zondag, april 21, 2024
HomeOnderwerpenEconomie'Afgezwakte dollarjacht in Suriname geen prestatie regering'

‘Afgezwakte dollarjacht in Suriname geen prestatie regering’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 29 mrt – De aanmerkelijk minder intense jacht op buitenlandse valuta heeft niets te maken met goed beleid. Dit stelt Sham Binda, ondernemer en voorzitter van de Associatie van Kleine & Middelgrote Ondernemers in Suriname, Akmos. Dat de governor van de Centrale Bank van Suriname, Glenn Gersie, nu zo hoog van de toren blaast, is niet meer dan misplaatste trots. De vraag naar vooral dollars is minder vanwege een zorgwekkende ontwikkeling.

Dat wordt kennelijk over het hoofd gezien vanuit de hoge toren. “Op dit moment is er inderdaad geen rush op de dollar, maar dat komt echt niet omdat mensen niet speculeren of omdat de overheid voldoende dollars in kas heeft. Er is gewoon geen productiviteit in het land, juist omdat de wisselkoers voor de dollar binnen enkele maanden fors op het huidig niveau is gekomen”, zegt Binda tegenover de Ware Tijd. Toch beweert Gersie dat het beleid van de overheid effect sorteert. De reserves van de overheid worden ook ruimer.

Volgens Gersie is er nu ruim driehonderd en tachtig miljoen dollar in kas bij de Centrale Bank van Suriname. Dat moet toch wel wat zeggen, vergeleken met wat het enkele maanden geleden was. Binda vindt het maar misleiding. Zowel Gersie als president Desiré Bouterse had beloofd dat de wisselkoersen zouden afnemen. Nu wordt gejuicht om een hoge, zogenaamd stabiele wisselkoers. “Geen enkele maatregel heeft gewerkt. Nu doen alsof de wisselkoersen stabiel zijn, is verschrikkelijk “, aldus Binda.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

31 REACTIES
 1. Op alle fronten word dit volk misleid, de voorganger van Gersie, Boefdraad is een goede leermeester geweest voor Gersie, vandaar de financiěle situatie in het land, en deze marjonet denkt daarmee verder te kunnen gaan met misleiden, maar helaas voor hem, zijn er nog verstandige mensen in het land,die zijn misleidingen kunnen ontleden.


  Maak melding
 2. Deze gasten proberen het volk gewoon te bedonderen. Ik geloof niets en dan ook niets wat deze mensen te zeggen hebben. Is Gersie soms ook toegetreden tot de Firma List en bedrog.


  Maak melding
 3. Die Gersie snapt niet dat niemand wil investeren in Suriname!!.
  Daarom dat de dollar minder gevraagd is
  Het heeft niks te maken met een groei in het land!
  Winkels sluiten op een dagelijkse basis,stroom ,watertarieven gaan met de dag hoger,voor medische behandeling wijkt men uit naar Guyana en de lijder naar Cuba!Allemaal voor een gratis doktersbezoek of gratis medicamenten.Iedereen staakt verspreid nooit samen ,benzine prijs gaat hoger op een bevolking van 500.000 zielen ,de lijder is een moordenaar en de nieuwe juspol een moordenaar aanbieder en het gaat goed!?
  Ga snuiven Gersie misschien dat het je gaat helpen.Doe aan coke ,doe wat het beste is voor je. Je hebt het nodig!!


  Maak melding
 4. Voor dat bedrag zijn er “honderden” blanke Nederlanders die het land zo kunnen opkopen, met de Pres erbij en zijn dochter die filiaalhoudsters bij Makro was(daarvoor heb al voldoende aan een VMBO/LBGO opleiding) !!


  Maak melding
 5. Binda is een jaloerse dagoe. De regering heeft de zaak goed in de smiezen en deze dagoe kan dat niet hebben. De eerste stappen naar herstel zijn gezet en er volgen nog velen.


  Maak melding
 6. Vrij logisch dat er geen vraag is naar Dollars. De mensen kunnen geen buitenlandse producten meer kopen en de bedrijven investeren niet meer terwijl er wel 2 goudmijnen draaien en exporteren.

  Van deze dollars zijn er 80 mio van het IMF en een aantal andere leningen die niet uitbetaald kunnen worden omdat de uitvoerders niet aan de eisen voldoen.

  Hoeveel van deze dollars zijn er op basis van de list en bedrog constructie waar DSB bijna weg gevaagd werd.

  Het geld dat er van IAMgold en Newmont staat vertrekt weer naar het buitenland zodra leningen en fee;s betaald moeten worden. Kort gezegd er is veel minder dan Gersie beweert.


  Maak melding
 7. Counter bij jouw is altijd het glas halfvol. En maar blijven zeveren met je domme reacties. Maar goed wat verwacht je anders van een nakomeling van een crack junk.


  Maak melding
 8. Ik vraag me af, wat de redenen zijn datpersonen, die aan de regering gelieerd zijn steeds op een denigrerende wijzw reageren op de werkelijk van de dag. Wat heeft Binda gezegd dat niet waar is, daar Parbo op zo’n wijze reageerd?. Kan Parbo het tegendeel bewijzen met concrete cijfers, indeien de bevolking thans alles bijeen moet houden om te overleven hoe zijn ze instaat om valuta te kopen??, waarmee zullen ze het opkopen?. Geef een gedegen reactie engoed beargumenteerd, als je deel uitmaakt van een slechte bende kan je het goede in een ander niet zien


  Maak melding
 9. Die oerdomme paarse paria’s konden nog sparen tijdens regering Venetiaan, een rechtgeaarde Surinamer, en ook was er genoeg aan buitenlandse valuta. Allen hebben hun misdadige lijder en paarse roversbende leeggeplunderd. Vreemde valuta schaars en met deze schaarste is het een kwestie van tijd voordat er schaarste heerst van a tot z, zowel materieel als immaterieel. Die paars oerdomme beroofde ndp idioten hebben niet genoeg geld om op reis te gaan of even buiten de stad, laatstaan voor vreemde valuta. Baas e meki heri volk ka en dit is pas het begin van de komende paarse ellende, zevenmalen erger dan tijdens de mislukte paars vervloekt revo olv van de baas der misdadigers. Niemand gaat dit arm oerdom paars volk helpen want neks no fout vinden deze paarse zombies en verdienen de verdere onderdrukking en beroving door de vervloekte ndpclan.


  Maak melding
 10. Mensen kunnen geen valuta kopen omdat ze geen genoeg srd hebben.bedrijven Kan geen Dollar kopen wand ze kunnen ze producten niet kwijt.dat is een ketting reactie die op elk andere sectoren door werken… sari Tori…Dat bouterse zoveel fam en friends accomoderen wegens een goeie pesioen de rest van je Leven…


  Maak melding
 11. De ondernemers zitten opgescheept met verouderde ‘niet verkochte’ goederen:
  Ze hebben geen inkomsten om dollars te kopen en ze kijken wel uit om hun reserves aan te boren.
  De handel ligt haast stil!

  De Euro daarentegen stijgt nog steeds.

  Vraag maar aan de ex-surineds.
  Totdat de ING ook alle financiële banden verbreekt. De ABNAMRO heeft ze 6 maanden gegeven om hun rekening te verkassen.


  Maak melding
 12. Parbo…

  toen Hoefdraad governor was garandeerde hij het volk ook GEEN devaluatie van de SRD. Resultaat: in no-time van 2.8 naar 8.5. Deze misselijkmakende paarse kliek van pathologische leugenaars heeft nog geen enkele belofte waargemaakt.


  Maak melding
 13. @Parbo, je bent zwakzinnig……vandoor je stommiteiten dat het zo goed gaat in Su…!!! Tot nu toe wil je niet oprotten naar Su om dat je donders goed weet dat je daar net als iedereen gaat pinaren!!!


  Maak melding
 14. @ Parbo
  Ray yu mmp behaarde dallit. Spring van de bosje brug af.

  woensdag 29 maart 2017 om 15:37 uur.
  /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
  Dus Parbo,…waktie noh,..mie dink dat a boerikie RAY,bing djompo kba.hurry up,er zijn nog 2 wachtende na jou KOOS en MOLENAAR staan te trappelen om te springen..UILSKUIKEN.dus haast je mie mang !


  Maak melding
 15. Zo als ik al veel vaker schreef.
  Dit wordt een zieke economie genoemd.
  Een economie met een (vertekend) overschot op de lopende rekening van de betalingsbalans.
  Als er niet wordt geconsumeerd hoeft er niet te worden geïmporteerd. En dan is er ook geen vraag naar dollars.
  Zie posting jojo en Esmerald.
  Binnenkort moet er rente worden afgedragen aan het buitenland en weg zijn de reserves.
  Er wordt weer te vroeg gejuicht.
  En weer zijn de eerste stappen naar herstel ingezet. Haha
  Wat een farce.
  Gelukkig is er een nieuwe commissie benoemd die voor betere communicatie met de samenleving zorgt.
  Wat een farce
  De beloofde waardestijging van de srd ten opzichte van de dollar is afgeschreven. Nu gaat men voor stabilisatie.
  Wat een farce.


  Maak melding
 16. Ach, aan de Noordzee maakt men zich veel druker dan de lui aan de Surinamerivier. Niemand klaagt in Suriname. Iedereen heeft het goed. Alles draait normaal. God zorgt voor iedereen.


  Maak melding
 17. Parbo de paarse ezel is weer hopeloos aan het balken.
  Mamapiema Parbo wanneer ga je snappen dat mijn arme trotse dalit familie jullie paarse ezels verzorgen!?!


  Maak melding
 18. Die Gersie en Hoefdraad vergeten gemakshalve er even bij te vermelden dat het volk verarmt en daardoor steeds minder geld heeft om goederen te kopen.
  Voor de importeurs heeft het totaal geen zin om goederen binnen te halen als zij die niet snel kunnen verkopen en deze weer in geld kunnen omzetten.

  Conclusie..er is gewoon geen geld om valuta aan te kopen, dus is er ook geen stormloop hierop.

  Immers als je geld (valuta) wil kopen moet je wel geld hebben….


  Maak melding
 19. Yourka, ik vraag me af of je in Suriname woont, want jouw bewering dat iedereen het goed heeft in Suriname raakt kant noch wal. Ik woon in Suriname en ik kan je vertellen dat zeker 90% van de bevolking klaagt over de huidige situatie in het land. Ook jouw bewering dat alles normaal draait klopt niet. De schappen in de winkels worden steeds leger. Mensen hebben 2 a 3 baantjes en nog komen ze niet uit met hun verdiensten.


  Maak melding
 20. @ “Moxie Watra -broeder”: Je hebt gelijk met je reaktie aan Parbo “geef een goede reactie en goed beargumenteerd” !.
  @ Damsco; het zou je op zijn minst sieren als je een beetje zou letten op je taalgebruik/woordkeus !! Iemand die “doorgaat voor een intellectueel zou zich niet verlagen tot dit taalgebruik!
  In elk geval “eet smakelijk een patatje-oorlog in Blanda, terwijl men in Suriname niet eens een hoopje casave/napie kunnen kopen!


  Maak melding
 21. Sham Binda je moet niet lullen.Denk aan 1 van Bob Marleys zijn hit ”tell the childeren the true”.Een X aantal landen probeert al langere tijd van de dollars af te komen.Zo dat de macht van jou vriendjes in de VS af neemt.Maar dit gaat nog niet snel genoeg.Ik hoop dat met DIK Trump als president dit zo snel mogelijk gaat gebeuren.Deze klojo’s willen voor een ieder bepalen wat goed of slecht is.Terwijl je dit zelf niet thuis accepteert.En niet direct reageren kijk eerst naar de wereld politiek en dan mogen jullie reageren.


  Maak melding
 22. Off Topic:
  Alleen al aan Surinaamse Nederlanders zijn er potentieel meer dan 20.000 gepensioneerden die graag vanwege hun betrokkenheid in Suriname zouden willen wonen. Ook ‘bakra’s’ zouden hier niet voor schromen.

  Haha ik zeer zeker weten niet. En waarom?
  Omdat ik dan meer dan 35% belasting moet betalen van mijn pensioentje die ik maandelijks ontvang en daartegenover niet terug krijg van de overheid.
  Reken uit
  Na belasting hoi je dus van € 1.000 maximaal 65% over dat is dus € 650 daarna gaat ervan af de ziektekostenverzekering en daarna nog de huur van een huis stel € 200.
  Maandelijks hou je dan € 400 over om van te leven.
  Nou dan maar liever kiezen voor 18% belasting in Nederland en huursubsidie van de overheid en een goed betaalbare ziektekostenverzekering.

  Surinamers rekenen zich wederom rijk nadat 2e Dubai totaal is mislukt.


  Maak melding
 23. @ Mundo, u zegt : k”ijk eerst naar de wereld politiek en dan mogen jullie reageren.”

  Het Surinaamse faillissement komt puur door binnenlands wanbeleid !

  De staatuitgaven zijn veel te hoog en de regering weigert te bezuinigen op de vele onnodige kosten, weigert ook de corruptie (dieverij van staatsgelden en staatseigendommen) hard aan te pakken !

  Men beschermt politieke vrienden ten koste van het Volk, die de rekening uiteindelijk moet betalen !

  Internationaal gezien zijn Venezuela en Sranan uitschieters in de regio, beiden als gevolg van financieel-economisch wanbeleid !

  Brazilie heeft door zware corruptie ook grote financiele zorgen !

  Sranan kan om te bezuinigen als eerste de bezetting van het kabinet van de president terugbrengen naar DRIE adviseurs ! Meer is niet nodig voor een piepklein land met een kleine bevolking !
  Deze besparing zou neerkomen op jaarlijks 320 MILJOEN !

  De verhoogde government take verdwijnt door die te besteden aan onproductieve (politieke) doeleinden. De regering blijft de verkeerde prioritieten stellen en weigert te bezuinigen op onnodige overheidsuitgaven.
  De complete economie is gestagneerd !

  De regering faalt om de productie op gang te brengen, terwijl alle reserves zijn verdampt !

  Sranan bevolking gaat verder de vernieling in door de vele prijsstijgingen die als gevolg van de domme verhoging van de brandstofprijzen, binnenkort het land zullen teisteren !


  Maak melding
 24. @Parbo

  Het glas is net zo leeg als jou hoofd.
  In 5 maanden zijn de reserves met 5 miljoen gegroeid en hoeveel is de schuld gegroeid?? De niet betaalde rekeningen, de verplichte aflossingen op leningen, etc.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES