‘Ook omstreden standbeelden in Nederland’

73
'Ook omstreden standbeelden in Nederland'

Afgelopen week bereikte de discussie over standbeelden die te maken hebben met het Amerikaanse slavernijverleden van de zuidelijke staten een hoogtepunt. In Charlottesville leidde dit tot heftige protesten en knokpartijen tussen voor- en tegenstanders waarbij dode viel.

In de Verenigde Staten worden daarom op veel plekken beelden weggehaald of van hun sokkel getrokken. Nederland heeft ook een slavernijverleden. Zijn er hier dan ook standbeelden die hier een connectie mee hebben? En als die beelden ergens staan: hoe wordt ermee omgegaan, vroeg NOSop3 zich af.

NOSop3 zocht naar standbeelden in Nederland die te maken hebben met het koloniale verleden en vond er drie:
– beeld van Peter Stuyvesant in Amsterdam, bij het West-Indisch Huis
– beeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn
– beeld van Generaal van Heutsz

In deze video zie je waar ze staan en wat ermee gedaan wordt:


73 REACTIES

 1. Afrika heeft ook een slavernijverleden. Als de Afrikanen hun broeders en zusters niet te koop hadden aangeboden dan zouden de Europeanen er nooit aan begonnen zijn.

  Hoe gaan we daar mee om????


  Maak melding

 2. De Afrikanen hebben hun weliswaar hun broeders en zusters te koop aangeboden, maar ze hebben niet gevraagd om hun broeders en zusters zo wreed te behandelen.


  Maak melding

 3. Het is niet de bedoeling het verleden te ontkennen door beide.
  elden van hun sokkel te trekken.
  Dat is nog erger dan het ontkennen van slavernij het is een historisch fijt. Zoals eerder door Hans van den Broek is beschreven, de discussies gaan weer los wie was er eerder de kip of het ei
  Laat je niet leiden door emoties


  Maak melding

 4. Glenn
  De Afrikanen hebben hun weliswaar hun broeders en zusters te koop aangeboden, maar ze hebben niet gevraagd om hun broeders en zusters zo wreed te behandelen.

  ====

  Beste Glenn

  Dat maakt het nog erger. De Afrikaanse slavenhandelaren wisten hoe wreed de slaven werden behandeld maar dat heeft ze niet er van weerhouden om zaken te doen met de Nederlanders….

  I snap trouwens niet waarom de Arabieren altijd buiten schot blijven in deze discussie. Zij waren de grootste slavenhandelaren aller tijden.


  Maak melding

 5. @Ha&Co
  Praat geen onzin over “Helden van hun sokkel trekken”

  Een held is een bestaand, historisch persoon die, wanneer geconfronteerd met gevaar en rampspoed of vanuit een zwakke positie, moed en de bereidheid tot zelfopoffering betoont voor een grotere zaak.

  Slaven mishandelen/vermoorden is geen zelfopoffering.


  Maak melding

 6. Wan pipel@
  En welke moderne slavernij ben je nu overgeleverd, het zelfde als toen de elite maakt wel uit wat er gebeurd in jullie mooie land, ze verrijken zich zelf en de bevolking moet maar zien en dit is het heden!!!!!!


  Maak melding

 7. Wel leuk in geschiedenis boeken en musea’s .

  Deze lieden hebben misschien een bijdrage geleverd aan de elite in hun tijd, maar niet in deze moderne tijd.

  In hun tijd was het alleen maar armoede, dood en verderf in de wereld van de gewone man/vrouw..

  Dus weg met deze sprookjes figuren uit het openbare domein !


  Maak melding

 8. @hmolenaar,

  Waarom de Arabieren niet betrokken worden in de slavenhandeldiscussie?

  Omdat ze olie hebben en die nog nodig is.
  God heeft die Arabieren 3 zwarte dingen gegeven: olie en die zwarte steen in Mekka. En beide worden gebruikt om die derde zwarte ding, de terrormanifesto van 1100 jaar geleden, te promoten.


  Maak melding

 9. De schandvlekken van NL die veel leed hebben veroorzaakt in de koloniën mogen geen vereringspodium in het land krijgen. In het Nederlands leger bestaat/bestond er ook een regiment met de naam Van Heutz. Deze rovers hebben misdaden tegen de menselijkheid gepleegd.


  Maak melding

 10. Geschiedenis is verleden tijd. Niemand kan t ongedaan maken, zelfs niet door vernieling of agressie.

  Men kan werken aan een beter heden en toekomst.

  Slavernij komt nog steeds voor zowel nog in Afrika als in Azie en Midden Oosten. Vrouwen en kinderen worden nog steeds verkocht door hun eigen soort genoten.

  Wat doet men daaraan ?


  Maak melding

 11. De zwarten moeten niet teveel klagen, want 100% van de Creolen heeft ook blank bloed. Van de Marrons heeft 20% blank bloed. Dus als blanken schuldig zijn aan dingen, dan zijn julllie medeschuldig, omdat jullie ook blank bloed hebben.


  Maak melding

 12. Zou je niet eerst beginnen de drugscriminelen en massamordenaars van het heden op te gaan ruimen, ik ken wel een goed voorbeeld in Suriname, voordat je aan iets begint aan iets van het verleden, wat blijkbaar nog steeds moelijk te verwerken is helemaal door obsesieve en gefrustreerde figuren die aan dit verleden part nog deel hebben gehad, eigenlijk diep trieste figuren


  Maak melding

 13. En van waar heb jij deze wijsheid, vrind? Ik vind het raar dat een moreel verheven Europeaan zoals jou, zich zo verschuilt achter die barbaarse Afrikanen.

  Straks ga jij ook vertellen dat als de Thaise bevolking niet zelf hun zonen en dochters aan de Europese mannen geven, kinderprostitutie niet bestaat.

  Ga toch weg, idioot.


  Maak melding

 14. dit moet men zien als een bevestiging op mijn reactie van de vorige week. de vraag is hoe ga we om met onze verleden.? zijn we bezig schuldigen aan de zijde van de afrikanen te zoeken of moeten wij eensgezind de handelingen van de slavendrijvers afkeuren/bestrijden. Dit is echt geen probleem van de NDP of van Bouterse. Is een probleem van ons allemaal.


  Maak melding

 15. Hans@ eerlijk is eerlijk er werden ook genoeg ontvoerd
  ,als ik Jou een mens te koop aanbiedt en jij koop het wie is nou erger jij of ik hoe gaan we daarmee om,Hans je hebt altijd goed commentaar naar de wantoestanden in Su mijn complimenten daarvoor maar dit moest ik wel recht trekken


  Maak melding

 16. Breaking News:

  Op de Dam in Amsterdam wordt een standbeeld van Adolf Hitler geplaatst.
  Als de slavenhandelaars helden waren, dan is hij toch ook een held. Want beiden waren mishandelaars en moordenaars.

  Wat is uw reactie heren van Noord Zee?


  Maak melding

 17. Chiwawa@wat voor rommel zit jij te verklaren en hoe zit het dat met Afrikaanse vrouwen die verkracht zijn door de blanken en daar een kind aan hebben overgehouden zijn die ook schuldig als ik nu met een blanke kinderen krijg m.a.w blank en zwart mogen geen kinderen krijgen ik. Heb ongevraagt blank bloed in me ben ik dan ook schuldig donder toch op met je onzin


  Maak melding

 18. Als ik een beeld zie dan kijk ik hoe goed het gemaakt is en hoe goed de beeldhouwer is geweest en hoe ervaren de beeldhouwer is geweest met het gereedschap van toen en niet van wie het beeld is dat boeit me niet maar wel het kunstwerk en details daar kijk ik naar,neem nou het standbeeld van lachman in detail vind ik het bar slecht het kon beter


  Maak melding

 19. In Suriname hebben we last van het revo monument die ons elke dag doet denken aan de lafaard bouta en hoe hij aan de macht is gekomen.Wij praten daarom ook niet van een heldendaad maar van een laffe daad en criminele daad van crimineel bouta.Deze monument die geen goeds betekent met de grond gelijk maken.
  wij gaan ons niet druk maken over de standbeelden in Nederland aangezien vele slaven nazaten daar wonen en voor geen goud zin hebben terug te keren naar Suriname en Kwakoe festival wordt daar groots gevierd door de nazaten van de surinaamse slaven gesponserd door nederlanders.


  Maak melding

 20. Beste @Laat me,

  Elk kind krijgt in z’n DNA iets mee van z’n ouders en voorouders. Hoe de embryo tot stand is gekomen (uit liefde of door verkrachting), dat maakt voor het DNA weinig uit. Het gaat er ook niet om dat u of iemand schudig is, het gaat erom dat u DNA van een voorouder voortzet en uw eigen DNA doorgeeft aan uw kinderen. En ja, niet ieders DNA is heilig. Zo heb je mensen met veel erfelijke ziekten. Fysieke mankementen, maaar ook psychopathische aandoeningen. Maar vreest niet, ondanks dat beoordeelt God een ieder op diens daden. Verbetering door barmhartige gedachten en daden is dus altijd mogelijk. Wie weet, kunt u in een volgend leven in een betere famile (als u pech heeft in een slechtere familie) geboren worden. Hangt alemaal af van uw eigen positieve of negatieve gedachten en daden.
  Mahatma Tulsidas zegt dat de beste medicijn voor Kaliyug is het liefdevol en continu chanten van de Naam van Heer Raam. En waarom zoudt u Mahatma Tulsidas niet geloven? Hij is degene geweest die mbv de naam ‘Raam’ 2 doden weer tot leven heeft gewekt en een jongen in een meisje heeft veranderd om een oorlog met veel bloedvergieten te voorkomen. Hij is degene geweest die Heer Raam persoonlijk heeft ontmoet en is misschien de enige schrijver op de wereld op wiens Geschrift – de Raam Charit Maanas oftewel de Tulsi Ramayan – God Zelf (Heer Shiva) een stempel van goedkeuring heeft gezet. Wiens Hanumaan Chaalisaa tot op de dag van vandaag dagelijks wordt gezongen door miljoenen mensen.
  Er is dus veel meer tussen hemel en aarde dan alleen de Koran en de Bijbel. Zoals de Ramayan of de Bhagvad Gita. U kunt hiervan uw eigen impressies opdoen door te googlen of naar de dichtsbijzijnde Hindoetempel te gaan en informatie in te winnen. Het is aan u.


  Maak melding

 21. @ Laat me: Ik begrijp je geschoktheid. Mijn commentaar is min of meer als provocatie bedoeld. Als je leest wat hier regelmatig geschreven wordt over (witte) Nederlanders krijg je de indruk dat die in het verleden niets anders deden dan in slaven handelen en onder onmenselijke omstandigheden te werk stellen.

  In werkelijkheid was maar een zeer klein deel van de Nederlanders betrokken bij de slavernij, viel het leven van de slaven in Suriname in het algemeen wel mee, hoewel ze natuurlijk niet vrij waren, en was het een bedrijf, de WIC, in wiens opdracht een en ander plaatsvond. Niet in opdracht van de Nederlandse overheid, hoewel ze het wel toestonden en dus medeschuldig waren..

