Surinaams parlement geeft regering zegen voor uitgaven 2017

29

PARAMARIBO, 23 aug – De regering heeft officieel de zegen van het parlement om de rest van het jaar geld uit te geven. De verlate goedkeuring is door dertig parlementariërs gegeven. Ook is het vijfjarig ontwikkelingsplan goedgekeurd. Het gebeurde na uren van debatteren. De regeringsfractie bejubelde vooral de vermeende verworvenheden. Voor de oppositie schort er nog te veel aan de aanpak van de onveiligheid, corruptie en achterstanden in het binnenland.

Onder meer de voorzitter van de grootste oppositiepartij, Chandrikapersad Santokhi, vond het ongehoord dat er nog zoveel verkeerd gaat. De regering lijkt de behoefte niet in te zien aan het veilig maken van de leefomstandigheden van burgers. Maar vooral de corruptie die de samenleving alleen maar verarmt, lijkt tot kunst verheven te worden. “Wat leren we uit de geschiedenis als zaken zich in 2017 weer voordoen”, zei Santokhi.

In de jaren negentig was er het grote corruptieschandaal rond de bouw van bruggen. Het is nu afwachten wanneer de begroting van 2018 wordt ingediend en behandeld. De behandeling van de begroting voor 2017 heeft ruim drie maanden geduurd. “Het is een langdurig traject geweest. Het is voor het eerst in de zeven jaar dat ik het parlement voorzit, dat een begroting zo laat behandeld wordt”, zei parlementsvoorzitter Jennifer Simons.


29 REACTIES

 1. Natuurlijk doet de regering haar best om de criminaliteit terug te dringen. Er is veel geïnvesteerd in materieel en manschappen voor de politie. Criminelen laten zich echter niet afschrikken ook al worden enkelen van hen doodgeschoten. Ook het optreden van de politie is gebonden aan wetten en regels.Daarnaast hebben de criminelen door dat Paramaribo een open bebouwing heeft.Na een criminele daad kunnen zij zich makkelijk schuilhouden of terugtrekken zonder opgemerkt te worden.


  Maak melding

 2. Santokhi heeft heel duidelijk gemaakt waar de regering te kort schiet en te kort zal schieten.

  Het ontbreekt aan inzicht, consistentie, leiderschap en betrouwbaarheid.
  De asfalt plant is het voorbeeld van het warrig gedrag zonder leiderschap.

  1 >>> Staat niet in het ontwikkelingspan.
  2 >>> Staat niet in de begroting.
  3 >>> Minister van Financien heeft verklaart niet te zullen betalen.
  4 >>> Business plan ontbreekt.
  5 >>> Offerte van Producent voor nieuwe plant en niet 5 jaar oud ligt nu bij Simons ( DNA). Zelfs Doekhi kan niet meer om onderzoek heen.

  Ook de Ambassade in Parijs is gefileerd, waardoor alle blunders en listigheden nu in zicht komen en alle overtredingen zichtbaar worden.

  Deze begroting is een farce. Zo wil men opleidingen Accrediteren en wordt het budget juist naar NUL gereduceerd en verklaart de minister dat het gegarandeerd wordt door de inkomsten uit college gelden. College gelden voor een niet geaccrediteerde opleiding die de collegegelden van Nederland benaderen.

  Van meerdere gepresenteerde plannen bleek het budget van de begroting verdwenen.

  Boefdraad presenteert een begroting met een gat van 50% en rekent leningen als inkomsten.

  Door te goochelen met het BBP (enorm op blazen) blijft het te kort binnen de aanvaarde grenzen.
  Het gevolg is dat de onderrealisatie enorme omvang aan gaat nemen omdat er geen geld is voor projecten en er alleen maar geld is voor ambtenaren en schulden plus rente en wat Subsidies.

  Boefdraad droomt van een stuwmeer met echte dollars in het binnen land waarvan de dam door breekt en hij Dollars op straat gaat vinden.


  Maak melding

 3. De regering kan doen wat ze willen, met dat stelletje jaknikkers in het parlement, die zich volksvertegenwoordigers noemen, maar constant de belangen van het volk verkwanselen en benadelen.


  Maak melding

 4. @@Jojo, je hebt groot gelijk, en toch zal men weer een kunst uitvoeren en halleluja roepen dat alles ok is.

