Samenwerking i.v.m. erkenning van landrechten

6

Van links naar rechts: Petrus Adam (vertegenwoordiger Moiwana en omliggende dorpen), André Ajintoena (voorzitter stichting Moiwana van nabestaanden Moiwana bloedbad), Margriet Biswane (dorpshoofd Alfonsdorp) en Jona Gunther (voorzitter Kalina en Lokono Inheemsen Marowijne). Ze hebben dinsdag bij de herdenking van 30 jaar Moiwana Bloedbad een samenwerkingsprotocol ondertekend. De samenwerkende partijen willen zich zo sterker maken in hun eis om erkenning van hun collectieve landrechten in Marowijne. Zowel de Inheemse dorpen als de Marrons hebben een vonnis van het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mensen op zak, waarin de Staat Suriname is veroordeeld tot erkenning van de landrechten.

Bekijk ook:

6 REACTIES

 1. De vervolging op de daders van de december 1982 moorden zijn reeds opgelost d.m.v. De omstreden amnesty wet.
  kom moordenaar bouta met een nieuwe wet tegen genocide ??????? Dat word me wat .
  Wat ik weet is dat elke schendingen der volkeren moord , terecht komen in het Haagse tribunaal.
  Zie ik die crimineel binnen komen op schiphol binnenkort dus 😡.


  Maak melding

 2. Hopenlijk dat bij de volgende verkiezing niemand daar in het binnenland niemand zal bezwijken voor een bordje gratis BB&R of een graties busreisje naar de stad.Hopenlijkj stemmen ze deze keer bewust.


  Maak melding

 3. Vorige keer hebben ze ook bewust gestemd, alleen jammer dat ze toen bewust op een crimineel gestemd hebben, terwijl ze dondersgoed wisten dat hij een misdadiger was/is, maar omdat hij zoveel beloofde, wat hij nooit waar kan maken, vonden ze dat ‘neks no fout’. Wij, die niet gek zijn, kunnen slechts hopen dat ze in het vervolg bewust niet meer op deze crimineel en zijn bende stemmen, nu ze aan dan lijve ondervinden dat onder hun leiding alles fout gaat.


  Maak melding

 4. Een coalitie tussen de inheemsen en marrons kan beide sterker maken in hun eis van grondenrechten.

  Waar wachten we op om hun de grondrechten te geven? Te hebzuchtig om een stukje land aan de ingies en djoekas te geven?


  Maak melding

 5. Ik heb altijd moeite met het niveau van de discussie op social media. Dit houdt mij vaak tegen om mee te didcussieren. Maar omdat ik mij nooit beter voel dan een ander en omdat het vaak om serieuze onderwerpen gaat, doe ik bij wijze van uitzondering weleens mee.

  Stemmen om een gratis busreisje naar de stad of BB&R is misschien het belang van de binnenlandbewoner bij de verkiezigen waarom hij/zij op de ene politicus stemt. (Wat ik echt durf te betwijfelen, zij hebbrn immers eeuwenlang voor zichzelf kunnrn zorgen). Maar andere kiezers stemmen misschien op iemand anders omdat hun belang is om bijv. corruptie te bedrijven, van het volk te stellen of tientallen ha’s bosconcessies te verkrijgen.Wat doet de binnenlandbewoner hier dan verkeerd?
  Benninlandbewoners zijn heus niet zo dom of achterlijk zoals wij in Suriname als gevolg van de koloniale opvoeding altijd denken. Zij hebben een ontwikkelingsachterstand op heel wat gebieden omdat zij niet bijtijds zijn meegegaan met de moderne (maatschappij) ontwikkelingen. Daardoor missen zij het vereiste niveau om mee te komen in de Surinaamse maatschappij. Hier wordt misdadig gebruik van gemaakt! Check a tori!

  Daarom ben ik het eens met de vorige reacties die zeggen: 1.Geef de mensen hun grondenrechten en 2. Marrons en Inheemsen moet zich bundelen om kracht bij te zetten in hun strijd voor hun grondenrechten. Als zij die krijgen en er vrij over kunnen beschikken, dan zul je zien dat ze andere belangen zillen zien en misschien in de ogen van anderen ‘bewuster’ zullen stemnen. Het zal dan niet meer hun schuld zijn dat boeven/criminelen aan de macht zullen komen, maar keurige, nette mensen die corrupt zijn en Suriname voor een kleinere groep mensen in zullen stand houden, zoals dat sltijd al is geweest. Als we niet verder gaan denken dan ons eigen neus lang is, dan zullen de binnenlandbewoners altijd de schuld van alles blijven krijgen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.