zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenMedia en literatuurSuriname moet probleem van ‘nepnieuws’ ombouwen tot voordeel

Suriname moet probleem van ‘nepnieuws’ ombouwen tot voordeel

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 29 jul – Suriname moet zijn voordeel zien te halen uit wat gezien wordt als het probleem van ‘nepnieuws’. Dit stellen experts op het gebied van sociale media. Er met de harde hand op inspelen, zal weinig zoden aan de dijk leggen. De kans is zelfs groot dat het probleem erger wordt. “Als Suriname nu het eerste land in het Caribisch gebied is dat fake nieuws kan opsporen, is dat eigenlijk een business opportunity voor ons”, zegt consulent Anushka Sonai.

Een dergelijke benadering kan meerdere voordelen opleveren. “Hiermee creëer je ook werkgelegenheid. Je kunt diensten bieden aan landen in de regio”, zegt Sonai tegenover Dagblad Suriname. Het is dus meerdere vliegen in één klap in plaats van er met de botte bijl op inhakken. In het parlement wordt gepleit voor het straffer toepassen van wetgeving. Nepnieuws wordt gezien als gigantisch kwaad.

Het zou niet meer zijn dan een poging het publiek te misleiden. Maar een beetje andere invalshoek legt sociale media anders bloot. “Sociale media maken het juist mogelijk dat je meer toegang hebt tot kennis en vrije meningsuiting. Sociale media laten grenzen vallen. Wanneer je ze aan banden legt, zal je dit alles barricaderen. Dit betekent dat jij je mensen isoleert, omdat je bang bent dat zij iets verkeerd gaan horen”, aldus Sonai.

opening
Fernandes Express
BODO Party

30 REACTIES
 1. En dat is nou juist wat we willen valse voorlichting,
  Niemand hoeft te weten wat de regering doet, toch, de bekende kreet veel beloven weinig geven doet de gek in vreugde leven, deze regering heeft niet eens geld om toilet papier te kopen, dit is zo jammer


  Maak melding
 2. De contra beweging is Fact Checker kan dan ook aan de slag.

  De regering Bouterse is kampioen nep nieuws en alternatieve feiten. De Surinaamse pers en het parlement zal enige fact checkers in dienst moeten nemen zodat er per direct gereageerd kan worden.

  Zoals op de onzinnige historische verkrachtingen van Bouterse (Aluminium) of Boefdraad (hulp Nederland).


  Maak melding
 3. Fakenieuws is natuurlijk ook dat er nu al trammelamt is met de Airbus van de SLM zodat deze van de baan op Schiphol weggesleept moets worden met als konsekwentie dat de eerstvolgende vlucht met dit toestel naar Suriname 24 vertraging opliep, voorwaar een goed begin SLM, bravo


  Maak melding
 4. Inderdaad jojo, kampioen nepnieuws in Info act, en in het openbaar, al die jaren dat deze Ndp club in de coalitie zitten, al die loze beloftes, waarmee ze het volk misleid hebben, geen enkele belofte is gerealiseerd, meneer Dubai is ook zo,n volksmisleider, die ook in zijn eigen wereldje leeft, en de realiteit niet wilt inzien, dat dit land afglijd richting Haîti.


  Maak melding
 5. “Nepnieuws wordt gezien als gigantisch kwaad.”

  Ja, hier moeten we ons druk om maken.
  Moorden, verkrachtingen, corruptie, woningnood, gebrek aan goede gezondheidsszorg, gebrek aan scholing,enz zijn peanuts in vergelijking met – dat wat mensen zeggen -.

  Maar elk probleem is oplosbaar:
  een adviseurtje erbij, die een commissie in het leven roept.
  Om alles in goed banen te leiden neemt hij of zij tijdelijk de leiding op zich.


  Maak melding
 6. Hahaha, moet je die Haco horen. De sociale media heeft een eerlijke en oprechte zijde en een doortrapte en leuge kant. Door de openlijk valse maar doorzichtige informatie is het de oppositie in het parlement, We zijn Moe, Haco, en vele anderen niet gelukt de bevolking tegen de regering op te zetten. Hun informatie is gewoon ongeloofwaardig. Deze gasten vergeten dat de bevolking ook toegang heeft tot de correcte informatiebronnen.


  Maak melding
 7. Sommige reacties hier, met name de ndpers, zijn zo doorzichtig. De regering doet niets fout. Alle beslissingen die genomen worden zijn de juiste, according to deze gasten.
  Volgens mij zijn jullie vol sh#t, te zien in jullie goudbruine ogen!


