BRASA lezing over ‘Boedelvraagstuk Suriname’

8

In Suriname is er veel sprake van onverdeelde boedels. Bijvoorbeeld na een echtscheiding of een overlijden. Dit heeft zowel nadelen voor de Surinaamse economie als de verstandhouding binnen families. Wat kun jij doen om dit binnen jouw familie te voorkomen? Alle tips hoor je tijdens de lezing ‘Boedelvraagstuk in Suriname’ tijdens de BRASA Borrel van vrijdag 25 november 2016. Deze lezing wordt van 17.00 – 18.00 uur verzorgd door boedelexpert Malthy Chandrikasingh.

Veel huizen of percelen in Suriname worden vanwege onverdeelde boedels slecht onderhouden en verwaarloosd. Dit levert geen mooi gezicht op voor het land. Ook is er sprake van een achteruitgang. Daarnaast trekken er soms illegale bewoners in de woningen. Vervolgens ontstaan er lange en kostbare (rechts)procedures om ze eruit te krijgen. Of om het eigendom verdeeld te krijgen binnen de familie van de eigenaar.

Malthy vertelt jou tijdens de BRASA Borrel wat je kunt doen om onnodige ruzies en (rechts)procedures te voorkomen. Ook vertelt zij hoe je naar aanleiding van jouw erfenis boetes van de Belastingdienst kunt voorkomen. Vóórkomen is beter dan genezen, dus regel je zaken goed. Al vóór jouw overlijden of dat van een dierbare.

Lees meer informatie over het hele BRASA Borrel Event, de #Su Srefidensi Edition van 25 november, op bit.ly/2fOQ0cF.

Bekijk ook:

8 REACTIES

 1. Dan moet er maar een wetswijziging in landsbelang komen. Als familie niet mee wil werken, dan maar via de rechter verplicht, plaatsen op de Boedelveiling. De opbrengst daarna verdelen onder de erfgenamen.

  Dit lijkt me heel simpel te realiseren als het zoveel nadelen voor land, milieu en familie heeft.


  Maak melding

 2. Als er één erfgenaam is die de boel saboteert door niet te willen tekenen dan kan de boedel niet verkocht worden.
  Kosten voor een proces bedragen 10% van de boedelwaarde. Kan lopen tot in de tienduizenden euro’s.
  Niet eenvoudig dus en niet goedkoop.
  De wet zou moeten veranderen. Zoals in NL beslist de langstlevende partner over de boedelverdeling.
  In SU beslissen moeder of vader en alle kinderen. Hangt ervan af wie het eerst gaat.


  Maak melding

 3. Boedels zijn vaak een doorn in het oog, een verstoring van het straatbeeld, een haard voor junkies en ze rukken familiebanden uit elkaar.
  Ze kunnen niet verkocht worden omdat één erfgenaam niet wil tekenen en zodoende de verdeling saboteert.
  Een proces kan jaren en jaren duren en kost enorm veel geld als de weigerende erfgenaam de zaak traineert.
  Een simpele wetswijziging is de oplossing maar het stroperige onwillige rechtsapparaat zit lui achterover en heeft er natuurlijk baat bij dat de wetten onveranderd blijven.


  Maak melding

 4. Wetgeving hierop loslaten. Als niet binnen tien jaar uitsluitsel hierover is, vervallen alle rechten en komt alles weer in de boezem van de staat. Er is een hoeveelheid hectare land waarover nogal gesteggeld is in Suriname…gewoon weer in landsbelang terug naar de staat….We leven wel in het jaar 2016 mensen…


  Maak melding

 5. die nazaten een fikse boete geven of opruimen en de kosten daarvan in rekening brengen bij alle nabestaanden
  je gaat zien hoe snel alles wordt verkocht of onderhouden


  Maak melding

 6. De nazaten op de hoogte stellen dat binnen 5 jaren alles verdeeld moet zijn. Gebeurt dat niet dan alsnog aanmanen, dat het nog 6 maanden de tijd voor is, anders wordt het hardhandig afgepakt en geveild!! vervolgens krijgt ieder zijn gelijke deel!! Maar als één van de nazaten interesse voor heeft, hebben zij de eerste optie tot koop!! Let wel, dat de meerderheid bepaalt voor verkoop!!! Wie niet eens is met de meerderheid, die gaat vanzelfsprekend mee!!


  Maak melding

 7. Forummers, reageerders, Odi odi.

  BRASA lezing over ‘Boedelvraagstuk Suriname’.

  Ik heb alle voorgaande (reacties) gelezen.
  Dit probleem moest eigenlijk voor 25-11-1975 middels een Wet wijziging in orde zijn gemaakt.
  Maar die gasten deden geen moer aan.
  Ook na 25-11-1975 is er tot op heden niets eraan gedaan.

  Zo’n lezing over het boedelvraagstuk (boedelprobleem), zou nu echt in Suriname gehouden moeten worden.
  En ik hoop dat dit vraagstuk nu eindelijk zal worden aangepakt in Suriname.

  En nu een vraag aan Mr.Singh n.a.v. zijn reactie op woensdag 23 november 2016 om 20:37 uur.

  Waarom moet het in Nederland?
  Indien er een Wets wijziging komt in Suriname, dient dit proces in Suriname te geschieden.

  Wij hebben met een Surinaams (boedelprobleem) te maken.
  En natuurlijk met het Kadaster (GLIS) in Suriname.
  Het is n.l. een Surinaamse aangelegenheid.

  Want de (graaiers) in Nederland, hebben een lange arm!
  Dan bedoel ik de Belastingdienst van Nederland.


  Maak melding

 8. Inderdaad FER het is een zaak voor Suriname. Onder de graaiers zitten ook NL notarissen en advocaten die beslag laten leggen op de erfenis indien hun buitensporige facturen niet betaald kunnen worden door betrokkenen. Deze mensen spinnen en doen opzettelijke dingen om het hele afhandelingsproces vast te laten lopen. Wat zeker wel een Zaak voor Nederland is waarom deze mensen een beroepsgroep hebben met het predicaat Koninklijk. Sinds lang weten we in de grote steden dat de vastgoedcriminelen alhier in NL door notarissen geserviced worden. Grote overlast voor de maatschappij hier, slecht voorbeeld vanuit het Koninklijke. Ook hier in NL wetgeving aanpassen : te kleine erfenissen alleen met de rechtbank regelen, niet met notarissen ertussen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.