dinsdag, november 28, 2023
HomeOnderwerpenEconomieSuriname moet sieraden exporteren in plaats van goud

Suriname moet sieraden exporteren in plaats van goud

-

PARAMARIBO, 20 aug – Suriname moet eens eindelijk echt gaan verdienen aan het goud uit eigen bodem. Armand Zunder, econoom en gewezen minister, vindt het tijd worden dat de werkelijke waarde wordt ingezien. Baar goud exporteren levert lang niet zoveel op als sieraden. Het goud moet in Suriname zelf verwerkt worden. De goudprijs is flink aan het stijgen en er wordt nu al gejuicht. Maar is daar reden voor?

Er zal wel wat verdiend worden aan de export. Maar hoeveel en hoe lang nog. Binnen pakweg twintig jaar is het afgelopen. Suriname zou zijn ontwikkelingsstrategie drastisch moeten aanpassen. De realiteit loopt ver vooruit op wat er nu van gebakken wordt. “De prijs van gouden juwelen en sieraden is veel hoger dan de prijs van ruw goud”, zegt Zunder tegenover De West. Het wiel hoeft niet opnieuw te worden uitgevonden.

Landen als India en China zouden een helpende hand kunnen bieden. Volgens Zunder zijn het landen die veel gebruik maken van goud. Ook beschikken India en China over de nodige expertise. Samenwerking met deze landen zal de economie een behoorlijke duw kunnen geven in dit opzicht. Intussen moeten alternatieven worden ontwikkeld voor het exporteren van grondstoffen. Toerisme is zo’n alternatief.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

36 REACTIES
 1. Alweer een nep econoom. Was deze man minister? Wat heeft ie gedaan voor SU. En deze joeka zou zijn naam veranderen in codjo. Heeft ie nog niet gedaan. Deze joeka wil herstelbetalingen, maar is zelf een luiaard


  Maak melding

 2. Zou er werkelijk zo’n vraag zijn naar in Suriname geproduceerde sieraden dat het zoden aan de dijk zet? Heeft Suriname zoveel begaafde kunstenaars dat men massaal Surinaamse sieraden wil hebben?
  Tenslotte, het goud dat gewonnen wordt is helemaal niet meer van Suriname, het is van de goudmaatschappijen.

  Iedereen in Suriname weet hoe Suriname rijk kan worden, maar niemand neemt de moeite om even na te denken, wat te rekenen en onderzoek te doen voordat men maar weer wat roept.
  Dat Armand Zunder als econoom en als gewezen minister dit soort dingen voorstelt verklaart veel over de toestand in Suriname.