  Bijna eind van het jaar en nu komen met een begroting.
  Nou die bruggen zijn nog steeds niet betaald, omdat er rechtszaken lopen meneer Santhoki, dus komt het zeker ook op de begroting te staan met alle juridische kosten.

  Geld van de belastingbetaler natuurlijk.

  =Boefdraad heeft nu weer 6,9 miljoen Amerikaanse dollars geleend in India::::::grappig dat zij niets van die hindoestanen wilden hebben en dat velen vonden dat zij terug moeten naar land van herkomst.

  Bouterse zou toch vele hindoestanen laten opsluiten?????

  @@@paranam, waar blijf jou commentaar richting het geld lenen??? je hebt het over gatlikkers gehad en zie nu weer!!!!


  Maak melding

 5. Jojo,

  Uw bewering dat Hoefdraad leningen opvoert als inkomsten slaat nergens op. We hebben te maken met het huishoudboekje, dus de werkbegroting van de overheid. Wat u doet is bewust verkeerde informatie verspreiden om mensen op het verkeerde been te zetten. Wat Hoefdraad doet is het volgende. De begroting bestaat uit een kant van de inkomsten en een kant van de uitgaven. De leningen worden opgevoerd aan de inkomsten kant van de begroting om dekking te geven aan domeinen aan de uitgaven kant. Dit principe wordt internationaal toegepast.

  Op een balans worden leningen geboekt aan de creditzijde en als leningen worden afgelost boekt men dat aan de debetzijde van de balans. Dit is de zoveelste bewijs hoe u verkeerde informatie aan het verspreiden bent. Het verwonderd me daarom ook niet dat uw aanhang verkeerd denkt en verkeerde conclusies trekt.


  Maak melding

 6. UITGAVEN DIENEN TE WORDEN GEDEKT DOOR STAATSINKOMSTEN !

  BIJ TE HOGE STAATSUITGAVEN DIE DE BEGROTE STAATSINKOMSTEN OVERSCHRIJDEN, WORDT DE ENEORME STAATSSCHULD VAN SRANAN NOG GROTER !

  DEKKING VAN HET BEGROTINGSGAT MET

  LENINGEN/VERKWANSELING GRONDSTOFFEN/

  VERPANDING EIGENDOMMEN VAN SRANAN,

  VERERGERT HET HUIDIGE STAATSFAILLISSEMENT !

  PS : De Paarse regering heeft Sranan FAILLIET gemaakt via wanbeleid (te hoge staatsuitgaven plus illegale gelddrukkerij van miljarden) en rekt haar bestaan door Sranan-bevolking op te zadelen met DURE LENINGEN !

  STOP MET DEZE PAARSE ONZIN, SAKA DJUNTA !

  MEK TRASUMA KONG PURU A PAARSE HEBI DISI !


  Maak melding

 7. @Robe-huisslaaf-van-Opa-Desi : U komt weer niet met inhoudelijke argumenten, feiten of cijfers ! Maar met paarse babbels !

  Opa D durft niet te bezuinigen op het stemvee die hij bij de diverse overheidsdiensten heeft gestationeerd ! Ook het onnodige geldslurpende “kabinet vd president” durft Opa D niet op te heffen !

  De rekening voor de veel te hoge staatsuitgaven en voor de MEGA-Staatsschuld, legt Opa D bij het reeds pinarende Volk ! (mega-prijsstijgingen, devaluaties, illegale paarse gelddrukkerij etc etc )

  De productie van Sranan krimpt, wel zijn al Ons geld, al Ons goud en al Onze reserves VERDAMPT door PAARS wanbeleid !

  PS : Ook aan de Paarse onderdrukking van het Volk komt een einde !

  Is een TV-spotje met een ASFALTPLANT in beeld toegestaan ???
  Is een TV-spotje met Paarse Coke-container toegestaan ???
  Is een Tv-spotje met een virtuele Paarse Sneltrein toegestaan ???
  Is een TV-spotje met een gatenkaas, voorstellende de Paarse Nepbegroting toegestaan ???

  WEG MET DE PAARSE DICTATORIALE CENSUUR !!!


  Maak melding

 8. @@misterbojo, die bom is al gevallen op jou baas Bouterse:::::heb je het nog niet door hoe hij aan het lijden is?????