  De slavernij was erg, maar de Nederlanders in die tijd die voor hun brood moesten werken hadden het soms nog slechter dan de slaven in Suriname. Wat is vrijheid als je nergens heen kan en tien uur per dag zes dagen per week moet werken voor een hongerloon?
  Slaven hadden levenslange verzorging, arbeiders werden ontslagen als ze niet meer presteerden. Ze moesten zelf maar uitzoeken hoe ze het verder redden. Bijstand en AOW was er toen niet. Daarom was er ook geen slavernij in Europa. Mensen voor een paar centen laten werken en ze ontslaan als je ze kwijt wilde was veel voordeliger.

  Gefrustreerde zielen willen de Nederlanders van vandaag een schuldgevoel aanpraten, volgens mij om de witte man er onder te krijgen. Als iedere Nederlander met terugwerkende kracht schuldig wordt verklaard aan de slavernij omdat sommige voorouders dat deden dan poneer ik met dezelfde argumenten de stelling dat iedereen met zwart bloed schuldig is aan de slavernij, want, het waren zijn/haar voorouders die rasgenoten gevangen namen en verkochten aan de Arabieren en later aan de Europeanen.
  Toen de slavernij door de Engelsen werd verboden reisden een aantal Afrikaanse koningen naar koningin Victoria om te vragen of ze daar nog eens over wilde nadenken. Het kostte ze namelijk veel inkomen. Zo zijn de feiten. Er zijn vele schuldigen aan de slavernij.

  Ik begrijp dat die visie niet past in de mythe van het slachtofferschap van de zwarte mens en erfschuld van de witte mens, maar het is wel de waarheid.

  Er zijn goede mensen en er zijn slechte mensen en kleur doet er in dat geval niet toe. Altijd zullen er mensen zijn die het lijden van hun broeders en zusters ondergeschikt maken aan hun jacht op geld en macht.


  Maak melding

 22. Beste @Hans van den Broek,

  U vertelt een mooi verhaal hoor, maar net ontzettend veel verdraaide feiten.
  U vergeet te vermelden dat de zgn verlichte personen uit Europa, met de bijbel in de hand, beweerden dat niet-blanken dieren waren en niet als mensen behandeld moesten worden.
  Met deze mentaliteit gingen de Engelsen ook naar India. Toen ze daar aankwamen, kregen ze de shock van hun leven: de Indiërs waren op heel veel gebieden veel verder ontwikkeld dan de blanke goddelijke Europeanen.
  Ipv daarvoor respect te hebben en te leren van de Indiërs, beraamden ze een plan, nl om die mensen te koloniseren. Ze hadden immers de betere wapens en de beschaafde Indiërs hadden weinig zin in vechten. Hadden ze geweten wat hun passiviteit voor ellende zou brengen, dan hadden ze vast hard gevochten.
  Dus uw zielige verhaal dat de Europeanen evenveel leden as de slaven of gekolonaliseerden is misschien voor een enkele blanke waar, maar niet voor het gros. Want ze kregen goed betaald, genoten van het baas spelen over de niet-blanke en verkrachtten naar wellust elke aantrekkelijke vrouw/meisje die ze zagen. Weigerden de vrouwen/meisjes, dan werden ze vermoord of hun borsten afgesneden (Engelse praktijk in India). En zo werd een voorbeeld gesteld dat andere vrouwen afschrikte om zich te weren.
  Men zegt dat de Nazi’s de grootste Holocaust hebben gepleegd op de Jooden, maar u heeft blijkbaar geen idee wat de Engelsen – het meest lafhartige volk van Europa – aan wandaden op z’n naam heeft staan. Alleen zult u dit niet terugvinden in de geschiedenisboekjes. Want de overwinnaar gaat zichzelf niet belachelijk maken natuurlijk.
  Ik merk bij u dat u elke kritiek op de blanke misdaden afwimpelt. Ik vraag me af wat u daartoe beweegt. Vindt u echt dat blanken supermensen zijn die nooit kwaad hebben kunnen doen?


  Maak melding

 23. Gughuwa, je vergeet dat de arbeiders waar Hans van de Broek in de tijd dat die slavernij niet eens wisten van het bestaan van Afrika en India laat staan dat ze wisten dat er mensen leefden, sterker nog ze wisten nauwelijks dat er een Amsterdam een Rotterdam en een Den Haag bestonden, probeer eens voordat je hier allerlei stellingen poneert ook eens in die geschiedenis, die van het grootste gedeelte van Nederland i.p.v. alleen de randstad, eigenlijk net zo iets als dat Suriname alleen uit Paramaribo bestaat


  Maak melding

 24. @ Gughuwa: Waar het mij om gaat is dat het mij ergert dat men iedere keer maar weer komt met de verhalen dat witten zulke slechte mensen zijn want slavernij, want kolonialisme, want racistisch want superieure gevoelens naar niet blanken, enzovoorts. Nu komt men dus weer met beelden die fout zouden zijn.
  Dit alles met maar één doel, de witte man mentaal kapotmaken en zich schuldig laten voelen voor van alles en nog wat tot hij huilend om vergeving komt smeken.

  De realiteit is dat niemand in Europa er nog over peinst om slaven te gaan houden of andere landen te bezetten en dat iedereen het er wel mee eens is dat de slavenhandel een misdaad tegen de mensheid was.