  Maak melding

 3. Maar dit is toch altijd het probleem van Suriname geweest. Tevreden zijn met het bereikte doel en dus niet streven naar een hoger doel. De woorden veredelen en onderhoud ontbreken in de Surinaamse woordenboeken.. Kijk maar naar Coronie, het land van melk en Honing. Ik heb mij altijd afgevraagd wat men hiermede bedoelde. Coronie stond toch bekend als het land van de kokosnoten en varkens. Fout. Coronie produceerde veel parwahoning en er waren ontzettend veel koeien. Ook deed Coronie uitgebreid aan landbouw en visvangst. Je kan je nu gaan afvragen wat daarmede is gebeurd? Zeg maar tevredenheid.,
  Ze waren daar zo tevreden over hun kokosnoten en hebben verzuimd de aanplant te verjongen. De Coronianen zijn op dit gebied niet verder gekomen dan het maken van cocosolie. Nu kunnen we parfums, zeep en ontzettend veel producten kopen in de winkel waarin cocos is verwerkt. Via het buitenland geproduceerd en niet via Coronie. In Azie kan je ontzettend veel producten vinden gemaakt van cocos, van cocosijs tot en met souverniers.
  Varkens. Ik ben jaloers op Italie. Waarom? Ze maken de wereldberoemde Parmaham. De achterpoten van een varken worden ingezouten ( veredeld) en 4 jaar lang bewaard tot ze rijp zijn, Ook de klimatologische omstandigheden bepalen de smaak van de ham. Deze omstandigheden zijn zeer gunstig in Coronie en toch is men nooit op het idee gekomen om ham te maken. men was kennelijk te lui om 4 jaar te wachten. Misschien had Coronie momenteel de populairste ham ter wereld. Honing is nooit op grote schaal geproduceerd. De honing was genoeg voor de Coroniaanse behoefte dus werd op de rem getrapt. Waarom de koeien in Coronie zijn verdwenen is mij een raadsel. Het komt op mij over dat niet alleen de Coronianen, maar de hele Surinaamse bevolking heel snel tevreden is met het bereikte resultaat waardoor de trigger om producten en of grondstoffen te veredelen, ontbreekt. Dit zou iets zijn voor het ministerie van onderwijs. Onze jeugd oppeppen zodat zij de toekomstige uitvinders van de nieuwe Surinaamse producten worden. Tenslotte wil ik u uitnodigen om de in Suriname geproduceerde souverniers een keertje te vergelijken met die van Frans Guyana. Die van Frans Guyana zijn 100 x beter. Waarom missen de Surinamers de gewenste trigger om vooruit te komen? Neen, ze zijn niet lui maar missen de drang om dingen verder te ontwikkelen. Noem dit Snel tevreden zijn. En zo kan ik nog honderden voorbeelden noemen. Suriname is in mijn ogen nog steeds het land van de gemiste kansen omdat wij te snel tevreden zijn.


  Maak melding

 4. Goud is sieraden. Hout is meubels balken betonplex planken enz. Bauxiet is aluminium. Platen. Olie is benzine diesel en plastic. Landbouw is blikjeswaren veevoer graan olie papier biobrandstof zuivelprodukten vlees ei. Vis is morjon sardien bakkeljouw eling bokking. Kortom zeer veel mogelijkheden. Maar zels een zoetwaterprojekt was gebakken lucht. Alles word zo makkelijk mogelijk uitverkocht zelf werken is slavernij trauma.

  Om expertise en kennis binnen te halen moet met andere hardwekende rassen samen gewerkt worden. Suriname heeft de grootste aantal theologen ter wereld. Helaas geen praktisisten die echt doen.


  Maak melding

 5. De mythe wil dat Nederland Suriname heeft onderdrukt en leeggeroofd. De werkelijkheid is dat Nederland heel lief is geweest voor Suriname.
  Voor de onafhankelijkheid gingen er elk jaar miljoenen naar toe en ook daarna bleef dat doorgaan.

  Het gevolg is geweest dat men in Suriname altijd boven zijn stand heeft geleefd. Het leven was makkelijk, dus waarom zou je je druk maken? “No Span!, NPK e tan” De verkiezingsleus van Arron voor de laatste, niet doorgegane, verkiezingen voor de staatsgreep.

  Er zijn vrijwel geen sociale voorzieningen in Suriname, die leemte wordt opgevangen door mensen in landsdienst te nemen. Weer een te gemakkelijke oplossing die de ondernemingszin uitdooft.

  In landen als China, India, Afrikaanse landen, daar doet men dat niet of veel minder. De mensen daar worden wel gedwongen initiatief te ontplooien en dat doen ze ook.

  Suriname drijft nu op goud en olie en nog wat zaken. De eigenaren van Suriname kunnen daar goed van bestaan en de rest wordt afgescheept met een inkomen waar men het net mee redt.

  Wat is het alternatief? Protesteren helpt niet heeft men ervaren, dus dan maar berusten in hoe het is en proberen het hoofd boven water te houden. Misschien stuurt iemand van buiten af en toe wat. Daar hopen we dan maar op.


  Maak melding

 6. Ach, er zijn genoeg mensen hier op het forum geweest die eerder al gepleit hebben dat men geen onbewerkte hout moet exporteren, maar planken en meubelen, geen baar goud maar sieraden, geen aluminium, maar alu-producten etc.

  Maar het dringt niet door tot degenen bij wie de penetratie plaats zou moeten vinden en dan houdt alles op.


  Maak melding

 7. 3 x in Suriname geweest , mooi land , maar…staan 100 jaar achter.
  Maar….ze laten ook geen hulp uit het buitenland toe, ze zitten daar maar te zitten. Gaan 1 stap vooruit en 2 achteruit.
  De ene wil niet uit zijne luie stoel opstaan voor de andere. Natuurlijk is Suriname rijker dan dat ze zelf beseffen, maar ze zijn te lui om er iets mee te doen. Initiatief nemen kennen ze niet daar. Jammer maar helaas.


  Maak melding

 8. In 1975 zeiden de achterblijvers met een dikke Surinaamse accent: we gaan ons land opbouwen.

  Jaja. Dan waarom hebben jullie gekozen voor de NDP en voor coupplegers, jullie leugenaars?


  Maak melding

 9. @Marc: volledig eens met wat John schrijft.

  Ik niet, beste Marc.
  Tot de onafhankelijkheid (daarna kan ik het niet volledig beoordelen) was het leven in Suriname best zwaar. Vooral in de districten. De enige zaken die gratis waren, waren onderwijs (je moest ook behoorlijk lang lopen naar een school), gezondheidszorg (als je geluk had niet gestorven te zijn aan een ongeluk, werd je wel vervoerd naar een ziekenhuis) en meer kan ik me niet herinneren. Voor de rest moesten je ouders alles echt zelf betalen en was er geen gratis BBmetR. Niet zover ik dat weet en heb meegemaakt. In mijn dorp was niemand rijk, niemand stierf ook van de honger, maar er was geen luxe. Iedereen werkte hard, vooral in de landbouw en je kwam maar net rond.
  Dus in dat gedeelte van het verhaal van John – miljoenen naar Suriname, voor wie was dat dan bestemd?, leverde dat wat op aan de gewone man? – kan ik mij niet vinden.


  Maak melding

 10. @Ghughuwa,

  Natuurlijk begrijp ik uw schrijven ook.
  Ik ben een Belg en zorg al 6 jaar voor een gehandicapt kind van ondertussen 8 jaar.
  Het meisje heeft dagelijks 10 a 30 koortsaanvallen (stuiptrekkingen) in 2011 heb ik moeder en dochtertje naar Schiphol laten komen en onze bedoeling was om het kind te laten opnemen in een ziekenhuis in Nederland of België , eenmaal zij waren toegekomen op Schiphol werden ze met het eerste vliegtuig terug naar Sur gestuurd , ik mocht ze zelfs niet spreken of zien. In 2013 ben ik dan voor de eerste naar Sur gereisd om de situatie te bekijken. Het kind werd niet goed behandeld in Sur en haar hersenen zijn dan ook fel beschadigd. Ik steun hun dus nu 6 jaar, huur, elektr, water, eten , ziekteverzekering , dure medicijnen en aangepaste school. Een vaste verblijfsvergunning geven ze mij niet en moeder en dochter mogen niet naar België komen. Financieel kan ik dit niet lang meer volhouden en wat er dan met moeder en dochter zal gebeuren dat weet ik niet. Schandalig dat ze in Suriname dwars liggen zodat we zouden kunnen samen zijn en zodat moeder en dochter een beter leven zouden kunnen hebben. Ook dit is Suriname , zij zijn verantwoordelijk dat de hersenen van het kind zo fel beschadigd zijn, in Nederland of België zouden ze dat 6 jaar geleden al veel beter kunnen behandelen hebben en dan had het kind een veel normaler leven kunnen leiden. En…de Nederlandse politie die moeder en kind op 15 sept 2011 hebben teruggestuurd zijn mede verantwoordelijk dat het kind zoveel miserie al heeft gehad. Bedankt mariechausse.


  Maak melding

 11. Beste Ghughugwa, Ik ben niet degene geweest die het over miljoenen had, maar Hans van der Broek. Niet alleen jij maar ook ik heb gepinaard in Suriname. Kennelijk is het grote verschil tussen jou en mij deze: ik ben een echte vechter.
  Ook ik kom ook uit een dorp (Lelydorp). Daarna zijn wij naar een van de getto’s van Paramaribo verhuisd (Ramgolamweg). Ook ik moest naar school lopen van de Ramgo naar de Calcuttastraat. Zeker 15 tot 20 kilometers per dag vv. Meet het maar na. Ook ik zat in de naschoolse opvang wegens ondervoeding. Maar daar ik de ellende van de getto niet kon aanzien heb ik door goed te leren en hard te werken de stront van getto kunnen ontgroeien. In de periode 65 tot 75 heb ik een heel goed betaalde baan gehad salaris gemiddeld 650 per maand . Toen was Suriname voor mij een Paradijs. Een buskaartje koste toen 10 cent, een broodje kaas, pindakaas, sardines 10 cent. Ik woonde in een prachtig huis. Huur 50 gulden per maand. En ga zo maar door. ik had geen vrije geneeskundige behandeling en gratis bb met rijst heb ik op school gehad.
  Toch was ik niet tevreden daar ik de groeiende ellende van Suriname zag. Ik ben een van de eerste die een staatsgreep had voorspeld. Ik besloot uit Suriname te vertrekken om verder te studeren. De bedoeling was dat ik na mijn studie samen met veel andere studievrienden terug te keren naar Suriname om daadwerkelijk mee te doen aan de opbouw van mijn land. Dat is niet gelukt omdat 16 klootzakken een staatsgreep zo nodig moesten plegen. Wat ik nu doe met mijn kennis? Op afstand zit ik in mijn studeerkamer economische plannen voor Suriname te ontwikkelen. Ik heb de miljoenen van Nederland niet nodig want mijn droom is om Suriname op eigen kracht welvarend te maken. Daar heb ik voor gestudeerd. En ik houd mij met alle sectoren bezig. Van kippen tot en met geneeskrachtige kruiden. Mijn project over Coronie geniet zelfs de goedkeuring van mijn Coroniaanse vrienden. Ik zal nooit beweren dat anderen het niet moeilijker hebben gehad dan ik en ik zal ze nooit beoordelen en veroordelen, want door mijn karakter vecht ik mezelf altijd uit de shit. Mijn vraag aan jou is dus wat heb jij in jouw leven gedaan om anderen te veroordelen? Zeker is, gelet op mijn leeftijd, dat mijn droom en ook van mijn vrienden met betrekking tot Suriname nooit zal uitkomen. Daar heb ik intussen vrede mee.


  Maak melding

 12. ze moeten de overheid gewoon opdoeken..

  laat iedereen voor zich zelf gaan werken, de overheid stelt toch geen bal voor, alleen maar schurken, boeven, oplichters, zelf verrijker, zelf verheerleijks fasmilie gebonden personen,

  zie maar naar de militaire dienst, wat stelt het voor, wat doen ze dagelijks, de politie idem die ook, nergens te bekennen vaak geen vervoer..

  de ziekenhuizen zijn ook al failliet doktoren gaan weg kome niet meer terug.

  het onderwijs loopt op zijn achterste benen, leraren gaan op vakantie kome niet meer terug zoeken het buitens huis naar het betere voor het gezin, zie maar in mijn familie..

  die blakas willen helemaal niet werken, in Coronie alleen al zijn 85 % van het volk in lantie dienst, voor het niks doen..

  de paraan verkoopt al leven lang, awara, mopé , knippa, markoesa, zwazanie, dosie , alleen seizoen gebonden artikelen, die de natuur verschaft..

  wonen leven lang in die hutten van de slavernij van de voor ouders..

  ze zijn oer lui, maar een grote bek kunnen ze wel opzetten, willen alles voor gratie.

  kinderen maken is hun idool, wekelijks zijn ze bereid een paar neer te zetten, alleen een andere moet voor ze zorgen..

  de vader is meestal ” spoorloos ”

  komt even wippen en weg is ie..

  de samenleving moet maar voor opdraaien..

  zo gaat het in sme..


  Maak melding

 13. Beste John,

  Is de waarheid zeggen anderen veroordelen?
  Respect voor u dat u een knokker bent en het goed heeft – dank zij uw eigen inspanning en karakter – in dit leven.
  De waarheid is dat de creool blank bloed heeft. Dat heb ik niet verzonnen, dat is gewoon zo. Daarom heet hij ook creool. Wat hij ook doet, de DNA van z’n blanke en niet-blanke voorouder draagt hij met zich mee en dus alle tekortkomingen die in dat DNA zit. Volgens mij is dat geen vooroordeel, maar een feit.


  Maak melding

 14. Ooit was het de groenten- en fruitschuur van het Caribisch gebied, bauxiet , olie en nu goud. Zolang ndp aan de macht is wordt het niets.


  Maak melding

 15. Beste @Marc,

  Spijtig dat u niet kunt samenzijn met de mensen om wie u geeft in Suriname. Misschien kunt een verzoek indienen bij mevr. Geerlings-Simons (DNA-voorzitster). Ook zij heeft jarenlang een ziek kind moeten verzorgen en mogelijk kan zij begrip opbrengen voor uw situatie en u helpen op enigerlei manier.


  Maak melding

 16. Beste Gughuwa,

  Heb al reeds contact gemaakt met de mama van het zieke kind en de mama zegt dat ze reeds contact had met deze mevrouw en meld er nog bij als je geen vrienden of kennissen hebt in de regering dat ze niets voor je doen.
  Maar toch bedankt beste Gughuwa, alle hulp is welkom.

  Mvg
  Marc


  Maak melding

 17. Volgens mij is er wel de wil, maar ontbreekt het aan onderling vertrouwen. Een land waarvan de bevolking verdeelt is door wantrouwen kan geen vooruitgang boeken. Het is immers de taak van alle Surinamers te werken aan opbouw en ontwikkeling. Het onderlinge wantrouwen en elkaar het licht in de ogen niet gunnen werk stagnerend. Het houd de voet op de rem. Terugkijken naar het verleden moet stoppen, alle bevolkingsgroepen tezamen voor Suriname. Mijn hoop ligt bij de jeugd die zich middels goede opleidingen ontwikkeld. Dat zij de kennis mogen brengen die het land weer vooruit brengt.


  Maak melding

 18. Gughuwa zegt: “De waarheid is dat de creool blank bloed heeft. Dat heb ik niet verzonnen, dat is gewoon zo. Daarom heet hij ook creool. Wat hij ook doet, de DNA van z’n blanke en niet-blanke voorouder draagt hij met zich mee en dus alle tekortkomingen die in dat DNA zit. Volgens mij is dat geen vooroordeel, maar een feit.”

  Dus als ik het goed begrijp heeft zowel het DNA van een blank als van een zwart persoon tekortkomingen die iedereen besmetten die het met zich mee draagt. Een feit zegt u. Ook een feit is dat u een racist bent.

  Welk DNA is volgens u wel vrij van tekortkomingen?


  Maak melding

 19. De heer Zundert heeft het gelijk aan zijn kant. Ik reis heel veel en de diverse landen waar ik op bezoek kom zie ik mensen geen paloeloe oorbellen of matteklopper ringen dragen. Er zijn daarnaast nog wel meer bestaande Surinaamse ontwerpen die het internationaal goed zouden doen.Maar ook nieuwe Surinaamse ontwerpen zouden het goed doen. Er is dus zeker een markt.Maar om die markt te betreden is er veel meer nodig.


  Maak melding

 20. Het land verdelen vóór de onafhankelijkheid was de beste optie geweest. Er is een bepaalde groep die een fiësta en siësta cultuur heeft.

  De andere groep werkt keihard en die willen het land graag opbouwen maar dat opbouwen wordt teniet gedaan door roofmoorden, verkrachtingen. Het is pure jaloezie, in bittere tijden heeft een bepaalde groep mechanismen om te overleven, zelfs eten ze droge rijst met peper maar ze overleven het.

  Onafhankelijkheid is de grootste blunder geweest.


  Maak melding

 21. @ RobG

  “De heer Zundert heeft het gelijk aan zijn kant. Ik reis heel veel en de diverse landen waar ik op bezoek kom zie ik mensen geen paloeloe oorbellen of matteklopper ringen dragen.”

  Best RobG dan bent vast ook wel eens in de Goud soek in Dubai geweest. Dan kunt u weten dat de bewerkingsmarges op gouden sieraden enorm tegen vallen.
  Ook op de luchthaven van Dubai kunt u dat met uw telefoon na reken.

  De marge is de versnijding naar een lagere karaat waarde.
  Daar van 24 karaat naar 18 karaat plus 5 tot 10%.

  De marges op edelmetalen zijn feitelijk bijzonder laag in relatie tot de risico’s. Gaat u maar eens te rade bij de firma Drijfhout in Zuid Oost.

  Om serieuze marges te maken moet er een top ontwerper gevonden worden en een echt brand gecreëerd worden.
  Een grove schatting van mij is dat men voor dat de handel opgang komt eerst ongeveer $ 100.000.000 moet kunnen verbranden in imago, merk en distributie.

  U denkt op het niveau van de Swetshops in India die gouden sieraden in bulk produceren voor een bewerkingspremie van 5%. Alleen waar raak je dat kwijt.

  Zunder is een beetje simpel en u gelooft in klater goud dat in de winkels licht. Als ik in Dubai of Istanbul ben leg je het gewoon op de weegschaal en je betaald per gram en dan weetje waar je het over hebt na 2 of 3 maal weglopen.


  Maak melding

 22. Sieraden i.p.v.goud.Meubels i.p.v.rondhout.De mogelikheden die Suriname heeft is voor het grootste deel in handen van buitenlanders.Onze bossen worden gekapt en geexporteerd.
  Daar gaan onze rijkdommen aan onze neus voorbij.


  Maak melding

 23. Deze regering kan niet vooruit want het rooft elk idee.

  Toen wij met en duurzaam energie concept kwamen en energie op basis van afval aanboden was het te complex. omdat er meerdere ministeries bij betrokken moesten worden.

  Ook iemand uit het kabinet van de president en top adviseurs van de president vonden het geweldig als hun hand maar gevuld kon worden.
  Het plan had de energiesector verduurzaamd, de opwekkingsprijs verlaagd, de houtsector verdrievoudigd en had als katalysator gediend voor de Palmolie en had ook nog eens de vervoerskosten naar Suriname gereduceerd omdat de retourcontainers gevuld terug gaan en niet leeg.

  Helaas ondernemen is te moeilijk en hand ophouden te makkelijk.

  Feit zou geweest zijn dat de regering de energie opwekking van Newmont en IAMgold niet meer had hoeven subsidiëren maar er geld aan had kunnen verdienen.

  Niet alleen de bevolking wordt gesubsidieerd via de elektriciteitsprijzen. Ook Newmont en IAMgold kunnen hebben een gegarandeerde elektriciteitsprijs van $ 0,11/Kilowatuur. Bouterse persoonlijk gunde deze maatschappijen dat vriendenprijsje anno 2012.

  Alcoa krijgt per jaar $ 38.000.000 cadeau maar ook Newmont en IAMGold krijgen jaarlijks miljoenen cadeau.


  Maak melding

 24. Precies! Geef eens een groep jongens en meisjes beurzen om een internationale opleiding tot juwelier en ontwerper te volgen, en garandeer ze werk en hulp bij het opzetten van een bedrijf.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES