dinsdag, april 16, 2024
HomeNieuws uit Suriname‘De overheid wil vechten, dan zullen we vechten’

‘De overheid wil vechten, dan zullen we vechten’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 7 sep – “De overheid wil vechten, dan zullen we vechten.” Dit zegt Wilgo Valies, voorzitter van zowel de Bond van Leraren als de Associatie van Leerkrachten in Suriname, ALS. Suriname mag zich gereed houden voor een felle strijd in het onderwijs. De vakbonden zijn niet tevreden over de opstelling van minister Patrick Peneux van Onderwijs Wetenschap & Cultuur. Het beleid komt over als een dictatuur, waarbij alle rechten met de voeten worden getreden.

Leerkrachten die het afgelopen schooljaar mee deden aan protestacties, worden gestraft. In sommige gevallen worden deze leerkrachten overgeplaatst naar een andere school. “Wij willen naar een stukje rust, maar de overheid heeft nu al duidelijk getoond dat ze niet kiest voor een harmonieuze benadering”, zei Valies tijdens een persconferentie. Als het in het nieuwe schooljaar verkeerd loopt, mag de vakbonden niets worden verweten.

Peneux lijkt er duidelijk op uit af te rekenen met de vele onderbrekingen in het onderwijsproces. Toelagen worden stopgezet. Een team van leerkrachten die voorlichting geven over HIV en Aids wordt ontbonden. Het ministerie zegt dat deze leerkrachten maar gewoon les moeten geven. Ook bestuursleden van de beide vakbonden krijgen geen vrijstelling van dienst meer om vakbondswerk te verrichten.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

36 REACTIES
 1. Valies en vechten….grappig.
  Valies die het gevecht de rug toe keerd en het slagveld verlaat wanneer het juist zijn climax bereikt heeft.Nee Valies is gewoon een teleustelling,


  Maak melding
 2. In navolging van Nederland moet men in Suriname wetgeving aannemen waardoor de macht van vakbonden van vakbonden werd ingeperkt. Ambtenaren in Nederland hebben niet meer privileges zoals een eeuwige betrekking bij de overheid ongeacht het niet functioneren van het individu. Op onderwijsgebied wordt er in Suriname slecht gepresteerd en dat kan men de docenten verwijten. Er wordt o.a. te veel gestaakt. Wie niet werken wil moet men ontslaan.


  Maak melding
 3. @RobG
  Je denkt dat de ndpers gaan werken!?
  Je baasje is naar Cuba voor een doktersbezoekje en wij mogen dood neervallen. Bedoel je dat deze crimineel voor de surinamers werkt?!Deze crimineel je baasje met een strafeis van 20 jaar en amnestie denkt alleen zichzelf ,zijn familie en vrienden !


  Maak melding
 4. @Robje-huisslaaf-van-paarse-Desi : In navolging van Nederland moeten alle MASSAMOORDENAARS zwaar gestraft worden door de Onafhankelijke KRIJGSRAAD !

  In navolging van Nederland dient een regering de Grondwet, de Rechtsstaat en de Mensenrechten te respecteren !
  Geen Ongrondwettige amnestiewet en geen gewelddadig optreden van gemaskerde agenten tegen vreedzame demonstranten !

  In navolging van Nederland moet de overheid alle schulden en salarissen(ook vd onderwijzers) prompt en tijdig betalen !

  Start vervolging vd Corruptie, versterk de belastingdienst met een ONAFHANKELIJKE FIOD, versterk de Onafhankelijke CLAD en versterk het justitieel apparaat tbv vervolging plegers van financiele delicten !
  Alles in navolging van Nederland en andere beschaafde landen !!!!!

  PS : VERJAAG DE CRIMINELE POLITICI DIE GRONDWET EN MENSENRECHTEN VERTRAPPEN !!!!!


  Maak melding
 5. vooropgesteld dat een enkele leerkracht ondermaats zal presteren, is de generaliserende opmerking van RobG dat je de leerkrachten kan verwijten dat ze slecht presteren buiten alle proporties en slaat natuurlijk helemaal nergens op!
  Het is van de gekke dat leerkrachten zich moeten redden zonder dat zij voorzien worden van de juiste leer- en lesmaterialen! Ondanks de vele financiële beloftes nog steeds geen uitvoering daarvan! Werken in veelal slechte onderkomens en met dito meubilair! In deze is het de regering die aan dit alles debet is. Maar breng dat “het zelfbenoemde paarse, economisch en wereldwijs intellect ” RobG maar eens aan het verstand!