  Maak melding
 8. @ RobG

  Wie maakt het fake nieuws. Een paar voorbeelden:

  1 >>> Begrotingstekort is 7,2% bij een BBP van SRD 26.700.000.000 echter het BBP zal ergens in de buurt van SRD 16.000.000.000 liggen en dan is begrotingstekort ongeveer 12% dus heel iets anders.
  2 >>> Er zit licht in de tunnel eind 2016 want dan gaat Newmont bijdragen aan de staat etc. Helaas niet waar want Newmont mag eerst alles afschrijven in 4 tot 5 jaar en dan belasting gaan betalen en dividend uitkeren.
  3 >>> Het Ontwikkelingsplan brengt groei etc. Nu blijkt er geen geld te zijn voor het ontwikkelingsplan.
  4 >>> Wij gaan de corruptie aanpakken en onder andere de helft van de VHP opsluiten. De kast ligt vol met CLAD rapporten alleen niet van VHPers maar van NDPers. Bouters strooit er zand over.
  5 >>> de PG wordt verzocht op te stappen / Het verzoek wordt terug getrokken.

  etc. etc. etc.

  RobG is het voorgaande gezwets of is het waar. Graag uw inhoudelijke reactie.

  Zelfs de NDP DNA leden vragen om veranderingen en stellen het falende beleid aan de kaak.


  Maak melding
 9. Ik vind het knap van de regeerders in Paramaribo dat zij de valse profeten van de sociale media op hun plaats weten te zetten. De mensen die zij hoopten te bereiken zijn zelfs moe van ” We zijn moe “. Alle acties die zij ondernemen zijn gedoemd te mislukken. Het zijn figuren met een defect in het verstand. Wat een stommelingen.Ze zijn dom en onhandig.


  Maak melding
 10. Jojo, de onbeduidende argumenten die gij aanvoert zijn helemaal niet steekhoudend. M.b.t. het BNP gaat men uit van cijfers van de regering die zijn doorberekend door deskundigen van het IMF en de Wereldbank. U presenteert percentages die uitgaan van het gevoel terwijl men bij de regering bij de berekening van de cijfers een beroep heeft gedaan op het verstand.

  In het Mineraal Akkoord staat dat de regering van Suriname voor 25% participeert in het aandelenkapitaal.Suriname heeft dankzij de inbreng van Staatsolie ruim 25% van de aandelen in handen. In het Mineraal Akkoord staan ook de voorwaarden vermeld voor de ontwikkeling en exploitatie van het project en omvat royalty’s, belastingen, arbeid, milieu- en andere bepalingen.

  Jojo gij vergeet dat er ruim 1100 arbeiders in dienst zijn van het bedrijf en er wordt tevens met 200 contractors samengewerkt. Ik denk dat het Front zich heeft verkeken met haar fake news. Het Front haalt bakzeil met haar beschuldigingen aan het adres van de regering inzake deze overeenkomst.

  M.b.t. de corruptiebestrijding kan ik zeggen dat sommige ambtenaren achter de ruggen van de ministers hun gang blijven gaan. Mensen moeten heel lang wachten op beschikkingen en sommige mensen lukt het binnen een uur de benodigde documenten te bemachtigen als men wat “lekkers ” geeft. Met wetgeving probeert men deze erfenis van de regeringen Venetiaan te bestrijden. Het laatste woord is nog lang niet gesproken over de corruptie.

  Uw verhaal over CLAD rapporten klopt voor geen cent. Geen enkele NDP politicus of kaderlid kan men beschuldigen van corruptie. Het zijn alleen maar jaloerse uitingen en schimmige fabeltjes om de partij kapot te maken. Er hebben zich gevallen voorgedaan waarbij burgers die opdrachten moesten uitvoeren aan de haal gingen met overheidsgelden of met voedselpakketten.


  Maak melding
 11. Off topic

  Check Lonny op Apintie nieuws “Brunswijk vraagt aandacht voor toerisme in parlement”

  Wat een gr(kl)ote gr(kl)ap.

  EN DAT MOET STRAKS PRESIDENT WORDEN??


  Maak melding
 12. En wie moet gaan beoordelen wat nep nieuws is..Suriname???

  Het lachertje van het Caribisch gebied…

  Tegenwoordig ben je al een terrorist als je in het openbaar een sheet hebt gelaten…


  Maak melding
 13. Ja want het wereldwijde vraagstuk van “fake news” kunnen we in Suriname oplossen want we hebben hier de mensen en de kennis om dat te doen.


