NAKS opent documentatiecentrum Afro-Surinaamse cultuur

5
Naks opent documentatiecentrum Afro-Surinaamse cultuur

De organisatie voor gemeenschapswerk in Suriname NAKS heeft een eigen documentatiecentrum voor de Afro-Surinaamse cultuur geopend. Dit staat op het terrein van de moederorganisatie. In het centrum, dat de naam EU-Frie Documentatiecentrum heeft gekregen, is alles op 1 plek te vinden wat te maken heeft met het cultuureel erfgoed van Afro Surinamers op het gebied van kleding, sieraden, ambachten, bereoepen, taal, literatuur, muziek, theater, dans en storytelling.

Met de naam van het centrum is een ode gebracht aan de eerste voorzitter Eugenie Drenthe en aan de eerste vrouwelijke voorzitter Elfriede Baarn Dijksteel. Naks begon op 4 mei 1947 in Suriname als kleine sociale-sportvereniging om jongeren van de straat af te houden. Door de jaren heen zijn ook kunst-culturele tradities van de Afro=Surinamers toegevoegd

Het idee van het centrum vloeit voort uit een verzoek van het directoraat cultuur in 2014 aan Naks om het Afro Surinaamse cultureelerfgoed te inventariseren en te bekijken welke elementen van de cultuur beschermd en behouden moeten worden. Het initiatief van het centrum sluit volgens cultuurdirecteur Stanley Sidoel naadloos aan op de rectificatie van de Unesco-conventie voor het immaterieel erfgoed.


5 REACTIES

 1. als, als elk één etnisch minderheids groep in sme zijn eigen cult. centrum opent op elk hoek van de straat,,, dan wanneer wordt er een natie gevormd .


  Maak melding

 2. Bij beroep zal vast niet vermeld worden rover, dief, overvaller, moordenaar, couppleger. Alleen het mooie plaatje zal geschetst worden, vermoed ik.


  Maak melding

 3. @marcel,

  Suriname is divers en dat maakt het land zo mooi.
  Maar bepaalde mensen willen graag een verplichte assimilatie omdat ze graag anders willen uitzien dan zoals ze nu uitzien !!! Dat is de reden dat onze afgedankte haar massaal wordt gekocht door jullie !!!!!!


  Maak melding

 4. Ieder bevolkingsgroep kent zijn geschiedenis de afgelopen 1000 jaren ,alleen de Afro – diasporas niet, terwijl hun voorouders de verloren stammen van Israël waren in AFRIKA…..Om éénheid in verscheideneheid in SURINAME te krijgen moet de Afro-diasporas eerst hun Roots weten en kennen , Shalom .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.