Zorg en angst om ‘decembercriminaliteit’ Suriname

40
Korps Politie Suriname vindt drugs tijdens invallen

PARAMARIBO, 28 dec – Mensen maken zich ernstig zorgen om de gruwelijke toename van berovingen in december. Ook in het parlement dringt het besef door dat er meer gedaan moet worden dan het reguliere politiewerk.

Chandrikapersad Santokhi (VHP) trok aan de alarmbel. Er vallen zelfs mensenlevens te betreuren. De regering moet eens eindelijk noodmaatregelen treffen. Aanleiding voor Santokhi was de recente inbraak bij de de woning van een lid van de militaire politie. De criminelen gijzelden de zoon van de heer des huizes. Die trad op gegeven moment op, waarbij hij en een van de inbrekers het leven verloren. De klacht bij veel burgers is dat de politie te weinig armslag lijkt te hebben.

Er wordt als het ware achter de feiten aangehold. “Deze grote rovers denken niet verder. Dit is ons te veel, we kunnen het niet meer aan”, zegt Thomson Cheung, voorzitter van de Chinese handelsvereniging Kong Ngie Tong Sang, tegenover de Ware Tijd. Winkeliers vormen een vaste groep onder de slachtoffers van de ‘decembercriminaliteit’. Cheung vindt de wetgeving te slap. Die moet strenger om het roven te ontmoedigen.

Bekijk ook:

40 REACTIES

 1. De dagen van Bouta zijn geteld.
  Het zal niet lang meer duren met hem.

  Bouta geef het mandaat terug en get loss.
  Die narco hyena’s wachten je op mi boi!!!

  Surinaamse volk jullie zijn binnenkort bevrijd van die lelekoe!!!


  Maak melding

 2. Wanneer gaan Lonnie en Tigri Barba hun achterban tot de orde roepen ??
  Laten politie en militairen samen in de dorpen in het binnenland een onderzoek/huiszoeking houden van gestolen zaken in de stad en de kustvlakte !!!


  Maak melding

 3. Oorzaak en gevolg van deze criminaliteit is simpel te wijden aan al die oerdomme paars benevelde dwaze debiele idiote aanbidders van de onberechte criminele paarse lijder. Ze stemden in 2010 en 2015 oerdom willens en wetens op deze paarse misdadige vloek. Oplossing niet meer zo simpel, vele oerdomme paarse aanhangers van deze lijder zijn paars misdadig besmet. Wo ka.


  Maak melding

 4. Off Topic.
  Spreuken 29

  2 Wanneer de rechtvaardigen aan de macht komen, voelt het volk zich tevreden; maar onder het bewind van een goddeloze wordt het volk verdrukt. Zeg het die oerdomme ndper’s niet, neks no fout.

  4 Een koning houdt zijn land gezond door rechtvaardig te regeren; maar een corrupte koning leidt zijn land naar de ondergang. Zeg het de paarse lijder niet, neks no fout.

  7 Een rechtvaardige rechter spant zich in voor de armen; de goddeloze beseft echter niet dat hij de arme moet helpen. Zegt het de paars verworden rechters van ddb niet zoals KanHAAi, neks no fout.

  9 Het is zinloos als een verstandig mens een dwaas voor de rechter sleept. Of hij nu vriendelijk is of kwaad, de dwaas is toch niet tot rede te brengen. Werkelijk na so ndper’s de met hun’ neks no fout’ oerdomme paarse slogan.

  10 Bloeddorstige lieden hebben een hekel aan eerlijke mensen, maar oprechten trachten hun leven te redden. Zeg het niet aan moordenaars die sinds 1980 vele moorden tot op heden op hun geweten hebben. I’m nasty neks no fout wo jeri.

  12 Een leider, die naar leugens luistert, heeft goddeloze dienaars. Na so a de sinds 2010, politieke overlopers, hoereerders en judassen en paarse awarie domries.

  16 Groeit het aantal goddelozen, dan neemt ook de zonde toe; maar de rechtvaardigen zullen hen overleven. Ndper’s aanbidden didibri en niet de Gerechtigheid en Waarheid, maar onrecht en bedrog.

  18 Als het volk Gods boodschap niet meer hoort, raakt het uit de koers; gelukkig is hij, die naar Gods wet leeft. Velen stemden didibri en zijn helemaal paars van koers.

  25 Angst voor mensen is een valstrik, maar wie op God vertrouwt, is onaantastbaar. Daarom didibri e regeri in a hati foe alla deng dong ndper’s.

  27 Een oprecht mens verafschuwt een boosdoener; op zijn beurt heeft de boosdoener een afkeer van mensen, die eerlijk leven. Ndper’s zijn de boosdoeners van het moreel en geestelijk verval in verworden Suribabwe. Hun lijder en zijn paarse elite en roverheid zijn verantwoordelijk voor legen van de staatskas,verarming onder het volk, moord, roof, drugshandel, kortom alles wat met de paarse kommer en kwel te maken heeft. De toekomst ziet er misdadig uit.


  Maak melding

 5. Decembercriminaliteit? Ik wist niet dat december 365 dagen had.
  De politie rent achter de feiten aan onder aanvoering van onze vadsige Dora, terwijl zij gezeten in haar rolstoel, haar auto, zonder brandstof, met zich meesleurt. Stel je voor dat ze haar geliefde Prado, waar ze zo voor heeft moeten hosselen, een moment uit het oog zou verliezen.
  De zwaarbewapende criminelen, in hun gepantserde Hummers (naar het voorbeeld van hun guru’s Lonny en Desi),kijken ernaar en lachen zich een ongeluk.


  Maak melding

 6. Hoi Amaranta gezellig dat je er weer bent.Je hebt helemaal gelijk.Je kan ook de straffen verhogen post Kenneth..maar dan moet je ze van voeding voorzien …lijkt me een vicieuze cirkel aangezien de Staatskas leeg is.


  Maak melding

 7. 1 bacil is 1 triljoenx 100 miljard wijzer van nature dan al die oerdomme paars bezeten debiele dwaze idiote zombies die hun lijder der misdaad op handen dragen. Baas o mek oeng ka, wahahahahaha


  Maak melding

 8. @kenneth. In de VS hebben ze drie maal veroordeeld en je vast voor de rest van je leven.

  Deze oplossing heeft nadelen. Een kruimel dief heeft drie gestolen en is drie keren gepakt. Nu zit hij vast voor het leven.

  Een ander nadeel is dat de gevangenissen nou vol zitten met petty criminals of met klein grut. Het was zo vol in California dat een rechter de staatsregering beval om nog meer gevangenissen te bouwen of de gevangenen vrij te laten om een menselijke leefbare omgeving te creeren.

  Met zo’n lange straffen moet de regering Santoboma 2 en 3 gaan bouwen. Er is geen geld daarvoor echter. Over eten de gevangenen kunnen hun groenten zelf verbouwen en kippen en varkens telen. De ezels kunnen ze gebruiken om karren met producten te trekken.

  Nog een opmerking: De militairen zijn niet getrained om politie werk te doen. Zo zij zouden politie trainingen moeten ondergaan voordat zij ingezet worden. Anders kunnen doden vallen met te vlug schieten.

  Wel little miss piggy moet maar met de oplossing komen. Ze wordt er dik voor betaald met nog een Prado erbij.


  Maak melding

 9. beste surimamers worden jullie een keerje wakker.
  laten de machthebbers bij hun zelf beginnen om al die geleende gelden niet te laten verdampen.
  voor maar 500 000 mensen is su rijk genoeg om te onderhouden. in 63 jaar heb ik tot nu een eerlijke regering helaas niet hezien en zal ook nooit komen
  zolang curuptie en criminateit niet aangepakt wordt zal nooit goed gaan met su
  kijk maar naar aruba draait goed met merendeels door toerisme
  Su is een paradijs voor toeristen helaas wordt dat niet goed aangepakt.die oude gaarde moet naar huis..
  su is leeg geroofd.
  laat een frisse wind door su waaien.
  het volk moet nu opstaan en voor eigen belang opkomen.

  heel veel sterkte 2017
  laten de jongeren het roer overnemen


  Maak melding

 10. zwaarder straffen heeft geen zin je moet ze ook nog voeden. geef ze de ruimte om te vluchten en dan… dood schieten. ander vraag je het aan bouta hoe het moet op de vlucht. deze vieze vuile rovers gewoon afschieten.


  Maak melding

 11. Op de voorgrond praat Santokhie over aanpak van criminaliteit terwijl hij de person is die criminaliteit in stand houdt. Tijdens zijn bewind als minister was het erger.
  Ga de statistieken na.


  Maak melding

 12. Naast zorg en angst moet men ook begrip kunnen opbrengen
  voor de uit de hand gelopen criminaliteit.De gezagdragers komen zelf ook uit dit circuit.Dit is geen donderslag bij heldere hemel.Criminaliteit is in Su nu een middel van bestaan geworden.Dankzij Bouterse en zijn profiteurs.
  Het veiligheidsgevoel is hier weg.Behoort dit ook tot 1 der verworvenheden van onze onafhankelijkheid?


  Maak melding

 13. Zorg om een belabberde economie en toenemende armoede heeft men niet, wel om decembercriminaliteit.
  Don’t worry, het is zo weer januari. Maar die armoede blijft, het hele jaar door.


  Maak melding

 14. Door een goede welgetrainde en rechtgeaarde politiemacht die elke burger ongeacht zijn afkomst of sexuele geaardheid aanpakt als hij of zij in de fout gaat kan de Surinaamse bevolking rustig in Suriname leven. DE burger dient op de hoogte te zijn dat berovingen en moorden worden bestraft. Je kan de dans niet ontspringen omdat je zoon of dochter bent van een hoge functionaris.


  Maak melding

 15. Ik zag iets voorbijkomen in de trend van ” su is een paradijs voor toeristen”
  Ik winkels en eetgelegenheden word je behandeld als stront , niet alleen de toeristen maar ook ingezetenen .
  Op elke hoek van de straat word je beroofd.
  Er kan geen groet vanaf bij de douane als je het land binnenkomt en dan nog de snelheid die de douane hanteerd….
  Dan nog is de president een moordenaar en een internationaal gezochte drugscrimineel….die x op x weer word gekozen door een groot analfabetische gedeelte van het volk…naar ik bemoei niet.


  Maak melding

 16. De keerzijde van verhoging van straffen is verruwing van criminaliteit.
  Immers een crimineel zal alles en dan ook alles doen om zijn straf te ontwijken
  Bijvoorbeeld : zwaar letsel of doden. Nu gebeurt dit helaas en op schokkende manier nog, maar met hogere straffen zal het meer worden.
  Ik begrijp ook de roep om zwaardere straffen, maar denk goed hierover na


  Maak melding

 17. Wij Surinamers hebben altijd kritiek op Suriname maar overal in de wereld is er iets aan de hand dat wil niet zeggen dat burgers lijdzaam dienen te zijn. Kritiache burgers verbeteren de democratie en zorgen voor roering in het land het ontstaan van organisaties die maatschappelijke, politieke en sociale functies innemen om de omstandigheden in het land te verbeteren. et is geen Big brother of geheimen genootschappen maar openlijke participatie van de burger in het vlak waar hij of zij ondanks parlement nodig is.Zoals het toezien op organisaties die door de regering of nongouvermentele organisaties in het leven zijn geroepen. Bij kindertehuizen, maatschappeijk werk.enzovoorts.


  Maak melding

 18. Het klopt Suriname is over het algemeen volks maar het land bestaat uit verschillende type personen waar neemt de burger genoegen.mee. Een deel praat anderen naar de mond durft niet te denken maar eenheidsworst denken is slecht voor het land. Suriname is beter af met personen die meer onderwijs gaan volgen om meer spreiding te krijgen bij het middenkader zowel mannen en vrouwen. Het percentage geslaagden in het onderwijs is laag. Er dient een systeem te komen waar kinderen van af de kleuterklas met systemen werken en leren denken op jonge leeftijd. Intelligentie is niet kleurbepalend.Maar afhankelijk van de wil en moeite die men doet om iets of elkaar te begrijpen. Ik zit in Nederland maar als ik in Suriname zat zou ik het voortouw hier in nemen.


  Maak melding

 19. @Damsco,

  Denk aan je lieve vrouw, Mevrouw Damsco.
  Wil hierbij zeggen leef en laat leven!
  Nu weet de hele wereld dat jij officieel drank en drugsverslaafde bent dank zij jou vrouw, treurig hé.
  Doe iets goeds met je leven het is zo kort man.


  Maak melding

 20. Door een frontale botsing tussen twee busjes op de Afobakaweg zijn donderdag twee doden gevallen. Het ongeluk gebeurde rond kwart voor vier ’s middags.

  De leden van Bravo zijn partij gedragen zich als criminelen op de weg.
  Ze zien je komen op de weg en dan nog halen zij in terwijl jij af moet remmen en de berm in moet rijden.
  Bij het langsrijden steken ze hun vinger op en lachen je uit. Jammer dat ik toen niet in een 20 tonner zat want was dit zo dan was ik niet uitgeweken in de berm.


  Maak melding

 21. Waarom cancelled met die hele pagara estafette aan de domineestraat niet dit jaar? Zou men niet in opstand moeten komen en een duidelijk signaal moeten geven dat met strontziek is van de situatie?


  Maak melding

 22. Niet alle zwarte zijn slecht maar waar veel zwarten wonen is altijd en altijd te veel rovers en verkrachters.
  En zelf kritiek die hebben geen een zwarte,
  Het enige waar ze aan storen is dat ze gediscrimineerd worden. Kijk wat die zwarte criminelen in Afrika aanrichten.
  In Amerika is het zelfde, Almere, Het hele Afrikaanse Continent is het zelfde verhaal, Overal waar veel zwarten wonen is altijd plunderen. Guyana ook, zolang die meerderheid van de zwarte bevolking niets zeggen zal het zo blijven, Alle lieve mensen waar ze ook wonen zijn mijn eigen familie,


  Maak melding

 23. Zwarte criminelen zijn doorzetters ze willen niet luisteren kijk naar Zuid Afrika, Een miljoen verkrachting per jaar en roven waar de politie bij staat,
  Die Amerikaanse politie zijn niet echt rasist ze zijn moe,
  Die zwarte criminelen zijn te hardnekkig.
  Iemand van een anderland die werkte in Afrika die zij, Afrikaanse zwarte mannen houden niet van werken. dit zijn niet mijn woorden maar iemand die met zijn eigen ogen gezien heeft.


  Maak melding

 24. geen zware straffen voor roversbende,wan elke gestrafte criminele gaat de staat geld kosten,geef de burgers de rechten om inbrekers en rovers neer te knallen,kijk naar Amerika waar zo iets normaal is dood schieten ,als een inbreker of rover op je perceel is zonder toestemming,dood schieten kost de staat ook niks extra en no time is alles verleden tijd.


  Maak melding

 25. Stenley@
  Je hoeft er niet voor naar Zuid Afrika ,ze zijn Suriname zoniet nog luier, als je het na bijna 45 jaar onafhankelijkheid ,nog niks is veranderd ,moet ik constateren dat er niet klote is gebeurd, en die Hollanders overal de schuld van geven ,moet ik toch een bepaalde bevolkingsgroepen verwijten dat zij Willens en wetens aan hun zelf te danken hebben, onze voorouders hebben al genoeg gewerkt ,ik niet meer .
  Met z’n gedachten kan je een super land opbouwen,maar ja 120 jaar geleden hebben die bakraas het land leeg geplunderd
  Ja toch wij Suri doen niks NO fout. En dat wil toerisme propageren, en dan zijn die blanken wel weer goed genoeg.
  Stelletje niksnutten sorry hoor maar ik moest dit even kwijt
  Weten die blakkamangs hoeveel geld naar Suriname is gegaan miljarden, en daar hoef je niet dankbaar voor te zijn in tegendeel,wij waren het aan jullie verplicht, maar als het aan de Surinamers licht is het nooit genoeg,het moet zoveel zijn dat we nooit meer hoeven te werken ,hoezo lui bah


  Maak melding

 26. Het zal mij niet verbazen als die winkeliers zich (illegaal) gaan bewapenen en de eerste de beste overvaller voor zijn flikker schieten.
  Mensen zullen het heft in eigen hand nemen als ze het gevoel hebben dat de overheid niks of te weinig voor hun veiligheid doet.


  Maak melding

 27. Bigi Sma…….Daar heb je helemaal gelijk in overal waar ze komen wordt meteen hun bezit of eigendom en doen maar wat ze willen…..willen graag in de voetsporen van lonnie treden terwijl hij in luxe leeft en zijn bavianen aanhang met gescheurde kleren in een hutje geweldig zitten te doen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.