Surinaamse transgender kan zich niet inschrijven als vrouw

49
paris-yvanna

PARAMARIBO, 6 feb – Een vonnis ten spijt, is het transgender Yvanna Hilton niet gelukt zich in te schrijven als vrouw. Het Centraal Bureau voor Burgerzaken in Suriname, CBB, heeft hoger beroep aangetekend. Formaliteiten waren een sta-in-de-weg.

Het vonnis waarin Yvanna Hilton in het gelijk werd gesteld, is te laat bij de advocaat beland. Pas dan kon de inschrijving plaatsvinden. Maar dat kon niet meer, omdat het CBB intussen al in hoger beroep was gegaan. Tijdens de rechtszaak die Hilton had aangespannen tegen de staat, is haar recht bepleit. Het CBB bracht er tegen in dat er in Suriname geen wetgeving bestaat wat betreft transgendervraagstukken.

Ook is aangehaald dat Hilton vrijwllig een operatie heeft ondergaan om van geslacht te veranderen. Van de gemeenschap mag niet worden verwacht dat die de geslachtsverandering accepteert. Van het schenden van mensenrechten zou geen sprake zijn. Deze stellingen zijn verworpen door de rechter. Advocaat Audrey Tjong A Sie zegt tegenover de Ware Tijd dat haar cliënt nog steeds in onzekerheid wordt gelaten.

49 REACTIES

 1. Tsjonge jonge, wat doen ze moeilijk zeg. Als iemand zich al een hele leven vrouw voelt, laat haar dan vrouw zijn. Ze wil toch niet jouw vrouw zijn? Waar heb jij dan last van?


  Maak melding

 2. de gemeenschap doet niet moeilijk maar die stront ambtenaren.
  waar halen ze de brutaliteit van om te bepalen wat een mens met zijn eigen lichaam doet.
  stelletje prehistorische onderontwikkeld tuig
  we zitten eerder met bouta en zijn tuig volk opgescheept dan een transgender die niemand kwaad doet


  Maak melding

 3. Ik vraag me het volgende af. De vroedvrouw en verpleegster hebben een jongen bij geboorte gehad en dat hebben ze dus ingeschreven of laten inschrijven.
  Nu is Ivana een meisje, hoe zit het met de vroedvrouw??
  Hoe is het systeem in het register van CBB?? Per jaar zijn er zoveel meisjes en zoveel jongens geboren.
  Moet dat ook veranderen?? Ze is wel pas na de operatie als vrouw geboren.


  Maak melding

 4. Helaas, is er geen tjoeke betaald vandaar zoveel weerstand.De regering heeft het international verdrag dat hoger ligt dan het sur.recht/wet medeondertekend, dus waar hebben deze ongeschoolde gozers het over???. Hebben deze gozers binnen hun eigen familie of gelederen niemand die anders is??, laten zij dit opbiechten en hoe ze met deze mensen om gaan


  Maak melding

 5. Probleem met deze transgender is ze denken dat ze echt vrouw zijn, hebben geen baarmoeder en eieren stokken en kunnen geen kinderen baren. Deze mensen leven in een fantasie wereld en hebben de illusie dat ze echt vrouw zijn. De meeste transgender worden vermoord door mannen omdat ze oneerlijk zijn, deze transgenders gaan een relatie aan met mannen en vertellen nooit dat ze omgebouwde mannen zijn. Wanneer de mannen achter komen dat de vrouw eigenlijk een omgebouwde man is dan worden deze Wezens vermoord. Een transgender is niks anders dan een Verwarde Homo die op mannen geilt en via ombouw de hetero man in de val probeer te lokken en het met de Dood zal beknopen.


  Maak melding

 6. niet dom doen er is een verschil tussen travestiet en een transgender
  een transgender is helemaal vrouw geworden en geen man die het verschil ziet
  een travestiet heeft een piemel en baardgroei want hij gebruikt geen hormonen en als je als man dat niet ziet is er wat met jouw ogen aan de hand
  ga eens wat meer lezen dan dat haatboekje waar je elke dag uit leest


  Maak melding

 7. @Agent X,

  Dus volgens jou laat een transgender zich ombouwen om een man in de val te lokken.