  Maak melding
 6. Hallo stelletje runderen,
  Valies is n vervallen product.
  Hij moet worden gepost naar afrika.
  Hij hoort nietmeer in Suriname thuis.
  Hij mag ook naar holland als hij daar binnen mag.
  Hij heeft de toekomst van veelbelovende Surinamers gefrustreerd.
  Het Surinaamse volk heeft hem door dat hij n buitenlandse agent is en als n basja kan worden gecategoriseerd .
  Die vlieger hebben we als volk met de strey koti neergehaald.
  A frigi fu valies wadja.
  Mvg
  Boy

  PS
  Runderen wees Lief voor elkaar, anders gaan ze jullie slachten daar in de lage landen.
  Voor de runderen alhier, bekeer en verlaat het verraderspad.
  Fine dag…


  Maak melding
 7. @RobG, ik weet niet of je op de hoogte bent, maar studenten kiezen niet meer voor een lerarenopleiding, dit vanwege het gedrag van de overheid.

  Ik zou het probleem niet alleen zoeken bij de docenten, maar de grootse boosdoener is de overheid zelf die zijn belofte NIET na komt.
  De rechter heeft dit ook al bevestigd.


  Maak melding
 8. Ik denk dat t Koffertje zijn langste tijd in de vakbond al heeft gehad en hij probeert zijn eigen frustraties af te wentelen. Hij heeft al heel duidelijk keer op keer laten merken,dat het belang van het kind bij hem niet voorop staat, maar zijn eigen belang. Het stakingsrecht wil niet zeggen, dat je maar kan doen en laten wat je maar wil of wanneer je maar wilt. Ik denk niet dat t Koffertje, dat heeft begrepen.


  Maak melding
 9. die klote man valies is in strijd met z’n werkgever en wil op de koop toe worden ontvangen op een rode loper! ouderdom komt echt met gebreken!!!!!!!!!!!!!!!!!
  m.a.w. verklaart jij de minister van onderwijs de oorlog. minister begint alvast een kamer in wolfenbüttel voor deze zwakzinnige idioot te reserveren.


  Maak melding
 10. @ Pa Hennie van lay-out

  Heb toch respect voor je medemens.
  Typ aub iets zinnigs.
  En dan praten mensen zoals u over moreelverval ,terwijl u er ook zelfs deel van uitmaakt .
  Foei toch. Jammer hoor dat je geen veter argumenten heeft om de man te bespreken .

  @IRA

  Ik denk dat de studenten eindelijk inzien dat ze niet allemaal docenten kunnen worden . Iedereen weet dat er heel veel afgestudeerde docenten thuis zitten zonder werk door een overvloed aan leerkrachten in het land . Desondanks kiezen alle vooral vrouwelijke studenten om de opleiding te doen . 2. Het is duidelijk dat Valies een spelletje aan het spelen is met de leerkrachten . Wat de regering nu gedaan hééft zou men hier ook in Nederland doen. Om hier lid te zijn van de vakbond dien je een maandelijkse bijdrage te storten . Het is daarom geen probleem voor de leerkrachten als ze gaan staken , omdat ze op die dag niet door de staat maar door de vakbond uitbetaald krijgen . De regering heeft nu dus terecht gehandeld in deze case. Waarom betaald Valies de leerkrachten niet uit voor die dagen ? Laten we even die politieke bril afzetten en de feiten bekijken . Ik ben het met veel niet eens met Peneux maar in deze case heeft hij mijn steun .


  Maak melding
 11. Mensen nog niet vechten want de President zit in Cuba en Orkaan Irma nadert Cuba. Laat als goed met hem aflopen zodat hij veilig terugkeert in Suriname. Ja toch mensen.
  Want we moeten nog vijf.


  Maak melding
 12. De overheid vecht om zoveel mogelijk vrienden, vrienden van vrienden en kennissen en kennissen can kennissen, familie en alles wat met de zijlijn van familie, vrienden en kennissen te maken heeft. ZE zijn bezig om hun macht te consolideren…onderwijs is een ondergeschoven kindje van Sherk de Geboelde. Binnenkort hoor dat Brunswijk benoemd is tot hoogleraar, en de stoel van internationale handelsbetrekkingen bekleed en de massamoordenaar en drugsveroordeelde crimineel als emeritus op ADEK, rechtsfilosofie doceert met PowerPoint presentatie van onze verdwaalde uitkeringtrekker prof.dr.mr. Ir. MBA; ROB Goebels, stiefbroer en holmaat van L. Goebels van NII. Boy, de Reetkever draagt de VALIES, van Wilgo.


