Vakbondsleider laakt mensenhandel naar Suriname

24

PARAMARIBO, 2 nov – Het heeft er veel van dat mensen Suriname worden binnengebracht onder valse voorwendselen. Dit zegt voorzitter Dayanand Dwarka van de Bacoven Arbeiders Bond Nickerie, BABN. Surinaamse arbeidskrachten worden de dupe.

De concurrentie op de arbeidsmarkt neemt enorm toe. Vooral de massale binnenkomst van Haïtianen geeft kopzorgen. “Bijna kun je zeggen dat er sprake is van mensenhandel. Mensen hebben hun have en goed daar verkocht voor een beter leven. Velen leiden nu honger. Een deel is naar Frans Guyana of naar Brazilië, maar een groot deel is hier gebleven”, zegt Dwarka tegenover de Ware Tijd.

Deze vorm van oneigenlijke concurrentie op de arbeidsmarkt zou ingedamd moeten worden. Anders dan Dwarka, vindt vakbondsleider Michael Sallons dat Haïtianen makkelijker een werkvergunning moeten krijgen. Dat zou goed zijn voor vooral de bananenbranche, waar Surinamers niet graag werken. “Niet omdat je hongerlonen wil betalen aan Surinamers, zeg je, ik kan hier geen krachten vinden”, zegt Dwarka.

Bekijk ook:

24 REACTIES

 1. De Haïtiaanse arbeiders hebben hun eigen land tot de armste land van het westelijke halfrond gemaakt !
  Zal het goed komen met Suri met deze krachten ? Of word het een winti spektakel.


  Maak melding

 2. Na voodoo dé go tjar kong na sranan…toch is toch geen toegevoegde waarde…is niet leuk voor hun ,maar suriname zit in een crissis..saritori..


  Maak melding

 3. Roberta-a, inderdaad is Haïti een arm land, maar voordat je dat met onzin gaat verklaren (dat het de schuld van dat hardwerkende volk zou zijn b.v.), zou het goed zijn als jij je eerst ging verdiepen in de geschiedenis van dat land, ga eens een keer Googlen, ik heb geen zin om je hier op WKN geschiedenisles te geven.


  Maak melding

 4. De surinamers gaan niet op de bacove velden werken ,ook niet op palm olie velden en absoluut niet in de landbouw en veeteelt sector.De haitianen klagen niet ik ken ze als hard werkende mensen. en bovendien houden ze hun omgeving schoon.Velen werken op Kwatta in de landbouw zonder te klagen en de landbouwers zijn best tevreden met ze.Overal waar surinamers werken heb je djoegoe-djoegoe.
  Als de surinamers vinden dat ze concurrentie hebben ,nou dan moeten ze werk zoeken op de bacove velden voordat de haitianen werk daar vinden.


  Maak melding

 5. volgens mevrouw silos die dikke tante,,, zijn de verkeer palen waardeloos..

  naar mijn bescheiden mening is zij zelf hopeloos waardeloos..

  ze kan haar eigen gemaakte regels niet beheren, laat staan uitvoeren.., wordt tijd dat zij plaats maakt voor een betere persoon met kennis kunde..


  Maak melding

 6. Ja mang Franchepane,
  1790 t/m 1804 genocide zelf in Santo Domingo zijn ze niet welkom.En nergens op wereld! Alleen in Suriname, worden zij met open armen ontvangen. Dank aan Anton de Kom,Bruma en Bouterse die droom in vervulling brengt. Wat heeft Anton De Kom voor het Surinaamse volk gedaan en Bruma, Aron en Bouta. Zie Afrika.


  Maak melding

 7. @Marcel

  Silos is een hopeloos gevalletje ,echt een vette varken.Als zij het geld aan de flitspalen zou besteden ipv aan haar brandnew Prado zou zij zelf ook veiliger zijn in het verkeer en de flitspalen zouden bovendien werken!,


  Maak melding

 8. @franche…
  daar heb je gelijk in, ik bekijk en beoordeel zaken toch heel anders omdat ik mijn sranang lief heb in eerste instantie.
  Buitenlandse krachten mogen niet profiteren van onze economische inspanningen. Wil men ons eigen krachten inzetten en daarheen te dirigeren, dan moet menhun goed belonen zewel primair als secundair.
  Ik ben daarom iemand die erg rationeel is in denk wijze..betekent weer ook niet dat ik een egoïst ben, want tenslotte zijn we mensen allemaal.


  Maak melding

 9. Robert a en Revo,

  Jullie hebben gelijk! Na soso ede ati en strafu oe tek na oe tapoe.Men zal het merken na een tijdje!!!! Is niet voor niemdal a gron seki dat er duizenden zijn gedood en cholera, en orkanen, het heeft een oorzaak….!!


  Maak melding

 10. Haitianen zijn ten minste harde werker. Surinamers zijn gewoon lui. Ik wil mijn landgenoten niet beledigen maar ik zou, als ik mijn bedrijf in Suriname begin, alleen harde werkers selecteren. Winst maak je niet met luie mensen. Integendeel. Deze mensen maken juist jouw bedrijf kapot.


  Maak melding

 11. In Nederland speelt het zelfde.Dat oa.Polen harde werkers zijn hoor je vaker.Ze worden ingezet om in de kassen te werken,als vrachtwagen chauffeur etc etc.Er wordt gezegd dat de Nederlanders dat werk niet willen doen.Dat is niet helemaal waar…omdat ze de Polen,Irakezen,Syriers,uitbuiten dat is de grootste reden.Betaal de Surinamers goed dan zal je zien dat je wel werknemers vindt.Een ieder moet eten he en niet een ieder is bereid te stelen en te moorden.Ook de Haitianen zullen in Suriname uitgebuit worden.Dat zegt mijn gevoel…Geld boven alles.En na een x aantal jaren gaat deze groep zich ertegen verzetten dan heb je een nieuw probleem.Een mens laat zich niet verdrukken.


  Maak melding

 12. De Haitianen is een zielige zaak. Hun land is een puin hoop van corrupte politici, wanbeleid en slechte econmie. Zo ze vluchten naar het buitenland. Het liefst naar de VS in miami waar zo’n 100 duizend er al zijn legaal.

  Op dit moment zijn er een groot aantal in de stad Tijuana, Mexico te wachten op een gelegenheid om in VS binnen te glippen(Zuid grens van de VS). Er stond een artikel in the internet dat ze van Brazilie naar Merxico via midden America hebben gelopen overtide. In Tijuana is de eerste restaurant/club huis opgezet(een omgebouwde Mexicaanse lunchenet) om hun vrij eten te geven en ook betalenden te voeden. Ze kunnen echte Haitiaanse eten krijgen en wat spelen en relaxen.Verder kunnen ze gedoneerde kleren uitkiezen voor gebruik. De Mexicaanse vrouw/eigenaar heeft Haitiaanse cooks in dienst die voor de klanten koken. Een kok had een afspraak met de VS immigratie. De intervieuw zal uitmaken of hij binnen mag of niet. Binnen smokkelen kost geld die de Haitianen niet hebben.

  Terug naar Su. Waarom betalen de Europese Consortium die de bananen plantages hebben hongerlonen uit? Wat is er met de minimum loon gebeurd? Niet geldig voor bananen werkers? Ik ben wel eens dat het werk voor Suries eerst zijn. Suries hebben voorrang en dat leefbare loon betaald moet worden.


  Maak melding

 13. Counter. Jij bent zeker geen ondernemer. Ik praat uit ervaring. Ik was bang om mijn personeel hun salaris aan het eind van de maand uit te betalen omdat ik ze een paar dagen niet te zien kreeg. Ze moesten hun kater uitslapen. Beter betalen zou niet beteken motiveren, maar meer gaan zuipen en met zulke figuren kan je geen bedrijf runnen. Op gegeven moment heb ik besloten ZZP-er te worden en dat was een hele opluchting.


  Maak melding

 14. Robert-a&revo haha😅Ray-Marcel dus dat he …zolang er geen boycot plaats vind oa SLM/postkantoren plat gaan blijven we paars voeden en blijft het volk de schaapsherder voeden MEN MOET NU MAAR UIT DAT VICIEUZE CIRCLE De duivel zegt ik heb niks te doen in su het volk heeft mij overtroffen De allermachtige zegt alleen bidden helpt niet want ik heb jullie benen gegeven om te staan en vleugels om te vliegen…kinderen naaien kinderen ouderen naaien kinderen volwassenen naaien elkaar in de oren en hersens de lijst is lang van paramaribo tot…en alle dorpjes er tussen de Meren en rivieren sociaal/humaan/structuur/economische..noem maar op provesorische ondeskundigheid om als rug dekking corruptie..onbewuste makke lammeren


  Maak melding

 15. tunggak@
  Dus ook dat is uit handen gegeven fraai , als je zelf niet bij machten bent om een plantage te runnen moet niet gek staan te kijken ,dat europeanen het gaan doen,ook hier weer een gemiste kans voor de surinamers.
  Er zijn dan altijd weer mensen die aan de haal gaan met de winst


  Maak melding

 16. @ Franchepane,

  Juist, zonder de geschiedenis van Haïti te kennen, roept men van alles en nog wat.
  Vooral de ‘zwarte’ bevolking van Haïti heeft veel te lijden gehad.

  Het is een kleine moeite om haitiinfo.nl/geschiedenis te typen en kan men lezen wat voor ellende dit eiland heeft doorstaan. De natuurrampen die Haïti teisteren ligt zeker ook aan de Haïtianen zelf.

  Sommige reacties zijn eigenlijk het lezen de moeite niet waard.


  Maak melding

 17. @@ John/Couter!! Natuurlijk betaal jij je mensen goed, wier voor je werken om hun terug te zien en je beloont hen ook!! Maar het grootste probleem is, nadat zij het geld hebben, zie je ze inderdaad paar dagen niet!! en ze laten ook niks van zich horen!!!

  Jullie weten het wel!!! Zatra na wroko/moni dey, zondéh na mi batra dey, ma mundé nanga dinsdag na datra dey!!

  @@ Diana!! wil jij a.u.b. de ene land niet met een ander vergelijken!! want als je een muis met een olifant vergelijkt, dan haalt een blinde het verschil ook uit!!!! laten wij eerst ons eigen problemen oplossen!!


  Maak melding

 18. @Ray
  Zucht ,zucht,zucht,
  Gekend te worden in de geschiedenis als eerste Mister….
  Ja he,iemand is hem voor…Hij heeft de vloek gekend te worden als de eerste amnestie lijder,
  Ga real werk doen Roche,morgen zijn we de miss en mister vergeten…

  zaterdag 3 december 2016 om 14:21 uur.
  \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
  ALWEER EEN STUNTJE KOETERWAALS,VAN EZEL RAY,


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.