‘Surinaamse politici begrijpen huisvestingsvraagstuk niet’

32
Woning voor oud-muzikant 'Pa keme' in Suriname

PARAMARIBO, 4 aug – Politici begrijpen het huisvestingsvraagstuk in Suriname niet. Dit stelt econoom en voormalig presidentieel adviseur John van Coblijn. Het mag niet verbazen dat het maar niet lukt het vraagstuk grondig aan te pakken. Een reeks andere ontwikkelingsproblemen zullen dan ook blijven woekeren. Onder de huidige politieke wind wordt de plank ook maar mis geslagen. Onlangs gaf parlementair fractieleider André Misiekaba van regeringspartij NDP het zelf nog toe.

Sinds de NDP overnam in 2010 is niet genoeg gedaan. Er zijn nog geen tweeduizend betaalbare woningen gebouwd. De behoefte loopt tegen de twintigduizend aan. Het moet echt anders. “Ik geloof dat je een programma van tien jaar in elkaar moet zetten en pakweg zeshonderd miljoen dollar er tegenaan moet gooien om woningen te bouwen voor de samenleving”, zegt Van Coblijn tegenover Dagblad Suriname.

Zo al sprake is van een programma nu, is dat overgenomen. De regering van president Ronald Venetiaan had al de basis gelegd voor massale woningbouw. “Een volk zonder een kussen om het hoofd op te leggen, is geen volk dat bereid is geïnspireerd te worden en aan de slag te gaan en op te bouwen. Het is een schande dat de mensen nog steeds op een slaafse manier wonen, zoals zij dat al honderd jaren doen”, aldus Van Coblijn.


32 REACTIES

 1. Van Coblijn, waar klets je over? Nu komt het sprookje van het Front boven water. We weten dat Venetiaan en zijn VHP makkers 20.000 woningen zouden bouwen maar ze hebben zover we weten niets of weinig neergezet. Zij hadden wel de plannen en veel geld tot hun beschikking om dit probleem grondig aan te pakken. Het weinige dat ze hebben neergezet waren een aantal woningen in de districten voor overheidsambtenaren.Wat dat betreft gaat de eer naar de huidige regering.Voor Suriname hebben zij veel meer gedaan op het gebied van huisvesting.Foei toch, foei toch aan het adres van de Fronters die kritiek hebben op het huisvestingsbeleid van de huidige regering. De regeringen Venetiaan hebben de bevolking bedrogen met hun woningbouw plannen.


  Maak melding

 2. Rob G
  Mischien heb je gelijk ik weet t niet
  Maar 1 ding weet ik wel
  De Surinaamse bevolking is wel zwaar en zwaar bestolen en diep genaaid door de huidige regering
  En dat kan je zelf ook wel zien
  maar jah de meeste Surinaamse bevolking leven met de dag en kijken niet verder over 10,20,30 jaar
  De toekomst ziet slecht uit man
  Ik ben geen helderziende maar ik weet t


  Maak melding

 3. In SWITI Sranan en daar buiten doen bepaalde lieden alsof de problemen waar SWITI Sranan mee te maken heeft alleen maar daar voorkomen.Ik haal even voor alle duidelijkheid wat voorbeelden aan:1 Nederland eieren,poepbacterie in vlees,drinkwater,drugs,VS google de naam Jim Justice in is een hele goede overloper het steeds doodschieten van de zwarte bevolking door blanke agenten,China,Rusland en dan heb ik de Afrikaanse landen nog niet benoemd.Wake Up en probeer zelf iets te bedenken om te overleven.


  Maak melding

 4. Alles valt en staat met het bestrijden van corruptie in dit verworden misdadig land dat sinds 1980 wordt gegeseld door de duivelse zoon ddb. en trawanten. Nu komen deze duivels met het idee om straffen uit te delen aan degenen die hun lijder bij naam bekladden als president. Pres of niet. ddb is en blijft nu en ook na zijn heengaan de grootse misdadiger van het land. Wo ka, anti corruptiewet no e go kong geen ene paarse ka, wel paarse kommer en kwel.


  Maak melding

 5. De een zegt dit, de ander zegt dat.
  Boeiend.
  Een prominent lid van deze groep is ontevreden over de woningbouw (misiekaba) en desalniettemin wil je Rob, de regering een veer in de kont steken. Schande.

  Ik luister niet, maar wil meetbare resultaten zien ( al dan niet van hetgeen je beloofd hebt).
  Dan luidt de conclusie (oa Misiekaba) dat er weinig, te weinig is gedaan. dat er nog behoefte is aan 18000 (zo’n getal noemde hij dacht ik ).
  Maar, ik heb begrepen dat er veel belastinggeld wordt geïnd met terugwerkende kracht.
  Niet-ingezetenen met bezittingen in Su krijgen een forse aanslag of hebben deze al gekregen. Dit geld zou moeten worden gereserveerd voor woningbouw.


