Surinaamse praktijk van gepakte rover mishandelen niet normaal

43
politie in Suriname

PARAMARIBO, 27 mrt – De praktijk van het mishandelen van van roof verdachte personen is alles behalve normaal. Dit zegt socioloog Julia Terborg. Het mag dan zo worden ervaren bij de doorsnee Surinaamse burger, het is het niet. Als mensen op heterdaad worden betrapt vij diefstal of roof en ook nog in de kraag worden gevat, moeten de autoriteiten worden ingeschakeld.

Het wil nog wel eens voorkomen dat een gepakte dief stevig onder handen wordt genomen. Nog voor de politie goed en wel is geaccepteerd, is de persoon bont en blauw geslagen. Dat burger boos zijn en gefrustreerd raken, valt te begrijpen. “Maar als er geen gevaar (meer) dreigt en je gaat toch mishandelen, dan ben je zelf schuldig aan crimineel gedrag”, zegt Terborg tegenover de Ware Tijd.

Het is ook wat mensenrechtenorganisaties zeggen. Toch bulken sociale media soms van gevallen, waarbij burgers misdadigers afranselen. De autoriteiten zouden zich best druk mogen maken. Als dit soort gevallen toeneemt, is er wat mis. “Dit is een gevaarlijke ontwikkeling, want het kan resulteren in een wild-west-situatie. Dan wordt het geweld in de samenleving alleen maar erger”, aldus Terborg.


43 REACTIES

 1. ik zeg sla al die boeven, schurken, moordenaars, oplichters, ellendelingen gelijk dood , dan hoef je ze ook niet meer te verzorgen, opbergen, nooit meer last hebben van ze..

  je dochter, blijft dan gespaard van alle ellende.., je kunt dan je dief ijzer weg halen, dat was de bedoeling van die moordenaar..,, maar hij is begrepen..


  Maak melding

 2. Mevr. Terborg u heb groot gelijk, wij burgers moeten ons laten verkrachten, beroven, vermoorden, mishandelen door (bos)negers. Ondanks dat wij volledig mee hebben meegewerkt zijn wij met messteken en andere wapens ernstig verwond in onze eigen woning s’ochtends net voor zonsopgang door 4 laffe stadsnegers. Die eigenlijk de buit al hadden gevonden maar voor de kick maar bleven mishandelen.

  Mevr. Terborg en dan zijn er mensen als jullie die opkomen voor zulke laffe criminelen en ze daardoor langs de zijlijn aanmoedigen. Dit is een van de redenen waarom het nooit goed gaat komen in SU meer. Mede door de criminelen en mensen als jullie.

  De groep criminelen, vernietigers en opkomers voor criminelen (zogenaamde mensenrechten) is veel groter in Suriname dan de groep slachtoffers en dan wil men de toerisme promoten. Wat heb ik toch een zeer grote fout gemaakt en spijt om ooit in Suriname geinvesteerd te hebben met al mijn energie en geld.

  Ik vraag me af of er ook organisaties bestaan die ook net zoveel energie en aandacht steken in Suriname voor de zwaar getraumatiseerde slachtoffers? Hoe zit het met hun mensenrechten mevrouw Terborg ben je ooit ook voor hun opgekomen? Ben je ooit op bezoek geweest bij een van deze slachtoffers.

  En dan droomt men ervan om een tweede Dubai te worden.


  Maak melding

 3. De overheid doet te weinig. Sterker nog sinds Bouta / NDP is criminaliteit toegenomen. Dan wat moet je als burger .. Oma’s worden verkracht, kinderen worden verkracht. Er is geen keus meer je moet jezelf en je familie beschermen. Wij moeten op elkaar letten en elkaar helpen. Bouta en zijn Nationale Delinquenten Partij gaan niks doen.

  Het is al een Wilde Westen geworden.


  Maak melding

 4. In sommige landen in het Midden-Oosten wordt je hand eraf gehakt als je steelt. Dit is bij wet vastgelegd. Bij het gebed laten alle winkeliers gewoon hun winkel open en bloot en gaan naar de moskee. Niemand die het in zijn hoofd haalt …. en als tourist kun je tot s’avonds laat gewoon met een veilig gevoel over straat slenteren.