  Maak melding
 13. Ira, ik benader het onderwijs vanuit een bedrijfsmatige invalshoek. Ik kijk naar de input —-> throughput —–> output. De input van subsidies aan scholen voor de huur, water, elektriciteit, leer- en hulpmiddelen, de uitbetaling aan lonen,enz. is gigantisch.

  De overheid stopt heel vel geld in het onderwijs. Voor de througput zijn de leerkrachten verantwoordelijk. Zij moeten de leerlingen kennis en vaardigheden bijbrengen. De throughput is achterhaald, ouderwets, niet van deze niet en belemmerd mensen in hun ontwikkeling.

  De output is dramatisch. Het aantal gediplomeerden is dramatisch en het aantal voortijdige schoolverlaters is hemelschrijend. Wat dacht je van het aantal blijvenzitters en het aantal kinderen van hoge leeftijd dat nog steeds op basisschool zit. Het is geen uitzondering dat er kinderen van 14 jaar of ouder nog in groep 4 of 5 zitten.

  De leerkrachten trekken zich het lot van de leerlingen niet aan. Een van deze grote nullen is de vakbondsleider Valies. Deze figuur moeten de ouders maar eens ter verantwoording voor de rechter roepen. Het kan deze gevoeloze man helemaal niet schelen wat er met de toekomst van de leerlingen gebeurd.


  Maak melding
 14. @ RobG … de in Suriname wonende ” HTS’ er “.

  De Nederlandse Overheid behandelt haar onderdanen …. haar ambtenaren … niet als GARBADGE.

  Er is altijd gestructureerd overleg … een overleg structuur …. dat zeer vreemd, zelfs onbekend is … laat me netjes blijven … bij de regering DMDDB.

  RobG … de Drugsveroordeelde Moordenaar Desiré Delano Bouterse en zijn marionetten kabinet … ze hebben lak aan de noden van dit volk. Terwijl de nood zeer hoog is … gaat DMDDB rustig vakantie vieren met zijn gezin … in Cuba.
  De noodkreten hoort hij dan niet …. dus NEKS NO FOUT !

  Ik zie het liefst dat …. DMDDB … en de hele top van de Nationale Dieven Partij aan de hoogste KANKANTRIE opgehangen worden … opgeruimd staat netjes !!!!!!


  Maak melding
 15. Waarom maken mensen zo druk om??een land heeft ook ongeschoolde krachten nodig,wand iedereen weet inmiddels dat sector agrarische moet bloeien daar heb je heel veel handarbeiders nodig..niet iedereen wil ambtenaar of onderwijser worden


  Maak melding
 16. @ Sjaamie

  Helemaal gelijk dat laaggeschoolden in de economie ook een goede plaats kunnen invullen.
  Het probleem met veel Surinaamse laagschoolden is dat zij denken allemaal President of Professor zijn.


  Maak melding
 17. Het enige wat in Suriname moet gebeuren dat Bouterse opstapt met zijn regering die de staatskas heeft leeggeplunderd zodat er geen ruimte meer is voor die leraren voor hun toegezegde verhoging.Bouterse heeft het land failliet gemaakt de meeste boeven zitten in deze regering die Suriname ooit heeft gehad.Dat is mijn mening als burger van dit land.


  Maak melding
 18. Robg@
  en wat denk wat voor kennis er opgedaan woorden bij het leren ,
  deze leraren verdien het zout in hun eten niet,maar zoals gewoonlijk veel beloven weinig geven doet de gek in vreugden leven,dan had die lekband niets moeten beloven


  Maak melding
 19. RobG

  Je lult en verkoopt alleen maar onzin en leugens.
  Zelfs die ongeschoolden waar de NDP het van moet hebben doorzien je onzin inmiddels wel want de leugens worden steeds dommer en doorzichtiger.