  En daar komt u weer! Blanken zeiden dat zwarten geen mensen waren, blanken verkrachten inlandsen, de Engelsen waren erger dan de Duitsers.

  Wat heb ik daar mee te maken? Heb ik mij daar schuldig aan gemaakt? Had ik het moeten voorkomen? Moet ik mij daar schuldig over voelen? Hou toch op!

  Weet u waarom het voor de Engelsen zo gemakkelijk was om India in hun macht te krijgen? India had een feodaal systeem van staatjes geregeerd door de Maharadja’s. In hun handen was leven en dood van hun onderdanen, letterlijk. Democratie? Nooit van gehoord en zeer ongewenst in die landen. Doen wat je opgedragen werd, en verder je mond houden, zo ging dat. De Maharadja’s waren schatrijk. Hoe kon dat? Uitbuiting van het volk.

  De Engelsen zeiden tegen de Maharadja’s: “Wij zijn voortaan jouw baas”. En dus waren de Engelsen voortaan de baas over alles en iedereen en hebben ze het land ontwikkeld en tot één natie gemaakt. De Nederlanders deden hetzelfde in Indonesië.
  Voor de inwoners van die landen maakte het niets uit, de Maharadja had voortaan een bovenbaas. Verder veranderde er niets.

  De Europeanen die het moeilijk hadden woonden in Europa, daar had ik het over en dat was 99,9% van de Europeanen. Wat de kolonialen deden is een andere zaak en ik weet zeker dat ze niet allemaal verkrachtend door het leven gingen.
  Maar goed misschien hebben de Indiërs het van hen geleerd, want als ik de kranten lees dan wordt er nog heel wat verkracht in India. Maar niet door witte mannen.

  Er is veel kwaad aangericht in het verleden, maar daar kun je de mensen van vandaag niet schuldig voor verklaren, daar ging het om. Ik vind dus ook niet dat de Afrikanen van nu schuldig zijn aan de slavernij, dat was alleen maar een spiegel die ik voorhield aan hen die nog steeds de witte man voor schuldig verklaren.


  Maak melding

 25. Blakaboy diverse afrikaanse stammen hebben meegewerkt aan deporatie van slaven. En idd je hoort daar niemand over. Als het erop aan komt hebben de zgn nazaten van de slaven een eenzijdig beeld namelijk dat de blanken evil zijn. Schei toch uit vent !


  Maak melding

 26. Glenn ook nu weer kraam je onzin uit. Het houden van slaven bestaat al duizenden jaren met name de arabieren beheersten de slavenhandel. Die afrikaanse stammenleiders wisten dondersgoed wat met hun broeders en zusters ging gebeuren. Zodra het op doekoe aan komt kunnen ze allemaal rekenen in hun voordeel.


  Maak melding

 27. Ik begrijp nog steeds niet waarom mensen met een wat africaanse bloed nog steeds last van slavernij verleden. En bovendien de slavernij is al heel afgeschaft . Deze mensen hebben toch geen schokkende dingen in de slavernij meegemaakt maar waarom maken ze aldoor druk rondom de slavernij. Als deze mensen posttraumatische stressstoornis zouden hebben; waarom zouden ze niet daarvoor laten behandelen door psychiaters of psychologen of winti priesters of voodoo priesters. Er wordt toch rond oud op nieuw wassi ritueel gedaan in su en ook in ned , En wat levert dan deze ceremonie op. Misschien alleen om pleng pleng /duku/ en show en aandacht voor voedselpakketten.


  Maak melding

 28. In de slachtofferrol kruipen, en de underdog spelen is natuurlijk een methode om je lekker overal tegen te kunnen afzetten, vaak toegepast door lui die min of meer mislukt zijn in de maatschappij of een minderwaardigheidscomplex bezitten, lekker een grote bek opzetten en de hand ophouden


  Maak melding

 29. Ik vraag me al een tijdje af waarom de ” blanken” een update hebben gekregen naar “witten”.
  Wit wordt geassocieerd met mooi, reinheid, schoon, fris, onschuldig, engelen, sneeuw, wijsheid e.d.
  Ben benieuwd.


  Maak melding

 30. Hans van den Broek, jij komt met jouw rechtse fascistische gedachte de slavernij, een misdaad tegen de menselijkheid hier goedpraten. Hoe durft je………..? De Nederlanders hebben ruim 600.000 slaven naar Suriname getransporteerd. Tegen het einde van de slavernij waren niet meer dan 35.000 slaven in Suriname. Waarom is die populatie slaven in Suriname niet gegroeid of gelijk gebleven.

  Het mag dan een klein deel van de Nederlanders zijn geweest die betrokken waren bij de slavernij, maar de hele natie profiteerde van de opbrengsten die verkregen werden door de slavernij. Nederland had, met name in de zeventiende eeuw, een aanzienlijk aandeel in de internationale slavenhandel.De Nederlandse trans-Atlantische slavenhandel was vooral in handen van de West-Indische Compagnie (WIC). De opbrengsten kwamen in de Nederlandse economie en genereerden meer gelden voor de natie.

  Jij moet maar een goed gesprek gaan voeren met staatssecretaris Jet Bussemaker die getrouwd is met een Surinamer. Zij heeft onderzoek gedaan naar de slavernij en naar het slavernijverleden van de voorouders van haar man.

  Huidige symbolen in de Nederlandse samenleving die in aanmerking komen om te verdwijnen. Wat dacht je van de afbeeldingen op de gouden koets van Koning Willem Alexander en van Zwarte Piet.


  Maak melding

 31. @Robje-de-Desi-huisslaaf : u verwijt HvdB dat hij misdaden tegen de menselijkheid zou goedpraten ????????

  Tjaaaaaaaahhhhhh, Paarse Rob, ik ken vele PAARSE anti-Surinamers,de die misdaden tegen de menselijkheid, gepleegd tegen Onschuldige en Ongewapende Surinaamse staatsburgers, te weten de 8 December-massamoord en de Moiwana-massamoord, tot op de dag van vandaag trachten goed te praten !

  Enkel om het feit dat deze mensenrechtenschendingen door PAARSE landverraders zijn gepleegd !

  DAAROM MOET SRANAN DE HUIDIGE PAARSE SLAVERNIJ STOPPEN !

  PS : ALLE MASSAMOORDENAARS IN SRANAN, DIENEN ZOALS IN DE GRONDWET EN IN DE STRAFWETTEN IS VASTGELEGD, TE WORDEN BESTRAFT !

  LEVE DE KRIJGSRAAD !

  LEVE HET KOMENDE STRAFVONNIS TEGEN DE ANTI-

  SRANANMANS DIE ONSCHULDIGE MEDEBURGERS

  MARTELEN EN VERMOORDEN !


  Maak melding

 32. RobG als je het zo wilt stellen dat heel Nederland mee profiteerde van opbrengsten van W.I.C. dan is dat mede de basis van de huidige welvaart en daar profiteer jij ook mooi van mee , lekker hypocriet dus.
  Maar het was toen eigenlijk net als nu een klein gedeelte profiteert er van mee, de econmie trekt aan zegt Rutte, hij zegt er alleen niet bij welke economie, in ieder geval niet die van de an in de straat , de overgrote meerderheid. Maar het is net zo als Hans van de Broek stelt, hoe kun je als redelijk denkend mens de huidige nederlander verantwoordelijk stellen wat er een paar honderd jaar geleden gepasseerd is, net zo goed dat ik de huidige duitser niet als moordenaar van mijn grootvader kan betitelen die het leven gelaten heeft in een concentratiekamp, als dit niet in de botte paarse hersens kan doordringen ben je rijp voor een Psych.zoals zovelen van je medebroeders, gestoord om het zo maar eens uit te drukken, beterschap


  Maak melding

 33. Koos, als er geen markt voor de slaven was, was de transatlantische slavenhandel nooit ontstaan.

  Het vermarkten van zoiets weerzinwekkend kan je zeker overlaten aan de Europeanen die eeuwen later met hun verheven vingertje willen wijzen.

  Koos, het willen zien van de splinter in de Afrikaanse ogen terwijl je voorbij gaat aan de balk in de Europese ogen, dat noem ik selectieve verontwaardiging.

  Maak jezelf aub niet belachelijk, idioot nr 2.


  Maak melding

 34. Het standbeeld van kwaku met de losse ketens moet weer aan mekaar gelast worden dan pasgaat een bepaalde groep weer hard werken in plaats van roven, moorden en verkrachten !!!!!


  Maak melding

 35. Johan, ik zal dan niet de enige zijn die mee-profiteert. Ik noem maar enkele voorbeelden op om het zichtbaar voor jou te maken; jij en je hele familie, ziekenhuizen, scholen, militairen,enz. Kortom de hele samenleving.
  Maar niemand stelt de huidige Nederlandse samenleving verantwoordelijk.Hans van der Broek heeft moeite met begrijpend lezen. Het gaat m.n. om de ontkenning of de geringe aandacht voor dit onderwerp in de Nederlandse geschiedenis. En als er vanuit groepen wordt gevraagd om een bepaalde vergoeding als symbolisch gebaar dan is dat m.i. terecht.Men eist echt niet een deel van jouw inkomen op.


  Maak melding

 36. “En als er vanuit groepen wordt gevraagd om een bepaalde vergoeding als symbolisch gebaar dan is dat m.i. terecht.Men eist echt niet een deel van jouw inkomen op.”

  En kijk! Daar komt de aap weer uit de mouw. Men wil geld, geld, geld! Maar Johan hoeft niet te betalen en de huidige Nederlandse samenleving is niet aansprakelijk. Waar moet dat geld dan vandaan komen?

  Blijf jij maar lekker witte mensen zitten haten mijnheer RobG. Haat vreet mensen op van binnen, het leidt tot kanker.

  Zoals ik eerder schreef: “De realiteit is dat niemand in Europa er nog over peinst om slaven te gaan houden of andere landen te bezetten en dat iedereen het er wel mee eens is dat de slavenhandel een misdaad tegen de mensheid was.”

  Het ligt voorgoed achter ons, de westerse landen. In de rest van de wereld is het een andere zaak. Ga je daar maar eens druk over maken als het je zo aan het hart gaat. Laat dat niet alleen aan de witte man over.


  Maak melding

 37. De reacties van Hans van den Broek zijn voornamelijk verdraaiing van de juiste feiten om de misdaden die het Westen en ook Nederland gepleegd hebben te bagatelliseren. In een van zijn reacties las ik dat niet Nederland of het Westen de grootste slavendrijvers waren maar de Arabieren. Natuurlijk als men zich superieur waart en als taak heeft om de wereld te leiden komen types als Hans van den Broek met dit soort geschiedvervalsingen.
  Volgens hem hebben zijn voorouders de slaven in Suriname ‘netjes’ behandeld en van onderdak en voeding en kleren voorzien. Dan zou ik deze volksopruier eens willen adviseren een kijkje in Nieuw Amsterdam te gaan nemen; de kleine hokjes staan er nog steeds evenals de dikke kettingen waarmee de slaven gevangengehouden werden. Deze man is een schaamteloze vlegel die heel veel feiten weet te verdraaien.
  En als geld niet van belang was, waarom hebben zijn voorouders tot twee keer een Opiumoorlog tegen de Britten uitgevochten ? De Nederlandse Staat heeft tot een 1915 nog opium verkocht aan landen als Australië, VS, Frankrijk en nu vecht Nederland tegen de drugshandel ?

  En als het niet om geld ging, waarom hadden de Nederlandse oorlogsmisdadigers Ned. Indie en Papoea Nieuw Guinea met geweld willen behouden ? Dankzij de VS en Australië, die beiden bereid waren om de oorlog aan Nederland te verklaren, konden Ned. Indie en Papua Nieuw Guinea onafhankelijk worden.

  Ook wist dit verschrikkelijk bedorven sujet de misdaden en genocide van zijn voorouders in Ned. Indie goe die praten. Eigenlijk moet men blij zijn met de bezetting van Nederland door de Duitsers want pas toen drong het tot de koloniale machten door wat zij in de overzeese koloniën hebben aangericht.

  Danke schon Deutschland.


  Maak melding

 38. En OP DIT MOMENT wordt Sranan leeggeroofd door PAARSE CRIMIS, die de Procureur-Generaal willen ontslaan en die Strafprocessen openlijk saboteren !

  PS : Ik heb nog Schoolboeken, een Sneltrein, een Asfaltplant, een Cassavefabriek, enkele peperdure Genatoren, 16.666 Volkswoningen en een uitstekend en snel werkende Bankbiljettendrukkerij in de uitverkoop !

  Zelfs de Verenigde Naties en de rest van de wereld JOKKEN !

  A NO WI, PAARSE DIDIBRIS, KIRI DEN LIBISMA TAPU 8 DECEMBER, UNU NO SABI NEKS FU MOIWANA !!!!!


  Maak melding

 39. quote Hans van de Broek:

  ” De realiteit is dat niemand in Europa er nog over peinst om slaven te gaan houden of andere landen te bezetten en dat iedereen het er wel mee eens is dat de slavenhandel een misdaad tegen de mensheid was.”

  Hans wat je beweert is absoluut niet waar.
  Ik hoorde vorige week op de radio of tv (weet het niet meer omdat ik druk bezig was met iets anders) dat asielzoekers, kunnen ook bootvluchtelingen geweest zijn, arbeid moesten verrichten zonder dat ze daarvoor zijn betaald.
  Dit onmenselijk handelen heeft zich voorgedaan in een Europees land.

  Wat te denken van de prostituees uit verschillende Slavische landen als die van buiten Europa, die met smoesjes naar Nederland zijn gehaald en achter ramen zijn geplaatst.

  Het meeste geld dat deze vrouwen en ook vaak net meerderjarige meisjes verdienen, verdwijnt in de zakken van de mannen die ze naar hier naar toe hebben gehaald.
  Ook dit is een vorm van slavernij.

  Niet vergeten de Poolse arbeiders die in de fruit- dan wel groenteteelt werken. Deze arbeiders worden onderbetaald en de huisvesting is slecht. In veel gevallen moeten deze arbeiders zelf voor huisvesting zorgen.

  Limburg was een paar jaar terug in opspraak gekomen over Poolse arbeiders die slecht werden behandeld.
  Een slechte bazin had de Poolse arbeiders in schuren, zonder verwarming, zonder wasruimte etc. gehuisvest.
  Ja Hans, dat was toch echt in Nederland.

  Slavernij in Europa komt nog steeds voor, maar ook elders in de wereld.

  In Afrikaanse landen maar ook in India worden mensen uitgebuit. Ook dat is slavernij.

  In de diamant- en goudmijnen in Afrikaanse landen werken de arbeiders onder zeer slechte omstandigheden.
  Er worden zelfs jongens in mijnen te werk gesteld omdat ze gezien hun nog kleine lichamen beter door de nauwe gangen van de mijnen kunnen kruipen.
  Deze jongens verblijven heel de dag ondergronds en komen pas ’s avonds weer bovengronds. Ze zien eigenlijk nooit de zon.

  Het is zeer schrijnend dat mensen andere mensen als slaven houden en behandelen.

  Slavernij is een kwaad dat nog steeds voorkomt.


  Maak melding

 40. Touche Yiyani, prachtige posting onderbouwd met juiste feiten. Maar hans van den Broek zal ook hier een draai aan weten te geven.
  Na de Spanjaarden zijn de Nederlanders de grootste schurken uit de wereldgeschiedenis geweest.


  Maak melding

 41. Wat een standbeeld allemaal teweeg kan brengen is ongelooflijk ! Men is in staat een ander de hersen in te slaan
  voor dingen, die meer dan honderd jaar geleden is gebeurt.
  Ik zou zeggen mensen ; maken jullie maar zorgen wat er momenteel gebeurt,met al die aanslagen die wereld wijd
  plaats vind onder de mom van geloofsovertuiging !
  Het is uiteraard pijnlijk wat er allemaal is gebeurt, maar helaas zijn dat feiten die wij niet meer kunnen herstellen.
  Wat wij wel kunnen doen is ; elkaar respecteren ongeacht
  etniciteit en geloof overtuiging als dat zou kunnen, zou de wereld heel anders uitzien.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 42. @Haco; dat men in SU nog in armoede leeft komt voornamelijk door de onderlinge (etnische ) spanningen die samenwerken welhaast onmogelijk maakt. Ja, wat denkt u dat het Westen zo rijk is ? Het zijn wel de Chinezen en de Arabieren die de economie van het Westen op peil houden. 3 maanden geleden nog sloot Trump een deal met Saoedi Arabië van maar liefst 400 miljard dollars ! En in Nederland heeft ARAMCO de afgelopen 10 jaar voor bijna 90 miljard dollard geïnvesteerd.