  Nee, ik ben geen moslim en ben het grotendeels oneens met de overmatige mishandeling van dieven. Maar het volk wil, nee moet, zich veilig kunnen voelen en daar is weinig begrip voor.


  Maak melding

 5. helemaal gelijk heeft die mevrouw terborg.
  nadat de rover , verkrachter die zijn slachtoffer met gebarsten schedel heeft achtergelaten met veel moeite gepakt is , moeten we deze man koffie met gebak aanbieden en eventueel een gemakkelijke stoel in afwachting van de popo.
  het slachtoffer zal met moeite psychische of financiele hulp krijgen maar die is niet belangrijk.
  waarom geven we niet gelijk alle potentiele criminelen een maandelijkse uitkering van 5000 us pm dan hoeven ze ook niet meer te gaan stelen.
  tot die tijd krijgen ze van mij een stevig pak rammel met letsel.
  laat me ook maar ff een beetje crimineel zijn


  Maak melding

 6. mensenrechtenorganisaties??? bla bla bla
  deze geldslurpende organisaties die alleen iets vaststellen wat mensen allang weten en verder er niets mee doen
  pff kijk maar bouta zit er nog steeds.
  op een gegeven moment houdt het op als je voor de zoveelste keer bent beroofd
  aangezien julia terborg ze een vrij brief wil geven kunnen ze beter haar gaan bezoeken
  laat ze dan haar bek openen


  Maak melding

 7. @ slachtoffer van roofoverval

  Jou taal gebruik is mislijkmakend.
  Niemand van ons is tevreden over de situatie in Suriname, maar zoals jij je gal spuugt is niet fijn om te lezen. Voorspelbaar, en heel achterlijk.


  Maak melding

 8. Anansi verhaaltje.
  Wat een mislukking deze regering.
  Ik snap nog steeds niet was deze man zn bedoeling is.
  Eigenwijze bacteriën die hele ndp.


  Maak melding

 9. J Terborg ziet liever dat de rover de slachtoffer de pleuris slaat, en dat is in haar ogen normaal ! Wel mw ; J Terborg ;
  dat zal het mij niet overkomen, het zou heel anders verlopen, ik heb niks te maken met je mensen rechten gedoe.( Organisatie )

  Sari tori

  Jacko


  Maak melding

 10. Als je steelt en je wordt gepakt krijg je gewoon een pak rammel, klaarrrrrrr. Want als de rover zijn kans krijgt doet hij de benadeelde ook wat , het kan verkrachting zijn of moord . Ďus, vrouw mie ede .


  Maak melding

 11. Door misdadigers misdadig te behandelen bereik je alleen maar dat de misdaad in de samenleving toeneemt. Als je jezelf verdedigt tegen misdadigers zal niemand daar bezwaar tegen kunnen of mogen hebben, een reeds uitgeschakelde rover mishandelen maakt van jou gewoon een waardeloze didibri.


  Maak melding

 12. Een boeven bende hebben we die het voor het zeggen heeft in dit land .geen vb voor de jongeren .alles lijkt normaal tezijn in dit land stelen moorden verkrachten , geen eenheid in dit land .we gaan blijven klagen geen werk voor de mensen de deuren van bedrijven gaan dicht . Daarnaast zijn er ook gasten die misbruik maken van de situatie omntecstelen en mensen oplichten.we gaan nogvergere dingen meemaken maar de surinamers kiezen er zelf voor en niemand de straat op .


  Maak melding

 13. “Dit is een gevaarlijke ontwikkeling, want het kan resulteren in een wild-west-situatie. Dan wordt het geweld in de samenleving alleen maar erger”, aldus Terborg.

  Deze ontwikkeling is gelijk aan dat van de militairen die vooral begin jarentachtig het hetzelfde deden met rovers. Nu ijn vele militaire toppers verworden misdadigers en rovers olv van hun baas didibri. Vele van deze rovers zijn ndper’s, maar ook de slachtoffers en degenen die deze rovers bont en blauw slaan. Neks no fout, dit is een der verdoemde paarse mislukte revo zaden die sinds 2010 paars zijn gerijpt. Surbahaiti is gewoon een land waar het overgrote deel van het volk paars oerdom misdadig is van mentaliteit.


  Maak melding

 14. mevrouw Terborg,

  Het zou je moeder of dochter zijn die verkracht is geworden of een roofmoord dan zou je anders piepen !!!!
  Er heerst wetteloosheid in het land en criminelen moet je ook wetteloos behandelen !!!!!!
  Elke dag lees op starnieuws een brute overval !!!!!
  Met het aantreden van deze doem regering is de criminaliteit schrikbarend toegenomen. Waarom niet een paar van die blauwe joekels neerknallen en op tv laten zien !!!!


  Maak melding

 15. Ik begrijp de Surinamers hier niet. Toen Curtis opriep om de straat op te gaan en te laten blijken dat het zo niet verder kan in het land, bleef iedereen massaal thuis. Nu wordt er geweld tegen elke overtreder wordt verboden ( zeer terecht) , blijkt dat het merendeel van de bevolking net zo crimineel en moordzuchtig is als hun leider. Nu is het duidelijk waarom dit land naar de verdoemenis gaat. Mevrouw Terborg, U heeft groot gelijk.


  Maak melding

 16. Als een rover in mijn huis komt gaat die niet weg met 1 cent!
  Kiring mars!
  Maar we moeten kijken naar de big picture, waarom roven deze mensen. Economie gaat slecht en ze worden nauwlijks gestraft.
  Neem wetten op met hoge straffen en boetes waar je niet onderuit komt als je rooft! Ook een gevangenisstraf met alleen brood en water niks anders. Dan piepen ze wel anders!
  Maar dit alles is te wijten aan KA Bouta……….en nog steeds geloven domme Surinamers in hem……..mensen pier je ogen jullie zijn caulo blind!


  Maak melding

 17. Racistische reacties achterlaten en vragen om jouw recht bij mishandeling lijkt op een pleonasme als het over mensenrechten gaat.
  Voor alle duidelijkheid is het zo dat in nagenoeg elk beschaafd land de persoon die een ander mishandeld, misdadiger of niet, ook voor het gerecht komt en eventuele straf niet ontloopt.


  Maak melding

 18. Heer terborg , groot gelijk hoor.
  Wat ik laatst zag was gewoon barbaars.
  ALs je zo beschaafd ben pak je die rovers en lever je hem uit aan de politie maar je gaat niet terwijl iemand op de grond lig bont en blauw is geslagen nog op zijn hoofd trappen fucking animal, dan ben je zelf geen haar beter.
  ALs ik daar was had ik je met een stok bewerkt.
  De situatie in het land maakt de dief en deze situatie.
  Massaal voor bouta stemmen en nu eigen rechter spelen laumangs.
  Is dat monster die iemand uit een manja boom doodschoot al berecht.Je hoort 20 jr achter de tralie pagwa.


  Maak melding

 19. Ai boi als je leest hier hoe graag men de criminelen die gepakt worden in mekaar zouden willen slaan,sommigen zouden zelfs de doodstraf ter plekke uitvoeren! Wat zat niet snappen is dat ze dan geen haar beter zijn dan de criminelen die ze gepakt hebben. Je kan als zelfverdediging een boef die in jou huis is kapot schieten,Die vrijheid heb je .Dat kan geen enkel rechter je beletten,Maar als een crimineel gepakt wordt bindt hem vast en laat de politie het overnemen.Ga niet voor rechter spelen.Als ik zo leest dan vraag ik me af waarom de moedigen hier die de criminelen tot moes willen slaan ,waarom durven zij het zelfde niet te doen met de lijder van het land!Die is toch ook een crimineel en een moordenaar,toch brave mensen hier?!


  Maak melding

 20. Soldier,

  Waarschijnlijk zal jij nooit overvallen worden, hoef je ook niet bang te zijn dat jij of je familie overvallen gaat of is geworden vanwege bepaalde natuurlijke beschermende achtergronden.

  Voor degenen die wel potentiele prooi waren, zijn of gaan worden is er al een hele tijd een zeer ernstig trend gaande in Suriname wat met de dag erger wordt. En velen willen dit als een struisvogel met zijn kop in het zand ontkennen. Er is helemaal niks aan de hand.

  Zoals ik heb gezegd de groep criminelen, opkomers van criminelen, en vernietigers is veel groter dan de groep slachtoffer en harde werkers. En daarom gaat Suriname op langere termijn ten onder. Hierbij zullen ook de goeden erin meegesleurd worden.


  Maak melding

 21. Hoe primitiever de samenleving des temeer is men geneigd het recht (of wat ervoor doorgaat) in eigen hand te nemen.
  In dergelijke situaties komt het dan ook voor dat vermoedelijke daders het moeten ontgelden. Immers, de gemoederen zijn al danig verhit.
  Om met Zwartmans te spreken “sari tori”.


  Maak melding

 22. @ ..Ro,…Zo`n typische westminster gelul,die stamt uit de tijd toen de KOLONISATOR het voor t zeggen had.djiem wang boeng bigie brik mie mang !!


  Maak melding

 23. de dag dat jij verkracht mishandelt berooft en je Eigen dochter verkracht ziet worden ben ik benieuwd of je nog steeds hetzelfde verhaal zult vertellen


  Maak melding

 24. mevrouw Terborg
  Dit is de makkelijkste weg om jezelf in de etalage te zetten.
  Nog makkelijker zou zijn, mevrouw Terborg, om jezelf en je kinderen (zover je deze hebt) te laten verkrachten en mishandelen tot de dood volgt en berooft van al je bezittingen en zelf respect en daarna roepen “overheid ik vergeef deze medemensen want ik koester geen wrok tegen hen. Veroordeel ze niet want dan ontneem je hen alle levensvreugde en ontwikkelingskansen”.

  Ja mevrouw Terborg zo een actie levert je meer op dan wat je nu uit je broodmolen laat rollen en sta je in een steeds feller schijnende lichtbundel.

  Dus doen mevrouw Terborg wat ik u adviseer het zal u geen windeieren leggen.
  Mevrouw Terborg,
  Ik moet thans met een vuurwapen lopen want de rovers weten niets anders dan lopen met een SCHERP VOORWERK EEN HOUWER EEN VUURWAPEN.
  1 DING WEET IK ZEKER.
  IK TREK EERST EN SCHIET EERST EN ZAL DAN PAS VRAGEN “SA JOE BING WAN DOE”.
  en als toetje if a no dedé mi sa aksi “if a loto e brong taigi mie want da mi sa kant watra djeng”


  Maak melding

 25. Toernooi Wedstrijden Goals
  1958 4 6
  1962 2 1
  1966 2 1
  1970 6 4
  Totaal: 14 12
  WK. lijst van ..PELE,..heeft iemand een verrekijker vo me om te kijken waar Messie en de rest blijven.baja. PELE IN HET RIJTJE ..SERENA WILLIAMS,..MOHAMAD ALI,..MICHAEL JORDAN,..JESSE QWENS,..TIGER WOODS,.etc etc…KAAR KONG !..RESULTAAT TELT HOR en ALS SRANANGMANG MAG SEEDORF OOK NOG ERBIJ.


  Maak melding

 26. @Aorta
  …maar je hebt geen problemen met het feit dat vaders,zonen,broers en echtgenoten midden in de nacht in hun pajama’s uit bed gesleurd worden en voordat je het weet zijn ze geexecuteerd?! Zo te zien zat geen geliefde van jou ertussen!!

  Belachelijk hoe sommigen graag voor rechter willen spelen maar dan op de rechters zitten te wachten om 1 verdomde lijder te straffen.


  Maak melding

 27. As maak jei steele en verkragte en roove en moorde en opligte toegestaan in wet, dang Surinaam heef geen misdaad meer. Dang Surinaam is mees vijlige lant op werelt.


  Maak melding

 28. De mensen in Frans-Guyana zijn ook woedend over de toenemende criminaliteit, die grotendeels voor rekening komt van buitenlanders, waaronder Surinamers. “Onze burgers die aan de grens wonen steken over, maken zich schuldig aan criminele praktijken en vluchten terug naar Suriname. Wij kunnen niet veel doen om zaken daar op te lossen,maar wij moeten onze burgers wel oproepen om af te zien van het negatieve gedrag”, aldus De Baas.

  Ik adviseer de Fransen om al deze misdadigers naar de eeuwige jachtvelden te sturen. Jullie hebben zelf de remedie in handen dus ga jullie gang zou ik adviseren.


  Maak melding

 29. Selectieve verontwaardiging, zo is de mening van mw. Terborg te noemen.
  Er is een Surinamer die in vereniging met enkele geestverwante trawanten medeburgers heeft mishandeld en vervolgens heeft doen vermoorden. Strafrechtelijke vervolging krijgt tot heden geen beslag, met name door toedoen van de kwade genius wiens levensmotto neks no fout luidt. Hoezo moet de burger er vertrouwen in scheppen dat het recht zijn loop zal hebben? Waarom rept u niet hierover, mw.Terborg? Zijn de rechtsongelijkheid en andere rechtsdwalingen niet de oorzaak van eigengericht?


  Maak melding

 30. Een groot deel van jullie heeft moeite met een eenvoudige tekst analyseren en begrijpen. Die vrouw zegt niet dat rovers mensen hun schedels moeten inslaan en koffie aangeboden moeten krijgen. Ze zegt dat er rechteloosheid ontstaat omdat burgers het heft in eigen handen nemen. Of je nou in Suriname bent, Nederland of Amerika, het is niet toegestaan een dader, crimineel of rover te mishandelen als er geen sprake is van zelfverdediging. Ze zegt toch ook dat het gaat om gevallen waarbij de dader geen enkel gevaar meer vormt en toch wordt de dader mishandeld en vervolgens aan de wereld tentoongesteld.

  De mensen die klagen over gewelddadige rovers moeten zich ook een keer verplaatsen in de rovers. Als jullie ze mishandelen en op Facebook zetten zullen ze jullie op den duur ook niet meer in leven laten want dat risico gaan ze niet meer willen lopen. Ze worden dus nog gewelddadiger.

  De overheid moet zwaardere maatregelen inzetten en niet meer eenvoudig straffen want dat helpt niet.


  Maak melding

 31. Hige Criminaliteit zegt iets over: leiderschap, je omgeving, wetgeving maar zeker ook de mensen en de groep! Wil je hier iets aan veranderen dan begin je bij jezelf dus geen kwaad met kwaad bestrijden het zegt idd ook iets van je eigen normen en waarden hoe je als mens bent. Dus verander de wortel roei dat eerst uit. Of willen we in su oog om oog tand om tand situatie met de risico dat mening zelf denken niet telt = dictatuur toch…nee wetgeving is belangrijk en menselijkheid ook. Is dit niet aanwezig dan is het hopeloos. Wat scheidt ons van de dieren??? Wie zich niet houdt aan de regels moet gestraft worden maar wel door de autoriteiten die wij hiervoor hebben aangesteld en dus geen eigen rechter spelen. Dat is een zeer gevaarlijk spel!


  Maak melding

 32. vind ik ook ja want je zal wel ruzie hebben met iemand die sugereerd dat hem of haar wou beroven dus hebben ze je mishandelt of mensen kennende een aanzoek doen en je word geweigert enz noem maar op . dus word dit te makelijk om te zeggen en alles op beroving en diefstaf te schuiven justitie doe zelf je werk het vasthouden tot de politie komt is goed om mekaar te beschermen . maar wat die chinezen doen met slaan en beledigen is barbars. je kan ook niet naar china gan en je eigen recht gebruiken. maar mijn eige mensen laten het toe .ma ja ik hoop op betere tijden hoor


  Maak melding

 33. SOLDIER,
  HOEVEEL MOORDEN ZAL JE GEPLEEGT HEBBEN EN HOEVEEL BEJAARDE VROUWEN ZAL JE VERMOORD HEBBEN DOOR ZE TE VERKRACHTEN.
  JE KAN MAKKELIJK DOOR GAAN WANT ER DOET TOCH NIEMAND IETS.
  GEFELICITEERD DAT JIJ NOG NIET GEPAKT BEN.
  EN HOEVEEL BABYS HEB JE VERKRACHT,


  Maak melding

 34. socioloog, Julia Terborg.
  JE KAN BETER SOCIOLOOG WORDEN VAN DIERENTUIN, JE PAST NIET BIJ MENSEN.

  JE HEB GEEN RESPECT VOOR HET MENSELIJKE RAS.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.