Vertrek Alcoa uit Suriname niet ondenkbaar

14

PARAMARIBO, 10 mei – Het opbreken van Suralco is een reële mogelijkheid. Volgens minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen wordt er rekening mee gehouden dat deze dochtermaatschappij van multinational Alcoa vertrekt. Het kan vroeger of later.

Maar de regering houdt er terdege rekening mee. Daarom wordt nu koortsachtig uitgekeken naar alternatieven. De grootschalige goud winning is zo een alternatief. Maar volgens Hok is er nog veel huiswerk te maken. Ei gelijk had dit al jaren terug moeten gebeuren “toen wij Billiton lieten vertrekken.” Dat was tijdens de regering Venetiaan. Nu de bauxiet industrie in Suriname zijn langste tijd gehad lijkt te hebben, blijkt hoe afhankelijk de economie is geweest.

Eigenlijk wordt alleen het product vervangen, gezien de aanpak van de huidige regeerders. Hok wil kijken naar mogelijkheden om andere multinationals aan te sporen. Met onder meer New Mont en Iamgold zijn al strategieën uitgezet. Suriname zal deelnemen in hun goud winning m meer over te houden. Het probleem nu is dat beide de kat uit de boom kijken, de respectieve akkoorden ten spijt. Hok wil samen met het parlement kijken naar prikkels. De oppositie vindt dat de staat al veel te veel heeft toegegeven.

14 REACTIES

 1. Daarom wordt nu koortsachtig uitgekeken naar alternatieven. De grootschalige goud winning is zo een alternatief.

  Terwijl het gras groeit sterft het paard. Letterlijk is dit.
  Zoeken naar alternatieven zonder visie en termijnplanning en wedden op 1 paard (goudwinning) die tegelijkertijd zodanig zijn eigen weiland vernietigd door zijn schijterij (lees fraude en eigen gewin gedrag) waardoor hij gedoemd is te sterven als gevolg van de bevuiling (lees kwikvergiftiging) waardoor de nakomelingen niets zullen hebben en zelfs de kans lopen op een kort even (lees eerder sterven, kindersterfte en gehandicapte geboren kinderen)
  Dus Jim Hok,
  Probeer uw partij en haar leden te stimuleren om enige visie en planning en daadkracht en ontwikkeling in plaats van eigen verrijking.


  Maak melding

 2. Wat heeft alcoa voor Suriname betekent.Grote gaten in moeder aarde en uitbuiting van het Surinaamse volk.
  Zelfs een stukje aluminium dat in het land geproduceerd wordt kon je mag je niet kopen het is verboden dat je dat kan kopen.Zoals de NPS het land verkocht heeft is niet normaal.Haal het gewoon weer weg en laat de mensen het niet lezen want het komt jullie van deze site niet uit.Er mag geen waarheid verteld worden maar onzin.En dom willen jullie het volk houden.Dat lukt heel goed wat jullie doen.


  Maak melding

 3. Volgens Jim Hok is grootschalige goudwinning een alternatief voor het vertrek van Alcoa.
  Laat mij niet lachen.
  De wereldeconomie herstelt weer zich langzaam.
  Dat zal vroeg of laat uitmonden in een hoogconjunctuur, want zo zitten de economische wetten in elkaar.
  Goud is veel waard in een laagconjunctuur en weinig in een hoogconjunctuur.
  Anders gesteld: hoe beter het gaat met de economie, des te lager wordt de prijs van het goud.
  New Mont en Iamgold zitten dan ook helemaal niet te wachten op initiatieven van deze regering om contracten over de goudwinning aan te gaan.
  Sterker nog: ze gaan hun productie beperken in verband met de lage goudprijs en dat levert helaas alleen maar banenverlies op.
  Suriname heeft er patent op om voortdurend achter de feiten aan te lopen als het gaat om het afsluiten van contracten met multinationals en hoe zou dat nu komen ?
  Het antwoord laat zich gemakkelijk raden.
  Op het gebied van kennis en zaken doen, worden wij voorbijgelopen door de eerste de beste kantoorfunctionaris van IamGold, New Mont en Alcoa.
  Het topmanagement van deze regering stelt toch helemaal niet voor.
  Het is een trieste constatering, maar niet minder waar.


  Maak melding

 4. en gelijk hebben ze om het land te verlaten..

  ze hebben immers het land al meer dan negentig jaren uit gebuid en leeg gezogen, verder valt er niks meer te halen dus verlaten ze het zinkende schip..

  andere punt is,dat de ministers stukken gronden konsesies twee keer uitgeven aan bevriende vrienden alleen maar om geld binnen te halen voor eigen gewin..


  Maak melding

 5. ALCOA vertrekt mogelijk uit Suriname, gevolg paniekvoetbal in Suriname!
  De vraag die je dan moet stellen is of ALCOA wat betekent voor Suriname of dat ALCOA wat betekent voor de Verenigde Staten van Amerika?

  De volledig geïntegreerde bauxiet/aluminium industrie waar de politici uit de jaren 60 en 70 naar streefde is er nimmer gekomen met ALCOA.
  het vertrek van ALCOA zal dan ook voor Suriname geen aderlating zijn, het zal echter wel een afscheid van een tijdperk zijn.


  Maak melding

 6. Is ook gelijk de energie voorziening voor de komende 10 jaar beter gewaarborgd. Alcoa slurpt de helft van de opgewekte energie op van Afubaka.


  Maak melding

 7. @Abaisa
  Een eigen goudwinningsindustrie opzetten a la Staatsolie!!

  Ai boi alweer zo een domme achterlijke debiel die zoiets kan neerzetten.
  Wederom in het klein denken.
  Abaisa ga eens de jaarstukken bekijken van de echte spelers op de oliemarkt en niet op een markt la waterkant.
  Een echte speler levert een opbrengst van vele honderden miljarden terwijl de winst ettelijke tientallen miljarden bedraagt.
  Het dividend bedrag die de Shell, Texaco, Esso en enderen bedraagt vele malen meer dan de omzet van staatsolie.
  Ja Staatsolie is een begin maar wordt misbruikt en met milieu wordt vernietigd.

  Lees aandachtig het stuk van Rudinho en indien je dit kunt bevatten dan kun je en ben je in staat ju eigen inzending direct van tafel te vegen.


  Maak melding

 8. Het heeft de regeerders de afgelopen decennia ontbroken aan langetermijnvisie. Regeren is vooruitzien, met andere woorden: dit had men moeten zien aankomen. En @ Savioen: Toen het nog goed ging met het ‘instituut’ Suralco heb ik je niet gehoord over gaten in mijngebieden. Ga nu maar eens kijken! Suralco is niet meer te zien, maar er wordt meer schade veroorzaakt door de garimpeiros en de illegale goedzoekers.


  Maak melding

 9. Alcoa zit heel lang in Suriname. E.e.a was contractueel vastgelegd. Nu het verlopen lijkt hoeft de regering het niet te verlengen als er geen win win situatie is.

  Bijvoorbeeld: Kijk naar de waarde van Alcoa in 1940 wat is het nu waard. Nou veel meer denk ik. Wat er er voor Suriname?? reken maar uit.

  Onz bauxiet heeft een goede bijdrage geleverd in WO II nl voor de vliegetuig industrie. Wij hebben genoeg bijgedragen aan de wereldvrede. Wat hebben we teruggekregen?? reken maar uit.

  De hele wereld vliegt in vliegetuigen gemaakt van aluminium uit Suriname, wie kent Suriname?? denk maar na.

  En er zijn altijd idioten in Suriname die het fijn vinden als ons land negatief in de publiciteit saat. Omdat ze sufferds zijn en verloren hebben. WIe zijn het denk maar na.

  Zolang wij surinamers elkaar niet zien als landgenoten en elkaar niet aanspreken op elkaars fouten en niet het goede voorbeeld geven aan de samenleving woprdt het niets.

  Schreeuwen om hulp in het buitenland doen alleen zwakkelingen ide niete hebben bereikt of niet meer kunnen profiteren.

  In snap niet dat er altijd nog idioten rondlopen die denken dat het buitenland ons komt helpen nar 350 jaar kolonialisme.

  Het buitenland hebben we zeker nodig, de geschiedenis kunnen we niet terug draaien. Maar we moeten zijn zelfs verplicht om eisen de stellen aan samenwerking met het buitenland.

  Geen rotkoppen die ons belang verkwanselen Succes!!


  Maak melding

 10. Nationalis,

  Het vertrek van Alcao is wel degelijk een groot verlies voor Suriname en geen afscheid van een verleden.
  In het verleden hebben we ook afscheid moeten nemen van Bruynzeel en Billiton en in beide gevallen is dat ten koste gegaan van heel veel arbeidsbanen.
  Op het moment, dat ergens anders in de wereld goedkoper goud kan worden gewonnen, dan in Suriname, vertrekt ook IamGold en over New Mont heb ik helemaal geen goed woord over.
  Het resultaat van alles is, dat wij steeds minder multinationals overhouden, die voor de broodnodige werkgelegenheid zorgen.
  Dat is een trieste constatering, waarover we ons eigenlijk heel veel zorgen moeten maken, omdat we zelf niet de kennis en expertise hebben om onze rijke natuurlijke grondstoffen uit bodem te halen.


  Maak melding

 11. Dat geklaag van mensen die deze bedrijven afkraken. Deze bedrijven hebben generaties lang gezorgd voor duizenden! ja duizenden arbeidsplaatsen. Kom mem niet zeggen dat we het zelf beter hadden gekund, pure BS. Suriname ligt al geisoleerd, met het vertrek van deze bedrijven is het einde zoek. Ieder ontwikkeld land in de wereld teert/werkt met multinationals. Vaak zijn dit buitenlandse bedrijven die zich aldaar vestigen. Het levert inkomsten (belastingen) en werkgelegengheid op en voorkomt dat mensen op de staat gaan teren. Sur. ontploft van ambtenaren, kunnen we nog meer gebruiken als Alcoa vertrekt?


  Maak melding

 12. Su is geen haar beter geworden door bauxiet evenmin de goudproductie
  we laten ons flink beroven en wie wordt er beter van???
  is dit nou vooruitgang???????????????????????????????????


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.