  -hij is geestelijk niet in orde vanwege die 8 december moorden
  -zie wat met zijn zonen is gebeurd
  -vele landen lusten hem niet en daarom bezoekt hij ze ook niet
  -hij is een drugdealer en een moordenaar

  Bouterse is echt GEEN goed voorbeeld voor mij nog mijn familie, maar wel voor jou, daarom zijn er vele criminelen die het land nu zuur maken.


  Maak melding

 9. En de ndp bende heeft geld binnen en het volk heeft het nakijken want eerlijk gezegd wonderen gaan niet gebeuren ook niet voor de rest van de dagen in 2017 en ook niet zolang bouta de duivel het voor het zeggen heeft.
  Santokhi bedoeld het goed heeft geen strafblad,geen amnestie en geen vonnis van 20 jaar op zijn naam staan.En kijk de misterbojo’s geloven eerbiedig in hun baasje met een lange strafblad,amnestie en een vonnis van 20 jaar boven zijn kop hangend.
  Arme bojo”s ..jullie hebben je ziel verloren.De duivel jullie baasje heeft jullie als lopende lijken onder zijn controle.


  Maak melding

 10. harmila Kalidien-Mansaram.
  Mansaram: “Inhoudelijk klopt niets van het persbericht van de VN-mensenrechtenrapporteur”

  “Een aantal onwaarheden staan in het bericht, maar ook waardeoordelen zijn uitgesproken over Suriname en de regering. Opvallend is dat in het artikel aangegeven wordt dat de president van Suriname terecht staat in het 8-decemberproces, wat niet klopt.

  Ten tijde van de gebeurtenissen hadden wij geen president Desi Bouterse.” Dat zegt Sharmila Kalidien-Mansaram aan het Nationaal Informatie Instituut (NII) over het artikel dat VN-mensenrechtenrapporteur Diego García Sayán onlangs via particuliere media heeft gelanceerd.

  Volgens Mansaram is in het artikel ook aangegeven dat de Rechterlijke Macht de Amnestiewet ongrondwettelijk heeft verklaard. Ook dat noemt zij een pertinente onwaarheid. Zij zegt dat de Amnestiewet van 1992 is, welke in 2012 vanwege het discriminatoire karakter gewijzigd is. De Nationale Assemblee (DNA) heeft in dat jaar een initiatiefwet ingediend om de Amnestiewet te verruimen en ook andere groepen mee te nemen die onder die bepalingen vallen.
  Elk besluit dat in DNA genomen wordt, heeft de ondersteuning van de meerderheid.

  Dat betekent dat die wet onschendbaar is. Ook de Rechterlijke Macht heeft te werken met die wet. De Amnestiewet is door de Rechterlijke Macht niet getoetst aan de Grondwet, omdat zij de bevoegdheid mist. Dat was in 2012 ook al door de rechter aangegeven.

  ====

  Ik heb meer respect voor een hoer dan voor deze laffe overloper die nu plotseling de beste vriend van Bouterse is.

  Wat een lafbek.


  Maak melding

 11. @misterbojo

  Zo als je denkt dat meriba of dinootje een bom gaan plaatsen …mens dan ga je lang op je darling terroristen wachten.meriba is zo goed als verdwenen en dinootje zit in gevangen in een cel in amerika!


  Maak melding

 12. Het is voor het eerst in de zeven jaar dat ik het parlement voorzit, dat een begroting zo laat behandeld wordt”, zei parlementsvoorzitter Jennifer Simons.

  Symbolisch een zeer somber teken aan de wand sinds 2010, dankzij de stemkeuze der oerdomme paarse debiele idiote ddb misdaad partij aanhang. Oma taki na soso misdaadvloek e vernietig mama Sranang. Ndpers houden niet van rechtvaardigheid en waarheid, daarom hebben deze misdaad vervloekte aanhangers van ddb het onrecht en de leugen over hun hoofden heen gekozen. opa taki, na soso didibri nanga paarse leugenrpofeten en awarie domries en regeri na dong dong aanhangers. Do ka moro kakkalaka.


  Maak melding

 13. RobG

  JoJo, Uw bewering dat Hoefdraad leningen opvoert als inkomsten slaat nergens op.

  Beste RobG hij heeft het zelf uitgelegd in de DNA.

  Natuurlijk klopt uw weergave op het niveau Practijk Diploma Boekhouden.
  Alleen Boefdraad misbruikt deze wijze om het begrotingstekort te verkleinen. Hij hanteert een geheel eigen definitie en bedonderd het volk en de DNA

  Hoefdraad stelt dat het begrotingstekort 6,5% is zonder de onderliggende getallen te noemen.
  Voor hem is het begrotingtekort het verschil tussen de inkomsten (incl. leningen van SRD 2,3 miljard) en uitgaven.

  In SRD is dat (nog niet gedekte deel) 1,7 miljard, bij een BBP van SRD 16.miljard dus ruim 10%.
  Boefdraad verhoogd het BBP naar behoefte zodat hij een tekort rapporteerd van 6,5%. In de normale wereld is dat Fraude.

  Volgens de internationaal gehanteerde definities is het begrotingstekort geen SRD 1,7 miljard maar SRD 4,0 miljard. waardoor het echte begrotingstekort op 25% zou uitkomen.

  Het is allemaal schone schijn want wij weten allemaal dat geld wat er niet is, ook niet uitgeven kan worden. Door onder realisatie zal is er geen begroting van SRD 8,4 miljard maar een begroting van SRD 6,7 miljard waarvan SRD 2,3 miljard geleend en SRD 1,8 miljard naar rente en aflossing gaan.

  Beste RobG. door Grace periodes die aflopen wordt neemt het aflossen heel snel toe en na de groeistuip van Newmont (SRD 4.000.000.000) is er slechts sprak van afname.

  Van de Newmont productie blijft slechts een heel klein deel in Suriname (salarissen, lokale inkoop en royalties). De rest vertrekt vertrekt weer als rente, huur en afschrijvingen volgens de kortste weg uit Suriname.

  RobG, ik ben geen econoom maar heb een technische Bsc en een BBA, maar ik begrijp meer van Boekhouden en begroten en staatsfinanciën dan u


  Maak melding

 14. @@Jojo, ik ben het eens met jou mening.

  Als je goed naar Boefdraad luistert, dan geeft hij mensen het gevoel dat hij de enige is die weet hoe er geld geleend kan en mag worden.

  Als er kritische vragen gesteld worden staat hij op het punt anderen bijna het hele alfabet te geven, omdat hij weet dat hij fout zit.
  Je krijgt gewoon het gevoel dat er iets wordt achter gehouden, dit omdat er GEEN transparantie is.


  Maak melding

 15. @RobG
  Je leugens zijn zo walgelijk en doorzichtig dat ze niet werken.
  Je kan beter stil zijn want je toont slechts aan hoe wanstaltig het beleid is. Je praat bv over investering in de politie en iedereen ziet dat dit niet waar is. Dat het wagenpark steeds kleiner wordt. Of reken je de aanschaf van gepanterde wagens ook tot investering in de politie. Je weet wel die wagens waarmee o.a. Meriba geholpen werd te vluchten na een mislukte overval

  @Misterbojo
  Heet je zo omdat je bojo in je kop hebt??

  @Ira & Jojo.
  De gehele begroting slaat nergens op. Iedereen weet nu al dat er overal veel meer is uitgegeven dan er op de begroting staat. Immers de begroting is gebaseerd op die van 2016 met enkele verlaagde posten. Omdat kosten zijn gestegen, salarissen zijn gestegen, etc. kun je er gif op in nemen dat er nu al meer is uitgegeven dan in de begroting staat. Maar daar heeft paars natuurlijk geen boodschap aan.
  Ik ben benieuwd naar de begroting van 2018, de cijfers die daarin staan, en wanneer die ingediend wordt. Feitelijk zou dat morgen al moeten gebeuren willen ze een beetje tijdig zijn.
  Ook zijn de sloten over voorgaande jaren belangrijk.


  Maak melding

 16. Wederom heeft Jojo gekke RobG op zijn nummer gezet. Geleend geld is toch niet hetzelfde als geld wat je zelf hebt verdiend.

  Onze gekke econoom snapt niet dat geleend geld ooit terug betaald moet worden.

  Door geleend geld als inkomsten op te voeren ben je jezelf aan het bedonderen.