  Maak melding
 14. Er is maar één ding nep en dat ben jij. Hoe ziek in je kop moet je zijn om al die moeite te nemen om alles maar dan ook alles recht te lullen. Hoe vaak vraagt men jou om maar één ding te noemen wat door deze regering is volbracht laat staan aan begonnen is. Je draait er alleen om heen of geeft anderen de schuld.


  Maak melding
 15. beste RobG

  U reactie is weer inhoudsloos en naast de feiten:

  1 >>>. BNP is door gerekend door het IMF. Onzin het IMF neemt de getallen van landen over in haar modellen tot dat duidelijk is dat zij belazerd worden. In januari is dat door het IMF vastgesteld en doet het IMF niets meer.
  Ik presenteer geen getallen uit gevoel maar uit de samenvatting van de Nota van Wijzigingen van de begroting 2017 van Minister Hoefdraad. Die was heel warm en zal zeker nog niet gecontroleerd kunnen zijn door het IMF, niet qua tijd maar ook niet qua taak.

  De regering bewijst met de idiote groei en variatie in het BBP dat het met fantasiecijfers werkt.

  2 >>> Een mineraal akkoord regelt niet de aandelen verhouding en zeker niet de wijze waarop het geld ingebracht wordt. Daarnaast is er een enorm verschil tussen aandelenkapitaal en financiering. Alcoa leverde 20% van de aandelen in voor $ 18.000.000 Suriname betaald voor 25% $ 225.000.000 ofwel een goodwill van $ 202.500.000. Suriname had haar deel in de financiering net als Newmont kunnen doen door $ 22.500.000 te storten als aandelen kapitaal en $ 202.500.000 aan Surgold/ Newmont Suriname achtergesteld te lenen. In welk geval zij nu geen of minder last gehad had van rente lasten die door lopen zonder inkomsten.

  In het akkoord staat ook dat Suriname de elektriciteit levert voor $ 0,11 /Kilowatuur. Het geen een aardige subsidie aan Newmont en ook IAMgold is.

  Helaas ontvangt suriname voorlopig alleen de royalties en belasting over de lokale salarissen. Ten aanzien dividend en winstbelasting is het afwachten welke trucs Newmont in 2022 nog omhanden heeft om te ontgaan. Lees aub The Looting Machine over hoeveel Newmont effectief betaalt in Guinee.

  3 >>> Natuurlijk vergeet ik niet de 1.100 medewerkers (meer en deel normale baantjes) echter zet daar tegen over dat door de rente over rente en etc. Staatsolie 300.000.000 via de staat heeft moeten lenen tegen 9,25%.
  ofwel jaarlijks $ 27.750.000 aan rente die door onverstandig handelen verdwijnt naar de buitenlandse banken.
  Het zou maar zo meer kunnen zijn dan de lokale salarissen.

  U kijkt slechts naar een deel en niet naar het geheel.

  4 >>> Hoe kan het succes van de grondbeschikkingen voor de huidige regering zijn en het falen en de corruptie een erfenis van Venetiaan. Ziet u niet hoe krom uw redenatie is.
  Het hele grondbeschikkingen gedoe is een frauduleuze NDP show. Zie de uitgifte van met hypotheken bezwaarde grond, kijk eens naar het systeem van grondhuur en u zult begrijpen dat de mensen NIETS krijgen aangezien ze er later gewoon voor moeten betalen.
  De huidige regering is verantwoordelijk wat er nu gebeurd en kan zich niet verschuilen achter een vorige regering of wat Tjong Ki Fat en Frans Kasanstoroeno onder Vene III fout gedaan hebben.
  Bouterse had deze heren moeten aanklagen indien er sprake was van fraude. Bouterse is omdat hij niets gedaan heeft ook verantwoordelijk voor de fraude die hij door niets te doen ongestraft gelaten heeft.

  5 >>> Ten aanzien van de CLAD rapporten reageert u weer fout. Allereerst zijn de CLAD rapporten onderzoeken die door ze in de lade te laten liggen hun kracht ontneemt. In het Carifesta rapport wordt Graanoost met naam en toenaam genoemd en wordt verweten dat hij samen met Stanley Sidoel (was PL maar zal nu wel HVB zijn) niet verantwoorde handelingen gedaan hebben met enige miljoenen. Het CLAD rapport Carifesta is gepubliceerd en vrijduidelijk. Dus wederom zit u naast de waarheid.

  Ik wil u er graag op wijzen dat zelfs Bouterse NDP kader leden verweet pakketten achter over gedrukt te hebben maar dat hij er zand over deed.

  RobG u reageert met verhalen van het niveau Mohammed Said al Sahaf uw weet wel de minister van propaganda van Saddam Hoessein.


  Maak melding
 16. we moeten ook eerlijk toegeven,, dat de huidige lijder de moordenaar al meer dan 35 jaren ” nep nieuws ”’ heeft voorgehouden aan het ka volk..

  en wij als ka volk, hebben dit geaccepteerd als waarheid voor de leugens, liegen bedriegen,..

  nu is gebleken, dat wij met z’n allen erin zijn gestonken, schamen wij ons rot met het gedoe van nog 5 en dus kregen we nog 20 erbij..

  maar we kunnen er niet af komen, we blijven geloven in die rotzooi en dus zitten wij er mee tot de dood hem schijdt..


  Maak melding
 17. Ik lach me krom om de surinamers die denken dat al het nieuws dat komt uit Suriname Fake news is!
  Ik denk aan de ndpers…zielig groepje ,je krijgt medelijden met ze. Fake news betekent True news in Suriname.!Suriname wordt geregeerd door de lijder tevens moordenaar en couppleger bouta…true news,bouta amnestie…100% true.enz,,enz,,,
  Zo wat is dan Fake news in Suriname?!
  O ja, de trein,dubai 2,weg naar brazilie..enz…enz…ndp fake news!


  Maak melding
 18. Straks komt ndp Limbo nog met de mededeling dat alles wat met misdaad te maken heeft fake is, man beroofd, fake, ddb is een moordenaar fake, boefdraad is een bankboef fake, ndp is corrupt fake. Na soso paarse ka e go kong moro olv ddb en duivelse trawanten, wo ka domme ndpers. Stef me Anus meye en Misikaolo zijn geen fake apostelen, maar awariedomrie etc. Oma taki ndpers zijn de oorzaak en verdienen de misdaadvloek samen met ddb van het gehele land. Opa klage sakasaka dong ndpers.


  Maak melding
 19. Ziehier (een deel van) het NEPNieuws van de PAARSE Machthebbers :

  De regering belooft 18.000 Volkswoningen te bouwen voor minder draagkrachtigen !

  De regering zal een Diepzeehaven aanleggen !

  De regering zal een snelweg naar Brazilie bouwen !

  De regering zal een Sneltrein Paramaribo-Onverwacht realiseren !

  De regering zal twee nieuwe ziekenhuizen bouwen !

  De regering zal een diepzeehaven aanleggen !

  De machthebbers zullen fly-overs aanleggen !

  De regering zal binnenkort Huursubsidie aan de bevolking verstrekken !

  De regering belooft gratis onderwijs voor schoolgaanden !

  De regering beweert elke dag NO SPANG, MONNIE DE !

  De regering zal de SRD-koers omhoog brengen !

  Regering belooft de bevolking dat er geen Devaluatie zal komen !

  De regering belooft de USA dat zij het 8 december strafproces ongemoeid zal laten !

  De regering belooft corruptie streng aan te pakken en uit te zullen roeien !

  De president zal de Procureur-Generaal ontslaan !

  De veiligheid van de staat is in gevaar door een strafproces mbt massamoord op Surinaamse staatsburgers !

  De ex-bevelhebber zegt dat hij niet in Fort Zeelandia aanwezig was ten tijde van de massamoord !

  De ex-bevelhebber zegt dat enkele gevangenen helaas op de vlucht zijn doodgeschoten !

  EN JUIST DEZE PAARSE REGERINGSCLAN WIL NEP-NIEUWS AANPAKKEN ??????????


  Maak melding
 20. Als het nieuws niet zint dan is het fake news. Waar rook is is altijd vuur. In SU is al censuur dus waarom blokkeer ze het fake nieuws niet. Duurt niet lang meer dan is is diktatuur. Alles wat in nadeel is van deze regering is fake news maar lees goed dat 99% van wat geschreven is is de waarheid. Soms reageert men te vlug en sommige zaken wordt opgeblazen maar men corrigeert het later. Dat SLM niet langer veilig is volgens Robbi fake nieuws. Dat Robbi Lachmising zegt dat mensen naar SU komt om de accomodatie en veiligheid is niet fake nieuws whahahhhahhaa. laat me niet lachen.


  Maak melding
 21. Ik denk dat je als individu ook zelf moet na gaan als het fake nieuws is of niet.Koploper in de wereld wat fake nieuws betreft is de VS.Ik haal slechts 1 voorbeeld aan IRAK.Fake nieuws wordt dagelijks gebruikt en door alle landen in de wereld.Probeer voor je zelf na te gaan wat de waarheid is en wat fake nieuws is.


  Maak melding
 22. Srafu, de regering heeft heel veel plannen die zij wil realiseren. Dit geeft hoop aan Suriname, en geeft tevens aan dat er mensen zijn die de problemen benoemen en die ze ook willen aanpakken.Maar we weten ook dat bij de realisering van dit soort plannen er heel veel geld mee gemoeid is. Alleen de negatieve mondiale economische omstandigheden voor het Surinaams product werkten niet mee om deze plannen stap voor stap te realiseren.

  Srafu, wacht het moment maar af wanneer VHP en NPS een aantal van deze interessante plannen stelen?


  Maak melding
 23. @Robje, mislukte-leerling-paarse-propagandist begin eerst namens je Paarse baasje verklaren waarom de Ambassade van Sranan te Den Haag een MILJOENEN-SCHULD heeft bij de Nederlandse overheid !

  De ambassade heeft de premies mbt het salaris van de werknemers, vanaf 2007 NIET AFGEDRAGEN !

  PE DENG PREMIE DE ?????

  Welke Paarse handlanger is hiervoor verantwoordelijk ??

  Welke wetten zijn overtreden en zijn CLAD en Justitie ingeschakeld ???

  PS : Niemand met hersens neemt MISLUKTE Paarse plannen (waanideeen) over/laat staan dat men de waardeloze hersenspinsels zou willen stelen !


  Maak melding
 24. als je legaal wil stelen, roven, moorden, verkrachten, dan moet je bij lanti in dienst treden, dan wordt je met open armen aangenomen en een hoge zeer hoge positie toegewezen, voor leven lang met alle faciliteiten van dien en je vrouw ook..


  Maak melding
 25. @ RobG

  “Srafu, de regering heeft heel veel plannen die zij wil realiseren. Dit geeft hoop aan Suriname, en geeft tevens aan dat er mensen zijn die de problemen benoemen en die ze ook willen aanpakken.”

  Ik luister nu naar DNA lid Coutino over de begroting en hoorde regelmatig dat het budget van

  X terug gebracht was tot NUL zelfs van gepresenteerde programma’s die per 1 oktober gaan starten.

  RobG
  Plannen van Bouterse verdwijnen als Sneeuw voor de zon.


  Maak melding
 26. 7 jaren moordenaar lijder , alleen maar ellende vernietiging, onderdrukking, staatskas failliet, schulden tot onder je ogen je ongeboren klein klein kinderen moeten het gelag betalen, dank zij deze moordenaar lieger bedrieger..

  zijn eigen kinderen zitten op gratis onderdak voedsel in santo boma als wel in Amerika voor lange jaren ..


  Maak melding
 27. Nep of helemaal geen nieuws.
  Zo’n 200 Nederlanders zitten nu al drie dagen vast in Suriname. Hun vlucht terug naar Schiphol werd vrijdag op het laatste moment geannuleerd. En pas in de vlucht van komende nacht is er weer plaats voor hen.

  Surinam Airways heeft laten weten dat de vlucht van vrijdag aan de grond is blijven staan vanwege een technische probleem. De maatschappij vliegt dagelijks tussen Amsterdam en Paramaribo, maar op de vluchten van zaterdag en zondag was geen plaats voor de gestrande reizigers.

  ‘Midden in vakantieseizoen’
  Het lukte de maatschappij ook niet om een vervangend toestel te regelen. ‘Grote delen van de wereld zitten op dit moment midden in het vakantieseizoen, waardoor het ons tot onze spijt niet gelukt is een machine in te kunnen huren’, meldt de maatschappij in een verklaring.

  Een van de gestrande reizigers laat aan RTL Nieuws weten dat de maatschappij niets aan de reizigers heeft laten weten en ook geen accommodatie voor de nacht heeft geregeld “Nederlanders hebben op bankjes in de stad moeten slapen.”
  In het kader van het bevorderen van het toerisme, laten we de toeristen, in sop gaar koken, schandalig, je mag je op de borst kloppen lachsin tweede Dubai


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES