wij willen geen neokolonialisme !!!

  Ik hoop dat ze omkomen van de honger !!!


  Maak melding

 13. In principe verdiend elke Surinamer de duivelse misleider ddb die hen laat paars laat lijden, ook deze zeer valse javaanse slang. Het land gaat ten gronde dankzij, het zeer verdorven volk, de ndpers, de paars valse apostel Anus Stef Meye, de paars valse profeet Misikaoloba en de ontelbare valse politici en awariedomries, sinds 1975. Het oerdom volk heeft steeds geloof gehecht in wi egi sani en wi egi denki, wi egi afkodre en winti daarom werden de vervloekte mislukte revo als de verlossing gezien. De bittere revo zaden ontkiemden in moord, schaartse, censuur, armoede, inflatie, burgeroorlog en nog veel meer revo verdorvenheden olv van de duivel ddb. Anno 2017 schijten en pissen het gros der oerdomme debiele idiote dwaze ndp paria’s ddbees ka in hun broeke van paarse kommer en kwel. Voor wie het niet willen weten of horen, ndpers zijn de ware oorzaak dat ddb en de paarse duivels nu de macht hebben om hen paars te doen lijden. Wo ka


  Maak melding

 14. Ik begrijp jullie gevoelens helemaal. Eens was Suriname de rijstschuur van Zuid-Amerika, het land was in bloei, het onderwijs niveau was vergelijkbaar met Nederland, medische zorg was goed geregeld. Maar racisten wilden persé coute ke coute onafhankelijk worden en zie nu het resultaat. Zelf hebben ze hekel aan Holland maar ze hebben hun puur Hollandse namen nooit veranderd.
  Guh khahe chootian sale bhosriwalla.


  Maak melding

 15. Revo

  @Oom Ludwig foe Abrabroki
  LULPIETERBAAS ..wanneer ga je de beerput van Bouterse leeg maken ? als je werkeloos bent is er werk ipv zeiken.
  vrijdag 24 november 2017 om 13:55 uur.

  Als jij het als voorbeeldige zeikende ndphond het nadoet, wahahahaha wat zijn ndpers oerdomme lachbekken.


  Maak melding

 16. @@Tranga Yesi!!
  @@ JZwartmanms!!
  Ung alla malla abi mi odi mati’s

  Heel goed van jullie!! tegen mij zeiden de buren het volgende; Na soso dagu schijt mi sa go ruim op dji ding bakra!! Nou je wilt niet weten! Ik ben hun allemaal hier in Nederland tegengekomen! ik vroeg toen, wat doen jullie hier??
  De stront van die bakra’s komen vreten??? Nou echt geen antwoord op gekregen!!!! Hun zijn stuk voor stuk allemaal zijn handen gaan openen bij de sociale dienst!!

  Ik heb genoeg gestudeerd in Nederland, ben dankbaar en tevreden voor!!

  Mi na fu go opo mi anu fes lanti!!!! Mi stuka fing nagna mi wroko fu ing naga jepi fu ding!! Dus mi tangi dji ding!!


  Maak melding

 17. @ kolibri yu mus yu ede laten na kijken,un japanesie bouw a kondre to…je heb een vieze smerige smoel werk ,wat hebben de javaanen jou aan gedaan.Ben je zo dom en achterlijk ,als een achter werk van een ezel,wat zielig mannetje ben jij..ga je mond met een riool water spoelen das beter ..


  Maak melding

 18. Ik kwam in 1975 met mijn ouders naar Nederland. Mijn ouders waren landbouwers en brachten hun fruit en groente naar de markt. Op een dag kwam mijn vader behoorlijk overstuur naar huis. Ze hadden alles van hem afgepakt en mishandeld aan de Domineestraat. Er was op die dag een gerucht verspreid dat een Hindostaan Arron had gegijzeld. Een groep Creolen gingen toen naar de markt om de Hindostanen te slaan en hun producten af te pakken. Later bleek dat het geen Hindostaan was die Arron had gegijzeld, maar een overspannen Creool. De regering Arron heeft dit niet veroordeeld, integendeel, hij ging door met zijn anti Hindostaanse houding. Uiteindelijk besloten mijn ouders naar Nederland te vertrekken. Ik ben blij dat mijn ouders deze stap hebben gezet. Suriname is vanaf het moment van de onafhankelijkheid alleen maar achteruit gegaan. Het geld dat Suriname bij de onafhankelijkheid kreeg is niet meer te traceren en de beste vakmensen en geleerden zitten in Nederland


  Maak melding

 19. Aha ha….He Pae Somo, was jij maar Pres van Suri. Je kan alsnog worden als je Bouta ompraat vervroegd met Pensioen te gaan. Nou Bouta heeft 7 jaren een puinhoop in Suri gemaakt. Die Bouta die heeft geen KAAS gegeten om te regeren. Pae Somo, jij kan Suri weer laten bloeien.
  Alleen moet Somo niet gaan Graaien en Zakkenvullen.CHE!!!