  Maak melding

 17. @@Neus, ik wacht het ook af, omdat Bilderdijk nu ook al het volgende heeft aangegeven. Als dit uit mag komen wordt het nog erger voor de begroting. Hier een deel van de tekst:::::::

  Nu de koersten stabiel zijn, is de eerste uitdaging in aantocht volgens Bilkerdijk: “De salarissen van mensen zijn door de devaluatie fors gedaald in waarde. Waar de gemiddelde arbeider vóór de crisis 800 US dollar per maand verdiende, houdt hij nu 300 US dollar over op basis van de koers van SRD 7,50.
  De mensen zijn de afgelopen periode rustig gebleven, maar ze gaan nu wel iets terug willen hebben. Arbeiders zullen bij wijze van spreken hun salaris hersteld willen zien naar minstens 600 US dollar”, voorziet de Asfa-voorzitter. 


  Maak melding

 18. De Staatsbegroting heeft een GROOT FINANCIERINGSGAT !

  Maar de paarse bestuurders hebben het GAT zogenaamd gedicht met LENINGEN ! (INKOMSTEN NO DE !)

  Dussss ….. …..zeggen de paarse “deskundigen” dat onze begroting 2017, GEEN GAT HEEFT !

  PS : Thans is ook nog gebleken dat de LENINGEN waarover GILMORE babbelt, REEDS EEN BESTEMMING HEBBEN ! DIE LENINGEN DEKKEN NAMELIJK AL ANDERE GATEN/OOK GATEN DIE NOG IN DE RESTERENDE MAANDEN VAN 2017 ZULLEN ONTSTAAN !

  Voor alle niet-paarse mensen (mensen met hersenen dus) is het duidelijk dat de STAATSUITGAVEN te hoog zijn en dat er DRASTISCH moet worden BEZUINIGD ! Alleen Paarse DNA-fans keuren een begroting goed, waarbij een zeer groot deel van de gewone staatsuitgaven uit DURE LENINGEN WORDT BETAALD !

  De STAATSSCHULD BEDRAAGT NU AL VELE MILJARDEN ! DEZE SCHULD STIJGT SNEL VERDER ALS GEVOLG VAN DIT ONVERANTWOORDELIJKE PAARSE WANBELEID !

  Door Paars falen is onze productie gekrompen en van investeringen om productie te verhogen en inkomsten te verwerven, is nagenoeg geen sprake !


  Maak melding

 19. Bouterse is de man die Suriname naar de kloten heeft geholpen en de oppositie heeft geen andere keus want ze zijn allemaal bang voor Bouterse want hij kan zo weer beginnen te schieten met zijn wapens.Al de rest zijn lul verhalen waar het volk niets aan heeft.Dat is mijn mening als Surinamer.Ik lach mij rot als ik deze grappenmakers ziet in het parlement.


  Maak melding

 20. Fraude rapport Doekhi is net zo’n grap als de SF 175.000/maand die de Miranda aan Gajadien toe schreef.

  ik raad een ieder aan het rapport via Starnieuws te downloaden en voor al pagina 19 van 189 te bekijken.

  Hier wordt gemeld dat SRD 96.000 ten onrechte meerwerk zou zijn terwijl de conclusie totaal Schade ruim SRD 118.000.000 is.

  De ruim SRD 118.000.000 betreft het totaal van aanneemsom en de conclusie kan slechts zijn dat er een marginale afwijking.

  Ook het geneuzel over ramings-hoeveelheden en besteks-hoeveelheden zegt helemaal niets over fraude maar over niet consistente procesgangen en gebrek aan overzicht en inzicht. Het zegt veel over gemakzucht.
  Daarnaast betreft het slechts een fractie van alle projecten (pakweg 5 %) en een niet representatieve selectie van de aannemers.

  Men zal de projecten serieus moeten ontrafelen incl. gerealiseerde productie voor er conclussies getrokken kunnen worden.
  Dit rapport kan op de plee gehangen worden meneer Dokhi


  Maak melding

 21. Robg@
  Zit je te google hoe je moet boekhouden, stop daar nou mee want je de klok horen luiden maar bent opzoeken de klepel.
  Je houd het echt lang uit, dat steeds Je oren worden gewassen, ik blijf het niet herhalen, maar je word echt zielig, ziekelijk gewoon.
  Sari Tori knuis


  Maak melding

 22. @ Bakraman

  De president moet voor 1 oktober de begroting 2018 indienen en zijn jaarrede uitspreken.

  Beetje triest dat de begroting 2017 5 weken voor het indienen van de nieuwe pas goedgekeurd kan worden. De paarse schapen vinden helaas alles prachtig. en goed.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.