  NL kent juist wetten die het stakingsrecht volledig erkennen en de bonden veel invloed geven. Daarom ook voert de regering in NL beloftes wel uit. Zo anders dan in Suriname waar de paarse ratten alles beloven maar nooit een belofte nakomen. Of het nu een beloffde salarisverhoging van jaren terug is, 18000 woningen, een gouden kerst, etc Het zijn holle woorden.
  Ook je reacties over de goudvondst slaan weer nergens op. Dat onzin artikel komt duidelijk uit de koker van Limbo want geen enkele econoom zal ooit, als de geldende prijs iets van 1300 USD is komen met verhalen die gebaseerd zijn op 1500 USD en dan ook nog eens alleen de opzet noemen zonder rekening te houden met alle kosten. Die zou dan een opstelling geven met EBITDA, etc. En zeker niet dat onnozele verhaal dat nu in de media staat. Dat verhaal is gewoon weer een paars rookgordijn.


  Maak melding
 20. @Robg; je banjert met concepten, maar je begrijpt er zelf geen zier van. In het onderwijs wordt heel iets met input- throughput- output bedoeld. Onderwijs kun je niet vergelijken met het principe van een emballagelijn. Dus hou met rond banjeren met allerlei misselijk makende benaderingen van je en kom een keer met iets substantieels of hou je snuit en ga liever fietsen.


  Maak melding
 21. Bron: Starnieuws.

  Minister Peneux weet niks van verlenging schooltijden
  07 Sep, 12:15
  foto
  Minister Robert Peneux

  Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur is helemaal niet op de hoogte van een verlenging van schooltijden. “Uitspraken gedaan door de voorzitter van de BvL/ALS als zou het MinOWC op de hoogte zijn van deze maatregel, verwijs ik naar het rijk der fabelen,” zegt minister Robert Peneux in een reactie aan Starnieuws.

  Wilgo Valies, voorzitter van de BvL/ALS, zei gisteren op een persconferentie dat leerkrachten voortaan van 7 tot 15.00 moeten werken. Hiermee zal het Rooms-katholiek Bijzonder Onderwijs als eerste beginnen. Peneux zeg hier niks van af te weten. Een maatregel doorvoeren moet in overleg met het ministerie. Dit is niet gebeurd.

  Het ministerie betreurt het dat de voorzitter van de BvL/ALS zaken niet eerst verifieert bij de departementsleiding alvorens ongefundeerde uitspraken te doen en zodoende bezig is met misleiding van onderwijsgevenden, zegt de bewindsman.

  Conclusies:
  1.deze man weet dus niet wat zijn eigen ambtenaren uitspoken.
  2. Er is ook geen sprake van verlengen van schooltijden, maar verlenging van werktijden omdat de leraren nu om 7 op school moeten zijn terwijl de school pas om 8 uur begint.


  Maak melding
 22. Komt ervan als we het Nederlandse onderwijssysteem klakkeloos overnemen en regels van 50 jaar terug daarop toepassen (blijven zitten in GLO en VJOS is uit den boze, sommige mensen zijn laatbloeiers, zoals die prof. H.R. in Suriname die eerst LTS, MTS, HTS en TU heeft gedaan en daarna nog is gepromoveerd).


  Maak melding
 23. AI BOI HERE WE GO AGAIN !!!

  WINNER NIEMAND !!!

  VERLIEZER DE SURINAAMSE JEUGD ( STUDENTEN )

  WANNEER WORDT HET KIND OP DE EERSTE PLAATS GEZET !!!

  VALIES 2020 IS ER BIJNA HEEFT HET ZIN OM HET LAND KOSTE WAT KOSTE TE DESTABILISEREN JEETJE !!!


  Maak melding
 24. Een verlengde schooldag tot 15.00 uur zou niet slecht zijn in de meer koelere perioden. Hiermee kan men ook de verloren lesuren terugwinnen.Er wordt immers veel gestaakt en de leerlingen krijgen hierdoor ook minder les.


  Maak melding
 25. Aan ALLE ECHTE Srananmans :

  NIET Valies heeft al onze reserves en goud weggemaakt !

  NIET Valies heeft al onze Deviezen verkwanseld !

  NIET Valies heeft voor Miljarden aan Ongedekte SRD-bankbiljetten gedrukt en uitgegeven !

  NIET Valies heeft de Staatsuitgaven steeds VERHOOGD terwijl alle inkomsten van Sranan DALEN !

  NIET Valies heeft voor honderden miljoenen dure en onnodige LENINGEN afgesloten met buitenlandse WOEKERAARS !