  Als iemand zich een vrouw voelt, natuurlijk gaat ze dan de daad met een man willen doen. Dat lijkt mij dan ook logisch.

  Dat ze liegen en bedriegen, zal wel niet meer of minder voorkomen dan bij anderen.

  De hele wereld trapt elke dag in de val van de daad. Wat mensen niet doen voor 3 seconden zaadlozing!


  Maak melding

 8. @agentx wat ben jij een grote lul dat jij denkt dat jij het beter weet dan de persoon zelf denk jij dat jij het beterweet jij weet niets van gevoelens ik zelf ben 67 jaar oud en een man maar jij moet nog wel honderd jaar studeren om dit te kunnen begrijpendus ik vraag mij af ben jij zo dom geboren of ben jij zo dom of gehouden door je ouders jij moet nog veel leren maar het verstand komt met de tijd jij gaat ondervinden dat ik gelijk heb


  Maak melding

 9. AGENT X@

  is de boel aan het stoken, of hij/zij heeft last van gekrompen hersenen onder zijn hersenpan!

  a wang tik wang fattoe , maar weet niet hoe.


  Maak melding

 10. Kijk uit voor de verkrachters!!

  Een ding staat wel boven op en dat is!!! zij/hij mag zijn wat zij willen!!! Niemand heeft geen moer te vertellen!!! Ook Bouta niet!!!! Of ik neu.en wil of genaa.t wilt worden!!

  RobG weet het beter denk ik!!!


  Maak melding

 11. Is een “stay” order van de rechter niet nodig om te voorkomen dat de gerechtigde zich inschrijft terwijl de instantie in beroep gaat? In the US zijn de bijbel belt mensen tegen de LGBT gemeenschap maar toch zijn er burgerrechten voor deze groep. Is de Christelijke Kerk zo sterk dat het de regering kan dicteren om wat te doen? Denken ze boven de wet(en international wetten) te zijn?


  Maak melding

 12. Als iemand als een vent is geboren, en wil later vrouw worden is toch zijn / haar probleem. Deze jonge man voelt zich geen vent, hij had wel een piemel; maar zijn geest is een vrouw. En hij zat gevangen in zijn eigen body, nu hij een operatie heeft gehad is hij een vrouw geworden in zijn / haar beleving. Het gaat bij haar niet om de sex als sommige onder ons denken, er lopen in Nederland veel transgenders. In Thailand en Phillepijnen wemelt het ook who care. Als iemand komt te overlijden wordt er ook aangifte gedaan, daar doet men niet zo moeilijk,waarom nu wel ???

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 13. Bigisma,voorouders leerden ons dat de man de ALMACHTIGE moest bidden, strijden om in zichzelf vóór te lopen en de vrouw in hem achter aan…..en de vrouw evenzo moest bidden en strijden om als vrouw voorin te lopen en de man in haar achteraan…..maar die kennis van de innerlijk strijd is verloren gegaan door ongeloof,lust en uiterlijkheden…..maar MASRA YAHWEH ZIJN Molen maait en draait langzaam maar zeker naar ZIJN GERECHTIGHEID , Shalom.


  Maak melding

 14. @AGENT X,
  A no’j spottu.
  Dat brengt me meteen op m’n volgend verhaal.
  Een aantal jaren geleden is mij tijdens een vakantie in Su ook iets bizars overkomen.
  Ik zat op een vooravond bij het fontein tegenover Bata lekker te chillen; en als vrijgezel hoop je natuurlijk ook in contact te komen met vrouwelijk schoon. Het duurde niet lang; alsof door de Heer mijn wens werd verhoord, kwam er al dartelend een goed uitziende jongedame naar mij toegestapt. Het gesprek met haar waarvan ik de content hiervan liever niet prijs geef, heeft amper 10 minuten geduurd, waarna zij voorstelde achter op de bagagedrager plaats te nemen en mij te navigeren naar oom Kees; de zolder van oom Kees welteverstaan. Haar navigatie vond ik minder boeiend omdat slechts haar vaginatie door mijn hoofde joelde.
  Wat spannend; trap naar boven bij ome Kees en de daad zou zich voltrekken. Met een heel lief stemmetje vroeg zij of ik me wilde omkeren als zij zich zou verkleden. Ze zou dan een sein geven. Toen het zover was en ik me omdraaide, zag ik een gedaante voor me met een hele grote goddo die tussen de benen bengelde. WELLLLLLL….. de trap heb ik niet genomen omdat die alleen maar vertragend zou werken; dus sprong ik uit het raam van 6 meter hoog naar beneden en pakte toen m’n fiets en ging ik met een vaart van 100 km/p.u. vandoor.