  Maak melding

 20. In 1948 werd het Welvaartsfonds Suriname opgericht en kreeg Suriname een enorme economische “boost-up” met Marshall hulp zodat het op eigen benen kon staan. Voor het eerst werden politieke partijen opgericht en kreeg Suriname zelfbestuur. Voor het eerst kreeg de gewone man op straat stemrecht en mocht die het bestuur van het land meebepalen.
  .
  Met de Marshall hulp werden grote projecten opgestart. Afobaka stuwdam, Oost-West verbinding, Wageningen rijstproject, Bruynzeel Houtfabriek, Sappenfabriek, asfalteren wegen in Paramaribo, Academisch Ziekenhuis, uitbreiding middelbare en kweekscholen, citruscentrale, Saramacca doorsteek, sluizen Beekhuizen, bierbrouwerij.
  .
  Al deze projecten waren bedoeld om Suriname voort te stuwen naar zelfstandigheid. De plantagelandbouw werd geacht niet meer te voldoen. Na 25 jaar vond in 1973 de politiek in Nederland (PvdA, kabinet Den Uyl met Jan Pronk) dat Suriname nu rijp en welvarend genoeg was om onafhankelijk te worden. Suriname was dan nog de enige kolonie op het vaste land van Zuid-Amerika, het kon niet langer meer zo, het moest wel. Dus wilde Nederland van de kolonie af.
  .
  Daarop zegt Aaron dat als jullie ons uit huis gaan zetten dan doen we dat liever zelf. En zo is het geschiedt. Lachmon en zijn partij waren tegen en maakten meerderheid. Maar als een delegatie van Surinaamse parlementarièrs naar Nederland komt om in de Tweede Kamer te spreken, wordt de kroonprins George Hindori van de partij van Lachmon telefonisch constant gebeld door Den Uyl en Jan Pronk en heel zwaar onder druk gezet. En dan besluit Hindori om over te stappen naar de NPS en daarmee die ene meerderheidstem te maken voor de Onafhankelijkheid van Suriname.
  .
  Als een land sinds de Tweede Wereldoorlog voor ruim 92% zijn deviezeninkomsten heeft uit de bauxietindustrie, moet er ook een strategie ontwikkeld worden voor het geval die bauxietindustrie wegvalt. Dus dat het land nog andere economische peilers heeft waar het op kan voortbestaan. Het ontwikkelen van die andere economische peilers is onvoldoende van de grond gekomen. De goud- en aardolie industrie compenseren die 92% niet voldoende. Dus gaat het land achteruit en kunnen op een dag de ambtenarensalarissen niet meer betaald worden.
  .
  In Nederland heb je nu veel mensen in een juichstemming dat zij geen geld meer in Suriname hebben, want dan zouden ze het opnieuw niet het land uitkrijgen vanwege blokkeren van de deviezen en zou het devalueren tot krantenpapier. De vorige keer was dat ook zo, mensen hebben hele familie-erfenissen verloren doordat ze de geldpersen lieten draaien. Nu zit Suriname met de gebakken peren want die mensen trekken hun handen af van Suriname. Terwijl juist die mensen hadden kunnen bijdragen in het ontwikkelen van alternatieve economische peilers in de vorm van andere industrieën voor de export. Waarom niet een grote plant om mobieltjes en laptops te assembleren?
  .
  Dan krijg je weer sujetten in Suriname die God en Nederland en alle andere mensen de schuld geven voor wat er allemaal verkeerd gegaan is in Suriname, maar in werkelijkheid moet die Surinamer nu met zijn vinger naar zichzelf wijzen.


  Maak melding

 21. Ik ben het helemaal met je eens maar ik vind ook dat Nederland nog altijd een stukje bij moet dragen
  Dit vind ik omdat je normaal een kind van de lagere school niet op zich zelf laat wonen. Dat heeft Nederland wel met su gedaan
  Ik kan begrijpen dat nl dat niet wil onder de huidige regering
  Maar de Surinamers zelf moeten nu echt iets gaan doen Waarom begint niemand een nieuwe politieke partij met mensen met schone handen. Er moeten in su toch mensen zijn die de capabel genoeg zijn om dat te doen
  Als ik de reacties lees op deze site moeten er toch in nl ook Surinamers te vinden zijn die iets willen doen voor hun land


  Maak melding

 22. Lantie man@

  De ingebakken corruptie in de politiek duurt nog zeker 10-15 jaar.
  Er is niemand buiten Suriname, die in die rotzooi wil stappen om het op te knappen.
  Jullie zullen het zelf moeten, veel succes


  Maak melding

 23. plant voor mbieltjes en ltops; winti, waar wil je al dat afval laten; chemische troep en al?
  Wan swité dei! Was ik maar hoog en droog in mijn eigen land SU.


  Maak melding

 24. Nasadi@
  Daar zou men in Suriname hard over moeten na denken, de kaal slag in mijn gebieden is gigantisch, en er word niks hersteld, de bauxiet en goud mijnen moeten daar zorg voor dragen.
  Dat is een verplichting tegen over suriname.
  Als het zo door gat als nu, krijgt suriname te maken met water overlast, omdat het water, de kleigrond dicht slaat en te snel word afgevoerd naar de rivieren, wat dan weer zorg voor water overlast op lager gelegen gebieden


  Maak melding

 25. haco mi boi of mi meiske,
  Laat ze maar lekker lullen uit hun nek!
  Die vrouw zei het juist; Al dat goud in de bodem, zorg ervoor, dat de gewassen en de grond zelf, geen virussen en bacteries overdraagt. Een waarheid als een koe.
  Tek joe goedoe, en njang aardbeving en kleigrond!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.