  Maak melding

 43. Jiyani@
  Bij ons word het meteen afgestraft, als ze er achter komen.
  Er worden bendes opgerold die zich met illegale prostitutie bezig houden, het probleem is dat Europa open grenzen hebben, vrijheid van personen en goederen.
  En is lastig onder controle te krijgen, dat is heel wat anders dan in Suriname , tuig woonde namelijk overal, uit heel de EU.
  Alles in juiste context


  Maak melding

 44. Hans van den Broek, jij hebt last van een angstsyndroom. De achterliggende reden is dat je bang bent dat de Nederlandse samenleving door mensen met een buitenlands uiterlijk uitgekleed zal worden. Ik vraag me ook af hoe je erbij komt dat ik witte mensen haat. Hahaha, ik heb een witte vrouw en kinderen die half Sur/Ned zijn. Komt dus niet met goedkope argumenten om je beweringen te staven. Ik geef gewoon mijn mening.

  Jij bent ook behoorlijk zwak geïnformeerd over het niet houden van slaven in het zeer hoog beschaafde Europa. Albanezen, Polen, Roemenen, enz. worden in grote aantallen als slaaf geëxploiteerd in Europese bedrijven. Zelfs in Nederland duiken af en toe berichten op in de pers over mensen die als slaaf worden misbruikt in Nederland. Wacht dacht je van de Europese sexslavinnen binnen tal van Europese landen.


  Maak melding

 45. Humphrey@
  En die investeringen doen die Chinezen en Arabieren zomaar, dat doen ze om hun eigen kapitaal veilig te stellen, omdat hun economische groei veel te hard gaat, de befaamde luchtbel, omdat de oude economieën wat stabieler zijn.
  Maar pas op de gaat weer veel te hard banken waarschuwen hier voor


  Maak melding

 46. Robg@
  Je nog niet in de eerste de beste leugen gestikt waarom geloof ik je niet, die zogenaamde slavenhandel, gebeurd door hun eigen mensen, die boeven ronselen hun mensen om in rijke westen net Surinamer


  Maak melding

 47. Blijft toch de vraag hoe ver we terug willen gaan naar het verleden om met de maten van het heden te meten.
  Door het verwijderen van een standbeeld,kunnen we het verleden niet wegwerken.
  Dus maar ophouden met zulke onzinnige dingen.
  De piet wordt niet wit als hij niet meer opgevoerd wordt.De piet blijft zwart in het collectieve geheugen.Ook over een 500 jaren.


  Maak melding

 48. @ Haco,

  Zodra er maar iets negatiefs over Nederland wordt geschreven ga je gelijk in de verdediging.
  Vergeet niet dat Nederland mijn geboorteland is. In dit land heb ik voor het eerst mijn ogen opengedaan.

  Niemand wil eigenlijk dat er negatief gepraat wordt over zijn/haar geboorteland, maar dat is geen reden om wel de waarheid te vertellen en niet willen weten dat er ook in Nederland nogal wat fout gaat.
  Juist door er open over te praten, breng je de fouten, groot of klein onder de aandacht.
  Dus hoezo in de juiste context plaatsen.

  Tegen misdaad en misdadigers moet er daadkrachtig worden opgetreden. Nederland doet dat, maar geef toe dat ook in dit land niet alle misdaden opgelost worden of kunnen worden opgelost.
  Zo ook de gedwongen prostitutie. Al jaren is men bezig om hier een eind aan te breien, maar het gebeurt tot op vandaag nog gewoon.


  Maak melding

 49. @ Jiyani: Vreselijk zeg, asielzoekers die iets terug moeten doen voor gratis onderdak en voeding, ja echt, misdaad tegen de menselijkheid.
  Asielzoekers in Nederland kosten aan huisvesting 100 euro per dag, en dan praten we nog niet over de juridische kosten waar de belastingbetaler ook voor opdraait.

  En die buitenlandse arbeiders! Blijkbaar loont het toch om naar Nederland te komen vergeleken wat ze in eigen land kunnen verdienen. En dan, zelf voor huisvesting zorgen! In Nederland wordt toch voor je gezorgd! Ze kunnen ook thuisblijven hoor. Zij maken de keuze.

  De illegale zaken die je noemt worden gepleegd door individuen uit winstbejag. Het is geen overheidsbeleid en het wordt vervolgd en bestraft.

  @ RobG: Geef eens wat bronnen omtrent die Albanese en Roemeense slavenhandel. Gezien de betrouwbaarheid van je overige berichten twijfel ik per definitie aan wat je beweert. Wat ik eveneens ervaren heb is dat je geen gelegenheid voorbij laat gaan om Nederland en de Nederlanders in een kwaad daglicht te zetten. Dat zegt iets over je attitude.

  Wat die sexslavinnen betreft, als ze naar de politie gaan is het afgelopen. Hun pooiers blijken bovendien opmerkelijk vaak buitenlanders te zijn, soms van de zelfde nationaliteit als de vrouwen en hun klanten zijn ook smeerlappen.

  Er zijn slechte mensen en er zijn slecht bestuurde landen. Landen waar moordenaars, dieven en drugshandelaars het voor het zeggen hebben. Vandaag, en niet 200 jaar geleden. Maak je daar maar druk over.


  Maak melding

 50. Illegaal of niet Hans, je had het er over dat in geen enkel Europees land nog slavernij voorkomt.
  Of het nou buiten de regering om gebeurt of niet, helaas voor jou, slavernij in Nederland en in andere Europese landen komt nog steeds voor.

  Asielzoekers mogen niet werken zolang zij nog geen status hebben. Dus mocht het zijn dat asielzoekers hebben moeten werken, maar zoals ik al heb geschreven, het kunnen ook bootvluchtelingen geweest zijn, dan is dan uitbuiting van mensen, dus slavernij.
  Los van het feit of ze een dak boven hun hoofd hebben en hun natje en droogje op tijd krijgen van de regering.

  Onder welke omstandigheden ook, zodra mensen worden uitgebuit zonder een vergoeding of een lage vergoeding te krijgen, is dat uitbuiting en voor mij is dat ook een vorm van slavernij. Ook de erbarmelijke omstandigheden waaronder mensen moeten werken is een vorm van slavernij.

  Wat de seks slavinnen betreft, ook mannen met de Nederlandse nationaliteit, meestal witte mannen, maken zich hieraan schuldig.

  Haco, jij en nog een paar anderen doen alsof Nederland het paradijs is. Maar Nederland is op weg net zo verrot te worden als vele landen waar slavernij heden ten dage steeds meer opduikt.


  Maak melding

 51. @ Hvd Broek

  Er zijn slechte mensen en er zijn slecht bestuurde landen.
  Hopelijk ( valt SU ) niet daaronder want Su, heeft goede bestuurder en goede Pres : dat op handen gedragen wordt !
  Volgens jou kunnen de dames die gedwongen worden om als betaalde sex slavinnen te werken naar de politie stappen. Nee beste Hans dat kunnen ze niet, want ze moeten zich legitimeren, en dat kunnen ze niet.
  Denkt je dat de Souteneurs domme jongens zijn, paspoorten van deze dames worden goed bewaard.
  Anders nemen ze de kuierlatten, of begrijpt je dat niet.
  En jij Hans vindt dat prostituee bezoekers slecht zijn, nee
  Hans ik ben blij dat deze dames er zijn, anders zouden er
  meer aanrandingen op straat plaats vinden. Ik heb liever
  te maken met een prostituee dan met een dievegge.
  De souteneurs moeten ze aanpakken, deze lieden zijn even erg als Drugs baronnen.


  Maak melding

 52. Blij blij

  Ben blij dat de Europeanen slavernij hebben uitgevoerd, zodoende woon ik in een van de rijkste land!
  Bedankt Europa, degene die klagen zou ik zeggen ga terug!!!!

  Blije Slaaf klein klein klein kind!!


  Maak melding

 53. Beste @Hans van den Broek,

  U hebt een bizarre kijk op de wereld.
  Wat is nu uw punt? Dat blanken gerechtvaardigd waren beestachtigheden te begaan omdat de anderen dom waren?
  Dus gezonde mensen mogen voortaan gehandicapte mensen misbruiken zoals het hen uitkomt? Zoiets? Dat de gezonde en sterke mensen en volkeren geen enkele verantwoordelijkheid dragen?
  Protesteert u ooit dat men nog steeds de brutaliteiten van de Nazi’s herdenkt? Want in uw optiek is dit ook een jaarlijks achterhaalde gebruik, net zoals de herdenking van de slavernij.
  U moet toch echt uw lijn rechttrekken, want u staat hetzelfde wel voor de een toe, maar niet voor de ander. Waarom?


  Maak melding

 54. Beste @Hans van den Broek,

  Uw kijk op India bepaalt u door wat de Westerlingen over India schrijven. Ik zou zeggen, leest u eens wat de Indiers zelf over hun land schrijven, lees eens de Ramayan en de Mahabharat. Uw ogen zullen vast iets wijder opengaan.


  Maak melding

 55. @Geld stinkt niet: natuurlijk heeft Nederland een dubbele moraal. Aan de ene kant sleept het iedere zwarte oorlogscrimineel voor het Int. Straathof in Den Haag maar de eigen (Westerse) oorlogsmisdadigers blijven buiten schot. Aan de ene kant vecht het tegen terrorisme aan de andere kant levert het voor miljoenen aan wapens aan landen als de terreurstaat Israel, aan Irak (grondstoffen voor het maken van gifgas) en investeert het in napalmbommen. Ja, en als de Arabieren die wapens tegen het Westen inzet, heten ze opeens terroristen.


  Maak melding

 56. En de boer hij ploegde voort, in sur we drink een biertje deden een plas en gaan verder zoals het was.
  Jullie laten de Haïtianen en Cubanen ook stikken!!!!!


  Maak melding

 57. Vind het allemaal prima hoor standbeelden weg. Namen van scholen veranderen. Straatnamen anders gaan noemen. Zijn het boeven of geen goede mensen geweest? Nou andere naam erop. Maar dan consequent. Shaka zulu was ook een boef. Vermoorden ook een heleboel mensen. Shaka international airport te Durban. Nog niemand over gehoord. Niet alleen zaken benoemen die in je eigen straatje passen. Ja wij hebben misschien foute helden. Maar kijk aub ook verder dan alleen zaken die goed uitkomen voor jou. Zwarte piet kan niet. Makamba voor een blank persoon op de Antillen wel ?
  Zijn wel gevoelig geworden voor van alles en nog wat. 99 % van de mensen in Nederland leeft gewoon samen zonder problemen. 1 % autochtoon of allochtoon niet. Toch beheerst die 1% veel van de discussies in de media.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.