  En nu mijn vraag aan u AGENT X. Kan het misschien zijn dat u die jongedame was met zo’n enorme jongeheer?


  Maak melding

 15. @GrietjeBie
  De arm van een bepaalde kerk is, helaas, langer dan menigeen dacht.
  Sterkte aan Yvanna Hilton , ga door meid en laat ze een poepie ruiken.

  GrietjeBie,..jij hebt te lang in sodom & gommora gewoond…van een gevoel.wordt je geen man ,..dat zou wat zijn in de wereld,..het is geen bakba winkrieeeee


  Maak melding

 16. @ agentX

  Thank you voor je bijdrage!!

  Moest 1 van die sukkels hierboven die het goed praten overkomen of hun kinds kinderen dat je met zo’n omgebouwde een relatie begint zul je Anders fluiten.

  Dat je je man of vrouw voelt en of gedraagt is jou lookout. Ik kijk ze niet aan. maar ga niet aan het register.


  Maak melding

 17. Yvanna heeft gewoon een stevige pakslaag nodig om bij te draaien.
  Maak jezelf van kant als je niet tevreden bent.
  God heeft jou geschapen als man. What the fuck je zat in een verkeerde lichaam. Waarom zeg je niet ik heb ook verkeerd gezeten in het javaanse bloed, ik moest uit de familie Donald Trump voortkomen.

  Gekkie!!


  Maak melding

 18. @(real) anoniem,

  Jullie zijn ook zo onzeker over jezelf en zo onverdraagzaam.
  Als zelfs God iemand kan tolereren die zich anders gedraagt, wie ben jij dan?

  Lees de Mahabharat erop na. Heer Krishna had geen enkele moeite met Shikhandi.

  Shikhandi was in haar vorige leven een vrouw en was in dit leven als man geboren om wraak te kunnen nemen op de grote krijger Bhishma Pitamah. Maar hij had de gedragingen van een vrouw. Heer Krishna ging normaal met hem om en heeft nooit ook maar een woord van afkeuring geuit tegen Shikhandi, dat hij zch niet als een vrouw, maar als een man moest gedragen.

  In de veldslag van de Mahabharat oorlog heeft deze Shikhandi een belangrijke rol gespeeld. Toen de held Arjun de grote krijger Bhishma Pitamah niet kon doden, herinnerde Heer Krishna zich het doel van de geboorte van Shikhandi en gaf hem/haar de kans op wraak.

  Shikhandi ging voor Arjun staan. Bhishma Pitamah, de grote gentleman en krijger, wist ook dat Shikhandi in zijn vorige leven de vrouw was die wraak had gezworen om hem te doden. Hij zag in hem niet een man, maar een vrouw en weigerde ook maar een pijl op Arjun af te schieten, want de erecode voor een krijger was dat hij nooit en te nimmer een vrouw zou aanvallen.
  Toen Heer Krishna zag dat Bhishma Pitamah hierdoor niet zou schieten op Arjun vanwege Shikhandi en dus min of meer z’n dood accepteerde, beval Hij Arjun om wel z’n pijlen af te vuren op Pitamah vanachter de rug van Shikhandi. Pitamah werd gewond van het slachtveld afgevoerd.

  Gevraagd aan Heer Krishna waarom Hij Arjun dit had toegestaan antwoordde Hij: Pitamah had zich als een lafaard gedragen toen hij de vrouw van Arjun, Draupadi, moest verdedigen. Ipv haar bij te staan toen zij onteerd werd, verschool hij zich achter een gelofte en verbrak daarmee de erecode van een krijger om ten allen tijde vrouwen, kinderen, ouderen, koeien en zwakkeren te beschermen.

  Dus wanneer zelfs the Lord of the Universe, Heer Krishna, een man die zich als vrouw gedroeg en zich een vrouw voelde kon accepteren, waarom zijn er dan mindere lieden die dat niet kunnen? Misschien omdat ze mindere lieden zijn?


  Maak melding

 19. Dat je man of vrouw bent, heeft niet alleen te maken met wat er tussen je benen zit, het heeft ook (veel meer) te maken met hoe je jezelf ziet of voelt.

  Hoe zit het b.v. met mensen waarbij het niet duidelijk is of tussen de benen een tollie of een poentje zit? Hebben zij wel het recht om te kiezen of ze als man of als vrouw geregistreerd willen worden? Wij leken mogen wel denken dat het in alle gevallen 100% duidelijk is of we met een man of een vrouw te maken hebben, maar elke uroloog of gynaecoloog kan je vertellen dat dat niet in alle gevallen zo is. Een paar halfanalfabete ambtenaren of zelfbenoemde geestelijke leiders hebben zich niet te bemoeien met de beslissing of Yvanna nu wel of geen vrouw is. Die beslissing moeten we overlaten aan medisch specialisten en juristen.


  Maak melding

 20. Echt vervelend hoe de mensen over een transgender denken die geen mens kwaad doet. Waarom mag iemand niet zijn wat hij of zij wil zijn? Hij is aangeboren met teveel x chromosomen, waardoor hij zich als vrouw voelt. Mensen worden ook geboren met een beperking. Ik hoop dat er een nieuwe generatie in Suriname komt die beter geschoold is en dit kan begrijpen en accepteren.


  Maak melding

 21. Als je wat meer kennis van Biologie had, had je dit ook begrepen en een positieve reactie hier geplaatst. Jij weet niet hoe Ivanna zich voelt,dus daarom praat je makkelijk erover.


  Maak melding

 22. Cbb registeert alle geboorten. Hij is geboren als man en dat blijft. Er zal ook een datum zijn op de dag dat hij zich laat registreren dat hij zich door geslachtsverandering een vrouw noemt. Maar helaas kan dit nog niet bij het cbb.


  Maak melding

 23. Ik zie het zo: ik zou mezelf niet willen ombouwen tot een jongetje. dan vraag ik mezelf af: waarom wil zij een meisje zijn? Waarom wil zij deze hele emmer met stront over zich heen krijgen?
  Mensen willen zijn wie ze zijn. En dat is de drijfveer. Als zij een meisje is dan mag zij van mij een meisje zijn. Wie ben ik om haar daarop aan te vallen? Loop ik in haar schoenen? Bepaal ik voor haar? Is de tijd van lijfeigenschap nou wel of niet voorbij? Baas in eigen buik. En bovendien heeft zij tienduizenden dollars gespaard om haar lichaam te maken zoals brein zegt dat het hoort. Suriname, ga wat meer lezen en neem deze situatie op als een primeur. Of is de enige primeur waar Suriname recht op heeft een moordenaar als president?


  Maak melding

 24. Als ik het goed begrijp God heeft de mens geschapen God heeft een fout gemaakt door een man in een vrouwelijk lichaam te stoppen of omgekeerd maar wat ik niet begrijp is dat Onze Lieve Heer die fout blijft maken en steeds vaker maakt omdat er steeds meer en meer van die transgenders,homo,s worden geborenen die willen allemaal op de voorgrond staan en ze worden er allemaal financieel beter van
  dus laat me rustig met rust
  Laat me


  Maak melding

 25. @ Agent Y,

  Kis yu moi!
  Het enige waar je aan dacht was met een vrouw naar bed te kunnen en dat al na 10 minuten.
  Krassie in je kruis had je helemaal in je greep.
  Voortaan je hersenen gebruiken om na te denken en niet je kruis.


  Maak melding

 26. @ Agent X,

  Waarom hebben jongens/mannen tepels?

  In de eerste weken van een zwangerschap zijn mannen en vrouwen gelijk, de tepels worden net als alle andere lichaamsdelen gemaakt. Omdat vrouwen andere hormonen (stoffen in ons bloed) hebben dan mannen groeien we verschillend vanaf ongeveer de 7e week van de zwangerschap. Bij de man groeit een penis en testikels. Bij de vrouw blijft dit de clitoris, (wat eigenlijk een kleine penis is) en eierstokken. In de puberteit zorgen dezelfde hormonen ervoor dat bij de vrouw borsten gaan groeien en bij de man niet.

  Misschien dat na 7 weken van de zwangerschap de natuur een fout heeft gemaakt waardoor er uiterlijk een jongen of meisje zichtbaar wordt, maar dat de hersenen doorgeven dat je eigenlijk een meisje of jongen bent.

  Waarom worden er siamese tweelingen geboren?
  Waarom worden er baby’s met een hazenlip, of met een open rug of met andere aandoeningen geboren?
  Mensen die zeggen dat ze in het verkeerde lijf zijn geboren zie ik ook als een aandoening als een foutje van de natuur.

  Waarom maak jij er toch een punt van dat men zich laat ombouwen? Laat een ieder in zijn/haar waarde.


  Maak melding

 27. @Laatme,DE ALMACHTIGE heeft iedermensen kind een vrije wil gegeven, als in de dagen van Sodom en Gomora,maar door onwetendheid kiest men het verkeerde…..sedert de tweede wereldoorlog,met de kennis van dr.Mengele experimenteert men met mensen, fauna en flora om genetischegewassen en nieuwe kreaturen in geheime laboratoriums te maken(scheppen) tot vandaag de dag,via sperma en bloeddoneren werelwijd…..en door vrouwelijke oestrogene via afvalstoffen in het drinkwater(zoetwater)te lozen,om de geslachten te vormen…..en het WERK van de SCHEPPER ongedaan te maken,gij zult de Waarheid verstaan en die zal je vrij maken, Wake Up SHALOM .


  Maak melding

 28. Stel dat 50% van de mannen zich laten ombouwen tot vrouw en de staat laat t toe, wat krijgen we op den duur? Mensen denken niet verder, maar zeggen maar wat. Zou te gek worden als bij wijze van spreken bij elk kind na de geboorte het geslacht veranderd zou moeten worden omdat ze niet tevreden zijn met zichzelf. Come on!!!


  Maak melding

 29. Noem mij een persoon ter wereld, die invloed op zijn of haar sekse gehad heeft? Het antwoord is: Niemand! ‘Mevrouw’ Hilton heeft een stoornis tussen haar oren, waardoor zij denkt een vrouw te zijn. Ja ‘denkt’ en geen ‘voelt’, omdat het gevoel van meisje tot vrouw evolutionair is. Heeft de voormalige man, die ‘mevrouw’ Hilton ooit was en zonder inname van hormonen nog steeds is, in de puberteit ooit de eisprong gevoeld of menstruele klachten gehad? Tja, feitelijk voel ik mij Alien, een bewoner van Mars. Als zodanig wens ik mij bij het CBB te laten registreren. Terecht zal iedere Surinamer over mijn voornemen naar zijn voorhoofd wijzen. Maar wat is het verschil tussen een man, die denkt vrouw te zijn en een man, die denkt Alien te zijn? Verschil is er niet, maar wel een overeenkomst: beiden hebben een gestoorde identiteit. Een gestoorde identiteit wordt uit politieke correctheid tot argument gebombardeerd om de gegeven sekse te veranderen. Daarmee begeef je je op een hellend vlak, want naast mars- zijn er ook maanmannetjes. 😉


  Maak melding

 30. @ Lasede-Bouta,

  Kun jij voelen wat een ander voelt?
  Er heeft en zal ook nooit iemand bestaan die dat kan voelen. Zelfs psychologen/psychiaters kunnen dat nooit voelen, ook al hebben ze psychologie gestudeerd.

  Zelfs echtparen die meer dan 40, 50, 60, 70 jaar bij elkaar zijn, kunnen nooit helemaal voelen wat zijn/haar partner echt voelt.
  Zelfs een moeder die haar kind(eren) 9 maanden in haar buik heeft gedragen en op de wereld heeft gezet, kan nooit helemaal voelen wat haar kind(eren) voelt/voelen.

  Dus hoezo kun jij de conclusie trekken dat Yvanna Hilton een stoornis tussen haar oren heeft zitten?


  Maak melding

 31. Je als vrouw voelen mag.
  Maar om je als zodanig te laten inschrijven dat is het probleem.
  Als je in Nederland woont kijk je anders tegen dit soort zaken dan in Suriname.
  Dus niemand loopt achter of is ouderwets.
  Het is een probleem dat door wetgeving moet worden aangepakt.


  Maak melding

 32. Sommige reactie zijn zielig voor woorden, liever een transgender dan een moordenaar of een pedo !

  Out of topic

  In de Ware tijd van vandaag staat een artikel over een pedo
  die zijn stiefdochters, van 7 8 en 9 jaar heeft misbruikt.
  Volgens zijn zeggen uit wraak omdat de moeder van deze meisjes, hem heeft besmet met Hiv. Moeder is intussen reeds overleden ! Nou dan heb ik liever deze transgender, de keus is niet zo moeilijk. En sommige mensen lullen dat de bakra´s pedo´s zijn, wel beste mensen; pedo´s zijn, is niet afhankelijk van je ras. Deze vent wil ik gratis ophangen, als ik de kans zou krijgen van Bouta. en miss Dora

  sari tori.

  Jacko


  Maak melding

 33. @ Neutraal

  Tegenwoordig worden de homo´s in NL ook wettelijk beschermd door de overheid, terecht vind ik dat.
  Ik heb er geen last van deze darm toeristen, van mij mogen
  ze lekker onderling genieten ! Ik zie liever Homo´s en lesbo´s, ze doen geen kinderen kwaad.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 34. @jiyani

  “Kun jij voelen wat een ander voelt?”

  Neen, maar jij ook niet! Dus waarom zou mijn redenatie minder waar zijn? Er zijn bijvoorbeeld ook spijtoptanten, die achteraf hun geslachtsverandering betreuren. Zo moest in Engeland een psychiater zich voor het medisch tuchtcollege verantwoorden, nadat hij aangegeven had, dat zijn patient klaar voor geslachtsverandering was. Maar na de ingrijpende operatie kon de patient de ingreep niet waarderen en sleepte de psychiater voor het medisch tuchtcollege, omdat deze haar/hem er niet voor behoed had. Twijfel aan en ontkenning van de eigen sekse zijn niet meer dan uitingen van geestelijke LABILITEIT.


  Maak melding

 35. in de natuur heb je dit gedrag niet alleen bij de mens ik heb nog nooit een homo dier gezien of van een homo dier gelezen de mens maakt er maar een potje van
  laat me


  Maak melding

 36. @ Lasede_Bouta,

  Neen ik kan ook niet voelen wat een ander voelt. Heb dat ook niet beweerd.

  Het verhaal van die transgender dat die nog niet klaar was voor het ombouwen naar man/vrouw of vrouw/man, geeft aan dat die psychiater, maar ook elk ander psychiater nooit kan voelen wat zijn ‘patiënt; voelt, anders had hij/zij die inschattingsfout niet gemaakt.

  Ik vind het trouwens kolder dat die transgender de psychiater bij de medische tuchtcollege had aangeklaagd, per slot van rekening was die transgender zelf verantwoordelijk voor de gevolgen van het ombouwen van man/vrouw naar vrouw/man.


  Maak melding

 37. Er zijn ook transgendervrouwen die op vrouwen en transgendervrouwen vallen. En transgendervrouwen die op beide geslachten vallen. Transgendermannen die op beide geslachten vallen zijn er ook. En op andere transgendermannen. Ik hoop dat ik het goed verwoord heb… 💭🤔


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.