Alcoa sluit fabriek en mijnen in Suriname permanent

31

De Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa Corporation heeft besloten om de Suralco verwerkingsfabriek en bauxietmijnen voor aluminium in Suriname permanent te sluiten. Dit maakte het bedrijf dinsdag nabeurs bekend. In 2014 werd al gesproken van een mogelijk vertrek van Alcoa uit Suriname en in 2015 bracht het bedrijf de capaciteit al drastisch terug.

In september 2015 werd de sluiting van de fabriek aangekondigd. De fabriek met een capaciteit van 887.000 ton aluinaarde moest dicht vanwege een gebrekkige aanvoer van bauxiet. Over dit probleem was Alcoa al enige maanden in gesprek met de Surinaamse regering, maar zonder afdoende resultaat. Eind november 2015 werd de productie gestaakt.

De producent van aluminium voert met de Surinaamse regering nog overleg over de resterende activiteiten en de toekomst van de bauxietmijnbouw in het land.

- Advertentie -

31 REACTIES

 1. Een echte regering wist nu wel welke rekening het bij Alcoa zou presenteren.
  Dit zou men kunnen zien als de kans voor de toekomst. Alcoa heeft besloten en het licht uitgedaan.
  Alcoa nu gaat u alle milieu schade ook die van Biliton herstellen.

 2. Jojo, de sluiting van de fabriek was om velerlei redenen wel te verwachten. Maar zo zie je weer. De Front-regeringen hebben zitten slapen en uiteindelijk werd deze regering met de problematiek geconfronteerd.

 3. Beste RobG
  U draait de zaak weer om. De Front regering onderhandelde actief met Biliton en Suralco om nieuwe mijnen te openen.
  Billiton is afgehaakt en heeft haar positie geheel overgedragen aan Suralco overgedragen incl. $ 300.000.000 als afkoopsom voor het oplossen van de milieu schade.

  De onderhandelingen zijn door gezet. In 2011 heeft Suralco gemeld hoe lang het zou gaan duren voor dat er een nieuwe mijn geopen zou worden, hoe hard zij mijnde hoeveel jaren men nog vooruit zou kunnen met dat tempo.
  Toen is er niet door onderhandeld, is er geen beslissing genomen en wist men wat de consequenties zouden zijn.
  In 2013 heeft de regering weer luid en duidelijk een keuze moment te horen gekregen of sluiten binnen zoveel tijd of langszamer mijnen. Suralco wilde toen dat Suriname, als gevolg van haar besluiteloosheid, de schade van de subcontractors zou vergoeden. Wederom heeft de regering niets gedaan waarna in mei 2014 Suralco wel moest melden dat zij in een jaar uitgemijnd zou zijn en dus of afmoest bouwen naar 25% om de 4 jaar tot een opening van een nieuwe mijn locatie te kunnen overbruggen.
  Pas toen na een 3de melding maakte Bouterse een nationale zaak van en deed niets tot dat de oppositie achter de rare MOU kwam.

  RobG ook dit debacle komt geheel voor rekening van een impotente regering die zich alles laat overkomen

 4. Hai mi gado. …robg. …..je zegt dat je econoom bent. …tog????? Maar van begrijpelijk lezen heb je geen ene mallemoer verstand…..lees goed wat er staat. ..in 2014. ……werd al gesproken over evt vertrek uit Suriname. …..i rest my case. Want wie is aan de macht in Suriname vanaf 2010 helaas tot op heden? ???? DiDiBri himself en geen front. …..maarre wanneer kom je je krachten geven aan ons geliefd suriname? ????
  Meneer Ludwig van Mulier nr 2 ????
  Want wij hebben tog kader nodig. ..vooral om die njangpatoe op te maken. ….DiDiBri en co gaan niet op je wachten of zit je er al bij? ????

 5. Jojo, gij denkt heel simpel over dit complexe vraagstuk.De kwestie Surolco heeft meerdere domeinen gehad;de mijnbouw activiteiten,de smelterij en de stuwdam en de stroomvoorziening.Surolco wilde het onderste uit de onderhandelingen halen omdat zij ervan uitging en dat de regering met de rug tegen de muur stond.Gij kan het mooi vertellen terwijl we weten dat dit vraagstuk complexer inelkaar zit.

  Waarheid, ik heb eerdere de indruk dat jij echt niet weet wat er op de achtergrond heeft gespeeld.Er zijn landen die goedkoper energie leveren dan Suriname.IJsland heeft daarnaast arbeiders die goedkoper zijn dan Surinaamse arbeiders.

 6. JoJo, RobG geeft voor alle problemen waar deze, in zijn ogen, zeer potente regering mee geconfronteerd wordt, de Frontregeringen de schuld. Het verbaasd mij dat hij het Front nog niet de schuld heeft gegeven dat zij ongeveer 40 jaar geleden niet voor adequate voorbehoedsmiddelen hebben gezorgd, waardoor de NDP nu met twee probleemgevallen opgescheept zit; één in een Amerikaanse en één in een Surinaamse gevangenis.

 7. Robg lijkt in vele opzichte op de wereldbekende Abdoeletje afgestudeerd van de kaikusi universiteit.

 8. RobG is het spoor bijster. De paarse regering is niet in staat om dergelijke onderhandelingen te voeren. Keer op keer laten ze het kaas van hun brood eten.

 9. Jojo en Waarheid, waar praten we nou over. De regering die gij voorstaat heeft niet eens de potentie om met een realistisch alternatief economisch voor Suriname te presenteren.

 10. Hoe gaat paars dit ooit uit kunnen leggen aan de bevolking van Su…er waren opties geboden…maar helaas ging dat voor paars te ver…de ogen waren meer gericht op de schade bedrag…happy monkies…te kortzichtig…vergeten dat er ook een volgende maand bestaat….en alles aan de crisis te wijten valt…haha nog 5 no…?

 11. Als deze regering de handdoek in de ring gooit dan zal deze partij tonen dat ze zoveel meer in hun mars hebben en het roer omgooien.Het zal niet gemakkelijk worden voor de bevolking maar er komt zeker een keer.Met deze regering zijn we op een dood spoor…

 12. Steeds en steeds meer onderzoeken laten zien dat Aluminium gif is en ziektes als Alzheimer kan veroorzaken. Dat ze de mijn sluiten is niet erg. Wat belangrijker is is wat met die waterkrachtcentrale gaat gebeuren en wie die grote gaten in de grond gaat dichten.

 13. Diana waarom moet de regering de handdoek in de ring gooien? Stop met dromen. Je moet je visie m.a.w. je kijk op de economische situatie van Suriname gaan verbreden en dan zal je tot betere inzichten komen. Suriname ligt met haar beperkte aanbod van kwetsbare producten op de wereldmarkt in een hoek waar er zware klappen vallen. Ook Brazilië dat een groter aanbod heeft aan exportproducten ligt in het hoekje waar zware klappen vallen. Alle landen die olie- goud en andere grondstoffen produceren hebben het zwaar, ja heel zwaar. Landen kunnen grote hoeveelheden goud, olie en andere grondstoffen produceren, maar als ze de goederen nog niet kwijt kunnen raken aan afnemers zitten ze met een groot probleem. Dat geldt ook voor Suriname.

  In feite ging het al de neerwaartse kant met de Surinaamse economie toen president Bouterse aan het bewind kwam. Dit is daarom de voornaamste reden waarom de bevolking het duo Venetiaan en Sardjoe heeft weggestemd. De nieuwe president hoopte met grote overheids- investeringen/bestedingen de economie aan te wakkeren en dat leek te lukken totdat de crisis op de goud- en oliemarkt bovenop drijven. Het is een complex proces om de werking van de economie te doorgronden. Het geheel lijkt als communicerende vaten met elkaar verbonden te zijn. De economie is echt niet zo simpel zoals de oppositie en Jojo ons willen doen geloven. De economische situatie in Suriname is om die redenen juist op dit moment afhankelijk van externe factoren.

 14. Hoopelijk die binnelantinwooners gaan oppakke die winning van bouwksiet, soals se so sukses hebbe met gotoe finde.

 15. De arbeiders in Ijsland zouden goedkoper zijn dan die in Suriname?, met een gemiddeld maandinkomen van 2000 p.m. voor een ijslander, je spoort echt niet RobG, nepeconoom

 16. Wat heeft Suralco Suriname opgeleverd in al die jaren !!!
  Milieuschade, verontreiniging, maanlandschappen !!!!
  Ik zie in die 50/60 jaar geen welvaart in het land !!!
  Laat de laatste Surinamer het licht uitschakelen als deze het land verlaat. Soevereine staat maar straatarm !!!!
  Vertrouw op eigen kunnen, me mars noh !!!!

 17. Jojo en allen die RobG van repliek dienen.
  Ik wil er aan toevoegen dat RobG niet eens weet waar hij over praat, wellicht denkt hij dat te weten en de wijsheid in pacht heeft om zijn visie te geven.
  Welnu de oprechte vraag aan RobG onze econoom en IT’er en docent:
  Wanneer vertrek je naar Suriname waar jou visie en mening het meest tot zijn recht zal komen ALS jij gehoord zal worden? Als je zo positief begaan bent met de huidige regering en wijze van aanpak dan hebben ze iedere “intellectuele bijdrage” nodig om zaken tot een goed eind te brengen. Geef het goede voorbeeld want woorden vullen geen gaatjes.

  RobG onze wijsheid goeroe die steeds aangeeft dat alles niet de schuld en verantwoordelijkheid is van de Coalitie.
  Zoals een vader die gezinshoofd moet zijn die ijn verantwoordelijkheden niet neemt en dan nog durft RobG te zeggen “mi ma zwanger en neks no de foe njang ma dat na buurman schuld a no mi pa schuld”

 18. Beste RobG

  Is sta geen politieke regering voor in Suriname. Ik hoop dat er een paar krachtige figuren opstaan (geen politici) die met iemand als Albert Winsemius (de man achter het Singapore wonder) en de nuance van Lilian Goncalves het land op de rails zetten.
  In een dergelijk traject zie ik wel en rol voor iemand als Santohki maar niet voor schreeuwers als Misiekaba en Abdoel.

  Voor de goede orde heeft u wel eens van Vision 2030 gehoord. Ofwel de oppositie heeft meer alternatieven dan u wilt doen geloven.

  Terug naar de casus. Nee natuurlijk is de totale ontvlechting niet simpel en vrij complex. Echter ik heb het slechts over de hoofdlijnen.
  Brokopondo overdracht is reeds door deskundigen uit de doeken gedaan. Het is een wet die tussen tijds niet door de DNA of voorgangers is gewijzigd. Voer die wet uit en niet allerlei tussen tijds ingebrachte aanpassingen in de uitvoering. Het uitvoeren van de Brokopondo wet is enorm veel voordeliger dan wat Sardjoe verzonnen had.
  Lothar Boksteen heeft de Brokopondo wet eens verduidelijkt en dan zie je dat alleen op dat onderdeel Suralco honderden miljoenen terug moet brengen naar Suriname.

  1 >> Bij beëindiging operatie gaat Brokopondo over in Surinaamse handen.
  2 >> De overdracht vindt plaats in goede staat van werking.
  3 >> De overdracht vindt plaats incl. vervangingsreserves.

  Beter gezegd Suriname kan alle gebreken aan het meer, dam, installaties en net tot aan Paranan in tiptop conditie laten brengen door Suralco of een afkoopsom laten bepalen.

  Het zelfde geld voor de mijnlocaties en de Paranam installaties. Schoon en in oorspronkelijke staat.is de norm.

  Het zuiveren of conserveren van vervuilde locaties is lowtech maar heel omvangrijk.

  Van daar dat Biliton toen het zich terug trok aan Suralco $ 300.000.000 overgemaakt heeft als afkoopsom voor het herstel van haar problemen.

  Het probleem los je van grof naar fijn op.
  Helaas zoals Sardjoe dat doet is het een waarboel van details waar niemand het overzicht heeft en over voldoende kennis beschikt om het op te lossen.

  Alcoa heeft alle belang bij een micro management aanpak omdat elk foutje in haar voordeel is en precedenten schept om te herhalen

 19. RobG zit vanuit het Kabinet van de President aan de kleine combeweg zijn onzin te spuien en niet vanuit Nederland.

 20. Wanneer gaan de “roofbouw” plegende goudzoekers in het binnenland, de veroorzaakte milieu schade, herstellen of betalen?
  Wie zal alle kwik opruimen in de grond/water ?

  In elk geval: awaridomri Misieka’s DUBAI is dichtbij !! We gaan milioenen verdienen van “AKIEM” de bakra die hennep/maruana gaat planten in Suriname; SLM gaat ook verdienen bij uitvoer naar Nederland, en vooral van de Nederlandse toeristen die een “djontie” komen roen !!

 21. Als je de laatste 50? postings van Rob leest, moet je welhaast de conclusie trekken dat hij nu ook niet meer weet hoe hij het beleid van de regering moet verdedigen.
  Hij komt steeds met hetzelfde argument: Front dit, Front dat.
  Of hij schept er een onmiskenbaar genoegen in om zich af te zetten tegen Front, wetende dat velen zich hier druk over zullen maken en zullen reageren
  Je zou het kunnen vergelijken met mensen die naar een feest gaan om plezier te hebben en zij die naar dit feest gaan om het plezier van anderen te vergallen. Dát is hun plezier

 22. LAGERE SCHOOL VIJFDE KLAS….open vragen tekst voor aluinaarde dat ontdekt werd door een buitenlander ergens in 19..(vergeten) uit 1975….bauxiet…..eindelijk opgerot….maar leeg geplunderd…..bedankt para(NAM)….NAM uit groningen (NEDERLAND) heeft ook alle gas leeggeplunderd en de bewoners met een kapot huis achter gelaten… de heerser henk kamp heeft ook namens de regering nederland ook de burgers flink genaaid…en zo gaan bedrijven tekeer…..onrecht en onterecht…

 23. @ Booster: U klets onzin. Alle schade aan de huizen in Groningen die het gevolg is van de aardgaswinning wordt vergoed en hersteld. Mensen van wie de woning in waarde is gedaald krijgen een vergoeding. Daar worden miljarden voor uitgetrokken.

  Deze website gaat over Suriname. Gebruik hem niet om middels leugens Nederland zwart te maken. Als je niets anders te vertellen hebt kun je beter je mond houden.
  Wat Suriname en haar bestuurders betreft is er genoeg om kritiek op te hebben. kijk daar maar eens naar. Nederlanders letten zelf wel op hun land.

 24. Robje-G,

  ALLES en IEDEREEN IS BETER DAN HET HUIDIGE

  FAILLISSEMENTSREGIEM !!!

  PS : LEVE SRANAN, OOK DIT REGIEM ZAL DOOR DE BEVOLKING WORDEN VERDREVEN !!

  STOP DE IMPOTENTE LENINGEN-BENDE !!

  BEVOLKING STEEDS ARMER !!!!! DAN HOE DANG ????

 25. He he. Eindelijk wordt een eeuw kolonialisme door een MNC afgesloten. Wat heerlijk!
  Nu nog de hertselschades laten betalen en het feest is compleet!

 26. @RobG,
  IJsland heeft daarnaast arbeiders die goedkoper zijn dan Surinaamse arbeiders,

  man, man , man, wat een grappenmaker ben jij het gemiddelde inkomen van een arbeider op IJsland ligt tussen de 1600 en 2000 euro p.m.
  Je wordt met elke posting ongeloofwaardiger

 27. @ RobG

  ‘” In feite ging het al de neerwaartse kant met de Surinaamse economie toen president Bouterse aan het bewind kwam.”

  Beste RobG

  U bakt ze met de dag bonter
  De Goudprijs was in begin 2010 $ 1.100 / troy ounce en is nu $ 1.176 en tussen tijds naar $ 1.900 gestegen.
  Boefdraad heeft toegegeven dat de regering gespeculeerd heeft op het doorstijgen van de goudprijs naar $ 3.000.

  De olieprijs was begin 2010 $ 75 en is pas in november 2014 onder de $ 75 gevallen en is nu stevig hoger dan de prijzen waar Venetiaan en co blij mee moesten zijn.

  De olie prijzen zijn nu ongeveer op het gemiddelde van de afgelopen 30 jaar of wel de regering had de tijd mee en heeft gewoon slecht geregeerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.