  Maak melding

 6. Waarom maar anderen kijken terwijl het over Suriname gaat.

  Ik heb hier in bijna iedere posting op gewezen. Camouflage van eigen problemen.

  Parbo bier is (niet) lekker.
  Dan heb je de schoenen van die Italianen nog niet gezien


  Maak melding

 7. Het enige wat Surinaamse politici,oppositie kunnen is klagen en zich afvragen….Daaroor zitten ze in de politiek. Alleen wworden, nooit daden….en ze begrijpen nooit wat!


  Maak melding

 8. Zielige Drommels,

  Druk maken om wat huizen. Een hut is toch ook okee?

  Ondertussen heb ik 1,5 miljard staatseigendommen en staatsgelden naar mijn privérekening doorgesluisd.

  Hoe krijg ik dit nou allemaal op?

  De groeten


  Maak melding

 9. @ Redskin

  Laat ik nu juist het vlak van Psychiatrie geen enkele competentie te kunnen claimen.

  Ten aanzien van woningen bouwen wel. Ik ben bang dat Coblijn heel erg dicht bij de waarheid zit en dat de NDPers die enigszins na kunnen denken dat ook wel begrijpen.
  Helaas propagandisten zonder argumenten doen wat Breeveld recent schreef schelden en oude koeien uit de sloot halen.

  Helaas ontbreekt veel denkvermogen om de dingen in het juiste perspectief te plaatsen. Als men dat zou kunnen dan kan men ook aan oplossingen werken. De oplossingen liggen heel dicht bij alleen kan men elkaar de hand niet rijken. Iemand moet het fout gedaan hebben terwijl er vaak geroeid is met de riemen die er zijn.


  Maak melding

 10. In plaats van de lege containers te retourneren kan men er heel snel veel woningen mee bouwen.

  Tropen dak met zonnepanelen er boven op en er is een basis voor een huis.


  Maak melding

 11. Er zijn maar een paar mensen die in een 2e Dubai leven in Suriname. O.a. de regering. De rest leeft in een 2e Haiti.

  Dit terwijl er aan miljarden en miljarden aan grondstoffen verkocht zijn.

  Ook komt het omdat Suriname wel 1 land is. Maar nooit als 1 volk samen gaat kunnen optreden tegen diefstal, corruptie, rovers, criminaliteit enz… Er zijn te grote verschillen en meningen nog tussen de bevolkingsgroepen.

  Twee honden vechten om een been en de regeringsleden gaan altijd mee ervandoor. Dit zal lang blijven zo.


  Maak melding

 12. Coupplegers kunnen geen land opbouwen wanneer gaan surinamers dit begrijpen en ophouden op deze ndp bende te stemmen?!
  Venetiaan die moest hard zijn best doen om de verwoestingen en afval van bouta en troep op te ruimen en het neemt tijd in beslag.Hij klaagde niet noch liet hij de bevolking in sprookjes geloven.Hij liet de bevolking de realiteit zien maar dit werd hem ontnomen door de moordenaar die Suriname na zijn onafhankelijkheid nooit de kans heeft gegeven zelfstandig te groeien.De moordenaar is bezig in Suriname al 37 jaren lang en onze geschiedenis na 25 nov 1975 is zeer tragisch te noemen en het is even tragisch dat de ndp volgelingen in een moordenaar geloven.Wanneer worden ze wakker?


  Maak melding

 13. Alle ndpers zijn ddb verziekt van geest, daarom stemden ze op deze kwaad paarse demon ddb en zijn paarse demonische trawanten. Wo ka, oerdom tot op het bot zijnde ndpers. Wo ka.


  Maak melding

 14. Waarom zijn ndpers de domsten onder het volk. Simpel, dee nanga dee deng njang ddb paarse schijt en dringie eng paarse pis vol coca. Ze kunnen niet helder denken, maar domweg misdadig dom paars, misdaad loont.


  Maak melding

 15. Jammergenoeg hoor ik dat veels te vaak” Wij hebben een basis gelegd”. Dat is hetzelfde als wanneer je zou zeggen: Ik heb een fundering gemaakt. Het probleem is mensen willen geen fundering alleen, maar een betaalbare WOONHUIS!!! En dat begrijpt ook COBIE niet !!!


  Maak melding

 16. Jopie

  Euro 15.000 voor een Huis terwijl een perceel in de buurt van werk dat ook nog eens kost. Dat betekend minimaal euro 30.000 (vrijweinig voor een Europeaan). Voor een Surinamer is dat echter SRD 240.000.000 terwijl een onderwijzer ongeveer SRD 2.500 netto per maand ontvangt en pakweg 5 monden moet voeden, de rentes 7% of hoger zijn en 48 m2 vrij klein is voor een gezin.

  Bij aflossing over 30 jaar gaan er 3 maanden per jaar naar de aflossing en het eerste jaar 6,5 maanden naar de rente en dat dan voor een te kleine woning.
  Resteert voor vervoer, EBS, SWM, Voedsel, schoolgeld en kleding vrijwel niets.


  Maak melding

 17. Surinaamse politici begrijpen huisvestingsvraagstuk niet.

  Man als je dit niet begrijpt rijst de vraag : wat doe je dan in de politiek. Jouw eigen zakken vullen met een van de best betaalde banen in Su.
  Politici, donder dan op. Eigen belang mag niet prevaleren boven lands belang.
  Daarom gaat Su in plaats van vooruit, achteruit. omdat we alleen egoïsten hebben in de regering.


  Maak melding

 18. Cobie onderneemt pogingen om zichzelf te rehabiliteren met huisvesting. Van Coblijn is een van de in onmin geraakte zwakke prinsen van Venetiaan. Voorzitter Rusland van de NPS liet geen spaan van hem heel toen Cobie op de solotoer ging tijdens de laatste presidentsverkiezingen in Suriname. De zware nederlaag die de NPS te incasseren kreeg werd aan Cobie toegeschreven. Zijn solistisch avontuur tijdens de verkiezingen had tot gevolg dat hij door het kamp Rusland totaal verketterd werd. Met het onderwerp huisvesting hoopt Cobie omhoog te klimmen uit het diepe dal waarin hij was terechtgekomen. Venetiaan kan voor Cobie van weinig betekenis zijn omdat diens rol in de NPS is uitgespeeld.

  Jojo, ik geloof niet dat containerwoningen in Suriname een succes zullen worden. Door de hoge temperaturen die overdag heersen in Suriname zullen de bewoners van deze metalen wooneenheden geroosterd worden in hun appartementen.Geen goed idee. Mijn voorkeur gaat uit naar houten containers die niet veel warmte vasthouden. De regering van Suriname kan een aantal experts uit Nederland inhuren die kunnen helpen bij het neerzetten van deze containerwoningen van hout. De afzonderlijke delen kunnen afzonderlijk in loodsen snel worden gemaakt en op de woonlocatie met behulp van metalen hoekstukken in elkaar worden gezet.Er is veel mogelijk op dit gebied.


  Maak melding

 19. @RobG: U bent niet helemaal op de hoogte van de mogelijkheden die containers als woning bieden merk ik. In het Midden-Oosten worden ze daar vaak voor gebruikt op tijdelijke locaties en daar is het heel wat heter dan in Suriname.
  Het probleem is heel eenvoudig te ondervangen door het plaatsen van een tropendak zoals Jojo al schrijft en voldoende ventilatie.
  De vraag is of dat nu wel een oplossing is voor de woningnood in het land.

  Uw voorstel voor houten containers is belachelijk, houten containers in standaard maten worden niet gebruikt. Wel In kleine maten, dat noemt men kisten. U wilt Surinamers in kisten laten wonen?

  Wel kunnen er gemakkelijk prefab houten huizen gemaakt worden, gebeurt over de hele wereld. Bruynzeel maakte ze vroeger in Suriname, maar dat is verleden tijd, zoals zoveel verleden tijd is in Suriname. Bijvoorbeeld dat vroeger iedereen in Suriname met een modaal inkomen een perceel kocht en zelf een huis bouwde.

  Beter houdt u zich bij uw gebruikelijke onderwerpen, namelijk dat alles wat Venetiaan deed slecht was, alles wat de NDP doet goed is en dat de Chinezen een zegen voor Suriname zijn.


  Maak melding

 20. Beste RobG

  Ik heb zelf een zomer in de Rub Al Khali in Zuid Oman in een containerdorp gewoond. Zoals Hans van den Broek stelt bent u slecht op de hoogte.

  Bij Dubai staan hele container nederzettingen voor de werkers.

  Tot slot de Chinezen sturen bij voorkeur hun containers “one way” ofwel ze kosten een habbekrats.


  Maak melding

 21. Hans van den Broek, hoe kom je erbij dat er geen houten containerwoningen bestaan? Jij roept maar wat terwijl je niet goed op de hoogte bent van het feit dat er houten containerwoningen bestaan. Ga maar eens goed googlen op dit onderwerp. Je zal ontdekken date er de allermooiste creaties bestaan van houten containerwoningen.

  Jojo, ik ga ervan uit dat de containerwoningen in de woestijnstaten ontzettende energieverslinders zijn. De airco-apparaten die deze woningen koel moeten houden zullen een groet koelingscapaciteit moeten hebben. In een land als Suriname moeten mensen juist zuinig omgaan met energie. Ik ben daarom van mening dat de metalen zeecontainerwoningen voor Suriname minder geschikt zijn. Houten containerwoningen zijn de oplossing. Google maar op het internet en gij zult verbaasd staan hoe mooi deze containerwoningen van hout zijn. Het lijken met wat aanpassingen op design woningen. Met weinig geld kan veel van deze woningen neerzetten. De regering in Suriname kan ik een klap met deze houten containerwoningen alle kritiek op haar huisvestingsbeleid doen verstommen. Deze huizen kunnen met weinig geld worden neergezet en zijn betaalbaar voor de kleine beurs. Suriname kan met deze houten containerwoningen als voorbeeld dienen voor veel arme landen in de wereld.


  Maak melding

 22. Robg@
  Rob dat ze jou nog niet hebben aangetrokken als adviseur, als het aan jou ligt heb je binnen een jaar alle financiële en economische problemen opgelost, je moet wel eerst 3.000.000.000 srd bij drukken want er is niks


  Maak melding

 23. Robg@
  Rob arme landen, daar zit suriname ook bij, maar alleen omdat er verkeerde beslissingen zijn genomen door de Surinaamse economen????? Je moet je denk tank goed instrueren, anders komt daar ook al donder van te recht, alles is al naar de kloten bruinzeel, rijst bouw, palmolie, suikerriet, cassave, wat we wel hebben is goud en olie, maar dat geven we gewoon weg, met de Surinaamse mentaliteit, met niks doen zoveel mogelijk geld verdienen, geen land ter wereld die het voor elkaar krijgt behalve suriname, en als dat niet genoeg is gaan we gewoon lenen


  Maak melding

 24. Robg@
  Die Google houtencontair woningen kosten niks moet geconstrueerd worden vertransporteren en op fundatie geplaatst woorden.

  Dat alles door Hollandse experts in te huren, Bouta wil toch alleen Chinezen in zijn land hebben.

  Dat alles voor sociale huur woningen, suriname heeft vergeten z’n kruit droog te houden.
  Robje weet je wat het met jou i s, zo de wind waait waait mijn jasje.
  Onstervelijke belachelijke onbenul.

  Je denk tank slaat weer op hol, en ga niet bijdehand zitten doen


  Maak melding

 25. @ RobG

  “Jojo, ik ga ervan uit dat de containerwoningen in de woestijnstaten ontzettende energieverslinders zijn. De airco-apparaten die deze woningen koel moeten houden zullen een groet koelingscapaciteit moeten hebben.”

  Beste RobG weer zit u er aardig naast. Dat valt relatief mee indien men iets van natuurkunde en de hitte ervaring van mensen begrijpt. De nachten zijn relatief koud en de dagen zijn heet.

  Masdar City in Abu Dhabi kan middels slim met de natuur om te gaan 3 maal meer energie op leveren dan het produceert.

  In Indonesie heeft men de long houses en tropen-daken waardoor natuurlijke luchtbeweging (thermiek) voor afvoer van warmte zorgt.

  In Suriname is niet de temperatuur het probleem maar de tropische vochtigheid. Het zou verstandig zijn airco af te zweren en voor eenvoudiger oplossingen te kiezen.

  RobG u roept vaak iets om gehoord te worden. De inhoud is vaak niet relevant. In Suriname krijgen inhoudelijke deskundigen vaak zelden de positie om iets te kunnen verbeteren.

  Mijn waarneming is, en ik heb met NDP toppers op inhoud gesproken, dat de NDP toppers zeker geen haar beter zijn dan waar men front toppers van beschuldigd of verwijten maakt.

  Alleen heeft de historie bewezen dat Vene 2 maal van af rockbottom de weg omhoog heeft gevonden en dat Bouterse gelieerde regimes 3 maal het land naar de afgrond geleidt hebben.


  Maak melding

 26. @ RobG: U haalt het begrip containers en containerwoningen door elkaar. Containers zijn een verpakkingsmiddel en containerwoningen zijn woningen van het formaat van een standaard container.

  In uw reactie had u het over houten containers. Houten containers heb ik nog nooit gezien, tenminste niet van het formaat waar je in kunt wonen. Later schrijft u dat ik het bestaan van houten containerwoningen ontken. Waar leest u dat? Dat hele begrip komt in mijn reactie niet voor. Containerwoningen zijn gewoon prefab woningen, in dit geval van het formaat dus van een container zodat ze gemakkelijk vervoerd kunnen worden. Meestal zijn het units die je door er een aantal te koppelen tot een heel aardig huis kunt uitbouwen.

  Ik begrijp dat u mij graag op onjuistheden of gebrek aan kennis wil betrappen, maar speel het spel dan wel eerlijk.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.