NAKS zoekt hulp voor Sranan Icons kalender

6
NAKS zoekt hulp voor Sranan Icons kalender

De afro-culturele organisatie NAKS Suriname geeft voor volgend jaar een Sranan Icons jaarkalender uit; een kalender waarin de Afro Surinaamse iconen en cultuur worden geëerd. “Het is een belangrijk project voor het behoud van de Surinaamse afro cultuur en nationaliteit. Maar om het te laten slagen is hulp nodig en daarom is deze Crowdfunding actie gestart.

Voorzitter Siegmien Staphorst stelt een unieke publicatie in het vooruitzicht. “Er zijn genoeg afro iconen in Suriname bij wiens bijdrage we zeker morgen stilstaan. Bijzondere Surinamers die bijdragen aan onze nationale cultuur en nationale ontwikkeling. Bij de keuze hebben we gelet op genderverhoudingen zodat er balans is in het aantal vrouwelijke en mannelijke iconen. En we hebben bewust niet alleen voor overleden personen gekozen,” vertelt ze.

Ze noemt geen namen nog. “Dat houden we nog even geheim tot de lancering in oktober 2017. Maar je mag wel al weten dat we inmiddels al 12 mensen gekozen hebben voor de 2018 kalender. En onder hen zijn er ook enkele bijzondere Surinamers in Nederland.”
Iedere maand wordt er een andere icoon belicht, met een bijbehorende odo, een diepzinnig Surinaams gezegde. En bij de lancering in oktober 2017, zal er een expositie worden gehouden, om het publiek nader kennis te laten maken met alle gekozen iconen. “Voor nu houden we het nog even spannend met de namen … wellicht vertellen we de komende tijd wel meer, want ik kan me toch wel voorstellen dat men benieuwd is wie het zullen zijn.

Het gaat 8.000 euro kosten om de kalender te maken en de expo te organiseren. NAKS vraagt om hulp om dat doel te bereiken. “We hopen dat vooral de afro gemeenschap bereid is hieraan mee te werken; want we weten allemaal best wel dat onze gemeenschap ondanks haar uitdagingen ontelbare bijzondere iconen heeft voortgebracht die nooit op een voetstuk geplaatst worden. Daarom zeg ik dat dit een belangrijk project is voor het behoud van onze afro cultuur en nationaliteit.”

De organisatie is deze crowd funding campagne gestart op de crowd funding website van Apura Networks. “Het is vrij simpel om te ondersteunen. Bezoek onze crowd funding pagina en help mee met wat je kan missen.”

Staphorst heeft de hulp ingeroepen van enkele (NAKS) celebrities om hun achterban te vragen om te ondersteunen. Deze week gaat bijvoorbeeld van komediant Clifton Braam een videoboodschap online. “Dit is een prachtig initiatief. Van onschatbare waarde. Zowel mijn vader als ikzelf komen uit de stal van NAKS; er is daarom geen twijfel aan waarom ik dit ondersteun.” Andere NAKS celebs hebben ook hun ondersteuning toegezegd.

Ook zangeres Jeanine LaRose uit Zaandam spreekt een boodschap in. “Ik kom misschien niet uit de stal van NAKS, maar dit had meteen mijn hart.”
NAKS heeft leuke incentives voor de mensen die het project sponsoren, waaronder gesigneerde exemplaren van de Sranan Icons kalender en VIP uitnodigingen voor de expo die ook in Nederland zal worden gehouden.

Wilt u de Sranan Icons kalender sponsoren? Klik dan hier voor alle informatie.


6 REACTIES

 1. Naks bevordert de integratie.
  Straks staat een niet-afro Surinamer op en beschuldigt Naks van discriminatie.
  Het verweer zou dan kunnen luiden:
  naks no fout


  Maak melding

 2. Dr.James Ramlal en Eugene Drente waren ook iconen van Naks !!

  Ronnie Brunswijk doet gewoon een bijdrage van 8000,– euro uit zijn portemonnee !!


  Maak melding

 3. Deze vrouw Staphorst,was in 1980, onder de militairen, onder-minister van Arbeid en Volkshuisvesting en regelde alleen voor haar achterban-kornuiten woningen op Half-Flora !!! Ze was van de Volkspartij/PNR !!


  Maak melding

 4. Halloooo kabels ,
  Odi, odi man
  Ik ben het heeeeeelemaaal eens met alle reacties
  Overigens was het niet deze DiDiBrie bouta die bij monde van de meneer met dat mort lontje van der san, die de suries hier in Nederland met 50.000 euro zou helpen om het kwakoe festival te organiseren. Sjonge, jonge ze moeten toch niets van de surneds hebben. Heel vaak hoor je dat de surneds pinaren. De surneds leven van de voedselbank. maar altijd weer hun hand openhouden voor de surneds. Ha ha bigi odi alla kabels


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.