  NIET Valies heeft geheel Sranan (ook de Onderwijzers) BEROOFD van ten minste 70% van hun KOOPKRACHT !

  NIET Valies, doch de Paarse Regering en pres hebben contracten afgesloten met de onderwijzers, voor onder andere Loonsverbeteringen !

  De PAARSE regeringskliek heeft deze Catastrofe in Sranan veroorzaakt door WANBELEID ! Wij zijn opzettelijk FAILLIET gemaakt door Paars !

  PS: Met Gedemotiveerde, Depressief gemaakte en van hun Koopkracht bestolen Onderwijzers kan geen verbetering van het onderwijs worden verwacht !
  Dit alles, is volledig te danken aan Paars NEP-beleid !

  Valies heeft alle recht om op te komen voor deze groep werkers in Sranan !

  Overigens, is niemand HEILIG in Sranan !!!!!!!!!!


  Maak melding
 26. @RobG, er moet nog zoveel veranderen in het land, maar adhoc beslissingen nemen gaat niet werken.
  v.b de subsidie die plotseling stop gezet wordt, dit terwijl je mensen de ruimte moet geven om zaken op orde te krijgen.
  Ik ben ook geen voorstaander van subsidie.

  Persoonlijk vind ik het ook erg dat er steeds gestaakt wordt en de leerkrachten het belang van het kind niet voorop stellen. Hierdoor raken de kinderen achter en het niveau van de kinderen gaat op den duur ook op achteruit.

  Peneux weet nog niks over de verlenging van de schooltijden, maar het is een optie om inderdaad de school tot 15:00 uur te laten draaien. Dit is wel een groot met de voeding voor de kinderen in deze moeilijke tijden.

  Op de overheid kun je ook niet meer rekenen, dit omdat de overheid zich ook niet aan de gemaakte afspraken houd.


  Maak melding
 27. @ RobG

  “Een verlengde schooldag tot 15.00 uur zou niet slecht zijn in de meer koelere perioden.”

  Beste RobG
  In Suriname is de gemiddelde hoogste temperatuur over het hele jaar 30 tot 32 graden.
  De gemiddelde laagste temperatuur 22 – 24 graden.

  De laagste temperaturen zijn tegen de ochtend en de hoogste net na de middag . Ofwel tussen 13.00 en 15.00 uur is echt geen sprake van een koelere periode van de dag.

  U kwekt om te kwekken.

  Peneux laat rare dingen gebeuren omdat hij rancuneus is en de mensen die hem weerstaan hebben wil treiteren.

  Ik vind Valies een bijzonder naar persoon en bij mij heeft hij geen krediet maar hij komt desalniettemin heel veel beter uit de verf dan Peneux.


  Maak melding
 28. Boy@
  Ook gestudeerd in Suriname, gezien je posting geloof ik het direct, jij bent ook niet de uitvinder van het regenwater,.
  Laat zien dat je opvoeding hebt genoten,


  Maak melding
 29. Robg@
  Feesten en stelen is geen leren, als men alles bij de leerkrachten legt, vragen ik mij af wat de gemiddelde opleiding
  Van deze regering is.
  Het valt mij op dat een ieder met een opleiding gelijk aan de jouwe, het nooit eens is met jou hoe zou dat nou komen denk jij, daag ons een uit, op economisch gebied hoef jij ons niks wijs te maken.
  Psychologies, zak je ook al door het ijs.
  Je word herhaalde malen de oren gewassen op dit forum, op allerlei gebied en toch blijf je positief reageren, ik vind het (knap)????????


  Maak melding
 30. idioot voorstel, verlengde schooltijd, de laatste uren wegen het zwaarst en kan er maar moeilijk concentratie opgebracht worden, due rendement vrijwel nihil, bovendien moeten de docenten ook meer uren maken dus hoger uitbetaald worden, onregelmatige betalingen waar nu de stakingen om draaien,


  Maak melding
 31. Onderwijzers moeten ook huiswerk nakijken en kinderen moeten huiswerk maken en spelen. Dan kunnen ze beter thuis doen. Geld voor naschoolse opvang geven aan arme moeders, gecombineerd met kinderbijslag. Met dit geld kunnen ze meer dan het kind per dag eten geven dan het op school zou krijgen. (Het wordt dan een soort bijstandsuitkering zoals het voorbeeld: Bolsa Familia in Brazilie)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES