Zorg om slagkracht Telecommunicatiebedrijf Suriname

14

PARAMARIBO, 28 dec – In het parlement is bezorgdheid geuit over de toekomst van het Telecommunicatiebedrijf Suriname, Telesur. Het publieke bedrijf moet snel moderniseren met een lening van de regering bij China. Binnen de oppositie is er vooral zorg om de concurrentiepositie van Telesur.

Het is vooral de vraag dan hoe het bedrijf weerbaar moet worden als het afhankelijk is van geld van de overheid. ““Wanneer op gegeven moment de regering helemaal niet meer kan inspringen met financiën, moet het bedrijf overleven en moet men zich dus nu juist klaarmaken om die fase in te gaan”, zei Rusland in het parlement. Met de lening die nu besproken wordt in het parlement, lijkt het juist de andere kant op te gaan.

Telesur moet zich meer dan wat ook, kunnen handhaven op een geliberaliseerde markt. “Dit is een basisuitgangspunt en dan moeten we nagaan of het correct is om Telesur nu faciliteiten te geven die concurrenten niet hebben. Verder merk je dat bepaalde particulieren meefietsen om de voordelen mee te pikken tegenover anderen die dat niet kunnen. De mogelijkheden zouden voor een ieder gelijk moeten zijn”, aldus Rusland.

14 REACTIES

 1. Voor de komst van andere spelers op de telecom markt was het absoluut slecht gestemd met de dienstverlening van Telesur. Nadat de markt werd opengegooid merkte wij, dat een aantal zaken wel konden, de prijzen gingen omlaag, de dienstverlening werd verbeterd, etc. Ik denk dat de overheid door hoort te gaan op die voet en wie de concurrentie strijd niet aankan, zal maar moeten uitvallen. Het is daarnaast ook zo dat de overheid de taak heeft om de consument te beschermen en voor moet zorgen, dat er geen rommel op de markt wordt gebracht.


  Maak melding

 2. Dan is het te hopen dat het bekende cirkeltje eindelijk verdwijnt.Het gestreepte cirkel dat aangeeft dat de PC bezig is met het laden van de site en dat het nog even[dagen] kan duren.


  Maak melding

 3. Het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien vindt, dat een tweede machtigingswet voor een lening bij de Chinese Export- Importbank (EXIM) ten behoeve van het zogenoemd National Broadband Plan 2016-2020 van Telesur, nietig is. Het totale project kost circa 116 miljoen Amerikaanse dollar. Van dit bedrag zal 98 miljoen door de Staat geleend worden en 17 zal eigen inbreng zijn van Telesur. Het wetsvoorstel voor de machtiging zal worden gewijzigd.

  s een wet nietig is, bestaat het niet. Als de minister van Financiën toch de financieringsovereenkomsten hiervoor tekent, dan is de vraag of hij ook niet hiervoor strafrechtelijk vervolgbaar is’, stelt Gajadien.

  De oppositie heeft eerder middels een brief procureur-generaal Roy Baidjnath Panday gevraagd om een onderzoek in te stellen tegen minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, omdat hij het obligoplafond in de Wet op Staatsschuld allang heeft overschreden.

  Gajadien geeft aan, dat de regering tot op dit moment geen overzicht heeft opgestuurd over alle geregistreerde leningen die de Staat in de afgelopen periode heeft gesloten en hoeveel daarvan reeds afgelost zijn. Deze informatie is reeds voor de behandeling van de vorige machtigingswet door het parlement opgevraagd. In totaal gaat het om 85 geregistreerde leningen.

  ‘Het ministerie van Financiën heeft deze informatie nog steeds niet aan het parlement gepresenteerd, terwijl het een openbaar stuk zou moeten zijn. De regering verzwijgt deze informatie, omdat zij vermoedelijk rommelt met de informatie. Dit zal Suriname, naar de internationale gemeenschap toe, duur komen te staan, omdat men steeds minder vertrouwen krijgt in het bestuur van het land’, aldus Gajadien.


  Maak melding

 4. wat een bende lijder lieger bedrieger..

  Vader Pater Toon heeft die ”hoofd verdachte moordenaar ” helemaal gefileerd open gebroken op tafel gelegd..

  alles open en blood in het openbaar aangegeven..

  deze moordenaar kan nu geen kant op, moet nu zijn gezicht laten zien direct aftreden..

  verder geen commentaar..


  Maak melding

 5. die Paula Adboel houdt de boel
  voor de gek

  1 meter glasvezelkabel kost in china 0,5 usd.
  de benodigde apparatuur kost ook 0,5 usd per meter.
  Dus 1 meter kabel kost 1 usd
  stel er is 50.000 km kabel nodig voor heel Suriname dan is dit 50.000.000 x 1 usd is 50miljoen usd
  Nieuwe hardware (schakelkasten) 10 miljoen
  salaris 10 miljoen
  benodigd is dit ruim gerekend zonder onderhandelingen
  70 miljoen.
  voor wie is de rest??????? 115- 70 – 45 miljoen
  inbreng telesur 15 miljoen 45 – 15 = 30 miljoen

  Voor wie is 30 miljoen????


  Maak melding

 6. Voor $50 miljoen kun je een specialistische staelliet laten bouwen en lanceren voor snelle internet en telefonie, geschikt voor een land als Suriname met weinig inwoners.


  Maak melding

 7. Su is een land met een kleine ict markt. Naast Telesur zijn er verschillende ITC bedrijven werkzaam. Amerikaanse en Aziatische bedrijven hebben bedrijven van andere landen overgenomen.

  Telesur een bedrijf met verouderde technologie is rijp om overgenomen te worden. China kan Suriname de nieuwe technologie verschaffen. Het makkelijkste is om Telesur op te kopen. Dan wordt Telesur een Chinese company. De winst /deviezen/gaat dan naar China toe.

  Maar politiek is dat onverteerbaar. Zo de regering kronkeld en neem een Chinese lening om de nieuwe technologie aan te schaffen,. Telesur zal zijn aflossingen niet kunnen terugbetalen in de toekomst en valt in handen van de Chinezen. Alles uitstel van executie met schijnbewegingen.


  Maak melding

 8. De NPS spreekt met een dubbele tong. Als de overheid dit bedrijf van de hand doet worden de rapen gaar. Het lijkt me verstandig dat de overheid een deel van Telesur gaat privatiseren. Het is niet meer van deze tijd dat de overheid financieringsbronnen voor dit bedrijf gaat aanboren.Nieuwe kapitaalkrachtige aandeelhouders kunnen voor het benodigde uitbreiding-/moderniseringskapitaal zorgen. In veel landen heeft de overheid een groot deel van haar inbreng in dit soort bedrijven geprivatiseerd.Op een dergelijke manier kan Telesur overleven.Dus? Laat kapitaalkrachtige particulieren/organisaties desnoods voor de helft het bedrijf overnemen.


  Maak melding

 9. Als de mogelijkheid bestond om je land te verkwanselen aan een buiten landse mogendheid dan is Suriname aardig op weg .Ik stond er bij en ik keek er naar.
  Veel beloven weinig geven doet de gek in vreugde leven.maar een oud gezegde zegt wie kuil graaft voor een ander val er zelf in.
  Fijn en gezond 2017


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.